ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜ
Τίμησε τα 68 χρόνια από την απελευθέρωσή του

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη απο τον Δ.Κουτσούμπα ΓΓ της ΚΕ και τον Θ. Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ, με τον πρέσβη του Βιετνάμ Μπινχ Βου
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη απο τον Δ.Κουτσούμπα ΓΓ της ΚΕ και τον Θ. Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ, με τον πρέσβη του Βιετνάμ Μπινχ Βου
Δεξίωση για να τιμήσει την 68η επέτειο της ανεξαρτησίας από τη Γαλλία (2 Σεπτέμβρη 1945) πραγματοποίησε η πρεσβεία της χώρας στην Αθήνα την περασμένη Δευτέρα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ και τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Ο πρέσβης της χώρας Μπινχ Βου αφού αναφέρθηκε στην πάλη του λαού του Βιετνάμ, που οδήγησε στην ανεξαρτησία του, αλλά και τις διμερείς σχέσεις Βιετνάμ - Ελλάδας, έκανε ιδιαίτερη μνεία στον παλαίμαχο αγωνιστή Κώστα Σαραντίδη, που σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Βιετνάμ πήρε τον τίτλο του Ηρωα των Λαϊκών Ενόπλων Δυνάμεων του Βιετνάμ. Ο Νγκουγιέν Βαν Λαπ, όπως είναι το όνομά του στη δεύτερη πατρίδα του, για 20 χρόνια πολέμησε δίπλα στον ηρωικό λαό ενάντια στους Γάλλους και Αμερικανούς ιμπεριαλιστές. Πήγε εκεί νέος με τη «Λεγεώνα των Ξένων» και βλέποντας τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα εντάχτηκε στο πλευρό των επαναστατών Βιετ μινχ. Εχει βραβευτεί με πολλά μετάλλια, όπως αυτό της «Φιλίας των Λαών», ενώ το βιετναμέζικο κράτος σε ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς του, του έχει αποδώσει την υπηκοότητα και βιετναμέζικο διαβατήριο.

Ο Κ. Σαραντίδης, 86 χρονών σήμερα, συγκινημένος μιλώντας στο «Ρ» μας είπε: «Ο τίτλος του ήρωα των Λαϊκών Ενοπλων Δυνάμεων είναι για μένα μεγάλη τιμή, το αποκορύφωμα των 67 χρόνων αγώνων για ένα λαό που στήριξα κάνοντας το χρέος μου ως κομμουνιστής και διεθνιστής. Πρόκειται για ένα λαό που ήταν 100 χρόνια σε σκλαβιά και 30 χρόνια σε πόλεμο για να απαλλαγεί από τους ιμπεριαλιστές. Είναι μεγάλη η χαρά μου και η ευτυχία».

Ο αγωνιστής Κ. Σαραντίδης παραβρέθηκε στην εκδήλωση στην πρεσβεία της δεύτερης πατρίδας του
Ο αγωνιστής Κ. Σαραντίδης παραβρέθηκε στην εκδήλωση στην πρεσβεία της δεύτερης πατρίδας του
ΗΠΑ - «11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2001»
Αξιοποίηση για τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μνήμες από το χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη 2001, με τα αεροπλάνα που έπεσαν στους «Δίδυμους Πύργους» της Νέας Υόρκης και στο Πεντάγωνο, με θύματα 3.000 ανθρώπους, ξύπνησαν χτες και πάλι σε εκατομμύρια Αμερικανούς. Τα ίδια αυτά γεγονότα, που είναι αμφίβολο αν θα μαθευτεί ποτέ τι ακριβώς συνέβη, αξιοποιήθηκαν στο έπακρο από τους ιμπεριαλιστές για να εγκαινιαστούν οι λεγόμενοι «πόλεμοι κατά της τρομοκρατίας» και η οργάνωση - φαντομάς «Αλ Κάιντα». Στα 12 χρόνια που μεσολάβησαν, οι λαοί πληρώνουν βαρύ τίμημα από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που συνεχίζονται ή επίκεινται για τα συμφέροντα των μονοπωλίων, από τους τρομο-νόμους και τους πάσης φύσης μηχανισμούς περιστολής δημοκρατικών, πολιτικών και άλλων ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Στη Νέα Υόρκη, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη τελετή στο «Σημείο Μηδέν» του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, με την ανάγνωση των ονομάτων των θυμάτων παρουσία συγγενών, αστυνομικών, πυροσβεστών. Ο πρόεδρος Ομπαμα και άλλοι αξιωματούχοι δεν παρέλειψαν να εκφράσουν τη λύπη τους αλλά και την αποφασιστικότητά τους δήθεν να... συνεχίσουν τον αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία και την υπεράσπιση της εθνικής ασφάλειας...

Παράσταση διαμαρτυρίας για τους «5» Κουβανούς

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 15 χρόνων από τη φυλάκιση στις ΗΠΑ των πέντε Κουβανών πατριωτών, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας & Αλληλεγγύης, μαζί με την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), διοργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας στην αμερικάνικη πρεσβεία σήμερα στη 1 το μεσημέρι.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Νέα αιματηρή επίθεση συγκλόνισε την ιρακινή πρωτεύουσα, στην περιοχή Κάσρα, χτες, με στόχο, και πάλι, ένα σιιτικό τέμενος. Ο πρώτος απολογισμός έκανε λόγο για 37 νεκρούς και περισσότερους από 30 τραυματίες.

ΣΑΝΑ'Α.-- Στη μετατροπή της Υεμένης σε ομόσπονδο κράτος συμφώνησαν επί της αρχής, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αμπού Μπακρ αλ Κούρι, όλοι οι εμπλεκόμενοι στις συζητήσεις εθνικής συμφιλίωσης. Δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη από πόσα τμήματα θα αποτελείται η ομοσπονδία, ποια θα είναι αυτά και με τι δικαιώματα. Είναι γνωστό ότι ο νότος πιέζει για αυτονόμηση θίγοντας και το ενδεχόμενο ανεξαρτησίας.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω από το κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών στην πόλη Βεγγάζη χωρίς να προκαλέσει θύματα, ενώ ώρες νωρίτερα η αστυνομία είχε απενεργοποίηση βόμβα έξω από το υπουργείο Εξωτερικών στην Τρίπολη. Ο Λίβυος πρωθυπουργός Αλί Ζεϊντάν καταδίκασε τις ενέργειες, χαρακτηρίζοντάς τες «μήνυμα τρομοκρατίας» και υπενθυμίζοντας ότι έλαβαν χώρα στην πρώτη επέτειο από την αιματηρή επίθεση κατά του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη όπου σκοτώθηκαν τέσσερις Αμερικανοί διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένου του πρέσβη.

ΤΟΚΙΟ.-- Νέα αιφνιδιαστική κατά 15% αύξηση της ραδιενέργειας σε υπόγεια ύδατα που βρίσκονται σε δεξαμενές του κατεστραμμένου πυρηνικού συγκροτήματος στη Φουκουσίμα ανακοίνωσαν χτες πως διαπίστωσαν εκπρόσωποι της ενεργειακής εταιρείας «ΤΕPCO».

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Τεράστιο υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα που θα μπορούσε να ξεδιψάσει όλη την Κένυα για τουλάχιστον 70 χρόνια ανακάλυψαν χτες στην επιφανειακά άνυδρη βόρεια περιοχή Τουρκάνα.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Χιλιάδες Πολωνοί εργαζόμενοι διαδήλωσαν χτες στο κέντρο της Βαρσοβίας παρά την καταρρακτώδη βροχή, ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και ασφαλιστικού συστήματος και διεκδικώντας μισθολογικές αυξήσεις.

ΜΠΑΝΓΚΙ.-- Πάνω από 100 νεκρούς προκάλεσαν οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις του σφετεριστή Προέδρου της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Μισέλ Τζοτόντια και στους υποστηρικτές του ανατραπέντος Προέδρου Φρανσουά Μποζιζέ στην περιοχή Μποσανγκόα, στο δυτικό τμήμα της χώρας, στην αρχή της βδομάδας, αναφέρει νεότερος απολογισμός τοπικών αξιωματούχων.

ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ
Παραμένουν οι διαφορές λέει ο Νίμιτς

«Ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των δύο μερών» διαπίστωσε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντηση που είχε χτες στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι. Τη Δευτέρα είχε συναντηθεί στην Αθήνα με τον Ευ. Βενιζέλο. Ο Μ. Νίμιτς δήλωσε ότι στις συναντήσεις που είχε εξετάστηκε η τελευταία πρόταση για τη διευθέτηση του ονόματος της ΠΓΔΜ, το «Ανω Δημοκρατία της Μακεδονίας». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ελληνική πλευρά έχει θέση σχετικά με το πού πρέπει να τεθεί ο προσδιορισμός, ενώ η εδώ κυβέρνηση έχει διαφορετική άποψη επ' αυτού. Πρόκειται για μία ουσιαστική διαφορά». Οσον αφορά το εύρος χρήσης του ονόματος, ανέφερε πως η ελληνική πλευρά επιμένει σε μια ονομασία «έναντι όλων».

ΧΙΛΗ
Εκδηλώσεις στη «Λα Μονέδα»

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.--

Εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν χτες στη Χιλή, στην πρωτεύουσα Σαντιάγκο και άλλες πόλεις για την 40ή μαύρη επέτειο από το στρατιωτικό πραξικόπημα του Αουγκούστο Πινοσέτ στις 11 Σεπτέμβρη 1973 που ανέτρεψε τον πρόεδρο Σαλβαδόρ Αλιέντε και την κυβέρνηση της Λαϊκής Ενότητας. Εγινε κατάθεση λουλουδιών από πολιτικά κόμματα και μαζικές οργανώσεις στο μνημείο του Αλιέντε κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο «Λα Μονέδα», που είχε βομβαρδιστεί από τους πραξικοπηματίες, που αξιοποίησαν στο έπακρο τις αυταπάτες περί δημοκρατικών θεσμικών αλλαγών με διατήρηση της εξουσίας του κεφαλαίου. Ετσι παρά τις προθέσεις για αλλαγές από την Λαϊκή Ενότητα το ζήτημα της εξουσίας και της προετοιμασίας του λαού, της εργατικής τάξης, πρώτα απ' όλα για τη σύγκρουση, στάθηκαν κρίσιμα για την πορεία και η αστική τάξη αναδιοργανώθηκε αιματοκυλώντας το λαϊκό κίνημα.

Ενα από τα αιτήματα των διαδηλωτών είναι η τιμωρία των πρωταίτιων του πραξικοπήματος για τους χιλιάδες σκοτωμένους και αγνοούμενους που υπερβαίνουν τις 40 χιλιάδες αλλά και κατάργηση των νόμων της χούντας που εξακολουθούν να ισχύουν ως τώρα ιδιαίτερα στην εκπαίδευση. Χτες επίσης, οι ενώσεις των μαθητών και φοιτητών είχαν καλέσει σε συμβολικές καταλήψεις των σχολείων και σχολών για να τιμηθούν τα θύματα του μαθητικού και φοιτητικού κινήματος.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέος λαϊκός αναβρασμός

ΑΓΚΥΡΑ.-- Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του θανάτου του 22χρονου διαδηλωτή Αχμέτ Ατακάν, στην Αντάκια από συγκρούσεις με αστυνομικές δυνάμεις, διοργανώθηκαν την Τρίτη το βράδυ κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις της Τουρκίας. Η διαδήλωση στην Αντάκια έγινε για τα θύματα στις κινητοποιήσεις τον προηγούμενο Ιούνη, όταν χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους αντιδρώντας στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν και τα μέτρα καταστολής.

Οι διαμαρτυρίες που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην ίδια την πόλη, στην Κωνσταντινούπολη στην λεωφόρο Ιστικλάλ, στην Σμύρνη, στη Μερσίνα και άλλες πόλεις αντιμετώπισαν και πάλι τη σκληρή καταστολή των αστυνομικών δυνάμεων, με δακρυγόνα, χημικά και σφαίρες καουτσούκ. Συγκρούσεις σημειώθηκαν και στην Αγκυρα τόσο σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης όσο και σε διαμαρτυρίες ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να κατασκευάσει ισλαμιστικό κέντρο στην συνοικία Τουζλουτσαγίρ. Οι διαδηλώσεις αυτές δείχνουν ότι η λαϊκή διάθεση αντίστασης που εκφράστηκε το καλοκαίρι εξακολουθεί να υπάρχει. Το ΚΚ Τουρκίας όλο αυτό το διάστημα προχώρησε σε καμπάνιες ενημέρωσης στις λαϊκές γειτονιές και τους χώρους δουλειάς ώστε η λαϊκή πάλη να βαθύνει στη σύγκρουση με το κεφάλαιο, για ουσιαστικές αλλαγές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ