ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τραγικός απολογισμός από τη φωτιά στη Βοιωτία

Σπίτια, στάνες, ζώα και περισσότερα από 20.000 στρέμματα έγιναν παρανάλωμα του πυρός από την πυρκαγιά που ξέσπασε προχτές το μεσημέρι στην περιοχή Καρακόλιθος Λιβαδειάς. Μέσα σε λίγες ώρες, η φωτιά απείλησε χωριά και ένα γηροκομείο ενώ έφτασε και στις παρυφές της Λιβαδειάς.

Οι ενισχύσεις της Πυροσβεστικής έφτασαν εξαιρετικά αργά (μετά τις 6 το απόγευμα είχε δοθεί εντολή σε έξι «Καναντέρ», δύο ελικόπτερα και σε ισχυρές επίγειες δυνάμεις να συνδράμουν στην κατάσβεση) και έτσι, όλο το βράδυ, οι κάτοικοι των χωριών Χαιρώνεια, Τσουκαλάδες, Αγ. Βλάσης και Πέρα Χωριό παρακολουθούσαν την πορεία της φωτιάς. Μάλιστα, δόθηκε εντολή να εκκενωθούν οι Τσουκαλάδες καθώς και το «Ιδρυμα Χρονίως Πασχόντων της Ι.Μ. Θηβών και Λεβαδείας». Η φωτιά τελικά τέθηκε υπό έλεγχο χτες το πρωί.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για χιλιάδες στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης να έχουν γίνει στάχτη, στάνες και σπίτια σε Αγιο Βλάση, Τσουκαλάδες και Χαιρώνεια να έχουν καταστραφεί, ζώα να έχουν απανθρακωθεί. Παράλληλα, πολλοί πολίτες βρέθηκαν στο νοσοκομείο της Λιβαδειάς για τις πρώτες βοήθειες λόγω αναπνευστικών προβλημάτων.

Από χτες, στην περιοχή υπήρχαν συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας και του ΕΛΓΑ για μια πρώτη εκτίμηση των καταστροφών σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και κτηνοτροφικές μονάδες.

Την ώρα που έσβηναν και οι τελευταίες εστίες της πυρκαγιάς, νέα φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στο 56ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας στο ύψος των Οινοφύτων. Η πυρκαγιά βρισκόταν μακριά από κατοικημένη περιοχή αλλά ήταν ορατός ο κίνδυνος καταστροφών σε εργοστάσια και βιοτεχνίες που υπήρχαν στο σημείο.

  • Η απαγόρευση κυκλοφορίας πεζών και τροχοφόρων οχημάτων στο δάσος του Σέιχ Σου, ανακοινώθηκε από την περιφέρεια εξαιτίας του κίνδυνου εκδήλωσης πυρκαγιών. Η απαγόρευση ισχύει από σήμερα Παρασκευή 8 μ.μ. έως αύριο Σάββατο στις 7 π.μ. και για το τμήμα του δάσους που περικλείεται από την Περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης, την επαρχιακή οδό Πεύκων - Ασβεστοχωρίου - Εξοχής και την επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης - Πανοράματος - Χορτιάτη.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Ανακοινώσεις για «ξεμπλοκάρισμα» του Μετρό Θεσσαλονίκης

Νέες ανακοινώσεις για «ξεμπλοκάρισμα» του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης, αλλά και νέες εξαγγελίες για μέτρα στήριξης των εμπόρων που πλήττονται, έγιναν χτες ενόψει και της ΔΕΘ. Ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι το έργο θα επιταχυνθεί μέσα από συγκεκριμένα μέτρα και την εκπόνηση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος εργασιών για το επόμενο 6μηνο. Μίλησε για κάλυψη των εξόδων μετεγκατάστασης σε άλλη περιοχή καταστηματαρχών που έχουν πληγεί εμπορικά επί σειρά ετών από τα έργα του μετρό. Επίσης, ανακοίνωσε ότι η «Αττικό Μετρό ΑΕ», ως επιβλέπουσα υπηρεσία, έχει απορρίψει τις περισσότερες από τις οικονομικές απαιτήσεις της κατασκευάστριας κοινοπραξίας, συνολικού εκτιμώμενου ύψους 500 εκατ. ευρώ, και δήλωσε πως έχει δώσει εντολή για τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου της σύμβασης.

Τα στελέχη της κυβέρνησης και της «Αττικό Μετρό» επιμένουν να δηλώνουν ότι το έργο θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με το νέο επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα, δηλαδή θα παραδοθεί τέλη 2016, το αργότερο αρχές 2017. Θυμίζουμε ότι η σύμβαση κατασκευής του υπογράφηκε τον Απρίλη 2006 και είχε αρχική ημερομηνία περαίωσης τον Οκτώβριο 2012. Σήμερα, σχεδόν ένα χρόνο μετά την αρχική ημερομηνία αποπεράτωσης, έχει κατασκευαστεί το 47% των έργων πολιτικού μηχανικού και το 73% των σηράγγων.

Ο υπουργός είπε ακόμα ότι μέχρι το τέλος του 2013 θα απασχολούνται στα εργοτάξια του μετρό 900 άτομα, ενώ με την υπογραφή της σύμβασης για την επέκταση προς Καλαμαριά, θα απασχοληθούν επιπλέον 800 άτομα. Οι εργαζόμενοι, οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι έμποροι, συνολικά ο λαός της πόλης έχει αποκτήσει πείρα στα 7 χρόνια που προηγήθηκαν από την έναρξη της κατασκευής του έργου του Μετρό. Βιώνουν τις επιπτώσεις από την καθυστέρηση του έργου που οφείλεται στους ιδιώτες κατασκευαστές, οι οποίοι απαιτούν και φθηνή εργατική δύναμη και διαρκώς περισσότερα κονδύλια. Στην πλάτη των εργαζομένων εφαρμόστηκαν όλες οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και τελικά απολύθηκαν για να ξαναπροσληφθούν με τις νέες συμβάσεις πείνας.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
«Στον αέρα» 873 αιτήσεις για παιδικούς σταθμούς

Παρέμβαση χτες των εκλεγμένων του ΚΚΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο

Παρέμβαση στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα των παιδικών σταθμών, έκαναν οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ, προ ημερήσιας διάταξης. Πιο συγκεκριμένα, ενώ η δημοτική αρχή έχει δεσμευτεί να ενταχθούν στους παιδικούς σταθμούς 5.500 παιδιά, δεν έχει κάνει τις απαραίτητες προσλήψεις των 326 εργαζομένων για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι σταθμοί. Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, είχαν πετύχει σε παλιότερους διαγωνισμούς, ενώ μέχρι σήμερα, έχουν απολυθεί 277 συμβασιούχοι.

Οπως κατήγγειλε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, παρά τις υποσχέσεις και τα όσα είχαν ειπωθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι υπάρχει συνεννόηση με την κυβέρνηση και πως έχουν δρομολογηθεί οι προσλήψεις και θα καλυφθούν οι θέσεις, 873 αιτήσεις παιδιών παραμένουν ανικανοποίητες...

ΒΟΥΛΗ
Ψηφίστηκε η σύμβαση για τα Κρατικά Λαχεία

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος συζητήθηκε και ψηφίστηκε χτες στη Βουλή η σύμβαση ιδιωτικοποίησης των Κρατικών Λαχείων. Η βουλευτής του ΚΚΕ (καταψήφισε τη σύμβαση), Διαμάντω Μανωλάκου, σημείωσε ότι με το σχέδιο νόμου, αναμφίβολα εξυπηρετείται η κερδοφορία του παραχωρησιούχου ιδιώτη, που είναι δεδομένη και σίγουρη, αφού λαμβάνει το αποκλειστικό δικαίωμα. «Γι' αυτό, εξάλλου, ενδιαφέρθηκαν επιχειρηματικά σχήματα που δραστηριοποιούνται στο μαζικό τζόγο», σημείωσε χαρακτηριστικά. Η Δ. Μανωλάκου ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει και καταγγέλλει τη σύμβαση, γιατί τα λαϊκά στρώματα θα ζημιωθούν πολύπλευρα με έμμεση αφαίμαξη φορολογίας και καλλιέργειας του τζόγου.

Την αντίθεση του ΚΚΕ στη συζήτηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, τονίζοντας ότι είναι ένα σοβαρό νομοσχέδιο που απαιτεί ολοκληρωμένη συζήτηση.

Τη σύμβαση ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Δικάζονται μετά από μήνυση φασιστοειδών

Στα δικαστήρια σέρνονται την Τρίτη 3 Σεπτέμβρη, μετά από μήνυση στελεχών του φασιστικού - ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής τον Μάη του 2009, ο γραμματέας του EEK (Επαναστατικό Εργατικό Κόμμα) Σ. Mιχαήλ και ο πρώην Πρύτανης του Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) Κ. Μουτζούρης. Οι κατηγορίες αφορούν σε «συκοφαντική δυσφήμιση», «διέγερση σε βιαιοπραγίες και αμοιβαία διχόνοια» και «διατάραξη της κοινής ειρήνης». Το επικίνδυνο της υπόθεσης είναι ότι ο Σ. Μιχαήλ μηνύεται επί της ουσίας και κατηγορείται γιατί υπέγραφε κάλεσμα του κόμματός του σε διαδήλωση ενάντια στους φασίστες! Ο δε πρύτανης κατηγορείται για συνδρομή, επειδή επέτρεψε τη χρήση υλικοτεχνικού εξοπλισμού του ΕΜΠ από ιστότοπο (το indymedia), κατηγορία για την οποία έχει αθωωθεί ήδη δύο φορές...

Χτες, ενόψει της δίκης, δόθηκε συνέντευξη στην ΕΣΗΕΑ από το ΕΕΚ. Στην παρέμβαση του ο Σπ. Φυτράκης, συνήγορος υπεράσπισης, ανέφερε ότι «η επιλογή της Εισαγγελίας να κάνει την δίωξη είναι έξω από κάθε νομιμότητα και ουσιαστική ανάλυση των περιστατικών που καταγγέλλονται. Δεν υπάρχει αδίκημα, υπάρχει διάδοση ιδεών». Μάλιστα αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά, παραβιάζεται η γαλήνη των πολιτών με τις ανακοινώσεις... ενώ οι άλλοι (σ.σ. οι ναζιστές) εφαρμόζουν χωρίς καμία παρέμβαση των Αρχών, το πρόγραμμα τους, τους ξυλοδαρμούς!

Εισαγγελική έρευνα για την εξαφάνιση των 502 παιδιών

Ερευνα ξεκίνησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών για το θέμα της εξαφάνισης 502 παιδιών Αλβανών Ρομά, από κρατικό ίδρυμα που είχαν τοποθετηθεί την περίοδο 1998 - 2002. Υπενθυμίζεται ότι το 2004 είχε διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση και δεν είχαν προκύψει στοιχεία. Ετσι, το 2005 η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο και με επισφράγιση βουλεύματος από το Συμβούλιο Εφετών. Να σημειωθεί ότι το θέμα επανήλθε μετά το προχτεσινό αίτημα στις αρμόδιες δικαστικές αρχές από το υπουργείο Δικαιοσύνης για να ενημερωθεί πού βρίσκεται η υπόθεση, μετά από Ερώτηση βουλευτή της ΔΗΜΑΡ που επικαλούνταν παρατηρήσεις για την Ελλάδα από την Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων, την 1η Ιουνίου 2012.

Σύσκεψη της ΠΑΣΕΒΕ την ερχόμενη Τετάρτη

Σύσκεψη για την προετοιμασία της κινητοποίησης που θα γίνει στις 16 του Σεπτέμβρη με πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων διοργανώνει η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ για την ερχόμενη Τετάρτη 4 του μήνα.

Στη σχετική ανακοίνωση - πρόσκληση της Γραμματείας Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ, σημειώνεται:

«Συνάδελφοι,

Σας καλούμε την Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα της ΓΣΕΒΕΕ Καποδιστρίου 24 (3ος όροφος) σε σύσκεψη με θέμα: "Πανελλαδικό κλείσιμο καταστημάτων και βιοτεχνιών τη Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη 2013".

Με στόχο την επιτυχία του πανελλαδικού κλεισίματος στην Αθήνα, η Γραμματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ σάς καλεί σε σύσκεψη προετοιμασίας και οργάνωσης του αγώνα σε κάθε κλάδο σε κάθε γειτονιά. Το κάλεσμα απευθύνεται σε: Διοικητικά Συμβούλια Ομοσπονδιών, Σωματείων και Ενώσεων, Επιτροπές Αγώνα της ΠΑΣΕΒΕ και αγωνιστές, συνδικαλιστές».

ΕΥΡΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί σε τρία κτίρια στην οδό Γεωργίου Παπανδρέου στα Ιωάννινα, τα οποία ανήκουν στο Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα» και τα οποία ήταν υπό κατάληψη. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., συνελήφθησαν 8 μετανάστες εκ των οποίων έξι άνδρες και δύο γυναίκες από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σομαλία. Οπως ανακοινώθηκε, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 200 πανό, 11 κοντάρια, σημαίες, τρεις αντιασφυξιογόνες μάσκες, ένα μαχαίρι, είδη ρουχισμού, έντυπο υλικό και δύο ταμειακές μηχανές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ