ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Αργυρό Λιοντάρι» σε ελληνική ταινία

Με τον «Αργυρό Λέοντα» του 70ού διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας για την καλύτερη σκηνοθεσία βραβεύτηκε η ταινία του Αλέξανδρου Αβρανά «Miss Violence», ενώ ο Θέμης Πάνου απέσπασε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού για την ερμηνεία του στην ταινία. Η ταινία «ξεδιπλώνει» τα ανατριχιαστικά μυστικά μιας οικογένειας, με αφορμή την αυτοκτονία της 11χρονης κόρης.

Φυσικά, ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, το ΥΠΠΟ δεν περιορίστηκε στα «συγχαρητήρια», αλλά έσπευσε να «φλομώσει» με νέα «θα» τους κινηματογραφιστές, προαναγγέλλοντας διά στόματος υπουργού Π. Παναγιωτόπουλου -για πολλοστή φορά από όλες τις κυβερνήσεις -«καινούριους τρόπους για να κάνουμε αποδοτικότερο το νόμο, να στηρίξουμε τις παραγωγές, να διευκολύνουμε τις συμπαραγωγές των ταινιών». Ο υπουργός αναφέρεται στον ισχύοντα νόμο για τον κινηματογράφο, γνωστό και ως «νόμο - Γερουλάνου» που ευνοεί την εμπορευματοποίηση της κινηματογραφικής δημιουργίας, προς όφελος της καπιταλιστικής «αγοράς», σε βάρος δημιουργών και κοινού.

Τον «Χρυσό Λέοντα» απέσπασε το ντοκιμαντέρ «Sacro Gra» του Ιταλού σκηνοθέτη Τζιανφράνκο Ρόσι, το οποίο αναφέρεται στα άγνωστα και ποιητικά πρόσωπα που ζουν γύρω από την περιφερειακή λεωφόρο της Ρώμης, «GRA».

Το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής δόθηκε στον Κινέζο Τσάι Μινγκ-Λιάνγκ για το «Jiaoyou» («Αδέσποτα σκυλιά»), για την ιστορία ενός άστεγου πατέρα και των δύο παιδιών του, που περιπλανώνται στους δρόμους της Ταϊπέι στην Ταϊβάν.

Να σημειωθεί ότι η ταινία του Α. Αβρανά απέσπασε και άλλα δύο βραβεία της διοργάνωσης: Το βραβείο των κριτικών FEDEORA και το νεανικό βραβείο «Arca». Το βραβείο FEDEORA καλύτερης ταινίας από Ευρώπη και χώρες της Μεσογείου του διαγωνιστικού τμήματος του 70ού Φεστιβάλ Βενετίας απονέμει ομάδα κριτικών - μελών της Ομοσπονδίας Κριτικών για ταινίες από Ευρώπη και Μεσόγειο. Το «Arca Cinema Giovanni», απονέμεται από 70 νέους (18 έως 26 ετών) από Ιταλία, Γαλλία και Τυνησία. Η ταινία σήμερα θα προβληθεί στο Φεστιβάλ του Τορόντο.

Μένει να δούμε την ταινία, αφού μόνο στις αίθουσες και μόνο από το κοινό -και βέβαια την «αντοχή» στο χρόνο- ένα κινηματογραφικό δημιούργημα δικαιώνει ή όχι τους δημιουργούς του.

50χρονη «θητεία» στο τραγούδι

Η Μαρία Φαραντούρη γιορτάζει τα 50 χρόνια της στο τραγούδι, με μια μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο (17/9). Η διεθνούς φήμης ερμηνεύτρια θα κάνει μια αναδρομή στους σημαντικότερους σταθμούς της μουσικής της πορείας.

«Ταξίδεψα με τα φτερά της μουσικής, της ποίησης, της ελληνικής γλώσσας» - σημειώνει η Μαρία Φαραντούρη. «Ενα ταξίδι χωρίς τέλος. Μεγάλωσα με το τραγούδι μου, μαζί του γνώρισα τον κόσμο, και αγάπησα τους ανθρώπους. Τραγούδησα τον αγώνα, τη χαρά, τη θλίψη τους. Με την τέχνη μου ερωτεύτηκα τη ζωή, πίστεψα στην ελπίδα: και είμαι εδώ παρούσα. Το κορίτσι από τη Νέα Ιωνία με τ' όνειρο, που συνεχίζει, γιατί χθες άρχισα να τραγουδώ».

Θα ακουστούν τραγούδια που άφησαν ανεξίτηλα ίχνη στο χρόνο, σημάδεψαν την κοινή μας μνήμη, και δεν έπαψαν να δείχνουν έναν άλλο δρόμο για το μέλλον. Πενήντα χρόνια μετά τραγουδά αποσπάσματα από το μεγάλο ρεπερτόριό της και από το έργο των μεγάλων Ελλήνων δημιουργών, όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Διονύσης Σαββόπουλος, Θάνος Μικρούτσικος, Μάνος Λοΐζος, Λευτέρης Παπαδόπουλος, αλλά και ξένων συνθετών, όπως οι Λιβανελί (Zulfu Livaneli), Κουρτ Βάιλ (Kurt Weil), Τσαρλς Λόιντ (Charles Lloyd), Λούτσιο Ντάλα (Lucio Dalla), σε ποίηση Καβάφη, Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσου, Σικελιανού, Γκάτσου, Λόρκα, Νερούδα, Μπρεχτ, αλλά και στίχους των Ιάκωβου Καμπανέλλη, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Κώστα Καρτελιά.

Η Φαραντούρη εδώ, ενώνει τη φωνή της με την Ελλη Πασπαλά και την Σαβίνα Γιαννάτου. Τις ενορχηστρώσεις υπογράφει ο Τάκης Φαραζής. Την ορχήστρα αποτελούν οι: Πάνος Δράκος (φλάουτο), Ντέιβιντ Λιντς (σοπράνο, σαξόφωνο, φλάουτο), Κώστας Καρακατσάνης (βιολί, μαντολίνο), Μίσα Σμιρνόφ (βιόλα), Αλέξανδρος Μποτίνης (βιολοντσέλο), Κώστας Χατζόπουλος (κιθάρες), Τάκης Φαραζής (πιάνο), Πέτρος Βαρθακούρης (κοντραμπάσο), Θέμης Συμβουλόπουλος (κρουστά), Στέφανος Λογοθέτης (ντραμς).

Βραβείο στη μνήμη του

Το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Τραγουδιού Στερεάς Ελλάδας με απόφαση της οργανωτικής και κριτικής επιτροπής τιμά τη μνήμη του τραγουδιστή Γιώργου Περαντάκου, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή (24/8) δίνοντας στο βραβείο του το όνομά του. Ο Γιώργος Περαντάκος είχε διατελέσει μέλος της κριτικής επιτροπής της πρώτης διοργάνωσης.

Η ανακοίνωση του φεστιβάλ αναφέρει: «Θέλοντας να ευχαριστήσουμε και να αποχαιρετήσουμε τον Γιώργο Περαντάκο, ο οποίος στο 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Τραγουδιού Στερεάς Ελλάδας διετέλεσε μέλος της κριτικής επιτροπής, η οργανωτική και η κριτική επιτροπή αποφάσισαν το πρώτο βραβείο να ονομαστεί "Βραβείο Γιώργος Περαντάκος". Είναι μεγάλη τιμή για εμάς που ξεκινήσαμε το φεστιβάλ με ανθρώπους σαν τον Γιώργο».

Μελωδίες «για δύναμη... »

Αφίσα του ΚΕΘΕΑ «Διάβαση» για την εκδήλωση
Αφίσα του ΚΕΘΕΑ «Διάβαση» για την εκδήλωση
Με αφορμή τα 30 χρόνια προσφοράς του ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη», η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης διοργανώνει στις 13/9 (9 μ.μ.) στη Μονή Λαζαριστών, μεγάλη επετειακή συναυλία, με τίτλο «...μα εγώ μιλάω για δύναμη...», με μαέστρο τον καλλιτεχνικό διευθυντή της, Αλέξανδρο Μυράτ. Συμμετέχουν οι τραγουδιστές: Δήμητρα Γαλάνη, Δώρος Δημοσθένους, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Γιάννης Κότσιρας, Vassilikos, Severine Maquaire. Στο πρώτο μέρος θα εκτελεστεί η «Συμφωνία Αρ. 1 σε ντο μείζονα» του Μπιζέ. Γενική είσοδος: 10 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων στην ΚΟΘ (πλ. Αριστοτέλους, 2310.236.990) και στη Μονή Λαζαριστών. Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για το έργο του ΚΕΘΕΑ.

«Ενθύμιον Σμύρνης» τιτλοφορείται η μουσική βραδιά που οργανώνουν (14/9, 9 μ.μ.), στο θέατρο του Δήμου Κορυδαλλού «Θανάσης Βέγγος» (Χειμάρας και Πλαταιών), οι ομάδες μουσικής, θεάτρου, χορού του Πολιτιστικού Στεκιού ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ». Πρόκειται για μουσική παράσταση, με τραγούδια και χορούς της Σμύρνης και της Μικράς Ασίας και αυτοβιογραφικά κείμενα της τραγουδίστριας Αγγέλας Παπάζογλου για τη ζωή στη Σμύρνη πριν την καταστροφή και μετά στην Ελλάδα. Τα τραγούδια αποδίδει 7μελής ορχήστρα. Θα προβληθεί βίντεο, με φωτογραφίες εποχής από τη Σμύρνη και τη Μικρά Ασία, επιμελημένο από την ομάδα φωτογραφίας της Πρωινής Θεραπευτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ».

Χρήσιμα τηλέφωνα για χρήστες ουσιών: Συμβουλευτικό Κέντρο 210.8626.761. Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης: 210.8612.604.

Θεατρικό εργαστήρι για παιδιά

Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, δημιουργεί θεατρικό εργαστήρι για παιδιά και εφήβους. Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, τη μίμηση, την παντομίμα, το εκπαιδευτικό δράμα, τις ασκήσεις (ρυθμού, παρατηρητικότητας, μνήμης, αισθήσεων, φαντασίας, επικοινωνίας, συνεργασίας), τη σωματική έκφραση, την άσκηση φωνής - λόγου, τη μουσικοκινητική αγωγή, τα παιχνίδια ρόλων, τον αυτοσχεδιασμό, τα παιδιά μαθαίνουν να εκφράζονται και να διοχετεύουν δημιουργικά την ενέργειά τους, ενώ παράλληλα ενδυναμώνεται η αίσθηση της ομαδικότητας, ενισχύεται η σκέψη, τα συναισθήματα και η φαντασία τους. Τα τμήματα χωρίζονται σε ηλικιακές ομάδες: 4-6, 6-9, 9-12 ετών και εφηβικό τμήμα. Εγγραφές από 10/9. Εναρξη μαθημάτων: 1η Οκτωβρίου. Εμψυχώτρια: Γιούλη Δούβου, θεατρολόγος - παιδαγωγός. Πληροφορίες - εγγραφές: 2610.623.730, 6976878104.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ