ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Συνεχίζεται η στρατιωτική επιχείρηση στο Σινά

ΚΑΪΡΟ.--

Συνεχίζεται η ευρεία επιχείρηση του αιγυπτιακού στρατού στη χερσόνησο του Σινά, ιδιαίτερα σε περιοχές και πόλεις που βρίσκονται κοντά στη μεθόριο της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας, όπως η Ράφα και η πόλη Σεΐκ Ζαουαγίντ. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί ισχυρότατες στρατιωτικές δυνάμεις, τανκς ενώ διαρκείς περιπολίες πραγματοποιούν ελικόπτερα «Απάτσι». Μέσα στο Σαββατοκύριακο, οι αιγυπτιακές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι κατά τη διάρκεια των «εκκαθαριστικών επιχειρήσεων» στην περιοχή σκοτώθηκαν εννιά ένοπλοι ισλαμιστές και συνελήφθησαν αρκετοί άλλοι.

Οι επιχειρήσεις κλιμακώθηκαν μετά την απόπειρα δολοφονίας, την περασμένη Πέμπτη, κατά του υπουργού Εσωτερικών, Μουχάμαντ Ιμπραχίμ. Η, υπό το στρατό, «προσωρινή» κυβέρνηση δεν συνδέει ανοιχτά τη δράση των εξτρεμιστών στο Σινά, οι οποίοι εδώ και χρόνια δρουν εκεί σε άμεση συνεργασία και με το κοινό ποινικό έγκλημα, με τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους» και τους οπαδούς τους, που, εδώ και δύο μήνες, πραγματοποιούν συχνά αιματηρότατες διαμαρτυρίες κατά της ανατροπής του Προέδρου Μούρσι από το στρατό στις αρχές Ιούλη, εν μέσω ογκωδέστατων διαδηλώσεων κατά του ανατραπέντος.

Μία από τις εξτρεμιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις που δρουν στο Σινά, η «Ανσάρ Τζερούσαλεμ», όμως, σε ανακοίνωσή της, όπου καταγγέλλει τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή, θίγει και το ζήτημα της ανατροπής Μούρσι, δίνοντας την αίσθηση ότι «συντάσσεται» με τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», που την περασμένη Παρασκευή πραγματοποίησαν νέες διαδηλώσεις. Οι διαδηλώσεις έγιναν, μετά την καθιερωμένη προσευχή, σε Κάιρο, Αλεξάνδρεια, Νταμιέτα, Ισμαηλίγια, Ασιούτ και Σουέζ. Τουλάχιστον στις τρεις πρώτες πόλεις σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ οπαδών των «Αδελφών Μουσουλμάνων» και επικριτών τους αλλά και με αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δύο διαδηλωτές και να συλληφθούν 15 άλλοι.

ΤΟΥΡΚΙΑ
«Παγώνει» η αποχώρηση των Κούρδων μαχητών

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Παγώνει» την αποχώρηση των μαχητών του από την ανατολική Τουρκία προς το βόρειο Ιράκ το ΡΚΚ, όπως μεταδόθηκε χτες από το φιλοκουρδικό πρακτορείο ειδήσεων «Φιράτ». Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η αποχώρηση, που είχε αποφασιστεί στο πλαίσιο συμφωνίας στην οποία είχαν καταλήξει τον περασμένο Μάρτη το ΡΚΚ και η τουρκική ηγεσία, δε θα συνεχιστεί μέχρις ότου η τουρκική ηγεσία προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της, όπως προέκυπταν από τη συγκεκριμένη συμφωνία. Η φράση που αναφέρεται συγκεκριμένα είναι «να προχωρήσει σε βήματα εκδημοκρατισμού και επίλυσης του Κουρδικού» με γνώμονα τον οδικό χάρτη που έχει εκπονηθεί σε συνεργασία με τον φυλακισμένο ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Αν και το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας αυτής δεν έγινε ποτέ γνωστό, σύμφωνα με διαρροές κυρίως της κουρδικής πλευράς, η τουρκική κυβέρνηση φερόταν να έχει δεσμευτεί σε σειρά μέτρων αναγνώρισης του δικαιώματος διδασκαλίας στην κουρδική γλώσσα και σεβασμού της κουρδικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΡΚΚ, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπερίκ Μποζντάγκ, δήλωνε πως «ό,τι και αν λέει αυτή η τρομοκρατική οργάνωση, η Τουρκία θα συνεχίσει να πράττει ό,τι πρέπει», χωρίς να δίνει περισσότερες εξηγήσεις. Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι προς το παρόν δεν αίρεται η κατάπαυση του πυρός που είχε τεθεί σε εφαρμογή στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Στις κάλπες για τις γενικές εκλογές

ΟΣΛΟ.--

Σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης και γενικευμένης επίθεσης του κεφαλαίου στα δικαιώματα των εργαζομένων, 3.640.000 Νορβηγοί εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι κλήθηκαν να προσέλθουν χτες στις κάλπες για να εκλέξουν νέα Βουλή και κυβέρνηση.

Προεκλογικά οξύς ήταν ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα δύο πολιτικά μπλοκ διεκδίκησης της εξουσίας και της αστικής διαχείρισης (το κεντροαριστερό «κόκκινο» του απερχόμενου πρωθυπουργού Τζενς Στόλτενμπεργκ και το κεντροδεξιό «μπλε» με επικεφαλής την Ερνα Σόλμπεργκ) με έντονα στοιχεία από την επίδραση του ανταγωνισμού των μονοπωλίων, όπως αυτά που σχετίζονται με τις αγορές εξοπλιστικών προγραμμάτων, τα πετρέλαια και για άλλα ζητήματα όπως το υπέδαφος της αρκτικής.

Αμφότερα διεκδίκησαν την κυβερνητική εξουσία μην κρύβοντας ότι επιδιώκουν άμεσα τη θέσπιση σαρωτικών μεταρρυθμίσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση (αλά «Καλλικράτης») με σημαντική μείωση του αριθμού των δήμων και μοίρασμα της χώρας σε μεγάλες περιφέρειες. Επιδιώκουν επίσης να βάλουν μαχαίρι και στο αποθεματικό ταμείο της εταιρείας πετρελαίου «STATOIL» το οποίο σήμερα έχει περιουσία 720 δισ. δολάρια, αποβλέποντας στη σταδιακή του παράδοση σε ιδιώτες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, πιθανότερος νικητής των εκλογών αναμένεται να είναι ο κεντροδεξιός συντηρητικός συνασπισμός της Ερνα Σόλμπεργκ.

Η Νορβηγία είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο, χτισμένη με βάση τα σκανδιναβικά σοσιαλδημοκρατικά πρότυπα του διευρυμένου «κράτους πρόνοιας», μέσα στα όρια που επιτρέπει η καπιταλιστική ανάπτυξη. Ο πλούτος ωστόσο δεν ανήκει σε όλους, καθώς υπάρχουν συσσωρευμένα κεφάλαια των μονοπωλίων, ενώ η ζωή της εργατικής τάξης επιδεινώνεται δραματικά...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΥΝΙΔΑ.-- Το θάνατο δύο εξτρεμιστών ισλαμιστών ενόπλων και τη σύλληψη δύο ακόμη ανακοίνωσαν οι τυνησιακές αρχές υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση συνδέεται με τις δολοφονίες των δύο πολιτικών της κεντροαριστερής αντιπολιτευτικής συμμαχίας, Τσόκρι Μπελαΐντ το Φλεβάρη, και Μουχάμαντ Μπράχμι, τον Ιούλη. Η είδηση δεν κατάφερε να κατευνάσει τα πνεύματα. Το Σάββατο δεκάδες χιλιάδες Τυνήσιοι διαδήλωσαν στο κέντρο της Τύνιδας.

ΚΑΪΡΟ.-- Τον εντοπισμό «σημαντικότατων» ποσοτήτων φυσικού αερίου στην περιοχή Ανατολικό Δέλτα του Νείλου, ανακοίνωσε η βρετανική εταιρεία BP η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη της διερεύνησης και εκμετάλλευσης, καταρχήν, του κοιτάσματος.

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι άνοιξε πυρ στα κορμιά μισοπεθαμένων Ιρακινών ενόπλων που άφηναν την τελευταία τους πνοή μετά από μεγάλη μάχη, στις 14 Μάη 2004, στο νότιο Ιράκ, ο επικεφαλής του εμπλεκόμενου λόχου, πρώην λοχίας Πολ Κέλι, που κατέθεσε χτες στην επιτροπή ερευνών αλ Σουίντι, που εξετάζει το κατά πόσο άνδρες από το συγκεκριμένο λόχο προέβησαν σε εγκλήματα πολέμου επί τραυματιών ή νεκρών αντιπάλων τους μετά τη συγκεκριμένη μάχη, όπως καταγγέλουν Ιρακινοί μάρτυρες.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Την ευθύνη για το λουτρό αίματος που προκάλεσαν την περασμένη βδομάδα, επί αρκετές συνεχόμενες ημέρες, οι εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων και οι βομβιστικές επιθέσεις σε σιιτικές συνοικίες ανά το Ιράκ, ανέλαβε η ισλαμιστική ακραία οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε».

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ημέρα κινητοποιήσεων κήρυξαν τη σημερινή τέσσερα συνδικάτα στον τομέα των σιδηροδρομικών διαμαρτυρόμενα ενάντια στην προοπτική περαιτέρω αλλαγής του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού καθεστώτος και υπέρ της αύξησης μισθών. Την κινητοποίηση διοργανώνουν τα συνδικάτα CGT, Force Ouvriere, FSU και Solidaire, ενώ αντίθετα τα άλλα μεγάλα συνδικάτα (η χριστιανοδημοκρατική CFTC και η προσκείμενη στο σοσιαλιστικό κόμμα CFTD) δεν έχουν δηλώσει συμμετοχή.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Τερματίστηκε το βράδυ της Παρασκευής η απεργία που ξεκίνησαν το βράδυ της περασμένης Τρίτης πάνω από 80.000 εργαζόμενοι σε μεταλλωρυχεία της Νότιας Αφρικής διεκδικώντας αυξήσεις 60%. Η κινητοποίηση οδήγησε στην υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων για μισθολογικές αυξήσεις 8%.

KAMΠΕΡΑ.-- «Η Αυστραλία είναι υπό νέα διοίκηση με κυβέρνηση όλων των Αυστραλών» δήλωσε μετά τη νίκη του στις γενικές εκλογές του Σαββάτου ο ηγέτης του κεντροδεξιού συνασπισμού Εθνικού και Φιλελεύθερου Κόμματος Τόνι Αμποτ, νικώντας τους «Εργατικούς» του Κέβιν Ραντ έπειτα από έξι χρόνια παραμονής των τελευταίων στην εξουσία. Στη νέα Βουλή ο συνασπισμός του Αμποτ εκτιμάται πως θα έχει 89 έδρες έναντι 57 των Εργατικών, οι Πράσινοι διατήρησαν τη μια έδρα τους στη Μελβούρνη, ενώ τις άλλες τρεις έδρες καταλαμβάνουν ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Περίπου 200 Μουσουλμάνοι αυτονομιστές της οργάνωσης «Εθνικοαπελευθερωτικό Μέτωπο Μόρο» κρατούν από χτες το πρωί ομήρους περίπου 300 άτομα λίγο μετά την έναρξη συγκρούσεων με δυνάμεις του στρατού κοντά στη νότια πόλη Ζαμποάνγκα των Φιλιππίνων.

ΤΟΚΙΟ.-- Ιαπωνικά μαχητικά τύπου «F-15» απογειώθηκαν χτες μετά τον εντοπισμό τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους κοντά σε σύμπλεγμα βραχονησίδων που διεκδικούν η Ιαπωνία, η Κίνα και η Ταϊβάν. Σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Αμυνας, το άγνωστο αεροσκάφος δεν παραβίασε τον εναέριο χώρο της Ιαπωνίας. Την Κυριακή, ιαπωνικά μαχητικά απογειώθηκαν όταν δύο κινεζικά βομβαρδιστικά «H-6» εντοπίστηκαν να πετούν ανάμεσα στα νησιά της Ιαπωνίας Οκινάουα και Μιγιακοτζίμα, χωρίς να παραβιάσουν, και πάλι, τον ιαπωνικό εναέριο χώρο...

ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αιματηρές συγκρούσεις με δεκάδες νεκρούς

ΜΠΑΝΓΚΙ.--

Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση σε περιοχές της βορειοδυτικής Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, όπου το τελευταίο 48ωρο μαίνονται σκληρές συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές του ανατραπέντος πρώην προέδρου Φρανσουά Μποζιζέ και ένοπλους της οργάνωσης ΣΕΛΕΚΑ του νυν σφετεριστή της εξουσίας Μισέλ Τζοτόντια με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 60 ατόμων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων...

Επίκεντρο των σφοδρών συγκρούσεων είναι χωριά πέριξ της περιφέρειας Μποσανγκόα που απέχει 250 χλμ βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Μπανγκί, στα οποία εισέβαλαν την Κυριακή ένοπλοι υποστηρικτές του πρώην προέδρου Μποζιζέ καταστρέφοντας γέφυρες και κλείνοντας οδικές αρτηρίες σε στρατηγικά σημεία, μη διστάζοντας παράλληλα να επιδοθούν σε λεηλασίες και βαρβαρότητες σε βάρος του τοπικού μουσουλμανικού πληθυσμού.

Οι συγκρούσεις προκάλεσαν, όπως ήταν επόμενο, κύμα φυγής εκατοντάδων κατοίκων της περιοχής που εγκατέλειψαν τις εστίες τους από το φόβο γενίκευσης των μαχών.

Πριν μία βδομάδα, εκπρόσωποι της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσαν ότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους εξαιτίας ανάφλεξης της βίας σε βορειοδυτικές περιοχές της χώρας αλλά και στην πρωτεύουσα Μπανγκί όπου οι δυνάμεις του σφετεριστή «προέδρου» Τζοτόντια επιδίδονται επίσης σε λεηλασίες, σφαγές και βιασμούς κατοίκων με το πρόσχημα πως είναι υποστηρικτές της προηγούμενης κυβέρνησης...

Ας σημειωθεί ότι ο πρόεδρος Μποζιζέ (που είχε και εκείνος ανέβει στην εξουσία με πραξικόπημα υποστηριζόμενος τότε από το Παρίσι) ανατράπηκε από τους ενόπλους του Μισέλ Τζοτόντια τον περασμένο Μάρτη, λίγο καιρό αφότου είχε ανακοινώσει την υπογραφή συμφωνίας με την κινεζική πετρελαϊκή εταιρία CNPC για γεωτρήσεις πετρελαίου στην βορειοανατολική περιοχή Μπορομάτα, που βρίσκεται κοντά στη μεθόριο με το Τσαντ. Ο σφετεριστής πρόεδρος Τζοτόντια, λίγο μετά την άνοδό του στην εξουσία, δήλωσε πως ακυρώνει όλες τις συμφωνίες για γεωτρήσεις πετρελαίου που είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση υποσχόμενος εκλογές το 2016....

ΣΟΜΑΛΙΑ
Χρηματοδότηση της ένοπλης αποστολής AMISOM από την ΕΕ

BΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Με την οικονομική υποστήριξη της ΕΕ θα συνεχιστεί η ένοπλη αποστολή της Αφρικανικής Ενωσης που έχει αναπτυχθεί στη Σομαλία (ΑΜΙSOM) την τελευταία εξαετία, καθώς ευρωενωσιακοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν χτες τη χορήγηση 124.000.000 ευρώ στην AMISOM, λίγες μέρες πριν την πραγματοποίηση νέας διεθνούς διάσκεψης δωρητών στις Βρυξέλλες για τη Σομαλία.

Η χορήγηση των 124.000.000 ευρώ ανακοινώθηκε ένα 48ωρο μετά από μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, με αποτέλεσμα το θάνατο 15 ατόμων και μία βδομάδα πριν τη νέα διεθνή διάσκεψη που έχει προγραμματιστεί για τις 16 τρέχοντος μηνός στις Βρυξέλλες παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, της επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Αστον, του Σομαλού Προέδρου, Χασάν Σεΐκ Μοχάμουντ, και του ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ στο Κέρας της Αφρικής, Αλεξ Ρόντος...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ