ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Αυγούστου 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ
Αδυναμία των λαϊκών νοικοκυριών να πληρώσουν

Απογειώθηκαν κατά 4,1 δισ. ευρώ στο 7μηνο του 2013 τα χρέη στην εφορία

Με καταιγιστικούς ρυθμούς συνεχίζουν να διογκώνονται τα εμφανιζόμενα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία, εξέλιξη που συνδέεται με τη διογκούμενη αδυναμία των λαϊκών στρωμάτων να πληρώσουν τους ασήκωτους φόρους και τα βαριά χαράτσια.

Μέσα στο μήνα Ιούλη του 2013 κατέστησαν ληξιπρόθεσμα ποσά ύψους 407 εκατ. ευρώ. Είναι απόλυτα φανερό ότι τους επόμενους μήνες το φαινόμενο θα πάρει μαζικότερες διαστάσεις καθώς θα αρχίσουν να τρέχουν οι δόσεις από τα εκκαθαριστικά σημειώματα της εφορίας καθώς και για τα χαράτσια στη λαϊκή κατοικία που πληρώνονται με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι διευρυνόμενες αποκλίσεις και «αστοχίες» στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού φέρνουν κοντύτερα από κάθε άλλη φορά την ενεργοποίηση του μέτρου των κατασχέσεων μισθών, συντάξεων, τυχόν άλλων λαϊκών εισοδημάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών:

-- Στα 4,1 δισ. ευρώ φτάνουν τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη, αυτά που βεβαιώθηκαν από το φοροεισπρακτικό μηχανισμό στο 7μηνο Γενάρη - Ιούλη 2013.

-- Στο 1 δισ. ευρώ φτάνουν τα νέα ληξιπρόθεσμα των φυσικών προσώπων (νοικοκυριά) και σε 3,1 δισ. ευρώ αυτά των νομικών προσώπων (επιχειρήσεις).

-- Στα 2 εκατομμύρια φτάνει ο αριθμός των φυσικών προσώπων με ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία και σε 173 χιλιάδες το πλήθος των κάθε είδους επιχειρήσεων.

-- Στα 60,2 δισ. ευρώ έφτασε τον Ιούλη του 2013 το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος (από 56,1 δισ. ευρώ το Δεκέμβρη του 2012). Το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι από τα παλαιότερα χρέη αφορά σε φέσια μιας μικρής δράκας πλουτοκρατών, πτωχευμένων επιχειρήσεων κ.ά., που από το υπουργείο Οικονομικών θεωρούνται «ανεπίδεκτα είσπραξης».

Η πορεία εκτέλεσης του φετινού κρατικού προϋπολογισμού θα «αξιολογηθεί» από τα κλιμάκια της τρόικας στο πλαίσιο της προσεχούς διαβούλευσης με τη συγκυβέρνηση, που έχει προγραμματιστεί για το Σεπτέμβρη. Η αντιλαϊκή ατζέντα, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν, περιλαμβάνει και την αξιολόγηση της τρέχουσας ρύθμισης για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο. Τυχόν «αστοχίες» συνεπάγονται νέα αντιλαϊκά «διορθωτικά» μέτρα. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, κάθε «αποτυχία» στα προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα συνεπάγεται «περισσότερα μέτρα στο σκέλος των δαπανών». Στα νέα μέτρα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, περιλαμβάνονται «πιθανές στοχευμένες περικοπές σε κοινωνικά ευαίσθητους τομείς». Εκτιμούν, επίσης, ότι «δεν φαίνονται εφαρμόσιμα» τα προσδοκώμενα «οφέλη» από τις «μεταρρυθμίσεις» στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Από τα παραπάνω προκύπτουν τα οξυμένα διαχειριστικά ζόρια του κεφαλαίου, τα οποία κινητοποιούν τα αντιλαϊκά ανακλαστικά της συγκυβέρνησης. Είναι φανερό ότι η επίθεση θα κλιμακωθεί και με νέα μέτρα παραπέρα διάλυσης των κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού που αφορούν στις λαϊκές ανάγκες. Η πολιτική αυτή θα αποτυπωθεί και στο πλαίσιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2014.

Να καταβληθεί άμεσα η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες

Ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας

Χιλιάδες αγρότες του Νομού Λάρισας δεν έχουν εισπράξει την επιστροφή του ΦΠΑ την ίδια στιγμή που παραμένουν απλήρωτοι από τα προϊόντα τους και ταυτόχρονα χρειάζεται να ξοδεύουν για να καλλιεργούν, για να αντιμετωπίσουν τα τρέχοντα έξοδα των οικογενειών τους αλλά και για να πληρώσουν τα διάφορα χαράτσια που έχει επιβάλει η κυβέρνηση. Το ΦΠΑ έπρεπε οι αγρότες να τον έχουν εισπράξει το Μάη και μπαίνουμε στον Σεπτέμβριο με χιλιάδες εκκρεμότητες.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΛ), επισημαίνει: «Εγκαιρα η ΕΟΑΣΝΛ είχε προειδοποιήσει τους αγρότες για αυτή την εξέλιξη καθώς φέτος δε φτάνει που η επιστροφή του ΦΠΑ έχει μειωθεί στο 6% σε σχέση με πέρυσι που ήταν 11%, αλλά συνδέθηκε χωρίς καμιά λογική αιτιολόγηση με το πλαφόν παραγωγής που έχει ορίσει και ασφαλίζει ο ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα χιλιάδες αγρότες να έχουν μπει στον έλεγχο ότι δηλώνουν πλαστά τιμολόγια και ανακριβή παραγωγή. Αυτός είναι ο κύριος λόγος της καθυστέρησης, αφού αν μπει κάποιος στον έλεγχο τότε θέλει 6-8 μήνες να ελεγχθεί η δήλωσή του ιδιαίτερα με την έλλειψη προσωπικού και το κλείσιμο των επαρχιακών ΔΟΥ για την οποία φυσικά δεν ευθύνονται οι αγρότες αλλά πληρώνουν τις συνέπειες»

Αναφερόμενη η ΕΟΑΣΛ στα δημοσιεύματα που εμφανίζουν τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μαξ. Χαρακόπουλο, να πιέζει και να εξασφαλίζει την πιο γρήγορη καταβολή της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες, σημειώνει ότι «αντηχούν, τουλάχιστον, ως κοροϊδία στα αυτιά των αγροτών» και επισημαίνει: «Θυμίζει πολύ τις αντίστοιχες βαρύγδουπες δηλώσεις του κ. Χαρακόπουλου ότι κανένας αγρότης δε θα πληρώσει τα 30 ευρώ για να κάνει την δήλωση του ΟΣΔΕ και τελικά σε όλα τα επαρχιακά κέντρα δηλώσεων ΟΣΔΕ της ΠΑΣΕΓΕΣ όλοι οι αγρότες εκβιαστικά κατέβαλαν τα 30 ευρώ για να συμπληρώσουν τις δηλώσεις τους».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Απαιτούμε να σταματήσει η κοροϊδία και να καταβληθεί άμεσα η επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες».

ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ - ΕΚΘΕΣΗ «ALPHA BANK»
Αξιώνουν τα πάντα για το κεφάλαιο

Χέρι - χέρι με τη συγκυβέρνηση προχωρούν οι τραπεζίτες, οι οποίοι, μόλις πρόσφατα, ξεκοκάλισαν και τον πακτωλό από τις διακρατικές ενισχύσεις στο πλαίσιο της «ανακεφαλαιοποίησης». Τώρα αξιώνουν και διεκδικούν ακόμη περισσότερα για λογαριασμό και των άλλων μερίδων του κεφαλαίου, προκειμένου να γίνει κατορθωτή η διέξοδος από την καπιταλιστική κρίση σε όφελος των μονοπωλίων.

Στο εβδομαδιαίο δελτίο η «Alpha Bank» επικεντρώνει στα παρακάτω:

Στην επιτάχυνση των προσπαθειών για την «προσέλκυση μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων». Συγκεκριμένα, για την «επανεκκίνηση» των μεγάλων οδικών αξόνων, την «αξιοποίηση» του Ελληνικού, την παραχώρηση νευραλγικών υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια) στους «επενδυτές» μέσω του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων.

Διαπιστώνουν ότι «χρειάζονται επενδύσεις εδώ και τώρα, λεφτά όμως δεν υπάρχουν». Προκειμένου να λύσουν το «πρόβλημα» και για όσο διαρκεί η κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» αξιώνουν μια «γενναία απελευθέρωση των χωροταξικών και αδειοδοτικών μηχανισμών, προκειμένου να έλθουν ξένα κεφάλαια και να επενδύσουν». Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως ένα τέτοιο σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί τον ερχόμενο Οκτώβρη. Οι τραπεζίτες, ορθά - κοφτά αξιώνουν για...«ένα διάστημα» τη μηδενική φορολογία κερδών και μερισμάτων, δραστική μείωση των εργοδοτικών εισφορών Κοινωνικής Ασφάλισης.

Από κοινού με τη συγκυβέρνηση έχουν διαμορφώσει και τη θέση για την έναρξη των πλειστηριασμών ακόμη και για την πρώτη κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών. Αναφέρουν συγκεκριμένα τη «σταδιακή άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών που χαρακτηρίζονται ως πρώτη κατοικία των νοικοκυριών» με στόχο την ανάκαμψη της στεγαστικής πίστης.

Λήξη προθεσμίας για φορολογικές δηλώσεις

Εληξε χτες, Παρασκευή, η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αλλά το υπουργείο Οικονομικών τις αποδέχεται ως εμπρόθεσμες μέχρι τη Δευτέρα στις 8 το πρωί. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η ισχύς των παλαιών κωδικών του TAXISnet, η οποία έληγε χτες, 30 Αυγούστου, παρατείνεται μέχρι την 31η Δεκέμβρη του 2013. Η παράταση δόθηκε για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων (έντυπα Ε1) καθώς και των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (έντυπα Ε9), η προθεσμία για τις οποίες λήγει στις 15 Σεπτέμβρη.

Παράταση μιας βδομάδας δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος καθώς και του ΦΑΠ. Η αρχική προθεσμία που έληγε χτες παρατάθηκε μέχρι την Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη.

ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ
Κατρακύλα 10,5% στο Α' εξάμηνο

Βύθιση 45% στην 4ετία 2009-2012

Σε ρυθμούς κατρακύλας συνεχίζουν και φέτος οι δείκτες μέτρησης της οικονομικής δραστηριότητας όσο και συνολικά του παραγόμενου ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) ο όγκος των πωλήσεων από τα κάθε είδους καταστήματα λιανικής, στο Α' εξάμηνο (Γενάρης-Ιούνης 2013), συρρικνώθηκε σε ποσοστό 10,5%, σε μια εξέλιξη που συνδέεται με τη ραγδαία υποχώρηση των λαϊκών εισοδημάτων και του επιπέδου της κατανάλωσης.

Στην τελευταία 4ετία (2009-2012) η κατρακύλα του όγκου των λιανικών πωλήσεων ξεπέρασε το 45%. Η όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης διαμορφώνει τους όρους και τις προϋποθέσεις για μαζικά λουκέτα σε μικρομάγαζα, για την έξοδο από το πεδίο της «ανταγωνιστικότητας» των αυτοαπασχολουμένων στο λιανεμπόριο.

Η κατρακύλα το τζίρου στα καταστήματα διατροφής έφτασε στο 11,3%, στα καύσιμα και λιπαντικά στο 9,3% και στα «λοιπά καταστήματα» στο 9,9%. Σε ό,τι αφορά στις επιμέρους κατηγορίες καταστημάτων εμφανίζει τα παρακάτω ποσοστά πτώσης: Μεγάλα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ): 11,6%, πολυκαταστήματα: 6,3%, ένδυση - υπόδηση: 6,9% κ.ά.

Σύσκεψη της ΠΑΣΕΒΕ την ερχόμενη Τετάρτη

Σύσκεψη για την προετοιμασία της κινητοποίησης που θα γίνει στις 16 του Σεπτέμβρη με πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων διοργανώνει η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ για την ερχόμενη Τετάρτη 4 του μήνα.

Στη σχετική ανακοίνωση - πρόσκληση της Γραμματείας Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ, σημειώνεται:

«Συνάδελφοι,

Σας καλούμε την Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα της ΓΣΕΒΕΕ, Καποδιστρίου 24 (3ος όροφος) σε σύσκεψη με θέμα: "Πανελλαδικό κλείσιμο καταστημάτων και βιοτεχνιών τη Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη 2013".

Με στόχο την επιτυχία του πανελλαδικού κλεισίματος στην Αθήνα, η Γραμματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ σάς καλεί σε σύσκεψη προετοιμασίας και οργάνωσης του αγώνα σε κάθε κλάδο σε κάθε γειτονιά. Το κάλεσμα απευθύνεται σε: Διοικητικά Συμβούλια Ομοσπονδιών, Σωματείων και Ενώσεων, Επιτροπές Αγώνα της ΠΑΣΕΒΕ και αγωνιστές, συνδικαλιστές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ