ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συλλαλητήρια σήμερα για την Παιδεία σε 25 πόλεις

Στην Ομόνοια στις 7 μ.μ. το συλλαλητήριο στην Αθήνα. Στις 6.30 στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Τις φωνές τους ενάντια στη νέα επίθεση στο δικαίωμα στη μόρφωση, ενάντια στο νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή και κάνει την Παιδεία ακόμα πιο ταξική, ενώνουν σήμερα εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί, γονείς, φοιτητές. Διεκδικώντας μέσα από τα συλλαλητήρια που διοργανώνει το ΠΑΜΕ σε 25 πόλεις, την Παιδεία που έχει ανάγκη σήμερα ο λαός. Το συλλαλητήριο της Αθήνας θα γίνει στην Ομόνοια στις 7 το απόγευμα.

Στο συλλαλητήριο της Αθήνας καλεί και η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Οι μαθητές με τους γονείς τους, οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους φοιτητές και το λαό πρέπει να παλέψουμε σαν μια γροθιά ενάντια στην παιδεία - εμπόρευμα γιατί έχουμε κοινό στόχο: ένα σχολείο και ένα πανεπιστήμιο που να μορφώνει πραγματικά και να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Ενας τέτοιος αγώνας με σχέδιο, οργάνωση, μαζικότητα και κοινό βηματισμό όλων όσοι πλήττονται μπορεί να υπερασπιστεί το δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση και να έχει προοπτική».

Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο καλεί η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, με συγκέντρωση στις 6.30, στην πλατεία Λαυρίου (Βερανζέρου 22) στην Ομόνοια. Οπως σημειώνουν οι γονείς, το νομοσχέδιο είναι «συνέχεια των αλλαγών στο σύνολο της εκπαίδευσης, σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ που θέλει και αυτόν τον τομέα να είναι συνδεδεμένος με την εξυπηρέτηση των αναγκών της αγοράς», «τσακίζεται το μορφωτικό δικαίωμα των παιδιών μας, μαθητές θα ωθούνται στην ψευτοκατάρτιση, ώστε να γίνουν φτηνό και αναλώσιμο εργατικό δυναμικό, ιδιαίτερα τώρα που η οικονομική κρίση βαθαίνει και εντείνεται».

Η Επιτροπή Αγώνα Αναπληρωτών - Ωρομισθίων - Ανέργων Εκπαιδευτικών Αττικής καλεί σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο ενάντια στο νομοσχέδιο τονίζοντας παράλληλα, με αφορμή τις προσλήψεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (516 δασκάλων και 741 νηπιαγωγών), ότι «σε καμία περίπτωση ο αριθμός των προσλήψεων δεν απαντά στις πραγματικές ανάγκες και στα χιλιάδες κενά που υπάρχουν στα σχολεία. Ετσι το δικαίωμα των παιδιών της λαϊκής οικογένειας στη μόρφωση χτυπιέται άμεσα», σημειώνουν μεταξύ άλλων.

Στις Ομοσπονδίες και Σωματεία που συμμετέχουν και καλούν σε συμμετοχή στα κατά τόπους συλλαλητήρια προστίθενται επίσης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων ΔΕΚΟ - Τραπεζών, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα Ζακύνθου και τα Σωματεία της Ρόδου: Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Συνταξιούχων, Εμφιαλωμένων Ποτών, Οικοδόμων Αρχαγγέλου, Ιματισμού και Δέρματος.

Συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία της και πορεία στο Σύνταγμα διοργανώνει επίσης σήμερα η ΟΛΜΕ και κάλεσμα συμμετοχής εξέδωσε η ΑΔΕΔΥ.

Να μην απολυθούν εργαζόμενοι σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Αποφάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις και αναστολή της λειτουργίας ιδρυμάτων

Εργαζόμενοι στα ανώτατα ιδρύματα της Θεσσαλονίκης στη χθεσινή τους συνέντευξη

MotionTeam

Εργαζόμενοι στα ανώτατα ιδρύματα της Θεσσαλονίκης στη χθεσινή τους συνέντευξη
Καζάνι που βράζει και ο χώρος της ανώτατης εκπαίδευσης με το διοικητικό προσωπικό των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ να προχωράει σε απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στις διαθεσιμότητες/απολύσεις που καθιστούν αδύνατη την λειτουργία των Ιδρυμάτων και τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο να αφήνει (σε συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής») ανοιχτό το ενδεχόμενο για οριζόντιες διαθεσιμότητες, καλώντας τα Ιδρύματα να γίνουν συνένοχοι στις απολύσεις, μέσω της αξιολόγησης.

Την αναστολή της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών μέχρι το τέλος της βδομάδας αποφάσισε χτες η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ, που θα ξανασυνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θ. Πελεγρίνης σημείωσε ότι το Ιδρυμα θα βρεθεί σε απόλυτο αδιέξοδο αν τεθούν σε διαθεσιμότητα διοικητικοί υπάλληλοι, θα υπάρχουν άμεσες επιπτώσεις στην ποιότητα παροχής της Παιδείας. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι επόμενος στόχος θα είναι τα μέλη ΔΕΠ, καθώς εξετάζεται από το υπουργείο η κινητικότητά τους. Ακόμη, έγινε αναφορά στη μείωση κατά 50% των λειτουργικών δαπανών και κατά 37,5% του «μισθολογικού κόστους» από το 2009. Η Πρόεδρος του Συλλόγου των Διοικητικών Υπαλλήλων του ΕΚΠΑ Ν. Μιχοπούλου μίλησε για τις κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίες, όπως είπε, θα κλιμακωθούν, εάν η κυβέρνηση επιμείνει στις αποφάσεις της για τη διαθεσιμότητα.

Σε 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο και κλιμάκωση του αγώνα τις επόμενες μέρες, προχωρούν οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ και του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ενώ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι Σύλλογοι Διοικητικού Προσωπικού των παραπάνω ιδρυμάτων στη Θεσσαλονίκη ανέφεραν ότι οι συνέπειες της επικείμενης διαθεσιμότητας θα είναι καταστροφικές. Τόνισαν ότι ο αγώνας τους είναι αγώνας υπεράσπισης των ιδρυμάτων και ταυτόχρονα αγώνας για να μη χάσουν τη δουλειά τους. Ξεκαθάρισαν ότι η κατεύθυνση που δίνουνε δεν εξαντλείται σε στενά συντεχνιακά πλαίσια. Οπως είπαν, ο διωγμός κατά των δημοσίων υπηρεσιών και υπαλλήλων τους εξυπηρετεί διπλά: Εξαφανίζει τη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα κάνοντας πιο φτηνούς τους εργαζόμενους ενώ ταυτόχρονα «απελευθερώνει» νέους τομείς κερδοφορίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις απαξιώνοντας τις αντίστοιχες υποδομές και παροχές.

Με ομόφωνη απόφαση ο Σύλλογος ΔΕΠ ΕΜΠ αποφάσισε απεργία μέχρι τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται η απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) για δύο 48ωρες διαδοχικές απεργίες στις 10, 11, 12 και 13 Σεπτέμβρη και συνέχεια πενθήμερη απεργία από τις 16 Σεπτέμβρη. Τη συμμετοχή τους στις παραπάνω κινητοποιήσεις έχουν αποφασίσει οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Ο Δ. Κουτσούμπας στο συλλαλητήριο για την Παιδεία

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ για την Παιδεία, σήμερα Τρίτη, μέρα ψήφισης του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στις 7 μ.μ., στην Ομόνοια.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

Οι συγκεντρώσεις

Αθήνα, στις 7 μ.μ., στην Ομόνοια.

Θεσσαλονίκη, στις 6.30 μ.μ., στο άγαλμα Βενιζέλου.

Αλεξανδρούπολη, στις 7 μ.μ., μπροστά στο Δημαρχείο.

Ξάνθη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.

Ορεστιάδα, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Κομοτηνή, στις 7 μ.μ., πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους.

Πτολεμαΐδα, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Κατερίνη, στις 7 μ.μ., στο Συντριβάνι (Πλατάνι).

Κοζάνη, στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Πρέβεζα, στις 7.30 μ.μ., στο Θεοφάνειο.

Λάρισα, στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Βόλο, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Πανεπιστημίου.

Αγρίνιο, στις 8 μ.μ., στην Κεντρική Πλατεία.

Αμφισσα, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Λαού.

Λευκάδα, στις 7.30 μ.μ., στον πεζόδρομο μπροστά στον Αϊ-Μηνά.

Κεφαλονιά, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Ζάκυνθος, στις 8 μ.μ., το Εργατικό Κέντρο.

Κέρκυρα, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Σαρόκο.

Πάτρα, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Τριών Συμμάχων.

Πύργος, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία ΟΤΕ.

Καλαμάτα, στις 7 μ.μ., στην πλατεία 23ης Μαρτίου.

Ρόδος, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Κύπρου.

Ηράκλειο, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.

Ρέθυμνο, στις 7 μ.μ., στο Δημαρχείο.

Χανιά, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Νέων Καταστημάτων.

Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα

Σε παράσταση διαμαρτυρίας προχώρησαν χτες το μεσημέρι εκπαιδευτικοί της τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας μετά την κατάργηση των ειδικοτήτων τους από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι, η Συντονιστική Επιτροπή που έχουν συστήσει προγραμματίζει νέα κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας.

Οι εκπαιδευτικοί εκφράζουν την αντίθεσή τους με το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ζητούν να επανέλθουν οι τομείς και οι ειδικότητες που κατάργησε η κυβέρνηση εφαρμόζοντας το καθεστώς της διαθεσιμότητας στην εκπαίδευση, να μην απολυθεί κανένας εκπαιδευτικός, να παρθούν μέτρα για να συνεχίσουν τις σπουδές τους τα παιδιά που έχουν επιλέξει τις συγκεκριμένες ειδικότητες.

Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με το γενικό γραμματέα του υπουργείου ο οποίος τους επανέλαβε ότι όσοι προέρχονται από τους τομείς Υγείας θα απορροφηθούν σε υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και υπάρχει συνεννόηση με το υπουργείο Εσωτερικών για ειδικότητες π.χ. βρεφονηπιοκόμων. Ωστόσο, οι εκπαιδευτικοί δεν πήραν συγκεκριμένη απάντηση σε ό,τι αφορά το καθεστώς με το οποίο θα κληθούν να εργαστούν ή το τι θα γίνει με τη φοίτηση στα ΕΠΑΛ και στις ΕΠΑΣ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ