ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΓΚΛΗΤΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Δεν υπάρχουν περιθώρια για διαθεσιμότητες διοικητικών υπαλλήλων

Κατηγορηματικά αντίθετα είναι τα πανεπιστήμια στο ενδεχόμενο να χάσουν διοικητικούς υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Η μια μετά την άλλη συνεδριάζουν οι Σύγκλητοι και εκδίδουν σχετικές ανακοινώσεις και ψηφίσματα, ενώ για το θέμα συνεδριάζουν και οι πρυτάνεις.

Σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε περαιτέρω δυσμενούς εξέλιξης, μπροστά στην επαπειλούμενη διαθεσιμότητα δηλώνει ότι βρίσκεται η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Σε ψήφισμα που εξέδωσε χτες, λέει ότι το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας δε διαθέτει πλεονάζον προσωπικό που θα μπορούσε να τεθεί σε διαθεσιμότητα και προσθέτει ότι «μόνο την τελευταία τριετία ο αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων έχει μειωθεί κατά 10%, ενώ ο αριθμός των καθηγητών έχει αυξηθεί κατά 10% και των ενεργών φοιτητών σχεδόν κατά 20%. Επιπρόσθετα, για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 το ΥΠΑΙΘ αύξησε τον αριθμό των εισακτέων φοιτητών στο Πανεπιστήμιό μας κατά 20%». Τέλος, σημειώνει πως «η στέρηση έστω και ενός μέλους του προσωπικού μέσω διαθεσιμότητας θα έχει μη αναστρέψιμες αρνητικές συνέπειες για την εύρυθμη λειτουργία όχι μόνο των διοικητικών υπηρεσιών, αλλά και της όλης εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας που συντελείται στο Πανεπιστήμιο».

Αντίστοιχα, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθήνας λέει πως «αδυνατεί να παρακολουθήσει τη λογική και τη σκοπιμότητα τέτοιων οριζόντιων μέτρων παραμονές της ανακοίνωσης των νέων επιτυχόντων στα ΑΕΙ. Είναι σαφές ότι μία τέτοια ενέργεια αναπόφευκτα υπονομεύει με πρωτόγνωρο τρόπο την αναγκαία υποστήριξη των σπουδών των φοιτητών και φοιτητριών για τα επόμενα χρόνια», καταλήγει.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης σε ανάλογο ψήφισμα σημειώνει ότι «την προηγούμενη πενταετία αποχώρησαν 85 υπάλληλοι και την επόμενη πενταετία πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί τουλάχιστον το 10% του συνόλου των Μονίμων Υπαλλήλων του». Παράλληλα, προσθέτει ότι ποσοστό άνω του 20% των εργαζομένων του ιδρύματος (μόνιμων και ΙΔΑΧ) καλύπτει τα κενά που δημιουργεί ο ελάχιστος αριθμός Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ) του Ιδρύματος. Και τονίζει ότι «οποιαδήποτε απομάκρυνση μέσω διαθεσιμότητας Μόνιμων Υπαλλήλων και ΙΔΑΧ θα είχε ανεπίτρεπτα αρνητικές συνέπειες στη διοικητική/γραμματειακή υποστήριξη και κατ' επέκταση στην εκπαίδευση και την έρευνα».

Με χειρότερους όρους θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Συνάντηση χτες του ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας

Με τεράστια κενά, χωρίς νέους διορισμούς και ελάχιστους αναπληρωτές καλούνται να λειτουργήσουν τα σχολεία, όπως προέκυψε από τη χτεσινή συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΟΕ με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Η πλειοψηφία στο ΔΣ της Ομοσπονδίας είχε εξαρχής «ξεχωρίσει» ως αντικείμενο της συζήτησης ορισμένες πλευρές των εργασιακών ζητημάτων των εκπαιδευτικών, ζητώντας από το υπουργείο Παιδείας λύσεις, αφήνοντας έξω από τη συζήτηση την ουσία των αντιεκπαιδευτικών μέτρων που συμπαρασύρουν και τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, από την πλευρά του υπουργείου ξεκαθαρίστηκε ότι δεν προβλέπεται κανένας διορισμός λόγω έλλειψης κονδυλίων, ενώ οι αναπληρωτές θα είναι μειωμένοι, το πολύ 2.000 και για τις δύο βαθμίδες και οι 10.000 προσλήψεις αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ θα αφορούν σε ειδικά προγράμματα που δεν πρόκειται να λύσουν τις ελλείψεις σε δασκάλους. Μεταξύ άλλων, η ηγεσία του υπουργείου δήλωσε ότι οι ελάχιστες αποσπάσεις εκπαιδευτικών δεν θα ανακοινωθούν νωρίτερα από την επόμενη βδομάδα και ότι κανένας δεν θα αποσπαστεί αν δεν υπάρξει αντικατάσταση, αφήνοντας στον αέρα τους εκπαιδευτικούς που έχουν κάνει αίτηση μετάταξης. Επανέλαβε δε ότι οι μετατάξεις και οι διαθεσιμότητες είναι η απάντηση στην απόλυση, θεωρώντας προφανώς ότι οι εκπαιδευτικοί θα έπρεπε να... ευγνωμονούν την κυβέρνηση γι' αυτές.

Στο μεταξύ, το ΔΣ της ΔΟΕ συζήτησε χτες σε συνεδρίασή του τη στάση των εκπαιδευτικών απέναντι στις εξελίξεις, με μόνο το ΠΑΜΕ να καταθέτει ολοκληρωμένη πρόταση για 48ωρη απεργία στις 12 και 13 Σεπτέμβρη και το πλαίσιο διεκδίκησης που προβάλλουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο. Η ΔΑΚΕ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί για το πρόγραμμα δράσης μετά τις αποφάσεις ΟΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ και οι υπόλοιπες παρατάξεις δεν πρότειναν συγκεκριμένες ημερομηνίες επικαλούμενες την πίεση χρόνου.

Οι παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ και ιδιαίτερα οι «Παρεμβάσεις» στάθηκαν στο ζήτημα των μετατάξεων επικεντρώνοντας στις αδικίες που προκαλεί και στο κατά πόσο είναι νόμιμες. Το ΠΑΜΕ άσκησε κριτική στις παραπάνω δυνάμεις, τονίζοντας ότι χρειάζεται οι εκπαιδευτικοί να αντιπαρατεθούν συνολικά σε αυτή την πολιτική, όχι να αποσπούν κομμάτια των αναδιαρθρώσεων και να αναζητούν λύσεις στους αστικούς νόμους. Να αντιπαλέψουν αυτά τα μέτρα με ενιαίους αγώνες με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Φεστιβαλικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Κεντρικές φεστιβαλικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ προγραμματίζονται σε πρωτεύουσες νομών και μεγάλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Συγκεκριμένα:

Σήμερα, Πέμπτη

Στην Ξάνθη, στις 7.30 μ.μ., στο Αμφιθέατρο της κεντρικής πλατείας. Θα μιλήσει ο Αριστείδης Θάνος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αφιέρωμα στον Μπ. Μπρεχτ, συναυλία από το μαθητικό συγκρότημα «Μουσικά Κλειδιά», συναυλία με τους «Beetroots».

Αύριο, Παρασκευή

Στη Νάουσα, στην πλατεία Καρατάσου. Θα μιλήσει ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Προβολή project από μαθητές με θέμα «Το σχολείο που μας αξίζει», γκράφιτι από μαθητές, και συναυλία από τοπικό συγκρότημα. Στο χώρο θα λειτουργεί παιδότοπος και εργαστήρι χειροτεχνίας για ηλικίες 4 - 13 ετών, υπό την επιμέλεια των Κωνσταντίας Αμπατζόγλου και Δέσποινας Τσαβδαρίδου - Αμπατζόλου.

Αύριο, Παρασκευή και το Σάββατο 31 Αυγούστου

Στις Σέρρες, στο πρώην στρατόπεδο «Παπαλουκά». Την Παρασκευή 30 Αυγούστου θα μιλήσει ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την Παρασκευή: Χαιρετισμό της ΚΝΕ. Αφιέρωμα στον Μπρεχτ με συμμετοχή μουσικού σχήματος. Μαθητικό συγκρότημα: Perdition. Μαθητικό συγκρότημα: Plug. Λαϊκό - Ρεμπέτικο πρόγραμμα με την κομπανία του ΤΑΜΑΜ.

Το Σάββατο: Αφιέρωμα στα 45 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ. Μαθητικό συγκρότημα: «Datso0n». Project της μαθητικής οργάνωσης με θέμα: «Σοσιαλισμός αναγκαίος και επίκαιρος όσο ποτέ, με τους κομμουνιστές μπροστά, ο λαός θα νικήσει». Ροκ συναυλία με το συγκρότημα: «PurpleHaze». «Αντάρτικο» γλέντι.

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Στο μεταξύ, συνεχίζονται και οι μικρότερες προφεστιβαλικές εκδηλώσεις:

  • Σάββατο, 31 Αυγούστου και Κυριακή 1 Σεπτέμβρη: Στο Καστέλι Κισσάμου Χανίων. Την πρώτη μέρα στις 8 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου η εκδήλωση θα περιλαμβάνει αφιέρωμα στον Μάνο Κατράκη και ανάδειξη της προτομής του στην πλατεία, χορευτικό από το συγκρότημα «Πελασγοί», ομιλία από στέλεχος της ΚΝΕ και κρητικό γλέντι με τον Κωστή Παχάκη, Φώτη και Γιώργη Κατράκη. Τη δεύτερη μέρα στις 7 μ.μ. στο «Θεοχαράκειο» θα διεξαχθεί τουρνουά μπάσκετ 3Χ3 και θα προβληθεί η ταινία «To τρίτο Ημίχρονο».
  • Κυριακή, 1 Σεπτέμβρη: Στον Αλμυρό Μαγνησίας, στις 8 μ.μ., στην πλατεία, θα μιλήσει η Κατερίνα Δημουλά, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεατρικό αφιέρωμα «Ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους» από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ.
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Σήμερα αναμένονται οι βάσεις

Σήμερα, Πέμπτη, αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας οι βάσεις εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Μέχρι χτες το βράδυ από το υπουργείο δεν είχε ανακοινωθεί πότε ακριβώς τα ονόματα των επιτυχόντων θα αναρτηθούν στα σχολεία και στο διαδίκτυο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συλλαλητήριο εκπαιδευτικών

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο προγραμματίζουν σήμερα Πέμπτη οι ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης. Θα γίνει στις 7 το απόγευμα στο Αγαλμα Βενιζέλου.

ΟΒ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ
Αξιόλογη πρωτοβουλία με καλοκαιρινές συσκέψεις

Σύσκεψη για τις αλλαγές στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση έκανε προχτές η ΟΒ Μαθητών Γυμνασίων Ηρακλείου της ΚΝΕ. Οι μαθητές είδαν την ταινία «Dangerous minds» και κατόπιν συζήτησαν για τους ταξικούς φραγμούς στην Εκπαίδευση, αλλά και για την πρόταση του ΚΚΕ για το ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό δημόσιο σχολείο. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε ο Γιώργος Μαζίτσος, εκ μέρους του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, και απάντησε σε ερωτήσεις των μαθητών για το Νέο Λύκειο, τις αλλαγές στα ΕΠΑΛ, την αξιολόγηση των καθηγητών, το πώς πρέπει να είναι το σχολείο ώστε να προσφέρει ουσιαστική μόρφωση στα παιδιά της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρχε στη συζήτηση για την ατομική προσπάθεια και ευθύνη του καθενός ώστε να αλλάξει το εκπαιδευτικό σύστημα και πώς αυτή εντάσσεται στο συλλογικό αγώνα. Επίσης, μεγάλο μέρος της κουβέντας κινήθηκε γύρω από το ρόλο των μαθητικών συμβουλίων, πώς θα μπορέσουν να γίνουν αγωνιστικά και ποια θα είναι η συμβολή τους στους αγώνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Η σύσκεψη αυτή είναι η τρίτη που πραγματοποιείται στα πλαίσια σειράς πρωτοβουλιών της ΟΒ Γυμνασίων για το καλοκαίρι. Είχε προηγηθεί σύσκεψη για τον αντικομμουνισμό, ιδιαίτερα την περίοδο 1946-1949, και τη συμβολή της νεολαίας στους αγώνες του λαού, όπου προβλήθηκε η ταινία «Η ζωή στους βράχους», και άλλη σύσκεψη για τα ναρκωτικά με προβολή της ταινίας «The Basketball Diaries».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ