ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΜΟΝΑΔΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ
Καμία συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια κατά της Συρίας

Με κείμενό τους, εκφράζουν την αντίθεσή τους στη σχεδιαζόμενη επίθεση από τους Αμερικανοευρωπαίους ιμπεριαλιστές, όπου συνδράμει και η ελληνική κυβέρνηση

Από τη συμμετοχή στρατευμένων νέων σε παλιότερη αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση

Motion Team

Από τη συμμετοχή στρατευμένων νέων σε παλιότερη αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση
Στην εφημερίδα μας εξακολουθούν να φτάνουν νέες επιστολές στρατευμένων που συνυπογράφουν κείμενα ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για τη Συρία και τη συμμετοχή της Ελλάδας. Ο «Ριζοσπάστης» έχει δημοσιεύσει ήδη τέτοιες επιστολές από την 193 Μοίρα Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων, στην Ελευθερούπολη Καβάλας, την Ιλη Στρατηγείου της 20ής Τεθωρακισμένης Μεραρχίας στην Καβάλα, το στρατόπεδο «Βελτσώνης» στη Λήμνο.

Σήμερα, δημοσιεύουμε την επιστολή στρατευμένων από μονάδα του Εβρου. Σε αυτήν σημειώνουν: «Είμαστε στρατιώτες που υπηρετούμε στο 21ο Μηχανοκίνητο Σύνταγμα Πεζικού στην Πλάτη του Εβρου. Με την επιστολή μας αυτή δηλώνουμε την ανησυχία και την κατηγορηματική μας αντίθεση στη στρατιωτική επέμβαση που ετοιμάζουν από στιγμή σε στιγμή στη Συρία.

Χρόνια τώρα, έχουμε δει πολλές τέτοιες επεμβάσεις από τους ιμπεριαλιστές δήθεν για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και της ελευθερίας, με αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρούς αμάχους, γυναίκες, παιδιά, καταστροφές κ.τ.λ. Από τη Γιουγκοσλαβία και το Ιράκ μέχρι το Αφγανιστάν και τη Λιβύη ίδιο ήταν το παραμύθι, ίδιοι και οι στόχοι. Ολα γίνονται για τον έλεγχο από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστές συμμάχους τους, περιοχών με σημαντικές πλουτοπαραγωγικές πηγές, εμπορικών και ενεργειακών δρόμων. Μπροστά στο κέρδος σαρώνουν τα πάντα και δεν υπολογίζουν τίποτα.

Γνωρίζουμε ότι ο λαός μας μόνο δεινά μπορεί να περιμένει από τη συμμετοχή της χώρας μας στην επέμβαση αυτή, όπως και με τις παλιότερες.

Εμείς, στρατιώτες, παιδιά του ελληνικού λαού, ενώνουμε τη φωνή μας με το λαϊκό κίνημα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και απαιτούμε:

  • Καμιά συμμετοχή της χώρας και του στρατού μας στη νέα επέμβαση.
  • Να κλείσει η βάση της Σούδας».
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Καταδικάζει την προετοιμαζόμενη ιμπεριαλιστική επίθεση

Ανακοίνωση καταδίκης του ιμπεριαλιστικού πολέμου, που προετοιμάζεται ενάντια στη Συρία, υιοθέτησε η Παγκόσμια Δημοκρατική Ομοσπονδία Γυναικών (ΠΔΟΓ) μετά από πρόταση της ΟΓΕ. Η ανακοίνωση της ΠΔΟΓ έχει ως εξής:

«Οι γυναίκες των οργανώσεων της ΠΔΟΓ εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό της Συρίας και ειδικά στις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων που δέχονται πάντα το πιο βαρύ πλήγμα από τις θηριωδίες των πολέμων.

Καταδικάζουμε τη στρατιωτική επίθεση ενάντια στη Συρία, την οποία προετοιμάζουν οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και οι σύμμαχοί τους, για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στην περιοχή (π.χ. φυσικό αέριο, ενεργειακός πλούτος, δρόμοι μεταφοράς).

Ολόκληρη η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, όπως και οι γειτονικές χώρες, μπαίνουν σε επικίνδυνες περιπέτειες, με το ενδεχόμενο μιας γενικής ανάφλεξης της περιοχής, που οφείλεται στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που στοχεύουν στον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς προς όφελός τους.

Απορρίπτουμε τα προσχήματα του ιμπεριαλισμού, αφού έχουμε την εμπειρία από αντίστοιχα ψέματα, τα οποία χρησιμοποίησαν σε όλους τους προηγούμενους πολέμους, όπως στο Ιράκ, στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν και τη Λιβύη.

Εμείς, οι γυναίκες μέλη της ΠΔΟΓ, που από την ίδρυσή της στέκεται με περηφάνια και αγωνίζεται ενάντια στην επιθετικότητα των πολέμων που προκαλούν μετανάστευση, φτώχεια, ανεργία, βία και κάθε είδους παθογένειες στις γυναίκες, απευθύνουμε έκκληση στις γυναίκες όλων των λαών του κόσμου να καταδικάσουν το νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο και να απαιτήσουν από τις κυβερνήσεις τους να απέχουν από κάθε υποστήριξη σε αυτόν.

Ζήτω η αλληλεγγύη μας και η σταθερή μας αντίσταση στον ιμπεριαλισμό!».

Αντιδράσεις φορέων

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις εργατικών σωματείων και φορέων ενάντια στη στρατιωτική επέμβαση που ετοιμάζουν οι ιμπεριαλιστές στη Συρία και καταδίκης του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της συμμετοχής της χώρας μας σε αυτόν.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας καταδικάζει την προετοιμασία της στρατιωτικής - ιμπεριαλιστικής επέμβασης που έχει ξεκινήσει με στόχο τη Συρία από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της και σημειώνει: «Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να καταδικάσουν αυτές τις ενέργειες και να οργανωθούν, για να παλέψουν ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Επίσης, διατρανώνουμε την αντίθεσή μας στα σχέδια της κυβέρνησης να συμμετάσχει στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με στόχο να πάρει η ελληνική αστική τάξη μερίδιο από την πίτα, παραχωρώντας γη και ύδωρ στην πολεμική μηχανή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Απαιτούμε:

  • Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας.
  • Να μην παραχωρηθούν στρατιωτικές υποδομές και δυνάμεις για τη διεξαγωγή του νέου αυτού πολέμου.
  • Καμία διευκόλυνση σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τις πολεμικές τους επιχειρήσεις, ούτε ενάντια στη Συρία, ούτε σε καμία άλλη χώρα.

ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΥΧΕΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΛΑΟΙ».

Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Κηδεμόνων Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Η χώρα μας δεν έχει καμία δουλειά να εμπλέκεται σε πόλεμο. Ο Συριακός λαός μόνος του μπορεί να δώσει τη λύση. Κάθε λαός έχει το μοναδικό δικαίωμα, να καθορίζει τις εξελίξεις μέσα στη χώρα του. Ο συριακός λαός μόνος του, μπορεί να αποφασίσει για το παρόν και το μέλλον του. Κανένας άλλος!

Η ελληνική κυβέρνηση, την ώρα που τσακίζει κάθε μορφωτικό δικαίωμα που είχε απομείνει στα παιδιά μας (για λόγους εξορθολογισμού και οικονομίας) την ίδια ώρα δίνει γη και ύδωρ στους φονιάδες των λαών.

Η ΑΣΓΜΕ καταδικάζει την εγκληματική ενέργεια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, εναντίον του συριακού λαού. Καλούμε τους γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές, όλο τον ελληνικό λαό, σε ξεσηκωμό. Σε κάθε σχολείο, σε κάθε γειτονιά, να γίνουν συζητήσεις - κινητοποιήσεις, με αίτημα:

Καμία εμπλοκή, καμία συμμετοχή της Ελλάδας, στο σχεδιασμένο πόλεμο στη Συρία.

Να μη δοθεί καμία διευκόλυνση σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ούτε σε υποδομές, ούτε σε ανθρώπινο δυναμικό, εναντίον της Συρίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας της περιοχής.

ΟΥΤΕ ΓΗ ΟΥΤΕ ΝΕΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ».

Παρόμοιες ανακοινώσεις εξέδωσαν, επίσης, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής, το Σωματείο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Φθιώτιδας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α'βάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος», η Ενωση Εργατοϋπαλλήλων Τύπου - Χάρτου και Γραφικών Τεχνών Μαγνησίας, το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών Ν. Μαγνησίας.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

Σήμερα η συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον πρωθυπουργό

Στις 11 π.μ., με θέμα τις εξελίξεις στη Συρία

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντιέται σήμερα στις 11.00 π.μ. στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει το ΚΚΕ μπροστά στις πολύ σοβαρές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας

Η Πανελλαδική Γραμματεία της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης καταδικάζει τη σχεδιαζόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία με πρόσχημα τη χρήση χημικών όπλων και σημειώνει σε ανακοίνωσή της:

«Ο πραγματικός λόγος της επίθεσης είναι πως έχουν βάλει στο μάτι τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της περιοχής, τους δρόμους μεταφοράς της ενέργειας. Γι' αυτό ζεσταίνουν τις μηχανές του πολέμου και όχι από "ανθρωπιστικό ενδιαφέρον".

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ευθύνη που διαθέτει τη βάση της Σούδας, που στηρίζει και συμμετέχει στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Μπλέκει τον ελληνικό λαό σε μεγάλες περιπέτειες, αφού η επέμβαση αυτή δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για μια γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή και βάζει σε κίνδυνο όλους τους λαούς της περιοχής.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό της Συρίας. Ο λαός της χώρας μας έχει αδελφικούς δεσμούς με το λαό της Συρίας.

Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση:

  • Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας.
  • Να μη δοθεί καμία διευκόλυνση στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και τους συμμάχους τους σε οποιαδήποτε πολεμική επιχείρηση κατά της Συρίας ή άλλης χώρας στην περιοχή.
  • Να μη συμμετέχουν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στο νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
  • Να σταματήσει κάθε στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ