ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πρόταση για απόσπαση και επανατοποθέτηση

Την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο χώρο του Σταθμού Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού ως μια λύση «κοινής αποδοχής», η οποία συμφωνήθηκε στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Πολιτισμού και Μακεδονίας - Θράκης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, η ΓΓ Πολιτισμού, ο πρόεδρος της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ», Χρήστος Τσίτουρας, και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Εγινε καταρχήν αποδεκτή η νέα, τροποποιημένη πρόταση της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ», που προβλέπει απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο χώρο του Σταθμού Βενιζέλου. Η νέα τροποποιημένη πρόταση της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ», καθώς και η υποβληθείσα από αυτό μελέτη απόσπασης, θα εισαχθούν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προκειμένου να γνωμοδοτήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, η λύση που προτείνεται αφορά στην προσωρινή απόσπαση και επανατοποθέτηση ποσοστού άνω του 80% των ευρημάτων.

Για να προχωρήσει η διοικητική αυτή διαδικασία, ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα παραιτηθεί από την εκκρεμή αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οπως ανακοινώθηκε, «κοινή συνισταμένη» είναι «η πεποίθηση ότι πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το Μετρό στην πόλη της Θεσσαλονίκης» και παράλληλα «να προστατευτούν και να αναδειχθούν τα πολύ σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί στο Σταθμό Βενιζέλου».

Το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ τόσο με Ερώτηση βουλευτών του στη Βουλή όσο και με παρέμβαση των εκλεγμένων του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας και στο Δήμο Θεσσαλονίκης, εξαρχής τοποθετήθηκε ενάντια στην απόφαση κυβέρνησης και «Αττικό Μετρό» για μεταφορά των σπουδαίων αρχαιολογικών ευρημάτων του Σταθμού Βενιζέλου στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά» και ζήτησε την επιτόπια ανάδειξή τους. Συγκεκριμένα, είχε προτείνει την ανεύρεση τεχνικής λύσης για τη διατήρησή τους ως επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου εντός του Σταθμού Βενιζέλου, ώστε μαζί με την καθημερινή μετακίνηση των επιβατών να εξασφαλίζεται και η περιήγησή τους στην ιστορία της πόλης. Ταυτόχρονα ζητούσε να συνεχιστεί και να διευρυνθεί η αρχαιολογική έρευνα στο Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Οχι στην κατάργηση της δημόσιας βιβλιοθήκης Εδεσσας

Αναφορά του Δημοτικού Συμβουλίου Εδεσσας για τη στήριξη της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, με την οποία ζητούν να μη συγχωνευθεί ή καταργηθεί η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Εδεσσας, κατέθεσαν στο προεδρείο της Βουλής, για τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου.

Το Ψήφισμα - Αναφορά (16/8/2013) αναφέρει: «Θεωρούμε απαράδεκτη την οποιαδήποτε πρόθεση συγχώνευσης ή κατάργησης της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Εδεσσας διότι μετά τη μεροληπτική και κατάφωρα άδικη, εις βάρος του Δήμου μας, κατάργηση του Πανεπιστημίου μας, η Βιβλιοθήκη μας είναι από τους τελευταίους πνευματικούς πνεύμονες της πόλης και του Δήμου Εδεσσας.

Περιττό δε να τονίσουμε ότι τα ελάχιστα έξοδα που απαιτούνται για τη λειτουργία της, καλύπτονται από το Δήμο μας. Οι Δημόσιες Βιβλιοθήκες λειτουργούν με εξαιρετικά πενιχρές ετήσιες πιστώσεις, έχουν ελάχιστο αριθμό εργαζομένων, 160! συνολικά πανελλήνια, και τα Εφορευτικά τους Συμβούλια είναι άμισθα. Οι συγχωνεύσεις δεν θα αποφέρουν κανένα όφελος για το κράτος. Αντίθετα, καταδικάζουν τις βιβλιοθήκες μας σε συρρίκνωση, και τελικά οδηγούν στην κατεδάφιση πολύπλευρων και μετρήσιμων υπηρεσιών και δράσεων, που με θυσίες προσφέρονται δωρεάν, για την πληροφόρηση, την ψυχαγωγία, τη μόρφωση του κοινωνικού συνόλου.

Γιατί άραγε απαξιώνονται οι Βιβλιοθήκες, ενεργοί πυρήνες παιδείας και πολιτισμού και αναφέρονται για συγχώνευση στην ίδια λίστα με οργανισμούς που το αντικείμενό τους έχει καταργηθεί; Από πού εκπορεύονται και τι εξυπηρετούν παρόμοιες ιδέες και "διαρροές"; Οποιαδήποτε βεβιασμένη απόφαση, που δε λαμβάνει υπόψη πραγματικά δεδομένα, τις προτάσεις των εργαζομένων, την κοινή λογική, είναι επιζήμια, άσκοπη και μας βρίσκει αντίθετους. Το ψήφισμα αυτό ψηφίσθηκε με την υπ΄ αριθμ. 205/2013 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Εδεσσας στη 17η συνεδρίαση της 28ης Ιουνίου 2013».

Δύο παραστάσεις στην Πέτρα

«Ποιός τη ζωή μου...»
«Ποιός τη ζωή μου...»
Σε συνέχεια του Φεστιβάλ Πέτρας, σήμερα, παρουσιάζεται η παράσταση «Αντρες έτοιμοι για όλα» των Stephen Sinclair και Anthony Mc Carten. Απόδοση - σκηνοθεσία: Θανάσης Παπαθανασίου - Μιχάλης Ρέππας. Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκαράκη. Κοστούμια: Εβελυν Σιούπη. Χορογραφίες: Ελπίδα Νίνου, Θανάσης Γιαννακόπουλος. Σχεδιασμός Φωτισμών: Χρήστος Τζιόγκας. Παίζουν Κώστας Κόκλας, Κώστας Ευριπιώτης, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Τόνυ Δημητρίου, Μάνος Ιωάννου, Μαίρη Σταυρακέλλη, Ευαγγελία Μουμούρη, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Μαρία Φιλίππου, Νίκη Λάμη.

Ενώ, αύριο, στο θέατρο Πέτρας παρουσιάζεται η παράσταση Μίκης Θεοδωράκης «Ποιος τη ζωή μου...». Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης. Σενάριο - Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης. Σκηνικό: Γιώργος Πατσάς. Κοστούμια: Παναγιώτα Κόκκορου. Χορογραφίες: Αποστολία Παπαδαμάκη. Ενορχηστρώσεις: Γιάννης Παπαζαχαριάδης. Παίζουν Γρηγόρης Βαλτινός, Φιλαρέτη Κομνηνού, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Αρης Λεμπεσόπουλος, Ελισάβετ Μουτάφη, Χρήστος Πλαίνης, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Κώστας Βελεήτζας, Νατάσα Ζαγκλή, Κωνσταντίνος Φάμης, Γιάννης Μαθές, Ειρήνη Κυρμιζάκη, Ερικα Μπίγιου, Πηνελόπη Σργουνιώτη, Μαρία Γεροδήμου, Ιρις Μάρα, Γιώργος Νούσης, Ευθύμης Μπαλαγιάννης, Γιάννης Σοφολόγης, Παναγιώτης Γουρζουλίδης, Νατάσα Σαραντοπούλου. Τραγουδούν: Κώστας Μακεδόνας, Γιώτα Νέγκα, Κώστας Θωμαΐδης, Αννα Λινάρδου. Η ζωή και το έργο του κορυφαίου Ελληνα δημιουργού. Μια μεγάλη μουσική παράσταση. Η Ελλάδα ταξιδεύει από το 1922 μέχρι τις μέρες μας, μέσα από τη ζωή, τις μουσικές και τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, σε μια παράσταση που φιλοδοξεί να μεταφέρει το θεατή της στην ιστορική διαδρομή Μικρασιατική Καταστροφή έως σήμερα.

«Κοινός λόγος» στο Ηρώδειο

Το «Θέατρο του Νέου Κόσμου», παρουσιάζει στις 4 Σεπτεμβρίου, στο Ηρώδειο, τον «Κοινό λόγο» της Ελλης Παπαδημητρίου. «Η δύναμή μου κόβεται και δεν μπορώ να συλλοϊστώ τα όσα περάσαμε, πε πως είμαι και γω μες στο χώμα άμα τα συλλοϊστώ...». Περιστατικά, μεγάλα και μικρά, με κοινό εφόδιο το λόγο των απλών ανθρώπων, όπως τα κατέγραψε αυτούσια από διηγήσεις η αξέχαστη κομμουνίστρια, συγγραφέας και αγωνίστρια της ΕΑΜικής Αντίστασης Ελλη Παπαδημητρίου, δίνοντας τον τίτλο «Κοινός λόγος». Κύρια συνάρτηση το κοινό πάθος των ανθρώπων, που με το κεφάλι ψηλά, την αξιοπρέπεια στο μέτωπο, αξίωναν ειρήνη, ελευθερία.

Η παράσταση παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, σκηνικά - κοστούμια Αντώνη Δαγκλίδη, επιλογή και διδασκαλία τραγουδιών Κώστα Βόμβολου, κίνηση Αγγελικής Στελλάτου και φωτισμούς Σάκη Μπιρμπίλη. Παίζουν: Λυδία Κονιόρδου, Ελένη Κοκκίδου, Μαρία Κατσανδρή, Ελένη Ουζουνίδου, Τάνια Παλαιολόγου.

Στην Ελευσίνα η Νατάσσα Μποφίλιου

Συναυλία αύριο, Σάββατο, της Νατάσσας Μποφίλιου, στο Παλαιό Ελαιουργείο, Παραλία Ελευσίνας, με τίτλο «Το Πέρασμα των Μάγων». Μια παράσταση των Θέμη Καραμουρατίδη - Γεράσιμου Ευαγγελάτου.

Σε μια αναδρομή από την πρώτη γνωριμία τους, το 2003, μέχρι τη «Δεύτερη Ακρόαση» και την «Ασπιρίνη» κι από το «Μέχρι το Τέλος» έως τις πρόσφατες «Ημέρες του Φωτός», η τριάδα του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού παρουσιάζει μια παράσταση γεμάτη φως, συγκίνηση, δύναμη, εκρηκτικές διασκευές και σημαντικές στιγμές από το ρεπερτόριο που καθόρισε την πορεία της έως σήμερα.

Επιμέλεια προγράμματος: Γεράσιμος Ευαγγελάτος. Ενορχηστρώσεις: Θέμης Καραμουρατίδης. Ηχος: Γιάννης Παξεβάνης. Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέξανδρος Προδρόμου. Artwork: Κωνσταντίνος Γεωργαντάς. Παίζουν οι μουσικοί: Πιάνο: Θέμης Καραμουρατίδης, Τύμπανα: Φοίβος Κουντουράκης. Κιθάρες: Σωτήρης Καστάνης. Μπάσο: Γιώργος Μπουλντής, Τσέλο: Αρης Ζέρβας. Βιολί - μαντολίνο: Δημήτρης Κουζής.

Η «Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου» στην Αθήνα

Η Νένα Μεντή παρουσιάζει σε φεστιβάλ της Αθήνας τη συγκινητική ιστορία της μεγάλης «στιχουργού και ποιήτριας» του ελληνικού τραγουδιού, την «Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου», στις 2 Σεπτεμβρίου - Αίθριο Δημαρχείου Κηφισιάς, 8 Σεπτεμβρίου - Βύρωνας, Θέατρο «Αννα Συνοδινού», 12 Σεπτεμβρίου - Κορυδαλλός, Αμφιθέατρο «Θανάσης Βέγγος», 14 Σεπτεμβρίου - Ηλιούπολη, θέατρο Αλσους, 17 Σεπτεμβρίου - Γαλάτσι, Θέατρο Αλσους Βεΐκου.

Το βιβλίο της Ρέας Μανέλη «Η γιαγιά μου η Ευτυχία», με την αμεσότητα της μαρτυρίας, πρόσφερε το υλικό της θεατρικής αφήγησης. Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου μονολογεί συνομιλώντας με τα επτά πρόσωπα που «σημάδεψαν» τη ζωή και το στιχουργικό έργο της: Την Μαρίκα Κοτοπούλη, τον άντρα της Γιώργο, την κόρη της, τον Τσιτσάνη, τον Χιώτη, την εγγονή και τη μητέρα της. Κείμενο - σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας. Σκηνικά - κοστούμια: Αναστασία Αρσένη. Φωτισμοί: Ανδρέας Μπέλης. Επιλογή τραγουδιών: Ελεάνα Βραχάλη. Μουσική επένδυση: Γιάννης Χριστοδουλόπουλος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ