ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΚΑΙΤΗ -ΜΙΑΡΗ ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΑΙΤΗ -ΜΙΑΡΗ ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
φωτό

Στις 9 Αυγούστου «έφυγε» από κοντά μας σε ηλικία 82 ετών ο συναγωνιστής, φίλος και σύντροφός μας ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΔΡΑΚΟΥΔΗΣ, επί πολλά χρόνια στέλεχος των οργανώσεων των πολιτικών προσφύγων στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία και δραστήριο μέλος των κομματικών οργανώσεων στη Δρέσδη και στη Λιψία.

Στη μνήμη του πολύτιμου και αξέχαστου σ. Απόστολου προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Λιψίας, 150 ευρώ.

Οι φίλοι και σύντροφοί του, Κώστας Αλεξίου, Ιπποκράτης Καλτσίκης, Σταματία και Θανάσης Καραγιάννης

***

Για το θάνατο της ξαδέλφης μου ΕΛΕΝΗΣ, γυναίκας του ΓΙΩΡΓΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ (Κόζιακα), καπετάνιου του ΔΣΕ που σκοτώθηκε στη μάχη της Ζαγοράς (1948), προσφέρω, μέσω Τομέα Υπαίθρου Μαγνησίας (ΚΟΒ Βελεστίνου), 30 ευρώ για την ενίσχυση του ΚΚΕ.

Επίσης, στέλνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην κόρη της Ελένη που μένει στην Αθήνα.

Οικογένεια Αλέκου Κουρκουβέλα

***

φωτο

Στις 29 Ιούλη «έφυγε» απ' τη ζωή ο αγαπημένος μου εξάδελφος ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΜΟΝΟΠΟΡΤΗΣ(φωτο), φίλος του ΚΚΕ. Ο πατέρας του ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΟΝΟΠΟΡΤΗΣ, μέλος του Κόμματος, διετέλεσε Γραμματέας της ΚΟ Νέας Λαμψάκου Χαλκίδας την εποχή 1940-1944.

Στη μνήμη τους, προσφέρω 50 ευρώ στην ΚΟ Νέας Λαμψάκου Χαλκίδας.

Οικογένεια Πολυχρόνη Τσιτίνη.

ΚΟΛΥΒΑΣ ΚΩΣΤΑΣ(Ταΰγετος)
ΚΟΛΥΒΑΣ ΚΩΣΤΑΣ(Ταΰγετος)
***

φωτο

Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΛΑΠΟΥΡΙΔΟΥ, ορφανή και απροστάτευτη γνώρισε τον ξεριζωμό. Κατά διαστήματα δούλευε υπηρέτρια φροντίζοντας ανήλικα. Από την Κρήτη βρέθηκε στη Στερεά Ελλάδα, στην Μακεδονία και το Κιλκίς. Γνωρίστηκε με τον Χαράλαμπο Λαπουρίδη, παντρεύτηκε στα 16 της χρόνια, απέκτησαν 4 παιδιά αλλά η κακιά της η μοίρα της στέρησε τον σύντροφό της στα 1941.

Μάνα και πατέρας μαζί, φρόντισε να μη στερηθούν τα ανήλικα τον επιούσιο στα δύσκολα χρόνια της κατοχής, και σε αυτά που ακολούθησαν μετά την απελευθέρωση. Οι διάφορες δεξιές κυβερνήσεις μαζί με τους συνεργάτες των Γερμανών κατακτητών άρχισαν τον διωγμό των αριστερών ΕΑΜιτών. Στο στόχαστρο πάντα το χωριό Μεταλλικό που κατά τη διάρκεια της κατοχής φιλοξενούσε στελέχη της ΕΑΜικής Αντίστασης και τραυματίες σε σπίτια και καλά οργανωμένα καταφύγια.

Χωριό προσφυγικό από το Καρς της Ρωσίας έζησε μερικά χρόνια τη σοβιετική εξουσία την οποία και ενστερνίστηκε. Στην κατοχή πολλά στελέχη και καπεταναίοι δόξασαν και πολέμησαν γενναία. Μετά την απελευθέρωση το σύνολο των χωριανών κυνηγήθηκε σε φυλακές, εξορίες και ξυλοδαρμούς.

Δεκάδες μεσήλικες και νέοι εντάχθηκαν στο Δημοκρατικό στρατό μαζί και η κόρη της Λίζα, καπετάνισσα, πρόσφυγας στο Πλοέστι Ρουμανίας και για το μεγάλο αυτό αμάρτημα, η μισαλλόδοξη κυβέρνηση έστειλε την Αναστασία Λαπουρίδου μαζί με πολλές άλλες συγχωριανές της εξορία στο Τρίκερι.

ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ του Αλέξανδρου
ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ του Αλέξανδρου
Τα ορφανά της μεγάλωσαν, αξίωσαν και φρόντισαν τη μητέρα τους μέχρι την τελευταία της ώρα.

Στη μνήμη της, ο γιος της, Γιώργος, προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Μεταλλικού, 100 ευρώ.

***

Φωτό

Στις 2 Ιουνίου 2013 άφησε την τελευταία του πνοή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ. Τραυματίστηκε πολλές φορές στις μάχες που είχε πάρει μέρος. Μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του έμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ. Ο θάνατός του βύθισε σε μεγάλη θλίψη την οικογένειά του, τους συγγενείς και τους φίλους του.

Στη μνήμη του, η αδερφή του Χιονία, η συζυγός του Ροδόπη, τα παιδιά και τα εγγόνια του προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη» 200 ευρώ ενίσχυση και στην «Εθνική Αντίσταση» 50 ευρώ.

***

φωτο 2

Με τη συμπλήρωση 8 χρόνων από το θάνατο του άντρα της μέλους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΚΩΣΤΑ ΚΟΛΥΒΑ (Ταΰγετου ) και στη μνήμη της συντρόφισσας ΛΕΛΑΣ ΜΟΥΖΑΚΗ, η Τασία Κολυβά προσφέρει στο Κόμμα 150 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Ιθάκης.

***

φωτό

Στις 19 Αυγούστου 2013 πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΠΑΣ. Εζησε πολλά χρόνια πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία και επαναπατρίστηκε στα 1981.

Στη μνήμη του αγαπημένου πατέρα, πατριού και συζύγου (ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΠΑ), καθώς και στη μνήμη των ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΡΑΖΑ, ΓΙΑΝΝΗ και ΕΛΕΝΗΣ ΜΑΓΚΛΑΡΑ, αγωνιστών, επίσης της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, οι οικείοι τους προσφέρουν στο ΚΚΕ το ποσό των 300 ευρώ.

Η σύζυγος, Μαρία Παππά

  • Στις 22 Αυγούστου2013 στο νεκροταφείο Αγίου Δημητρίου (Μπραχάμι) κηδεύτηκε ο αγωνιστής της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΠΑΣ. Γεννήθηκε στην Καταρράχη Ιωαννίνων το 1924 και το 1943 οργανώθηκε στο ΚΚΕ. Κατατάχθηκε στον ΕΛΑΣ και μετά την απελευθέρωση φυλακίστηκε και βασανίστηκε στις φυλακές Ιωαννίνων. Στον ΔΣΕ ήταν διμοιρίτης, πήρε μέρος σε πολλές μάχες και τραυματίστηκε δύο φορές.

ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ του Αλεξάνδρου
ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ του Αλεξάνδρου
Στη μνήμη του, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ προσφέρουν 100 ευρώ στο Κόμμα, μέσω των ΚΟΒ Αγίου Δημητρίου (Μπραχάμι).

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του ΝΙΚΟΥ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗ, συνταγματάρχη ΕΑ, από το Νιπιδητό Ηρακλείου Κρήτης, προσφέρω 50 ευρώ οικονομική ενίσχυση στο «Ριζοσπάστη».

Η σύζυγός του, Βάσω

***

φωτο 3

Στη Μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ: ΠΑΝΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ, καπετάνιου του ΕΛΑΣ, που έπεσε στη μάχη της Πούντας το καλοκαίρι του 1947, ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΤΣΑΡΟΥ (ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ), που εκτελέσθηκε από τους Γερμανούς στο Αγρίνιο το 1944, του ΤΑΣΟΥ ΜΑΝΩΛΙΤΣΗ, καθώς και όλων των Λευκαδιτών αντιστασιακών, ο Κώστας Κολυβάς (Μπερδεμπές) προσφέρει, μέσω της ΚΟ Λευκάδας του ΚΚΕ, 500 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

***

φωτο

Στη μνήμη της σ/σας ΚΑΙΤΗΣ ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, ο σύζυγός της Βασίλης Νανόπουλος, για τη συμπλήρωση 9 χρόνων από το θάνατό της, προσφέρει στην ΤΕ Κορινθίας μέσω της ΚΟΒ ΕΒΕ το ποσό των 500 ευρώ.

***

φωτό

Ο αγωνιστής ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, μέλος του ΚΚΕ που «έφυγε» από κοντά μας στις 11.8.2013, γεννήθηκε στις 20.12.1912 στα Θεοδωριανά της Αρτας. Η οικογένειά του ήταν φτωχοί αγρότες και, στη δεκαετία του '30, αναγκάστηκε να μετεγκατασταθεί στον Πειραιά, περίοδο που οργανώθηκε στο ΚΚΕ το οποίο τίμησε ως το τέλος της ζωής του. Για τις πεποιθήσεις του διώχθηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε στη Μακρόνησο. Στις δύσκολες στιγμές της ταξικής πάλης στάθηκε όρθιος, δε λύγισε, δεν υπέγραψε δήλωση μετάνοιας. Οπλο του είχε τα ιδανικά του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, το όραμα για μια άλλη κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ολα αυτά τα χρόνια συμμετείχε σε κάθε αγώνα με το «Ριζοσπάστη» στο χέρι και έδωσε όλες του τις δυνάμεις μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ στην πάλη για να απαλλαγεί η ανθρωπότητα από τα δεσμά τις εκμετάλλευσης.

ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
Η οικογένειά του προσφέρει, στη μνήμη του, το ποσό των 50 ευρώ για την ενίσχυση του ΚΚΕ.

***

Στη μνήμη του παππού μου, ΚΩΣΤΑ ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΥ από τη Νάουσα, αγωνιστή του ΚΚΕ και της Εθνικής Αντίστασης. Ο παππούς μου πήρε μέρος σε όλους τους ταξικούς αγώνες. Πάλεψε για το 8ωρο, έκανε φυλακές και εξορίες για τους αγώνες του.

Επίσης, στη μνήμη του θείου μου, ΓΙΑΝΝΗ ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΥ από τη Νάουσα, αντάρτη - ΕΛΑΣίτη που σκοτώθηκε στα 23 του χρόνια από ταγματασφαλίτες στη Μάχη του Κιλκίς, προσφέρω στο Κόμμα μας, το ΚΚΕ, για τη συνέχιση των αγώνων του, 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ντεπό Θεσ/νίκης.

Πασχαλίνα Ροδοβίτου

***

φωτό

Συμπληρώθηκαν, ήδη, 40 μέρες που «έφυγε» από κοντά μας για πάντα, η σ. ΖΙΩΤΑ ΣΙΜΕΛΑ (Σίμα), μέλος του ΚΚΕ από το 1943, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Στη μνήμη της, τα παιδιά και τα εγγόνια της προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Βότση του ΚΚΕ που ήταν μέλος, το ποσό των 100 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση και ισχυροποίηση του ΚΚΕ.

***

φωτο 8

Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ του Κων/νου (φωτ.), δάσκαλος, καταγόταν από τον Καύκασο. Στην Ελλάδα ήρθε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και ζούσε στο Μυλοχώρι Κιλκίς. Για τις προοδευτικές του ιδέες δε διορίστηκε ποτέ. Δραστήριος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, το 1947 δολοφονήθηκε από τρομοκράτες στην περιοχή Παλατιανού Κιλκίς.

ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του Αλέξανδρου
ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του Αλέξανδρου
Η ΕΛΠΙΔΑ ΦΩΤΙΑΔΗ (φωτ.), σύζυγός του, γεννήθηκε το 1901 στον Καύκασο. Αγωνίστρια της Εθνική Αντίστασης εξορίστηκε το 1946 στη Θάσο. Πέθανε το 1991 στη Σουηδία.

Τα παιδιά τους:

Ο ΚΩΣΤΗΣ (ΦΩΤΙΑΔΗΣ) γεννήθηκε το 1922. Ηταν μέλος της ΟΚΝΕ από προπολεμικά. Σκοτώθηκε το 1941 από νάρκη στο κεντρικό Κιλκίς, στην προσπάθειά του να συγκεντρώσει όπλα που εγκατέλειψε ο ελληνικός στρατός, για να χρησιμοποιηθούν στην Αντίσταση κατά των κατακτητών.

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΦΩΤΙΑΔΗΣ) γεννήθηκε το 1925. Στην κατοχή ήταν Γραμματέας της ΕΠΟΝ του χωριού του, ΕΛΑΣίτης και Ταγματάρχης του ΔΣΕ, σκοτώθηκε στο Παγγαίο, το 1949.

Ο ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ (ΦΩΤΙΑΔΗΣ) γεννήθηκε το 1927. Μαχητής του ΔΣΕ, σκοτώθηκε το 1948.

Ο ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ (ΦΩΤΙΑΔΗΣ) γεννήθηκε το 1929. Μαθητής Γυμνασίου και ΕΠΟΝίτης στην κατοχή. Στον Εμφύλιο ήταν ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ. Από το φθινόπωρο του 1949 ζούσε στην Τσεχοσλοβακία όπου εργάστηκε ως δάσκαλος στα Ελληνόπουλα. Πέθανε από τραύμα στο κεφάλι.

Ο ΑΥΞΕΝΤΙΟΣ (ΦΩΤΙΑΔΗΣ), στις αρχές του 1960 πήγε στη Γερμανία και από εκεί, το 1967, στη Σουηδία. Μετά τη 12η Ολομέλεια του 1968 έμεινε σταθερός δίπλα στο Κόμμα και πάλεψε σκληρά τον αναθεωρητισμό. Πήρε μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα κατά της χούντας. Στις αρχές του 1970, οργανώνεται στο ΚΚΕ και ήταν για πολλά χρόνια Γραμματέας της ΚΟΒ ΚΑΛΜΑΡ Σουηδίας. Για πολλά χρόνια, επίσης, εκλεγόταν πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας, με μεγάλη δραστηριότητα στο μεταναστευτικό κίνημα. Πέθανε σε ηλικία 71 ετών, στο Μυλοχώρι Κιλκίς, στις 27.8.2012.

ΕΛΠΙΔΑ ΦΩΤΙΑΔΟΥ
ΕΛΠΙΔΑ ΦΩΤΙΑΔΟΥ
Ο γιος του, ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ, δίπλα στον πατέρα του, οργανώθηκε στην ΚΝΕ, ακολουθώντας την κομμουνιστική ιδεολογία. «Εφυγε», δυστυχώς, πολύ νέος στα 39 του χρόνια.

Στη μνήμη όλων των παραπάνω, ο γιος και αδερφός τους Βλαδίμηρος, η γυναίκα του Κατίνα και τα παιδιά τους προσφέρουν στο αθάνατο ΚΚΕ 100 ευρώ ενίσχυση.

* Επίσης, στη μνήμη του κουνιάδου του και αδερφού της Κατίνας, ΗΛΙΑ ΜΕΤΕΝΙΔΗ, μαχητή του ΔΣΕ και πολιτικού πρόσφυγα στην Πολωνία, ο οποίος πέθανε στο Κιλκίς, προσφέρουν 30 ευρώ στο ΚΚΕ.

* Τέλος, η γυναίκα του ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ (ΦΩΤΙΑΔΗ), Κατίνα και η κόρη του Ελπίδα, καθώς και τα εγγόνια του, προσφέρουν 70 ευρώ στο ΚΚΕ με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατό του.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Κ. ΦΩΤΙΑΔΗΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Κ. ΦΩΤΙΑΔΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ

ΑΥΞΕΝΤΙΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ
ΑΥΞΕΝΤΙΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ

ΛΕΛΑ ΜΟΥΖΑΚΗ
ΛΕΛΑ ΜΟΥΖΑΚΗ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΔΡΑΚΟΥΔΗΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΔΡΑΚΟΥΔΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΠΑΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΠΑΣ

ΛΑΠΟΥΡΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΛΑΠΟΥΡΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΜΟΝΟΠΟΡΤΗΣ
ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΜΟΝΟΠΟΡΤΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ - ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ - ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΤΑΣΟΣ ΜΑΝΩΛΙΤΣΗΣ
ΤΑΣΟΣ ΜΑΝΩΛΙΤΣΗΣ

ΠΑΝΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ
ΠΑΝΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ

ΖΙΩΤΑ ΣΙΜΕΛΑ
ΖΙΩΤΑ ΣΙΜΕΛΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ