ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Αυγούστου 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Μπαράζ αμερικανικών επιδρομών...

ΣΑΝΑΑ.--

Και τρίτη φονική επιδρομή πραγματοποίησαν στην Υεμένη οι ΗΠΑ με μη επανδρωμένο αεροσκάφος μέσα στο περασμένο 48ωρο, προκαλώντας συνολικά το θάνατο τουλάχιστον 12 ατόμων που θεωρήθηκαν «ύποπτα μέλη της Αλ Κάιντα».

Η τελευταία αμερικανική επιδρομή έγινε σε βάρος ΙΧ αυτοκινήτου που κινούνταν στην επαρχία Χαντραμούτ, σε μια περιοχή που ονομάζεται Γάιλ Μπαουαζίρ, λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Μόνον μέσα στις τελευταίες δύο βδομάδες φαίνεται πως έχουν σκοτωθεί από παρόμοιες αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στην Υεμένη 34 άτομα.

Στα μέσα της βδομάδας, οι αρχές της Υεμένης είχαν υποστηρίξει πως απέτρεψαν σχέδιο της Αλ Κάιντα για την κατάληψη της πόλης Μουκάλα, στην οποία βρίσκεται σημαντικό λιμάνι στον Κόλπο του Αντεν, καθώς και δύο μείζονος σημασίας τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η ανακοίνωση από τις αρχές της Υεμένης έγινε μετά τις πληροφορίες της Ουάσιγκτον περί «πιθανών μεγάλων τρομοκρατικών επιθέσεων», οι οποίες οδήγησαν στο κλείσιμο δυτικών διπλωματικών αποστολών στη χώρα που στρατοκρατείται και φρουρείται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και περιστολής των δημοκρατικών ελευθεριών.

Στο μεταξύ, χτεσινό άρθρο της εφημερίδας Γουόλ Στριτ Τζόρναλ υποστηρίζει ότι ο πυρήνας της αλ Κάιντα στην Υεμένη και όχι ο αρχηγός του κεντρικού δικτύου - φάντασμα, Ζαϊμάν αλ Ζαουάχρι, είναι ο εγκέφαλος του σχεδίου των πιθανών τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον δυτικών στόχων που προκάλεσε την κατάσταση συναγερμού για τις Ηνωμένες Πολιτείες και οδήγησε στη λήψη γενικευμένων, έκτακτων μέτρων ασφαλείας σε Μέση Ανατολή και Ασία. Το ρεπορτάζ, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενο Αμερικανό αξιωματούχο, αναφέρει ότι ο επικεφαλής του πυρήνα της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (Aqpa), Νάσερ αλ-Ουαΐχι, που χρησιμοποιεί ως βάση την Υεμένη, είναι ο εμπνευστής του σχεδίου των επιθέσεων. Στόχος του ρεπορτάζ είναι να ενισχύσει την εκτίμηση που διατύπωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ ότι «ο κεντρικός πυρήνας της αλ Κάιντα οδηγείται σε ήττα».

ΗΠΑ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πιέσεις Κέρι για επιτυχή έκβαση των συνομιλιών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την έναρξη του δεύτερου γύρου «ειρηνευτικών» διαπραγματεύσεων για το μεσανατολικό την ερχόμενη Τετάρτη, 14 του μήνα, στην Ιερουσαλήμ και την πραγματοποίηση επακόλουθης συνάντησης μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών στην Ιεριχώ της Δυτικής Οχθης επιβεβαίωσε χτες η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Πσάκι.

Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι στις επικείμενες συνομιλίες Ισραηλινών και Παλαιστίνιων αξιωματούχων θα συμμετάσχει ο Αμερικανός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή Μάρτιν Ιντάικ (πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ) και ο αναπληρωτής απεσταλμένος Φρανκ Λουερστάιν.

Η ίδια αξιωματούχος σχολίασε δυσμενώς την προχτεσινή προέγκριση της ισραηλινής κυβέρνησης για την κατασκευή 800 έως 1.000 κατοικιών Εβραίων εποίκων σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης, σημειώνοντας ότι η Ουάσιγκτον δεν αποδέχεται την νομιμότητα της συνεχιζόμενης εποικιστικής δραστηριότητας και αντιτίθεται σε οποιαδήποτε προσπάθεια νομιμοποίησής τους...

Αξίζει βέβαια να επισημανθεί ότι παράλληλα με τις αρνητικές αντιδράσεις εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη συνέχιση των εποικισμών στη Δ. Οχθη γνωστοποιήθηκε και το περιεχόμενο χτεσινής επιστολής του επικεφαλής των Παλαιστίνιων διαπραγματευτών Σαέμπ Ερεκάτ προς το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ με την οποία ζητεί από τον Τζον Κέρι να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να ανατραπούν τα σχέδια του Ισραήλ για συνέχιση των εποικισμών εκφράζοντας φόβο για εκτροχιασμό της ειρηνευτικής διαδικασίας...

Πάντως, πριν τις δηλώσεις της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε προηγηθεί αργά το βράδυ της Πέμπτης, στο Λευκό Οίκο, 90λεπτη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι με στελέχη οργανισμών της εβραϊκής κοινότητας στις ΗΠΑ στην οποία (σύμφωνα με γλαφυρό ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας «Χα'αρέτζ») καταγράφηκε «ο αισθητός ενθουσιασμός» του Αμερικανού υπουργού για τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Μεσανατολικό και η πεποίθησή του για τη «σοβαρή δέσμευση» που φέρεται πως διέκρινε στα πρόσωπα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούτ Αμπάς...

Ο Κέρι φέρεται μάλιστα να επανέλαβε την έκκλησή του προς το εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ να "αγκαλιάσει και να στηρίξει" την ειρηνευτική διαδικασία θεωρώντας πως είναι «στρατηγικώς επιτακτικό να καταλήξει σε μία συμφωνία παρά τις δυσκολίες». Εξέφρασε παράλληλα «ανησυχία» για την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ να διακόψει την αναπτυξιακή χρηματοδότηση όσων ισραηλινών οργανώσεων συνδέονται έμμεσα ή άμεσα με τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης, θεωρώντας ότι ακόμη και αυτό μπορεί να προκαλέσει αναχώματα στη θετική έκβαση της διαπραγματευτικής διαδικασίας...

Μετά το τέλος των συναντήσεων του Κέρι γνωστοποιήθηκε η πραγματοποίηση περιοδείας του Αμερικανού υπουργού την ερχόμενη Δευτέρα στην Κολομβία και την Τρίτη στη Βραζιλία με στόχο την προώθηση των διμερών σχέσεων.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Ζητούν ισχυρότερη παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή, επικαλούμενες «κινεζική επιθετικότητα»

Από κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ - Φιλιππίνων

Associated Press

Από κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ - Φιλιππίνων
ΜΑΝΙΛΑ.--

Διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ προτίθενται να ξεκινήσουν οι Φιλιππίνες, σύμφωνα με αξιωματούχους, ώστε να αυξηθεί η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη χώρα, επικαλούμενες την αντιμετώπιση της «κινεζικής επιθετικότητας» στην περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας. Οι συγκεκριμένες διαρροές έρχονται σε μια χρονική περίοδο, όπου η ένταση μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων, με αιχμή τις διαφιλονικούμενες περιοχές στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, κλιμακώνεται, δεδομένων των σημαντικών ναυτικών συμφερόντων που διακυβεύονται στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και τις εκτιμήσεις για σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου, που θεωρείται ότι παραμένουν ανεκμετάλλευτα.

Με εισήγηση τους οι υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών των Φιλιππίνων, προς τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων, υποστηρίζουν ότι αν δοθεί στις ΗΠΑ η δυνατότητα να αυξήσουν την παρουσία τους θα βοηθήσει τη χώρα να αποκτήσει μία ελάχιστη αξιοπιστία στην άμυνά της, προκειμένου να διασφαλίσει τα εδάφη της, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη ο εκσυγχρονισμός του στρατεύματος των Φιλιππίνων.

Η κίνηση των αξιωματούχων των Φιλιππίνων έρχεται σε ένα πλαίσιο ήδη οξυμένων εντάσεων, με την Κίνα να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θα υπερασπιστεί την εδαφική της κυριαρχία, απέναντι σε οποιονδήποτε τολμήσει να την απειλήσει, ενώ παράλληλα με τη Μανίλα σε κούρσα στρατιωτικών εξοπλισμών προχωρά και το Πεκίνο. Η Κίνα έχει δηλώσει ότι στόχος της είναι να γίνει μία ισχυρή στρατιωτική και ναυτική δύναμη στην περιοχή, τόσο για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, όσο και τη «σταθερότητα» της ευρύτερης περιοχής, με τους εξοπλισμούς και την ένταση να ενισχύουν τις ανησυχίες για τις εξελίξεις στην περιοχή του Ειρηνικού, που είναι εδώ και καιρό στο επίκεντρο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συνεχίζονται οι δολοφονικές επιθέσεις

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Νέα δολοφονική επίθεση σημειώθηκε χτες στην Κουέτα του Πακιστάν, με στόχο τέμενος στο οποίο βρισκόταν ο πρώην υπουργός του Λαϊκού Κόμματος, Μπασίρ Αχμάντ Μπαρόχι. Οι ένοπλοι, των οποίων στόχος πιστεύεται ότι ήταν ο πρώην υπουργός άνοιξαν πυρ την ώρα που ο κόσμος έβγαινε από το τζαμί με αποτέλεσμα εννιά άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και ακόμα 15 να τραυματιστούν. Την ευθύνη για την επίθεση δεν ανέλαβε καμία οργάνωση, ωστόσο είναι η δεύτερη μέσα σε δύο μέρες, καθώς την Πέμπτη, καμικάζι ανατινάχτηκε κατά τη διάρκεια κηδείας αστυνομικού αξιωματούχου, στην ίδια πόλη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ακόμα 38 άνθρωποι.

Το Πακιστάν βιώνει έναν ακήρυχτο πόλεμο, ως «φυσική συνέχεια» του Αφγανιστάν, δεχόμενο πυρά τόσο από αμερικανο - ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις, στο όνομα της καταπολέμησης των Ταλιμπάν, οι οποίοι, σύμφωνα με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, χρησιμοποιούν το πακιστανικό έδαφος ως προπύργιο. Επιθέσεις πραγματοποιούνται και από τους Ταλιμπάν, στο όνομα του πολέμου κατά των αμερικανικών δυνάμεων και εναντίον των κυβερνώντων που θεωρούνται φερέφωνά τους.

Την ίδια στιγμή, εντολή να απομακρυνθεί το μη απαραίτητο προσωπικό από το προξενείο των ΗΠΑ στη Λαχώρη του Πακιστάν έδωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, επικαλούμενο «αξιόπιστη πληροφορία για επικείμενη απειλή». Παράλληλα, σε ισχύ είναι και ταξιδιωτική οδηγία που καλεί τους Αμερικανούς να αποφεύγουν το Πακιστάν, εκτός και αν υπάρχει σοβαρός λόγος.

Αξιωματούχοι του αμερικανικόυ ΥΠΕΞ υποστήριζαν ότι η εκκένωση του προξενείου στη Λαχώρη από το μη απαραίτητο προσωπικό δε σχετίζεται με το κλείσιμο άλλων διπλωματικών αποστολών, ωστόσο πληροφορίες διεθνών ΜΜΕ, αναφέρουν ότι και οι πακιστανικές αρχές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, αυξάνοντας τα μέτρα ασφαλείας γύρω από κυβερνητικά κτίρια ή σημαντικές κρατικές εγκαταστάσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ