ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
Συνεχίζεται η απαξίωση του ρόλου και της υπόστασης του πυροσβέστη

Icon

Τη συνεχή απαξίωση της Πυροσβεστικής αλλά και του ίδιου του ρόλου και της υπόστασης του πυροσβέστη καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ). Στην ανακοίνωση τονίζεται πως οι αλλεπάλληλες πυρκαγιές συνεχίζουν να καταστρέφουν χιλιάδες στρέμματα εκτάσεων αλλά και περιουσίες του λαού, θέτοντας διαρκώς σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι στο Σώμα προσπαθούν με όλες τις δυνάμεις τους από τη μία να αποτρέψουν τις συγκεκριμένες δυσμενείς εξελίξεις και από την άλλη να καλύψουν τα τεράστια κενά και τις ελλείψεις.

Οπως τονίζεται, οι πυροσβέστες «βιώνουν τις συνέπειες της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης, με τις άθλιες συνθήκες εργασίας κατά την κατάσβεση των πυρκαγιών, με τις συνεχόμενες κλήσεις σε επιφυλακή, αλλά και με τις σωρηδόν μετακινήσεις με όλα τα μέσα, σε διάφορα σημεία ανά την επικράτεια. Επιπλέον, με την έλλειψη επαρκούς ξεκούρασης και σίτισης, αλλά και διαβίωσης, με αποκορύφωμα τη διαμονή τους σε στρατόπεδα με συνθήκες επικίνδυνες για την υγεία τους, γεγονός που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς στη Ρόδο, απαξιώνοντας πλήρως το ρόλο και την υπόσταση του πυροσβέστη».

Η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» στέκεται στους δεκάδες τραυματισμούς πυροσβεστών εξαιτίας των επικίνδυνων συνθηκών εργασίας, στα εξαντλητικά ωράρια και την έλλειψη της απαιτούμενης προστασίας κατά τις επεμβάσεις στα συμβάντα. Επίσης, υπογραμμίζεται πως «τις υπάρχουσες συνθήκες επιδεινώνει η κακή κατάσταση του μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού αλλά και των πυροσβεστικών υποδομών, όπως και των περισσότερων πεπαλαιωμένων αεροσκαφών του εθνικού εναέριου στόλου, που δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στις σύγχρονες ανάγκες της δασοπυρόσβεσης, ενώ παράλληλα δαπανώνται εκατομμύρια ευρώ για την ενοικίαση ελικοπτέρων από οργανισμούς του ΝΑΤΟ».

Την κύρια ευθύνη «για τις μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές και τις αντίξοες συνθήκες εργασίας των πυροσβεστών φέρουν οι διαχρονικές ταξικές πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων, μη εξαιρουμένης και της σημερινής», που «αφήνουν το δασικό πλούτο της χώρας να καταστρέφεται από οργανωμένα εμπρηστικά σχέδια, με στόχο τη μελλοντική παραχώρηση δασικών εκτάσεων, οικοσυστημάτων και φυσικών πόρων της δημόσιας γης, με τους αποχαρακτηρισμούς και τις αλλαγές χρήσης, προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματικών συμφερόντων και των κάθε λογής καταπατητών».

Ανυπαρξία πρόληψης και τραγικές ελλείψεις

Συγκεκριμένα, «με τη διατήρηση σε πλήρη ισχύ του αντιλαϊκού - αντιδασικού - αντιπεριβαλλοντικού νομοθετικού πλαισίου, που διευρύνεται συνεχώς με αφορμή και την οικονομική κρίση και αποτελεί την κύρια αιτία των περισσότερων εμπρησμών. Την έλλειψη πρόληψης και τις ευθύνες της κεντρικής και τοπικής διοίκησης για τη συρρίκνωση, την υποβάθμιση και την απαξίωση των αρμόδιων υπηρεσιών (Δασική Υπηρεσία και αντίστοιχες υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας), προωθώντας την ανάθεση της συγκεκριμένης αρμοδιότητας σε ιδιώτες. Την αποσάθρωση υποδομών του Πυροσβεστικού Σώματος και την υπολειτουργία των υπηρεσιών του, πλήττοντας σε μεγάλο βαθμό την επιχειρησιακή του ετοιμότητα, συνέπεια των συνεχόμενων μειώσεων των προϋπολογισμών του που ανέρχονται σε 44.622.130 ευρώ για το τρέχον έτος και κατά 149.542.293,18 ευρώ (ποσοστό 30%) κατά την τελευταία πενταετία».

Επίσης, «τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό με τις πραγματικές κενές οργανικές θέσεις να ξεπερνούν τις 4.500, τη δημιουργία προσωπικού τριών ταχυτήτων (μόνιμοι, πενταετούς υποχρέωσης, εποχικοί συμβασιούχοι), καθώς και την έλλειψη των απαιτούμενων κονδυλίων για την κάλυψη υπερωριών, νυχτερινών ωρών εργασίας και εργασίας κατά τη διάρκεια Κυριακών και αργιών, των συμβασιούχων συναδέλφων και των 5ετούς θητείας».

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά και στους εκπροσώπους του κυβερνητικού συνδικαλισμού στο χώρο του Πυροσβεστικού Σώματος. «Σημαντική στήριξη στην επιβολή των εκάστοτε αντιλαϊκών - αντεργατικών επιλογών των κυβερνήσεων προσφέρει η αδράνεια, η ανοχή και ο συμβιβασμός, που επιδεικνύουν οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού συνδικαλισμού στο χώρο του Πυροσβεστικού Σώματος, που αρνούνται να στηρίξουν την πρόταση της ΕΑΚΠ για συνεχόμενες κινητοποιήσεις στο δρόμο του ταξικού αγώνα και της αλληλεγγύης, με όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της χώρας».

Τέλος, η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» καλεί «τους πυροσβέστες και όλους τους εργαζόμενους σε διαρκή αγώνα και για την ανατροπή της πολιτικής που στοχεύει στη διάλυση της στοιχειώδους πυροπροστασίας και πυρασφάλειας της χώρας, και θέτει σε διαρκή κίνδυνο τη ζωή και την περιουσία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Με απαρχή την αποτροπή της επικείμενης ψήφισης του αντιδραστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την "ψευδεπίγραφη αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος", που θα συντελέσει στην περαιτέρω υποβάθμιση των υπηρεσιών και δομών του, και προοπτική τη διεκδίκηση ενιαίου δημόσιου φορέα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, σε πανελλαδικό επίπεδο με κεντρικό σχεδιασμό και συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους συναρμόδιους φορείς, προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων».

Θανατηφόρο τροχαίο

Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν, χτες το πρωί στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, όταν ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε στάση του ΟΑΣΘ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τροχαίας, το αυτοκίνητο που οδηγούσε 20χρονος, προκειμένου να αποφύγει σύγκρουση με έτερο όχημα, ξέφυγε από την πορεία του, βγήκε από το οδόστρωμα και παρέσυρε έξι άτομα που βρισκόταν σε παρακείμενη στάση αστικών λεωφορείων. Σκοτώθηκε ένας 75χρονος άντρας και τραυματίστηκαν ελαφρά τέσσερις γυναίκες ηλικίας 51, 41, 17, 16 και ένα κοριτσάκι 11 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οδηγός του ενός οχήματος παραβίασε το σηματοδότη και ο οδηγός του δεύτερου οχήματος στην προσπάθειά του να το αποφεύγει έπεσε πάνω στη στάση του ΟΑΣΘ.

Εφεση κατά απόφασης που αθώωνε αστυνομικούς

Εφεση ασκήθηκε από την εισαγγελέα Εφετών Β. Σακελλαροπούλου, κατά της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου που αθώωσε 4 αστυνομικούς (τρεις ειδικούς φρουρούς και έναν αστυφύλακα) που κατηγορούνταν για ανθρωποκτονία εξ αμελείας του ομογενή Νικολάου Σακελλίων, φοιτητή. Ο 24χρονος έπεσε νεκρός κατά την σύλληψή του από αστυνομικούς, στην οδό Αναξαγόρα (11-5-2008). Η έφεση ασκήθηκε κρίνοντας ότι το δικαστήριο δεν εξετίμησε ορθά τα όσα συνέβησαν, όπως προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία.

Σύμφωνα με την έφεση, «από τις καταθέσεις όλων ανεξαιρέτως» προκύπτει ότι οι κατηγορούμενοι «επιχείρησαν, επιδεικνύοντας αμελή συμπεριφορά, να συλλάβουν τον Ν. Σακελλίων, ο οποίος αντιδρούσε, κτυπώντας αυτόν με τα χέρια τους στο κεφάλι και σε άλλα σημεία του σώματος, επιχειρώντας λαβή κεφαλοκλειδώματος και φορώντας σ' αυτόν χειροπέδες, καίτοι από τις κινήσεις του παθόντος και τις άναρθρες κραυγές που έβγαζε, μπορούσαν να αντιληφθούν ότι ο ανωτέρω είχε περιέλθει σε κίνδυνο ζωής, με αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατος από απόφραξη λάρυγγος, ο οποίος θα είχε αποφευχθεί αν εγκαίρως αποδεσμευόταν από τους κατηγορούμενους ο παθών και με τη χρήση των χεριών του αφαιρούσε το ξένο σώμα».

Να υπενθυμίσουμε ότι η υπόθεση είχε απασχολήσει τη δημοσιότητα λόγω της μακρόχρονης προσπάθειας του πατέρα, να αποκαλύψει την αλήθεια. Οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί, αρνούνταν τη σχέση τους με τη σύλληψη και το θάνατο του γιου του. Να επισημανθεί ότι το δικαστήριο είχε καταλήξει σε αυτήν την απόφαση παρά την κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα, που διαβεβαίωσε ότι είδε τους αστυνομικούς να χτυπούν με γροθιές στο κεφάλι τον νέο, ενώ το δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη σχετικό βίντεο που είχε τραβηχτεί.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ 60 ετών έχασε χτες τη ζωή της όταν έπεσε - για άγνωστη προς το παρόν αιτία - από τον 4ο όροφο της πολυκατοικίας, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Η γυναίκα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από το σημείο της πτώσης, την οδό Ιδομενέως στο «Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου» όπου λίγη ώρα αργότερα εξέπνευσε.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ: Αλλη μία επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. σε καταυλισμό Ρομά πραγματοποιήθηκε χτες, αυτή τη φορά στο Πυρί Θηβών Βοιωτίας. Στην επιχείρηση συμμετείχαν συνολικά 47 αστυνομικοί ανάμεσά τους δύο διμοιρίες των ΜΑΤ με 17 οχήματα, δύο διμοιρίες των ΜΑΤ, και δύο αστυνομικά σκυλιά. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων, ελέγχθηκαν 566 άτομα, προσήχθησαν 102 από τους οποίους οι 17 συνελήφθησαν. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 78 οχήματα και 34 σπίτια. Οι επιχειρήσεις σε καταυλισμούς Ρομά ξεκίνησαν στις 29 του περασμένου Ιούλη στην Πελοπόννησο και κατά τη διάρκεια των αθρόων ελέγχων προσήχθησαν 4.235 άτομα, ενώ συνελήφθησαν 432.

ΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΡΟΧΑΙΑ: Με ένα μπλοκάκι στο χέρι βρίσκονται οι άνδρες της Τροχαίας προκειμένου να «κόβουν» σωρηδόν κλήσεις σε όλη τη χώρα. Μετά το «σαφάρι» στο κέντρο της Αθήνας, για την παράνομη στάθμευση, με την ευκαιρία της εξόδου όσων πολιτών είχαν τη δυνατότητα να φύγουν από τις πόλεις για το Δεκαπενταύγουστο, η ΕΛ.ΑΣ. βρήκε τρόπο να γεμίσει τα μπλοκ των παραβάσεων. Και αυτό αποδεικνύεται από τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Αστυνομία. Μέσα στα μέτρα για την είσοδο και την έξοδο των εκδρομέων, τα πολλά μπλόκα στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο έφεραν έσοδα. Συνολικά, από τις 14 έως και τις 18 Αυγούστου ελέγχθηκαν 75.905 οχήματα και βεβαιώθηκαν συνολικά 19.220 παραβάσεις με κυριότερες την υπερβολική ταχύτητα (2.827), τη μη χρήση προστατευτικού κράνους (929), τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας (519) και τη χρήση κινητού τηλεφώνου (203). Οι ... λοιπές τροχονομικές παραβάσεις φτάνουν τις 13.800. Από την άλλη, προχτές, κατά τους ελέγχους της Τροχαίας στο κέντρο της Αθήνας για παράνομη στάθμευση, κόπηκαν 893 κλήσεις εκ των οποίων 642 σε επιβατικά αυτοκίνητα, εννέα σε ταξί, 219 σε μοτοσικλέτες, 22 σε φορτηγά και μία σε λεωφορείο. Επίσης, αφαιρέθηκαν 73 ζευγάρια πινακίδων κυκλοφορίας από αυτοκίνητα.

Προσφορά

Ο Νίκος Δαμιανός προσφέρει το ποσό των 100 ευρώ για τους αγώνες του Κόμματος της εργατικής τάξης, του τιμημένου ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ