ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΟΘΗΚΑΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
Πτωτικά κινήθηκαν οι βάσεις στα τμήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης

Eurokinissi

Πτώση των βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία έδειξαν τα αποτελέσματα της διαδικασίας επιλογής για την Ανώτατη Εκπαίδευση που ανακοινώθηκαν χτες από το υπουργείο Παιδείας. Σε 338 τμήματα (από το σύνολο των 462 τμημάτων) η σύγκριση των φετινών βάσεων εισαγωγής με τις περσινές δείχνει αρνητικό πρόσημο, με πτώση που ξεπερνά τα 1.000 μόρια σε αρκετές περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, μηχανογραφικό δελτίο υπέβαλαν συνολικά 104.988 υποψήφιοι (77.814 με το 90%, 14.296 με το 10%, 12.878 με τα ΕΠΑΛ - ΟΜΑΔΑ Α'), ενώ πέρυσι ο αριθμός των υποψηφίων ήταν 116.173. Το ποσοστό επιτυχίας είναι 68,35%. Το ποσοστό εισαγόμενων ανά κατηγορία υποψηφίων έχει ως εξής: Από τους υποψηφίους των ημερήσιων λυκείων εισήχθη το 76,35%, των εσπερινών λυκείων το 75,69%, των ημερήσιων ΕΠΑΛ το 39,94%, των εσπερινών ΕΠΑΛ το 37,40% και από τους υποψήφιους που εμπίπτουν στην κατηγορία του 10% εισάγεται το 50,53%.

Συνολικά εισάγονται στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 71.761 υποψήφιοι, εκ των οποίων έκαναν χρήση των ειδικών περιπτώσεων 12.139. Το 2012 εισήχθησαν 80.615.

Φέτος έμειναν 836 κενές θέσεις (509 με το 90%, 125 με το 10% και 202 με την κατηγορία των ΕΠΑΛ ΟΜΑΔΑ Α'). Το 2012 είχαν μείνει 1.150 κενές θέσεις. Οι κενές θέσεις που μένουν προκύπτουν σε σχολές που δεν επιλέχτηκαν από τους υποψήφιους.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, οι εγγραφές των επιτυχόντων θα γίνουν από την Τετάρτη 11 μέχρι και την Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2013 και σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώνεται από τις Γραμματείες των Τμημάτων. Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης θα ορισθούν και θα ανακοινωθούν από τις ίδιες τις σχολές.


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το αντιεκπαιδευτικό σχέδιο

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το οποίο αποτελεί ένα σοβαρό νέο χτύπημα στα μορφωτικά δικαιώματα, πιο αποφασιστική προώθηση των σχεδίων του μεγάλου κεφαλαίου για την Παιδεία. Χωρίς να θίγεται η ουσία του νομοσχεδίου το οποίο διώχνει τη γενική Παιδεία, κάνει το λύκειο πιο ελιτίστικο, σπρώχνει τη μεγάλη μάζα των παιδιών λαϊκών οικογενειών στην κατάρτιση, το υπουργείο Παιδείας ενσωμάτωσε ορισμένες αλλαγές σε σχέση με το σχέδιο που αρχικά είχε ανακοινώσει μέσα στο καλοκαίρι.

Ειδικότερα, εντάσσει το μάθημα της πληροφορικής στη Β' και τη Γ' τάξη του γενικού λυκείου με 1 και 2 ώρες διδασκαλίας αντίστοιχα. Στην Α' τάξη, η πληροφορική παραμένει μάθημα επιλογής.

Περιλαμβάνεται πρόβλεψη για ίδρυση και εσπερινών γενικών λυκείων, κάτι που απουσίαζε από το αρχικό σχέδιο και έδειξε και το πώς βλέπει η κυβέρνηση τη νυχτερινή εκπαίδευση η οποία δίνει διέξοδο σε χιλιάδες παιδιά αλλά και ενήλικες που αναγκάστηκαν από νωρίς να δουλέψουν. Ωστόσο, από το σχέδιο νόμου λείπουν οι ειδικότερες λεπτομέρειες για την οργάνωση και λειτουργία του.

Σε ό,τι αφορά την προαγωγή και απόλυση των μαθητών καθορίζεται ότι προϋπόθεση για προαγωγή από την Α' και τη Β' λυκείου είναι βαθμολογία άνω του 10 σε μαθηματικά και γλώσσα και άνω του 8 στα υπόλοιπα μαθήματα. Η απόλυση από τη Γ' λυκείου απαιτεί βαθμολογία πάνω από 10 στα μαθήματα κατεύθυνσης και άνω του 8 στα υπόλοιπα.

Η εισηγητική έκθεση, σε ό,τι αφορά το σκέλος του λυκείου αποτελεί μία προσπάθεια να εμφανιστεί το λύκειο αυτόνομο, μορφωτικά αυτοτελές και αποσυνδεμένο από την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση, τη στιγμή που το νομοσχέδιο το οδηγεί σε ακριβώς αντίθετο δρόμο. Παρουσιάζεται η επαγγελματική εκπαίδευση σαν «βασικός άξονας αντιμετώπισης της ανεργίας» και αναμασιέται η προπαγάνδα της ΕΕ προκειμένου να στραφούν τα παιδιά στην πρόωρη κατάρτιση και στη «μαθητεία».

Μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο προβλέπονται ρυθμίσεις για το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών, καθορίζεται προθεσμία μέχρι 10 Νοέμβρη για έκδοση του ΠΔ για την αξιολόγηση εκπαιδευτικών. Επίσης, γίνεται για πρώτη φορά αναφορά για «πρόσληψη των ωφελουμένων Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα για την απασχόλησή τους σε σχολικές μονάδες» με όρους διαφορετικούς από εκείνους που ισχύουν για την πρόσληψη εκπαιδευτικού και άλλου προσωπικού στην εκπαίδευση. Τέλος, αναφέρεται σε ίδρυση με Προεδρικό Διάταγμα δύο αθλητικών ακαδημιών, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των οποίων θα λειτουργούν αθλητικό γυμνάσιο και λύκειο.


ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Σε γενικές συνελεύσεις την ερχόμενη βδομάδα

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Σε γενικές συνελεύσεις προχωρούν την επόμενη βδομάδα οι καθηγητές, για να συζητήσουν τη στάση του κλάδου ενάντια στον οδοστρωτήρα που σαρώνει μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα.

Στη χτεσινή του συνεδρίαση, το ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισε να καλέσει σε γενικές συνελεύσεις στις 4 και 5 Σεπτέμβρη και γενική συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ στις 9 Σεπτέμβρη. Η κάθε παράταξη θα απευθυνθεί στις συνελεύσεις με το δικό της πλαίσιο διεκδίκησης και πρόγραμμα δράσης, αφού δεν πλειοψήφισε καμία πρόταση.

Για τις ίδιες παρατάξεις που χρόνια τώρα - και στο πρόσφατο συνέδριο της ΟΛΜΕ - διαμορφώνουν πλειοψηφία (ΣΥΝΕΚ που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, Παρεμβάσεις, ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ), στη χτεσινή συζήτηση προείχαν οι μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες αντί η ανάγκη οργάνωσης του αγώνα.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν τους εκπαιδευτικούς να πάρουν μαζικά μέρος στις γενικές συνελεύσεις, να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα στα χέρια τους. Το ΠΑΜΕ απευθύνεται στον κλάδο με ολοκληρωμένη πρόταση για το περιεχόμενο, τον προσανατολισμό του αγώνα, το πρόγραμμα δράσης, προτείνοντας 48ωρη απεργία στις 12 και 13 Σεπτέμβρη με γενικές συνελεύσεις τη δεύτερη μέρα για εκτίμηση της κατάστασης και γενική συνέλευση προέδρων στη συνέχεια για κλιμάκωση.

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν από τις υπόλοιπες παρατάξεις είναι 5ήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες (ΣΥΝΕΚ και Παρεμβάσεις), δύο 48ωρες απεργίες ξεκινώντας από τις 18-19 Σεπτέμβρη (ΠΑΣΚ) και 48ωρη απεργία 12-13 Σεπτέμβρη (ΔΑΚΕ).

Στην ΟΛΜΕ, από την πλευρά των εκπροσώπων του ΠΑΜΕ τέθηκε και το ζήτημα των μετεξεταστέων μαθητών των ΕΠΑΛ, των οποίων οι ειδικότητες καταργούνται. Σαν απόρροια των αναδιαρθρώσεων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και των διαθεσιμοτήτων, οι μαθητές αυτοί μένουν «ξεκρέμαστοι», καθώς δεν προβλέπεται να υπάρχουν στα ΕΠΑΛ καθηγητές των ειδικοτήτων που καταργήθηκαν στις αρχές του Σεπτέμβρη. Το ΠΑΜΕ καλεί με την έναρξη της σχολικής χρονιάς να διοργανωθούν διαμαρτυρίες στις διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενάντια στην κατάργηση των τομέων και ειδικοτήτων, της διαθεσιμότητας, της πολιτικής που πετά έξω από το σχολείο τα παιδιά.

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκαν προχτές το βράδυ από το υπουργείο Παιδείας τα ονόματα των 3.495 εκπαιδευτικών που μετατάσσονται. Πρόκειται για εκπαιδευτικούς των εξής ειδικοτήτων: Γυμναστές, Καθηγητές Πληροφορικής, Γαλλικής Φιλολογίας, Θεατρικών σπουδών, Μουσικής και Καλλιτεχνικών.

Διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Μήνυμα οργάνωσης της πάλης με κοινή δράση εργαζομένων γονιών, μαθητών, εκπαιδευτικών για να μην περάσει το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, για να μην περάσει η αμορφωσιά η ημιμάθεια, έστειλαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ μέσα από τη χτεσινή διαδήλωση που οργάνωσαν οι ΕΛΜΕ στη Θεσσαλονίκη. Σάλπισαν κλιμάκωση του αγώνα για σχολεία και κοινωνία των σύγχρονων λαϊκών - κοινωνικών αναγκών.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Αγαλμα Βενιζέλου και από εκεί, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, μαζί με εργαζόμενους στους δήμους, τους απολυμένους της ΕΡΤ ακολούθησε πορεία μέχρι τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ3.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών δίνουν τη μάχη σε ένα σκάρτο εκπαιδευτικό σύστημα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος, με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων

Με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Το ΚΚΕ συγχαίρει τους νέους και τις νέες που, ξεπερνώντας εμπόδια και δυσκολίες, πέτυχαν την εισαγωγή τους σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Η πραγματικότητα, που θα συναντήσουν, απαιτεί να συνεχίσουν τον προσωπικό, αλλά ακόμη περισσότερο το συλλογικό αγώνα για σπουδές και ζωή με δικαιώματα, επιβάλλει την άμεση οργάνωση της πάλης για δωρεάν στέγαση, σίτιση, μετακίνηση, συγγράμματα για όλους, προκειμένου όλοι οι νέοι - ανεξάρτητα από την οικονομική δυνατότητα των οικογενειών τους - να μπορέσουν να ξεκινήσουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Το ΚΚΕ απευθύνεται στους νέους και τις νέες, που δεν κατάφεραν να περάσουν σε ΑΕΙ - ΤΕΙ. Τους καλεί να παλέψουν για το δικαίωμα στην εργασία και τη ζωή, για επαγγελματικές σχολές δημόσιες και δωρεάν, καταβολή επιδόματος ανεργίας από την πρώτη μέρα αναζήτησης δουλειάς, πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η ανακοίνωση των βάσεων, που ανεβοκατεβαίνουν ανάλογα με τη δυσκολία των θεμάτων και τον καθορισμένο αριθμό των εισακτέων σε ΑΕΙ - ΤΕΙ, αλλά και η ενίσχυση αυτού του εξεταστικού σκηνικού σε όλο το Λύκειο, με την κατάθεση του νέου νόμου, ο οποίος φέρνει νέα ταξικά εμπόδια και κλείνει το δρόμο στη μόρφωση για τα παιδιά του λαού στρέφοντάς τα στην ψευτοκατάρτιση και την τζάμπα εργασία, είναι σημάδια που δείχνουν τα αδιέξοδα και την αποτυχία ενός βαθιά άδικου και ταξικού εκπαιδευτικού συστήματος. Αυτό είναι σκάρτο και όχι τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που δίνουν τη μάχη για ζωή και δουλειά με δικαιώματα, έχοντας να υπερνικήσουν τις προσωπικές και οικογενειακές δυσκολίες που δημιουργεί η σημερινή πολιτική.

Κοινή προοπτική για όλους τους νέους είναι να ενώσουν την πάλη τους με το λαό, για να αλλάξει ριζικά η κατάσταση στην Παιδεία και την κοινωνία. Για σπουδές πραγματικά δωρεάν και αναβαθμισμένες, με το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για το επάγγελμα. Για να ικανοποιηθεί η ανάγκη για σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Για να εξαλειφθεί η ανεργία, το άγχος και η ανασφάλεια. Να μην οδηγείται κανένας νέος στη μετανάστευση. Η λύση είναι στα χέρια του λαού και της νεολαίας. Η ελπίδα και η προοπτική βρίσκεται στον αγώνα και τη ρήξη με την πολιτική της ΕΕ και της πλουτοκρατίας, με στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ