ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Κινητοποίηση αύριο με αφορμή τον τραγικό χαμό του 19χρονου

Συγκέντρωση στις 10 το πρωί στα γραφεία του ΟΑΣΑ στην Αθήνα με αίτημα τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Από πρόσφατη εξόρμηση της Λαϊκής Επιτροπής Περιστερίου στο σημείο όπου έχασε τη ζωή του ο 19χρονος
Από πρόσφατη εξόρμηση της Λαϊκής Επιτροπής Περιστερίου στο σημείο όπου έχασε τη ζωή του ο 19χρονος
Σε συγκέντρωση αύριο, Πέμπτη, στην πλατεία Δημαρχείου στις 10 το πρωί και σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΑΣΑ στην Αθήνα (Μετσόβου 15) καλεί η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τη νεολαία της πόλης. Η Λαϊκή Επιτροπή με την κινητοποίηση που οργανώνει, με αφορμή το θανάσιμο τραυματισμό 19χρονου κατά τη διάρκεια ελέγχου εισιτηρίων σε τρόλεϊ, διεκδικεί τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση καλεί τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ.

Η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου στην ανακοίνωσή της, ανάμεσα σε άλλα, σημειώνει:

«Η οργή από τον άδικο θάνατο του 19χρονου άνεργου νέου πρέπει να γίνει συνειδητός οργανωμένος αγώνας, μέσα από τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς, για να υπερασπιστούμε τη ζωή των παιδιών και των οικογενειών μας, διεκδικώντας τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και ανοίγοντας το δρόμο για τη ρήξη και την ανατροπή, για τη λαϊκή εξουσία. Η τραγική κατάληξη του περιστατικού φέρνει στο προσκήνιο την πολύ δύσκολη θέση που έχει έρθει η εργατική - λαϊκή οικογένεια, δείχνει πού οδηγεί η ανεργία. Ειδικά στους νέους έχει φτάσει στο 60%, ενώ στη Δυτική Αθήνα, και ειδικότερα στο Περιστέρι, είναι αρκετά μεγαλύτερη.

Η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου, το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, η επιτροπή ανέργων, πολύ έγκαιρα είχαν διεκδικήσει μέτρα ελάφρυνσης, ιδιαίτερα για τους ανέργους, όπως δωρεάν εισιτήρια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Προκαλεί επίσης αποτροπιασμό το μπόνους 10% που παίρνουν οι ελεγκτές που μαζεύουν πρόστιμα από εργαζόμενους. Πρόκειται για ένα ακόμη κυνικό εισπρακτικό μέτρο που στρέφεται ενάντια στους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους νέους που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα, που δυσκολεύονται ακόμη και για τα στοιχειώδη.

Αυτή η άθλια πρακτική εκφράζεται ακόμα με τις αυξημένες διακοπές ηλεκτροδότησης και υδροδότησης σε σπίτια εργαζομένων και ανέργων, ενώ δείχνει τις προθέσεις κυβέρνησης - κεφαλαιοκρατών - EE για τις επερχόμενες κατασχέσεις πρώτης κατοικίας.

Η απάντηση της εργατικής τάξης δεν μπορεί παρά να είναι η οργάνωση της πάλης, η αλληλεγγύη και η αντεπίθεση στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΑΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση για τις καταστροφικές πυρκαγιές στο νησί

Την εγκληματική και δασοκτόνα πολιτική τόσο αυτής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων που όπλισε το χέρι των εμπρηστών και κατέστρεψε πάνω από 7.000 στρέμματα στην περιοχή Καλλιράχης - Μαριών του νησιού, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Θάσου του ΚΚΕ.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Γνώριζαν πολύ καλά οι κυβερνώντες όταν πετσόκοβαν τα κονδύλια δασοπροστασίας όλα τα προηγούμενα χρόνια με αποκορύφωμα την τελευταία τριετία, ότι αφήνουν έκθετες τις δασικές μας εκτάσεις στον κίνδυνο της πυρκαγιάς. Αυτές οι αποφάσεις ήταν νύχι - κρέας με τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων τη νόμιμη και παράνομη καταπάτησή τους, το άνοιγμα ορέξεων για επιχειρηματικά σχέδια σε δάση και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Είναι νύχι - κρέας με το ξεπούλημα των "φιλέτων" του νησιού μέσω ΤΑΙΠΕΔ, την εμπορευματοποίηση κάθε τμήματος γης ακόμη και αέρα. Η πολιτική που σκοτώνει τα δάση είναι αυτή που πίνει νερό στο κέρδος των καπιταλιστών.

Η περιοδεία μεγαλοστελεχών της κυβέρνησης και της περιφέρειας στο νησί μας είναι στάχτη στα μάτια των νησιωτών για να κρυφτούν οι τεράστιες ευθύνες τους στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής. Αυτοί που ψήφισαν το πετσόκομμα των κονδυλίων για δασοπροστασία, που χειροκροτούν την αντιλαϊκή πολιτική, που στη Βουλή σιώπησαν τον Ιούνη όταν το ΚΚΕ κατάθεσε Ερώτηση για τα προβλήματα δασοπροστασίας στη Θάσο, σήμερα προσπαθούν να βρουν κολυμπήθρα του Σιλωάμ για να φανούν πως νοιάζονται για το νησί.

Καμία επανάπαυση, στην πλάτη μας γνωρίσαμε μεγάλες καταστροφές, λόγια και υποσχέσεις, μετρήσαμε ακόμη και νεκρούς. Ημασταν πολύ τυχεροί που ο άνεμος δεν είχε άλλη φορά την πρώτη μέρα της πυρκαγιάς στην Καλλιράχη, κάθε ηρωική προσπάθεια των πυροσβεστών και των εκατοντάδων εθελοντών θα είχε πενιχρά αποτελέσματα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οσοι ζήσαμε την πυρκαγιά, όσοι ήμασταν στην προσπάθεια κατάσβεσης βλέπαμε πεντακάθαρα την έλλειψη κρουνών, αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων, με λίγα λόγια τα αποτελέσματα της κυβερνητική πολιτικής.

Η προστασία του δασικού μας πλούτου, της φύσης μας, του νησιού μας, είναι ανάγκη να γίνει υπόθεση του λαϊκού κινήματος, των σωματείων, των λαϊκών επιτροπών. Να γίνει υπόθεση πάλης κάθε εργαζόμενου, αυτοαπασχολούμενου, αγρότη, άνεργου μαθητή και φοιτητή. Μόνο όταν τα δάση, το νερό, η γη γίνουν λαϊκή περιουσία, μόνο όταν ο λαός έχει αυτός στα χέρια του τον πλούτο, τις μεγάλες επιχειρήσεις τις υποδομές. Μόνο τότε η προστασία της φύσης, της ίδιας της ανθρώπινης ζωής, θα γίνει νόμος καταργώντας τον καταστροφικό νόμο του κέρδους.

Οι κομμουνιστές και κομμουνίστριες της Θάσου καλούμε τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, τη νεολαία, τους συνταξιούχους, να παλέψουμε εδώ και τώρα:

- Για να παρθούν όλα τα μέτρα για την αποκατάσταση του καμένου δάσους, ούτε εκατοστό του να μην αποχαρακτηριστεί - χρησιμοποιηθεί αλλιώς.

- Να γίνουν όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα και για την προστασία των χωριών αλλά και για να μην υπάρξουν συνέπειες στην αποκατάσταση του δασικού υλικού.

- Εδώ και τώρα όποια ζημιά υπάρχει σε αγροτική και οικονομική δραστηριότητα να αποζημιωθεί 100%.

- Να πραγματοποιηθούν φέτος, να ξεκινήσουν άμεσα τα μέτρα που αφορούν τη δασοπροστασία του νησιού, να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις σε προσωπικό, να δημιουργηθούν οι αναγκαίες υποδομές.

- Να δημιουργηθεί πυροσβεστικό κλιμάκιο στο νότιο τμήμα του νησιού.

- Αμεση δημιουργία ενιαίου φορέα προστασίας για τα δάση με την κάλυψη όλων των αναγκών του σε στελέχωση προσωπικού και υποδομών».

Νέα σύλληψη για το σκάφος - οπλοστάσιο στη Χίο

Ενας 21χρονος, που υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία, συνελήφθη από την Αστυνομία καθώς φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση εντοπισμού όπλων σε φουσκωτό στη Χίο. Ο 21χρονος, σύμφωνα με πληροφορίες, συνελήφθη μετά από ένταλμα σύλληψης που είχε εκδώσει ο εισαγγελέας Χίου.

Υπενθυμίζεται πως σε έλεγχο που είχε γίνει από το Λιμενικό στο φουσκωτό στις 30 Ιούλη, σε θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Χίο και Οινούσσες, είχαν συλληφθεί δύο Ελληνες και δύο αλλοδαποί, ενώ είχαν βρεθεί και κατασχεθεί δύο αντιαρματικοί όλμοι, τέσσερις χειροβομβίδες, δύο πιστόλια, 200 σφαίρες, καθώς και εκρηκτικοί μηχανισμοί. Γι' αυτή την υπόθεση με τα πολλά ερωτηματικά, είχαν γίνει επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ σε Χίο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κόρινθο κατά τις οποίες είχαν προσαχθεί 14 άτομα και είχαν συλληφθεί τέσσερις. Επίσης, από την εξέταση ενός εκ των όπλων, είχε διαπιστωθεί πως είχε χρησιμοποιηθεί το 2004 σε επίθεση εναντίον καταστήματος στα Χανιά από άτομο το οποίο είχε διαφύγει τη σύλληψη.

Πυρκαγιά στη Μεγαλόπολη

Πυρκαγιά ξέσπασε περίπου στις 2 χτες το μεσημέρι στην περιοχή Θωκνία βορειοδυτικά της Μεγαλόπολης, με αποτέλεσμα να πλησιάσει - από τα πρώτα λεπτά της εκδήλωσής της - σε σπίτια στις παρυφές της πόλης. Στο σημείο βρέθηκαν και αποσόβησαν τον κίνδυνο 16 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα του Σώματος καθώς και 11 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Σύμφωνα με πληροφορίες (και όχι με την Πυροσβεστική που ενημέρωσε για το συμβάν αργά το απόγευμα) ρίψεις νερού πραγματοποίησαν πέντε «πετζετέλ».

Από την άλλη, σε κεραυνό αποδίδεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δύσβατη περιοχή του Ολύμπου στο Λιτόχωρο. Η πυρκαγιά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, κατασβέστηκε άμεσα.

Τέλος, άνδρες της Πυροσβεστικής συνέλαβαν μία 70χρονη στα Χανιά, που κατηγορείται πως προσπάθησε να βάλει φωτιά, προχτές το μεσημέρι, στην περιοχή Σκινέ. Η κατηγορούμενη για εμπρησμό από πρόθεση, αναμενόταν να οδηγηθεί χτες στον Εισαγγελέα Χανίων.

Περιοδεία σε καμένη περιοχή του Μαραθώνα

Περιοδεία πραγματοποίησε, το πρωί της περασμένης Κυριακής, κλιμάκιο εκλεγμένων του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Μαραθώνα στις πληγείσες από την πυρκαγιά της 5ης Αυγούστου περιοχές της Αύρας. Οπως τους κατήγγειλαν κάτοικοι του οικισμού, περισσότερα από 15 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές (από μικρές έως ολοσχερή καταστροφή) και τώρα τους ζητούν πολλά δικαιολογητικά προκειμένου να διεκδικήσουν αποζημίωση. Από την άλλη, εξήραν το έργο των πυροσβεστών που έδωσαν σκληρή μάχη με τις φλόγες κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, που θα μπορούσε, χωρίς τη συμβολή τους, να προξενήσει ακόμα μεγαλύτερες καταστροφές και να απειλήσει ακόμα και το πευκοδάσος του Σχοινιά.

Από την πλευρά τους οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ τόνισαν στους κατοίκους πως θα παρακολουθούν τη διαδικασία που αφορά στην αποζημίωση των πληγέντων και πως είναι απαίτηση η άμεση αποζημίωση στο 100% για τις φθορές στις περιουσίες. Παράλληλα, προειδοποίησαν πως δε θα δεχθούν από τους ιθύνοντες να τεθεί θέμα αυθαιρέτων ως κριτήριο για την αποζημίωση, αφού πρόκειται για περιοχή κυρίως με φτωχές κατοικίες συνταξιούχων που διαμένουν μόνιμα εκεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ