ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ «ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ»
Αναμορφώνουν το σύστημα για λόγους σταθερότητας

Ομολογίες χτες από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, στη διημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ

Προσκλητήριο σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας για τη συγκρότηση ενός ενιαίου χώρου της «υπεύθυνης ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς», με πυρήνα το ΠΑΣΟΚ, ικανού να ενσωματώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να εξασφαλίσει τη σταθερότητα του αστικού συστήματος, απηύθυνε χτες ο Ευάγ. Βενιζέλος, δευτερολογώντας στο διήμερο πολιτικό - επιστημονικό συνέδριο που διοργάνωσε το ΙΣΤΑΜΕ, για την 39η επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε την «ιδεολογική πλατφόρμα» για τη συγκρότηση της «κεντροαριστεράς», με στρατηγική στόχευση τη συνέχιση των διαρθρωτικών ανατροπών, στο πλαίσιο της ΕΕ. Σ' αυτό το πνεύμα, είπε ότι «δεν υπάρχει "σχέδιο Β", εκτός ΕΕ και ζώνης του Ευρώ». Επιβεβαιώνοντας ότι η συγκρότηση της κεντροαριστεράς προωθείται στο πλαίσιο της γενικότερης αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού, ισχυρίστηκε ότι είναι προϋπόθεση «για τη διαφύλαξη της πολιτικής σταθερότητας και την ολοκληρωμένη εφαρμογή του δύσκολου δημοσιονομικού προγράμματος».

Υπεραμύνθηκε ακόμα της φιλομονοπωλιακής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι η επιλογή των μνημονίων «ήταν η καλύτερη στο όνομα της εθνικής ανάγκης». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε στη δημιουργία ενός εκλογικού συνασπισμού μεταξύ των δυνάμεων της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, που θα παίζει ρόλο «ρυθμιστή», ανάμεσα στο δίπολο ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, για τη συγκρότηση κυβερνήσεων συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων της αστικής διαχείρισης.

Στο εγχείρημα αυτό, σύμφωνα με τον Ευάγ. Βενιζέλο έχουν θέση όσοι αποδέχονται τις θέσεις της «ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας» και συγκεκριμένα:

-- Της προώθησης των «διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων». Ολων, δηλαδή, των αντεργατικών ανατροπών που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, για να ανακάμψει η κερδοφορία του.

-- Της ενίσχυσης του «κράτους που στηρίζει την επιχειρηματικότητα». Μέσω της παροχής νέων κινήτρων και κεφαλαίων για τη στήριξη των μονοπωλιακών ομίλων.

-- Της «διαφύλαξης της εθνικής ανταγωνιστικότητας». Με την ακόμα μεγαλύτερη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, που διασφαλίσει μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους για τους κεφαλαιοκράτες.

-- Της δημιουργίας «ενός κράτους στην υπηρεσία της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης», που, μέσω της διαχείρισης της απόλυτης φτώχειας, θα διασφαλίζει το αστικό σύστημα από επικίνδυνους κραδασμούς.

Ο Ευάγ. Βενιζέλος έθεσε, παράλληλα, θέμα «αλλαγής του εκλογικού συστήματος για την αποτροπή των τεχνητών πολώσεων», προκειμένου δηλαδή να ευνοούνται οι κυβερνήσεις συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων της αστικής διαχείρισης. Απέκλεισε, τέλος, το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, που πρότεινε χτες ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Δ. Ρέππας.

Ομιλίες Σημίτη - Παπανδρέου

Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, που μίλησε στη χτεσινή εκδήλωση, απέδωσε την κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, απόρροια της καπιταλιστικής κρίσης και της αστικής διαχείρισης, «στην κυβέρνηση Καραμανλή, που κατέστρεψε τη χώρα με τους αλόγιστους διορισμούς της περιόδου 2004 - 2005 και την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η «κυβέρνηση Παπανδρέου, όταν έβλεπε το τσουνάμι της κρίσης να έρχεται σιώπησε». Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι «σήμερα το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει ολοκληρωτικά την επιρροή του στην κοινωνία» και τάχτηκε υπέρ της «ανασυγκρότησης» του χώρου της κεντροαριστεράς.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γ. Παπανδρέου, προασπίστηκε την εφαρμογή των μνημονίων και την επιβολή των ευρωενωσιακών μέτρων, ισχυριζόμενος ότι «πετύχαμε να χορηγήσουμε οξυγόνο στη χώρα». Υποστήριξε ακόμα ότι όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση παρέλαβε «μία βόμβα, ένα εκρηκτικό κοκτέιλ προβλημάτων που δεν αντιμετώπισε κανένα άλλο κράτος της ΕΕ». Τέλος, χαρακτήρισε κι αυτός «θανάσιμη συνταγή» το «πελατειακό πάρτι ως το 2009».

Σχολιάζοντας, σε τηλεοπτική εκπομπή την παρουσία Σημίτη - Παπανδρέου στη διημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ, ο Θ. Πάγκαλος ανέφερε ότι «και οι δύο ανήκουν στο παρελθόν του ΠΑΣΟΚ (...) θα ήταν αδιανόητο και είναι ελαφρώς γελοίο ως ιδέα η επάνοδός τους στην ενεργό πολιτική».

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ ΓΙΑ ΕΑΣ - ΕΛΒΟ - ΛΑΡΚΟ
Με μοιρασμένους ρόλους υπηρετούν το ίδιο σχέδιο

Είτε με «εκκαθάριση εν λειτουργία», είτε με ακαριαίο λουκέτο, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για τους εργαζόμενους και το λαό

Η ΛΑΡΚΟ, μια στρατηγικής σημασίας επιχείριση, οδηγείται σε ιδιωτικοποίηση ή λουκέτο ενώ θα μπορούσε κάτω από άλλη εξουσία να συμβάλλει στην ανάπτυξη υπέρ του λαού και στην κάλυψη σύγχρονων αναγκών του
Η ΛΑΡΚΟ, μια στρατηγικής σημασίας επιχείριση, οδηγείται σε ιδιωτικοποίηση ή λουκέτο ενώ θα μπορούσε κάτω από άλλη εξουσία να συμβάλλει στην ανάπτυξη υπέρ του λαού και στην κάλυψη σύγχρονων αναγκών του
Την επιλογή να «αναδιαρθρώσει» με απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις και λουκέτα τα εργοστάσια της Αμυντικής Βιομηχανίας, την ΕΛΒΟ και τη ΛΑΡΚΟ, επιβεβαιώνει με κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση και ταυτόχρονα προσπαθεί να πείσει ότι το ξεχαρβάλωμα που η ίδια προωθεί, είναι διαφορετικό από αυτό που εμφανίζεται να ζητάει η τρόικα, με το e-mail που στάλθηκε την περασμένη Παρασκευή και αποκαλύφθηκε προχτές.

Σύμφωνα με αυτό, η τρόικα απορρίπτει το σχέδιο για «εκκαθάριση εν λειτουργία» των αμυντικών συστημάτων και ζητάει ακαριαίο λουκέτο σε όλες τις επιχειρήσεις και τη ΛΑΡΚΟ, με απόλυση όλων των εργαζόμενων και μάλιστα χωρίς αποζημιώσεις, προκειμένου το ζήτημα να διευθετηθεί με «μηδενική δημοσιονομική επίπτωση». Συγκεκριμένα, γράφει ότι «το ενδεχόμενο κλεισίματος/ρευστοποίησης πρέπει να εξεταστεί για τις τρεις εταιρείες» και ότι «οιαδήποτε ρευστοποίηση δεν πρέπει να έχει ως προϋπόθεση τις αποζημιώσεις που αφορούν τις μη νομικές υποχρεώσεις ή την μετακίνηση του εργατικού δυναμικού».

Για τη ΛΑΡΚΟ, η τρόικα προτείνει στην κυβέρνηση είτε να πουλήσει την εταιρεία και να περιμένει από τον αγοραστή να αποπληρώσει τις κρατικές ενισχύσεις, είτε να πουλήσει ξεχωριστά τις εγκαταστάσεις σε Αγιο Ιωάννη και Λάρυμνα, μαζί με τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης. Για τα ΕΑΣ, η τρόικα προτείνει να προχωρήσουν σε πλήρη και άμεση εκκαθάριση και για την ΕΛΒΟ υποστηρίζει ότι η πιο ρεαλιστική λύση είναι να πτωχεύσει αμέσως.

Με «μπαμπούλα» τις προτάσεις της τρόικας, η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα να πείσει τους εργαζόμενους να συναινέσουν στη σφαγή τους, με τον τρόπο που αυτή προτείνει. Στην ίδια προπαγάνδα, η κυβέρνηση εντάσσει και τις απειλές της επιτροπής Ανταγωνισμού της Κομισιόν ότι τα ΕΑΣ πρέπει να κλείσουν, διαφορετικά θα πρέπει να επιστραφούν κονδύλια ύψους 1,2 δισ. ευρώ, τα οποία η ΕΕ υπολογίζει σαν «κρατικές ενισχύσεις», για την περίοδο 2004 - 2012.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται να δίνει τάχα μάχη απέναντι στην τρόικα για να μην επιλεγεί το ακαριαίο λουκέτο. Μ' αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να κρύψει ότι και οι δικές της προτάσεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν ύστερα από συζητήσεις με την τρόικα, οδηγούν σε παρόμοια αρνητικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους στην Αμυντική Βιομηχανία και το λαό, αφού χτυπάει στην καρδία της την αμυντική ικανότητα της χώρας και οδηγεί μια στρατηγικής σημασίας επιχείριση, όπως είναι η ΛΑΡΚΟ, σε λουκέτο ή στα μονοπώλια.

Στον γκρεμό από άλλο δρόμο

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η «εκκαθάριση εν λειτουργία» προβλέπει κλείσιμο ή πώληση τμημάτων των ΕΑΣ, ενώ δεν αποκλείεται η τελική επιλογή του εκκαθαριστή να είναι η πτώχευση όλων των παραπάνω επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα:

1. Για τα «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» (ΕΑΣ - πρώην ΠΥΡΚΑΛ και πρώην ΕΒΟ), η κυβέρνηση είχε προτείνει στην τρόικα τη διάσπαση του αμυντικού σκέλους (που έχουν λάβει το 93%-95% των λεγόμενων «κρατικών ενισχύσεων») από το πολιτικό, ώστε η χρηματοδότηση της επιχείρησης να θεωρηθεί σύννομη με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τελικά να επιστραφεί το 5%-7% του σκέλους των ενισχύσεων που δόθηκαν για μη αμυντικούς σκοπούς. Η κυβέρνηση είχε προτείνει επίσης να ενταχθούν τα ΕΑΣ στο άρθρο 14Β του Ν.3429, το οποίο αξιοποιήθηκε σαν βάση για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και το Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο μέσα σε μια νύχτα, έκλεισε η ΕΡΤ. Ο νόμος ρυθμίζει τη διαδικασία συρρίκνωσης της παραγωγικής δραστηριότητας και του προσωπικού, σε επιχειρήσεις που επιχορηγεί το Δημόσιο και καταγράφουν ζημιές. Για να θολώσουν τα νερά, διαρρέουν ότι η ένταξη στη συγκεκριμένη ρύθμιση δε σημαίνει και ακαριαίο λουκέτο, αλλά «περικοπή του κόστους» με πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και κλείσιμο ορισμένων από τα πέντε εργοστάσια που λειτουργούν σήμερα. Στην πραγματικότητα, σχεδιάζουν παραπέρα συρρίκνωση των ΕΑΣ, κατά 60% και ακόμα 500 απολύσεις. Αν όμως ο λογαριασμός δεν τους βγει, σε τίποτα δε το έχουν να βάλουν λουκέτο στα ΕΑΣ, κατά τον ίδιο τρόπο που έκαναν και με την ΕΡΤ.

2. Για την «Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων» (ΕΛΒΟ), η κυβέρνηση είχε προτείνει την ένταξή της στο άρθρο 14Α του Ν.3429/2005 για την ειδική εκκαθάριση δημοσίων επιχειρήσεων, με τελικό σκοπό τη μερική ή ολική πώληση της επιχείρησης. Η εταιρεία έχει ήδη απογυμνωθεί από προσωπικό, καθώς από τους 1.200 εργαζομένους έχουν απομείνει μόλις 350. Να σημειωθεί ότι το άρθρο 14Α του Ν.3429/2005, δεν αποκλείει τις απολύσεις χωρίς να δοθούν αποζημιώσεις, αφού προβλέπει ότι η κυβέρνηση μπορεί «να αποφασίζει την άμεση διακοπή ή το σταδιακό περιορισμό ή διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης» και παράλληλα να τερματίζει τις «συμβάσεις εργασίας του προσωπικού που συνδέεται με την επιχείρηση με σχέση εξαρτημένης εργασίας (...) αζημίως για την επιχείρηση». Και την περίπτωση της ΕΛΒΟ, η κυβέρνηση επικαλείται τα χρέη της επιχείρησης, τα οποία υπολογίζονται σε 25 εκατ. ευρώ.

3. Για τη ΛΑΡΚΟ, η κυβέρνηση οχυρώνεται πίσω από το ενδεχόμενο να ζητήσει η Κομισιόν την επιστροφή των κρατικών επιχορηγήσεων, ύψους 130 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με αναφορές στον Τύπο, η κυβέρνηση πρότεινε την ένταξη της επιχείρησης στις διατάξεις του πτωχευτικού δικαίου (Αρθρο 99) και την τμηματική πώληση του εργοστασίου και των μεταλλείων.

Συζήτηση στη Βουλή

Στις εξελίξεις αναφέρθηκε χτες ο Γ. Στουρνάρας, μετά από σύσκεψη στην οποία συμμετείχε με τον πρωθυπουργό, ενόψει της ΔΕΘ. Κατά δήλωσή του, «προσπαθούμε να πείσουμε την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την τρόικα ότι αυτό που προτείνουμε εμείς, δηλαδή η εκκαθάριση εν λειτουργία σε ένα βάθος πέντε ετών αφήνει μεγαλύτερη αξία στο Δημόσιο απ' ό,τι η πτώχευση».

Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση και της αναπληρώτριας υπουργού Αμυνας Φ. Γεννηματά χτες στη Βουλή. Είπε ότι η κυβέρνηση «έχει μία σταθερή θέση υπεράσπισης της γραμμής της, που ήταν εξαρχής η αναδιάρθρωση της εταιρείας σε λειτουργία» και συμπλήρωσε με νόημα ότι «κανείς δεν λέει πως αυτό δεν είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο εγχείρημα, γιατί θα πρέπει να σταματήσουμε να επιβαρύνουμε τον Ελληνα φορολογούμενο πολίτη και να μη ρίχνουμε κροκοδείλια δάκρυα».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση εκ μέρους του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Κόμματος Σπ. Χαλβατζής είπε μεταξύ άλλων: «Εμείς πάντα υποστηρίζαμε ότι τα "Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα", η ΕΒΟ, η ΕΑΒ, η ΠΥΡΚΑΛ, όλες αυτές οι επιχειρήσεις της Αμυντικής Βιομηχανίας, που είναι επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, σε συνεργασία με τα ναυπηγεία, θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της παραγωγικής βάσης της χώρας, στην ανάπτυξη της βιομηχανίας. Βεβαίως, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μια άλλη πολιτική, με μια άλλη προοπτική, με μια άλλη εξουσία.

Ολη αυτή η θεωρία, ότι η τρόικα τα επιβάλλει, μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους. Είναι η πολιτική, και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, είναι η πολιτική της ΕΕ των μονοπωλίων, η πολιτική του ΝΑΤΟ, που οδήγησαν και αυτές τις βιομηχανίες στη διάλυση, στην ιδιωτικοποίηση, στην προσπάθεια να μην μπορεί σήμερα να παραγάγει η χώρα μας ούτε φυσίγγια. Καταγγέλλουμε αυτή την πολιτική που διέλυσε την Αμυντική Βιομηχανία, που στέλνει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους, αλλά και αδυνατίζει σημαντικά την αμυντική ικανότητα της χώρας».

Τα ιδεολογήματα περί «υποτέλειας» επανέφερε στην ίδια συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλής, λέγοντας ότι «η χώρα προκαλείται και προσβάλλεται με τον τρόπο που επιχειρεί η τρόικα να επιβάλει τις επιταγές της» και αναρωτώμενος «...τι θέλει η τρόικα να καταλύσει τα πάντα, να παραδοθούμε άνευ όρων;».

Στα σκάνδαλα επέρριψε τις ευθύνες για την οικονομική κατάσταση των ΕΑΣ ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γ. Νταβρής, δικαιολογώντας έμμεσα τις επιλογές κυβέρνησης - τρόικας.

Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ
Κυνικός για τη φτώχεια της λαϊκής οικογένειας

Επανέλαβε το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα, προαναγγέλλοντας νέα μέτρα, ακόμα και το 2014

Υπέρ της απαρέγκλιτης εφαρμογής των μέτρων που συμφωνήθηκαν με την τρόικα, τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό, ανέφερε ότι στόχος της ελληνικής οικονομίας είναι το πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι το οποίο θα αποτυπωθεί και στο νέο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που φτάνει ως το 2017. Για να καλλιεργήσει προσδοκίες στο λαό, είπε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι προϋπόθεση για τη «μεγάλη διαπραγμάτευση» με την τρόικα και για να διανεμηθεί «κοινωνικό μέρισμα».

Παίρνοντας θέση στην ενδοϊμπεριαλιστική διαμάχη ανάμεσα στο ΔΝΤ και τη γερμανική κυβέρνηση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, τάχθηκε κατά του «κουρέματος», προϊδεάζοντας ταυτόχρονα το λαό ότι ενδεχόμενα και μέσα στο 2014 να χρειαστούν επιπλέον μέτρα, που θα συνοδεύουν την όποια λύση επιλεγεί για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, ύψους 10,5 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο, για το δεύτερο μισό του 2014 και το 2015.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε, ότι για να καλυφτεί το χρηματοδοτικό αυτό κενό, «ή βγαίνουμε στις αγορές, ή ζητάμε νέο χρηματοδοτικό πακέτο». Με κυνισμό απέρριψε κάθε σκέψη για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, με το επιχείρημα ότι «η κυβέρνηση χάνει έσοδα»(!) ενώ πρόσθεσε, ότι «αυτή τη στιγμή δυστυχώς, πρωταρχικό πρόβλημα είναι το δημοσιονομικό»... Πάντα κατά τον ίδιο, οι οικονομικά ασθενέστεροι, δεν έκαναν χρήση του επιδόματος θέρμανσης που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση επειδή δεν υπήρχε ενημέρωση, ενώ «υποσχέθηκε» ότι θα υπάρξει ελάφρυνση των κριτηρίων.

Κυνικός και προκλητικός ήταν και όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις αντοχές της κοινωνίας από τα αλλεπάλληλα χαράτσια και τη φοροδοτική ικανότητα των λαϊκών στρωμάτων. Τη στιγμή που η κοινωνία έχει γονατίσει από τους φόρους, ο υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε, ότι «για τους φορολογούμενους που αποδεικνύουν την αδυναμία πληρωμής, έχουμε προχωρήσει σε ρυθμίσεις».

Ο Γ. Στουρνάρας συμμετείχε χτες και στη συνάντηση που είχε ο Αντ. Σαμαράς στο Μέγαρο Μαξίμου, με εργοδοτικές ενώσεις από τη βόρεια Ελλάδα, ενόψει της ΔΕΘ. Οι εκπρόσωποί τους, έθεσαν θέμα εγγυημένων τραπεζικών επιταγών, προκειμένου να εξασφαλίσουν προσωρινή ρευστότητα στις επιχειρήσεις τους. Ζήτησαν ακόμα να υπάρξει ρύθμιση για παλαιότερες οφειλές στην εφορία.

Ισχνή ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

Με ρυθμό 0,3% αναπτύχθηκε η οικονομία της Ευρωζώνης την περίοδο Απρίλη - Ιούνη, όπως ανακοίνωσε χτες η Eurostat. Στη μεγέθυνση του συνολικού ΑΕΠ επέδρασε κυρίως η ανάπτυξη της Γερμανίας, λόγω της αύξησης των εξαγωγών. Οι οικονομολόγοι αναμένουν η οικονομική ανάπτυξη να συνεχιστεί και το τρίτο τρίμηνο του έτους, δεν προβλέπεται, όμως να είναι γρήγορη και ισχυρή.

Ανάβει η φλόγα στο «Οικόπεδο 12»

Σήμερα το πρωί αναμένεται να γίνει στην πλατφόρμα που έχει εγκατασταθεί στο κυπριακό «Οικόπεδο 12» το άναμμα της φλόγας από το αέριο που βρίσκεται στο υπέδαφος. Θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για το μέγεθος και την ποιότητα του κοιτάσματος. Σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου της Κύπρου Γ. Λακκοτρύπη, η χρήση και οι εξαγωγές φυσικού αερίου από την Κύπρο θα αρχίσουν από το 2019 ή το πολύ στις αρχές του 2020.

ΠΑΜΕ
Συγκέντρωση αλληλεγγύης για τη ΛΑΡΚΟ

Στις 15 Σεπτέμβρη, στη Λάρυμνα στις 12 μ.

Συγκέντρωση για τη ΛΑΡΚΟ την Κυριακή, 15 Σεπτέμβρη, στις 12 το μεσημέρι στην παραλία της Λάρυμνας διοργανώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν και να απαιτήσουν:

  • Κάτω τα χέρια από τον ορυκτό πλούτο της χώρας.
  • ΟΧΙ στο κλείσιμο και το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ.
  • ΟΧΙ στις απολύσεις.

Σε ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ -μεταξύ άλλων- υπογραμμίζει ότι «η συγκυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή ένωση και την τρόικα (κανέναν δεν πρέπει να ξεγελούν οι δήθεν διαφωνίες με την τρόικα, αυτές αφορούν τους τρόπους και το χρόνο εκτέλεσης του εγκλήματος) υλοποιούν και ολοκληρώνουν αυτό που από χρόνια έχουν σχεδιάσει, μεθόδευαν και σταδιακά υλοποιούσαν.

Η ΛΑΡΚΟ και το προϊόν που παράγει είναι στρατηγικής σημασίας. Είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη της βιομηχανίας μετάλλου για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Την κλείνουν όχι γιατί μειώθηκε η σημασία της, όχι γιατί οι παραγωγικές της δυνατότητες και λειτουργίες δεν είναι αναγκαίες για τους εργαζομένους και τα λαϊκά στρώματα της πατρίδας μας. Η συρρίκνωσή της, το κλείσιμό της ή και το ξεπούλημά της εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τους καπιταλιστές, μόνο τα μονοπώλια ντόπια και ξένα».

Το ΠΑΜΕ προειδοποιεί τους εργαζόμενους πως «όσοι υπόσχονται ύπαρξη και φιλολαϊκή λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, της ΕΛΒΟ κ.λπ., χωρίς σύγκρουση με τα μονοπώλια και την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι εξίσου με την κυβέρνηση και την τρόικα πολιτικοί απατεώνες» και καλεί τους εργαζόμενους να αποτρέψουν «αυτό το έγκλημα σε βάρος του δικαιώματος που έχει ο λαός μας να λειτουργεί και να αξιοποιεί αυτές τις επιχειρήσεις σε όφελός του και για την κάλυψη των αναγκών του».

ΚΚΕ
Κοινός ο στόχος κυβέρνησης - τρόικας

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο σχετικά με τα σχέδια κυβέρνησης - τρόικας για ΕΑΣ - ΕΛΒΟ - ΛΑΡΚΟ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Τόσο το σχέδιο της τρόικας για "ξαφνικό θάνατο" των Αμυντικών Βιομηχανιών και της ΛΑΡΚΟ, όσο και το σχέδιο της κυβέρνησης για εκκαθάριση εν λειτουργία, συγκλίνουν στον κοινό στόχο των μαζικών απολύσεων, της συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης της αμυντικής και εξορυκτικής βιομηχανίας, με βάση τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων και τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Για να ανακοπεί ο καταστροφικός δρόμος διάλυσης αυτών των βιομηχανιών και να αξιοποιηθούν όλες οι παραγωγικές δυνατότητες, που διαθέτουν, για την ικανοποίηση κοινωνικών λαϊκών αναγκών, χρειάζεται ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, με αποδέσμευση από την ΕΕ, κοινωνικοποίηση του πλούτου, εργατική - λαϊκή εξουσία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ