ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Συνάντηση του ΚΚΕ με εργαζόμενους στα Αθλητικά Κέντρα

Συνάντηση με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα (ΕΑΚ) είχε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος. Οι Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ και Θοδωρής Λιάππης, υπεύθυνος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στην ΚΕ, συζήτησαν με τους Μηνά Χατζηαντωνίου (πρόεδρο), Δημήτρη Τσοπάνη (έφορο σωμ. εργ. στο ΕΑΚ Αγ. Κοσμά) θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στα ΕΑΚ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Αγ. Κοσμά φιλοξενούνται καθημερινά τουλάχιστον 5-6 σχολεία, κόσμος, ομάδες και βέβαια οι αθλητές υψηλού επιπέδου. Το Σαββατοκύριακο μπορεί να ξεπερνούν και τα 5.000 άτομα. Για τη λειτουργία και συντήρηση αυτής της υποδομής (500 στρεμμάτων) έχουν μείνει 52 εργαζόμενοι...

Στο ΕΑΚ Ναυπάκτου υπάρχουν τρεις υπάλληλοι... Το κολυμβητήριο στο «Παπαστράτειο» είναι ανοιχτό από τις 6 το πρωί έως τις 12 το βράδυ. Δεν έχει όμως ηλεκτρολόγο και υδραυλικό. Σύμφωνα με τον υγειονομικό κανονισμό πρέπει να υπάρχει προσωπικό 20 ατόμων και υπάρχουν 5-6...

Ο Ν. Σοφιανός, στην τοποθέτησή του, ανέφερε (μεταξύ άλλων): «Σε υποδομές που αφορούν χιλιάδες κόσμο, εργάζονται συνολικά 170. Δεν φτάνουν και δεν προβλέπεται να καλυφθούν τα κενά. Αντίθετα, με τις συνταξιοδοτήσεις μεγαλώνουν.

Οι εφαρμοζόμενες πολιτικές δεν έχουν να κάνουν με το χρέος. Αυτά που σε μια άλλη φάση δίνονταν ως δικαίωμα - υποδομή για να αθληθείς κ.λπ. - τώρα τα τελειώνουν. Γιατί αυτή η οικονομία πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική. Αρα ο εργαζόμενος δεν μπορεί να έχει εξασφαλισμένα εργασιακά δικαιώματα, τις θέσεις που λείπουν θα τις καλύψουν ωρομίσθιοι, με το πρόγραμμα που εξήγγειλαν για 40.000 κόσμο με 400 ευρώ κ.λπ. Αυτή είναι η κατεύθυνση.

Δεν πρόκειται ν' αλλάξει κάτι, αν δεν αλλάξει η συνείδηση και η στάση του κόσμου. Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, μόνη λύση είναι η ανατροπή. Δεν μπορεί το υπάρχον πολιτικό σύστημα να μείνει το ίδιο. Δεν μπορεί οι λύσεις να αναζητούνται μέσα στη "στρούγκα". Η αλλαγή κυβέρνησης και προσώπων δε λύνει τίποτα. Το θέμα είναι ποιος έχει στα χέρια του τον πλούτο, ποιος κάνει κουμάντο. Ποιος θα διαμορφώσει σύστημα Φυσικής Αγωγής και άθλησης, θα κάνει αυτή την ανάγκη, καθολικό δικαίωμα».

ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2013
Πρεμιέρα με Σουηδία για εθνική

Mε κρυφό στόχο να βρεθεί ξανά στο βάθρο των μεταλλίων μετά από τέσσερα χρόνια και φανερό και τουλάχιστον πρωτεύοντα την εξασφάλιση μιας θέσης στην πρώτη εξάδα που οδηγεί απευθείας στο Μουντομπάσκετ το 2014, η εθνική ανδρών ρίχνεται από σήμερα στη μάχη του φετινού Ευρωμπάσκετ που διεξάγεται στη Σλοβενία. Με νέο τεχνικό τον Ιταλό Ανδρέα Τρινκέρι σημαντικές απουσίες (Καλάθης, Κουφός) αλλά με μια 12άδα παικτών διψασμένη για το καλύτερο, ικανή να κάνει αισθητή την παρουσία της στο ευρωπαϊκό προσκήνιο, η εθνική ανδρών με βάση τα προγνωστικά συγκαταλέγεται στα φαβορί για τη διάκριση. Συμμετέχοντας στον τέταρτο όμιλο, το ελληνικό συγκρότημα στοχεύει αρχικά στην κατάκτηση μιας εκ των τριών πρώτων θέσεων που οδηγεί στην επόμενη φάση.

«Προσοχή στην πρεμιέρα»

Η Ελλάδα κάνει πρεμιέρα σήμερα κόντρα στη Σουηδία (18.45 ΑΝΤ1) με τον Ιταλό τεχνικό να ζητάει ιδιαίτερα προσοχή απ' τους παίκτες του, εξηγώντας πως οι «πρεμιέρες κρύβουν πάντα εκπλήξεις και ιδιαίτερα όταν αγωνίζεσαι κόντρα σε ομάδες που θεωρούνται αουτσάιντερ». Για τη Σουηδία επισήμανε πως δεν είναι εύκολος αντίπαλος, ενώ έχει και δύο ΝΒΑερ στη σύνθεσή της (Τέιλορ, Γερέμπκο). Οι άλλοι αγώνες του ομίλου είναι: Τουρκία - Φινλανδιά (15.30 ΟΤΕ ΤV), Ρωσία - Ιταλία (22.00 ΟΤΕ TV).

Ρωσία, Τουρκία, Ιταλία οι βασικοί αντίπαλοι

Η Ρωσία παραμένει σταθερή αξία παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε το καλοκαίρι απ' τις απουσίες αρκετών σημαντικών παικτών (Κιριλένκο Χριάπα Μοζγκόφ) αλλά και την ξαφνική αλλαγή προπονητή (παραίτηση Κατσικάρη). Πλέον, το βάρος πέφτει στους Σβεντ, Καράσεφ Πογκρατσόφ. Η Ιταλία αν και αυτή με απουσίες (Χάκετ, Μαντσινέλι, Μπαρνιάνι, Γκαλινάρι) ψάχνει τη διάκριση σχεδόν 10 χρόνια μετά (αργυρό στους Ολυμπιακούς του 2004). Η πιο πλήρης ομάδα, ίσως και όλης της διοργάνωσης, θεωρείται η Τουρκία (παρά τον προχτεσινό τραυματισμό του Ονάν), αφού ο τεχνικός της Μπογκνταν Τανιεβιτς - που επαναπροσλήφθηκε - είχε κενό το απουσιολόγιο, ενώ είδε ακόμα και τον Τούρκογλου να μετέχει στην αποστολή, αφού η ποινή του στο ΝΒΑ για χρήση αναβολικών δεν ισχύει στην Ευρώπη. Οσον αφορά την Φινλανδία η 9η θέση στην προηγούμενη διοργάνωση αποτελεί το εφαλτήριο για τη φετινή της προσπάθεια.

ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΟΜΙΛΟΙ/ 1η αγωνιστική/ Η ΤV

1ος ΟΜΙΛΟΣ: Ισραήλ - Μ. Βρετανία. Βέλγιο - Ουκρανία, Γαλλία - Γερμανία, 2ος ΟΜΙΛΟΣ: Λετονία - Βοσνία/Ερζεγοβίνη, ΠΓΔΜ - Μαυροβούνιο, Σερβία - Λιθουανία (22.00 OTE TV/ANT1). 3ος ΟΜΙΛΟΣ: Γεωργία - Πολωνία, Ισπανία - Κροατία (18.15 OTE ΤV), Τσεχία - Σλοβενία.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΠΑΙΚΤΩΝ
Εμπόριο αθλητών ή κάτι παραπάνω;

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος παίχτηκε ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια των δημοσιογράφων, αυτό της μεταγραφολογίας που στην πραγματικότητα έχει βάση και δεν είναι άλλη από την αγοραπωλησία των αθλητών διαφόρων αγωνισμάτων με το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ να έχουν τα πρωτεία. Στη διαδικασία αυτή παρελαύνουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και το αντικείμενό της δεν είναι άλλο από την εκμετάλλευση του ταλέντου των αθλητών με σκοπό το κέρδος από χορηγίες, διαφημίσεις κλπ. Η βιομηχανία που έχει στηθεί συμπεριλαμβάνει μια σειρά από τομείς που προσφέρουν μεγάλη κερδοφορία στην αθλητικές ΑΕ. Για να προκύψει όμως αυτή η κερδοφορία το ρόλο της σύγχρονης «Ιφιγένειας» παίζουν από τη μία οι ίδιοι οι αθλητές (με την προσωπική τους ευθύνη) και από την άλλη οι φίλαθλοι των ομάδων που στην πλειοψηφία τους είναι νέοι και αντιμετωπίζουν τη σκληρή πραγματικότητα και τα αδιέξοδα της ανεργίας, της ανασφάλιστης εργασίας και των μισθών πείνας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα λοιπόν αποτελεί και η μεταγραφή ποδοσφαιριστή σε ομάδα της Ισπανίας που, για να πραγματοποιηθεί, κόστισε ούτε λίγο ούτε πολύ 100 εκατομμύρια ευρώ. Στην Ισπανία, που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 1 στους 4 Ισπανούς είναι άνεργος και στους νέους κάτω των 25 ετών η ανεργία είναι στο 56,1%, αποτελεί πρόκληση ένα τέτοιο ποσό. Αλλωστε, όπως γράφεται, στην Ισπανία πάνω από το 70% των νέων οπαδών της Ρεάλ δεν μπορούν να πληρώσουν το εισιτήριο για να δουν αυτόν τον ποδοσφαιριστή. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ Μ. Πλατινί με αφορμή τις μεταγραφές πρόσφατα δήλωσε: «Οι μεταγραφές πλέον γίνονται με σκοπό οι άνθρωποι που τις διαχειρίζονται να βγάλουν όσα περισσότερα χρήματα μπορούν. Οι παίκτες έχουν φτάσει σε σημείο να είναι προϊόντα και όχι ποδοσφαιριστές». Εδώ δημιουργούνται ερωτηματικά που πρέπει να απαντηθούν από όλους εκείνους που εδώ και χρόνια συστηματικά προσπαθούν να αποκόψουν τον αθλητισμό από το επίπεδο της οικονομίας και σαν να μην φτάνει αυτό, ολημερίς πιπιλάνε ατάκες ότι ο αθλητισμός ενώνει, είναι πάνω από την πολιτική και άλλα τέτοια ωραία. Λειτουργούν οι ομάδες όπως όλες οι ΑΕ; Παίρνουν μέτρα για να αυξήσουν τα κέρδη τους και μόνο; Πώς προκύπτουν αυτά τα χρήματα που δαπανούν για μεταγραφές; Τελικά, είναι εμπόρευμα ο αθλητισμός; Στις σημερινές συνθήκες η απάντηση έχει δοθεί επανειλημμένως από την ίδια τη ζωή και είναι καθαρή: Στον καπιταλισμό ο αθλητισμός είναι εμπόρευμα και εξυπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου που επενδύει σε αυτόν. Ο Ισπανός -και όχι μόνο- φίλαθλος δεν έχει να κερδίσει τίποτα (πέρα από πρόσκαιρη «χαρά» για την ομάδα του) από αυτή και παρόμοιες άλλες μεταγραφές, αντίθετα έχει στερηθεί τόσα χρόνια σε μισθούς, δικαιώματα για να κερδίζουν όσοι κάθονται στο σβέρκο του. Αραγε πόσες αθλητικές υποδομές θα μπορούσαν να φτιαχτούν με τα υπέρογκα ποσά αυτών των μεταγραφών; Πόσοι ανασφάλιστοι θα ασφαλιζόντουσαν και πόσα σχολεία θα μπορούσαν να φτιαχτούν; Η αλήθεια είναι ότι πολλά θα μπορούσαν να γίνουν, όμως τίποτα δε χωράει στα κέρδη των καπιταλιστών.

Παρατηρώντας την κούρσα των κερδών στην οποία συμμετέχουν οι ποδοσφαιρικές ομάδες, από τη μία βλέπουμε ότι επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας όσον αφορά τον ανταγωνισμό (υγιής, όπως μας λένε κάποιοι) και από την άλλη συγκαλυμμένα αναπτύσσεται σε αυτό το έδαφος η άποψη του μονόδρομου των χορηγών, των εταιρειών και των κάθε λογής μάνατζερ, η γνωστή σε όλους φράση «αθλητισμός χωρίς χορηγούς δεν υπάρχει» που επιχειρεί να εγκλωβίσει τις συνειδήσεις. Είναι μια άποψη που αναπαράγεται από όλους τους κόλπους του αθλητισμού - εμπόριο και τους υποστηρικτές του, με την οποία η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη, όπως η σύγκρουση για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης προς όφελος των λαϊκών αναγκών, για τον οποίο το ΚΚΕ καλεί το λαό να παλέψει. Σήμερα, χρειάζεται ακόμα πιο θαρρετά ο κάθε νέος, κάθε εργαζόμενος να αντικρίσει την πραγματικότητα που του επιβάλλουν και στον αθλητισμό όσοι βαφτίζουν τις ΠΑΕ «ιδέες» για να κερδίζουν στις πλάτες του, και να οργανώσει τη δική του συμμαχία, για τις δικές του ανάγκες.

ΚΚΕ - ΚΝΕ
Παράσταση διαμαρτυρίας στην ΕΟΕ για την Πάλη

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα προβεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ενάντια στην υποβάθμιση του αθλήματος της Πάλης, την Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη και ώρα 11.00 π.μ. Η παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιείται με αφορμή και τη σχετική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί αυτές τις μέρες στην Ολομέλεια της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) στο Μπουένος Αϊρες και θα αφορά στην αποπομπή του αθλήματος από το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα της ΕΟΕ, Κατσιαδάκη Εμμανουήλ.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Οι λίστες των... Ευρωπαίων

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε τη λίστα με τους 21 ποδοσφαιριστές που θα έχει μαζί του στο Champions League. Σε αυτήν υπάρχουν οι Χολέμπας και Μασάντο, κάτι που σημαίνει ότι τελικά οι παίκτες θα μείνουν στην ελληνική ομάδα και τους υπολογίζει ο Μίτσελ. Αντίθετα, εκτός της λίστας για διαφορετικούς λόγους ο καθένας έμειναν και οι: Ιμπαγάσα Μιγκέλ Τόρες, Στσέποβιτς, Κάρολ, Πάμπλο Κοντρέρας, Τάσος Παπάζογλου και Ραφίκ Τζιμπούρ.

  • Με τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα Νίνη, Τζαβέλα να είναι εντός αλλά όχι και ο Νίκος Σπυρόπουλος ανακοινώθηκε χτες η λίστα των παικτών που δήλωσε ο ΠΑΟΚ για τις υποχρεώσεις στο Europa League.
  • Το όνομα του πρώην τεχνικού της ομάδας Αργεντίνου Εκτορ Ραουλ Κούπερ ακούγεται έντονα από χτες για ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του Αρη, αφού όπως όλα δείχνουν, η συνεργασία με τον Γιάννη Χατζηνικολάου οδεύει προς τη λήξη της μετά και το άσχημο ξεκίνημα (3 ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ