ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Αυγούστου 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
«Με τα κιάλια» θα περιμένουν γιατρούς και φάρμακα

Πλοία του πολεμικού Ναυτικού με φαντάρους γιατρούς και στρατιωτικούς γιατρούς θα επισκέπτονται τα μικρά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου για να παρέχουν ιατροφαρμακευτική φροντίδα στους νησιώτες. Ετσι, για τον Αύγουστο του 2013 θα έχουν γιατρό και φάρμακα ο Αγιος Ευστράτιος και τα Ψαρά, ενώ για τους λοιπούς μήνες του έτους η Κάσος, η Κάρπαθος, οι Λειψοί, οι Φούρνοι, η Αστυπάλαια, η Χάλκη και το Καστελόριζο. Θα περιμένουν οι κάτοικοι των νησιών με τα κιάλια το πλοίο - αλήθεια πώς δεν σκέφτηκαν να τους τα ρίχνουν από αεροπλάνα; - για να έχουν γιατρό και φάρμακα, αφού σε πολλά νησιά έχουν κλείσει και τα φαρμακεία που υπήρχαν.

Αυτό αποφασίστηκε με Πρωτόκολλο Συνεργασίας ανάμεσα στα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Υγείας. Φυσικά, θα ήταν «μαξιμαλισμός» να πει κανείς το αυτονόητο, ότι οι ανάγκες υπάρχουν όλο το χρόνο και δε γίνεται να αρρωστήσει κάποιος μόνο όταν είναι εκεί το πλοίο. Θα ήταν και «πολυτέλεια» να καλύπτονται αυτές οι ανάγκες - ζωής και θανάτου - καθολικά και διαρκώς. Οποιες κι αν είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης, πάντως, το αποτέλεσμα της πολιτικής της είναι να μένουν πολλά νησιά - όχι μόνο τα «μικρά ακριτικά» - χωρίς βασικές ειδικότητες, χωρίς άμεση διακομιδή ανά πάσα στιγμή, να κλείνουν νοσοκομεία και άλλα να είναι υπό κατάρρευση.

Επίσης, αποφασίστηκε η συνδρομή του υπουργείου Αμυνας στην ενίσχυση της εφημερίας των νοσοκομείων μέχρι να ολοκληρωθεί η κινητικότητα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως ισχυρίζεται ο υπουργός Υγείας. Οι ανάγκες, όμως, θα παραμείνουν και μετά την ολοκλήρωση της κινητικότητας, αφού από το δυναμικό των εφημεριών θα έχουν αφαιρεθεί 8 νοσοκομεία. Η κατάσταση είναι ήδη εκρηκτική στις εφημερίες των νοσοκομείων με τις ώρες αναμονής να φτάνουν τις 8 και 9 ώρες. Η έλλειψη αναβαθμισμένου δημόσιου δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής όπου θα έχουν όλοι πρόσβαση δωρεάν κάνει ακόμη πιο τραγική την κατάσταση στα νοσοκομεία.

Είναι πολλά τα λεφτά...

Τα 32 εκατ. ευρώ προσεγγίζουν τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους Υγείας που αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του πρώην ΟΠΑΔ ως τις 31/12/2011. Αυτά - σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας - θα καταβληθούν τη Δευτέρα, 12 Αυγούστου. Ταυτόχρονα, έχει ξεκινήσει η καταβολή 61,4 εκατ. ευρώ που όφειλε το ΙΚΑ μέχρι τις 31/12/2011 στους παρόχους Υγείας. Πρόκειται κυρίως για διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές, ψυχιατρικές ιδιωτικές κλινικές, φυσικοθεραπευτήρια, φαρμακευτικές εταιρείες, αυτοαπασχολούμενους φυσικοθεραπευτές και γιατρούς. Φυσικά, η κυβέρνηση, εφόσον πολιτική της επιλογή είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας - και οι ευαίσθητοι τομείς Υγείας και Φαρμάκου δε θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση - είναι δεδομένο ότι θα εξοφλήσει τους παρόχους Υγείας. Δεν μπορούμε όμως να μη σχολιάσουμε τα εξής:

Αν αυτά τα χρήματα δίνονταν για τη στήριξη του δημόσιου τομέα Υγείας, οι υπηρεσίες θα ήταν πολύ πιο αναβαθμισμένες. Δηλαδή, από τη μία «λεφτά δεν υπάρχουν» για δωρεάν Υγεία και Φάρμακο για το λαό κι από την άλλη τεράστια ποσά δίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, από τα ασφαλιστικά Ταμεία και απευθείας από τους ασφαλισμένους για αγορά υπηρεσιών Υγείας. Είναι ενδεικτικό πως ο ΕΟΠΥΥ αγόρασε το 2012 υπηρεσίες Υγείας από ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα που κόστισαν 832 εκατ. και 432 εκατ. ευρώ αντίστοιχα (σ.σ. στοιχεία του ΕΟΠΥΥ). Σχεδόν όσο είναι το σημερινό έλλειμμά του! Ο δημόσιος τομέας υποβαθμίζεται, λειτουργεί επιχειρηματικά δίπλα στον ιδιωτικό και ο τελευταίος διογκώνεται. Οι υπηρεσίες για την πλειοψηφία του λαού δεν βελτιώνονται, οι παροχές δεν διευρύνονται, ούτε οι πληρωμές μειώνονται. Η κατάργηση της επιχειρηματικότητας θα έδινε τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν οι υποδομές και το προσωπικό των ιδιωτικών δομών σε ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους. Μόνο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων θίγονται από αυτήν την προοπτική.

... για το κεφάλαιο στο χώρο της Υγείας

Δεύτερον: Κουβέντα δε γίνεται για τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τους ασφαλισμένους, που έχουν πληρώσει για γιατρούς, εξετάσεις, φάρμακα και περιμένουν να τα πάρουν πίσω. Τραγική η περίπτωση ασθενών με σοβαρές, ανίατες ασθένειες που αναγκάζονται να σταματήσουν θεραπείες, να πουλήσουν ό,τι έχουν για τα φάρμακά τους. Ομως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η στήριξη των επιχειρηματιών. «Η Ελλάδα είναι σαν την έρημο που περιμένει μια στάλα βροχής. Και τα ληξιπρόθεσμα είναι αυτή η στάλα. Μην τα καθυστερείτε», είπε ο πρωθυπουργός πριν λίγες μέρες σε σύσκεψη που έγινε στον ΕΟΠΥΥ. Κι άλλες θυσίες για τους ασφαλισμένους που έχουν πληρώσει με ιδρώτα και αίμα τις εισφορές τους. Αυτή είναι η ανάκαμψη που υπόσχονται από την καπιταλιστική κρίση, βάρβαρη και εγκληματική για την πλειοψηφία του λαού.

Τρίτον: Επίσης, δε λέγεται λέξη για την ανάγκη ενίσχυσης της κρατικής χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ. Αντίθετα, γίνονται διαρκώς περικοπές από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Υγεία του λαού και το κόστος μεταφέρεται στις (άδειες) τσέπες των οικογενειών.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πανηγύρια για τα μονοπώλια

Την περασμένη Πέμπτη, υπογράφτηκε στη Λευκωσία το Μνημόνιο Συνεργασίας στην Ενέργεια ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Η συμφωνία των τριών χωρών να αναβαθμίσουν τη συνεργασία τους στα ζητήματα της έρευνας και της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στις ΑΟΖ τους προβλήθηκε ως «ιστορική» από την ελληνική και τις άλλες κυβερνήσεις. Την ενεργειακή συνεργασία των τριών χωρών ενθαρρύνουν τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η ΕΕ, η καθεμιά για τους δικούς της λόγους. Κάθετα αντίθετη είναι η Τουρκία, η οποία προσπαθεί να διατηρήσει και να αναβαθμίσει τον περιφερειακό της ρόλο στους ανταγωνισμούς για τους δρόμους και τις πηγές Ενέργειας.

Ο λαός πρέπει να δει πίσω από τις θριαμβολογίες και την προπαγάνδα, για να βγάλει σωστά συμπεράσματα. Η τριμερής συμφωνία δεν κατευνάζει τους ανταγωνισμούς για την Ενέργεια στην περιοχή. Για παράδειγμα, βάσει του Μνημονίου, το Ισραήλ δεσμεύεται να αναπτύξει παραπέρα την ενεργειακή του συνεργασία με την Κύπρο. Την ίδια ώρα, όμως, που συζητάει την αποθήκευση μέρους του αερίου που παράγει στο σταθμό υγροποίησης στο Βασιλικό, διαπραγματεύεται με την Τουρκία την εξαγωγή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη με αγωγούς στο έδαφός της. Αν αληθεύουν, μάλιστα, τα σχετικά δημοσιεύματα στον ισραηλινό Τύπο, οι συνομιλίες ανάμεσα στην «Delek», που συμμετέχει με 30% στα κυπριακά κοιτάσματα, και την τουρκική πλευρά είναι προχωρημένες.

Να μια πλευρά των ανταγωνισμών που θα οξυνθούν το επόμενο διάστημα και στα δίχτυα τους είναι μπλεγμένο και το Κυπριακό. Η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί να το συνδέσει με τους υδρογονάνθρακες και να δημιουργήσει τετελεσμένα για συνεκμετάλλευση της κυπριακής ΑΟΖ, προωθώντας παράλληλα τη διχοτομική διευθέτηση του ζητήματος. Η τακτική του Ισραήλ ενισχύει αντικειμενικά την τουρκική επιθετικότητα, που εκφράζεται πλέον ανοιχτά ακόμα και με την παρεμπόδιση πλοίων στην ΑΟΖ της Κύπρου. Το ίδιο ισχύει και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης, η κυβέρνηση αναζητά συμμαχίες - αντίβαρο στις διεκδικήσεις της Τουρκίας και σαν τέτοια βλέπει τον άξονα με την Κύπρο και το Ισραήλ. Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζει «ευρωπαϊκή» την ΑΟΖ της Ελλάδας, βάζοντας στα γεμάτα στο παιχνίδι την ιμπεριαλιστική ΕΕ, ο ρόλος της οποίας, μαζί με τις ΗΠΑ, είναι γνωστός στο γκριζάρισμα του Αιγαίου και στη δρομολόγηση αρνητικών εξελίξεων στο Κυπριακό.

Τι καλό έχει να περιμένει ο λαός από το μπερδεμένο κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας; Τίποτε απολύτως. Η διανομή της λείας, που περιλαμβάνει και τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες, θα γίνει ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους, που συνασπίζονται και κοντράρονται ανάλογα με το πώς διαμορφώνονται κάθε φορά τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους. Ο λαός στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες δεν πρόκειται να εξασφαλίσει φτηνότερη Ενέργεια, ούτε τα έσοδα του κράτους θα αξιοποιηθούν για να αυξηθούν μισθοί και συντάξεις. Μόνο η δική του εξουσία, που θα κοινωνικοποιήσει τον φυσικό πλούτο και τα μέσα παραγωγής, μπορεί να εγγυηθεί την εκμετάλλευσή τους προς όφελος των δικών του αναγκών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ