ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Οχι στη διάλυση δικαιωμάτων και δημόσιων δομών

Στόχος της κυβέρνησης είναι η αποδυνάμωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας προς όφελος των ιδιωτών, εκτιμούν οι αρχαιολόγοι

«Οχι στην εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς» δηλώνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο ΥΠΠΟ
«Οχι στην εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς» δηλώνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο ΥΠΠΟ
Στόχο για καθολική συμμετοχή των αρχαιολόγων στη 48ωρη απεργία στο Δημόσιο στις 18 και 19 Σεπτέμβρη βάζουν ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) και οι τοπικές επιτροπές του που συνεδρίασαν από κοινού στις αρχές του μήνα.

Ο ΣΕΑ καταγγέλλει τις απολύσεις, τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και ειδικότερα το χτύπημα σε Υγεία, Παιδεία, Ασφάλιση και Πολιτισμό, σημειώνοντας ότι πίσω από λέξεις όπως «αξιολόγηση, «αναδιάρθρωση», «κινητικότητα» κρύβεται η πολιτική που διαλύει το Δημόσιο και βυθίζει τους εργαζόμενους στη φτώχεια.

Για το ΥΠΠΟ σημειώνει ότι «οι 250 ή 500 "διαθεσιμότητες" είναι μόνο η αρχή των απολύσεων που έρχονται». «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία δεν έχει πλεονάζον προσωπικό, αντιθέτως έχει ανάγκη από προσωπικό στα μουσεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και τις Εφορείες Αρχαιοτήτων σε όλη τη χώρα. Δεν έχει σημασία ποιοι κλάδοι θα ενταχθούν στο πρώτο κύμα της "διαθεσιμότητας" (ως τώρα δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό ποιοι είναι οι κλάδοι αυτοί), αφού είναι προφανές ότι στόχος είναι να αποδυναμωθεί συνολικά η Αρχαιολογική Υπηρεσία και η προστασία των μνημείων, να περάσουν λειτουργίες της σε ιδιώτες και να πάψει ο (ανεπιθύμητος για την κυβέρνηση, όπως αποδεικνύεται) ελεγκτικός ρόλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας».

Προσθέτει ότι «οι Εφορείες Αρχαιοτήτων και τα μουσεία σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε οριακό σημείο: Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά τις συνεχείς παραστάσεις στην πολιτική ηγεσία, δεν έχει καταβληθεί ακόμη ούτε 1 ευρώ για λειτουργικά στις υπηρεσίες. Απλήρωτοι παραμένουν πολλοί εργαζόμενοι στα έργα του ΕΣΠΑ, όπως και οι εργαζόμενοι μέσω ΜΚΟ (σ.σ. πρόκειται για εργαζόμενους που προσλήφθηκαν με συμβάσεις στην Αρχαιολογική Υπηρεσία... μέσω "Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων"). Οδοιπορικά οφείλονται σε όλους τους συναδέλφους, την ίδια ώρα που οι μισθοί μας παραμένουν κάτω από το όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης και δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις απαράδεκτες αυξήσεις φόρων, τα χαράτσια, τις αυξήσεις στα βασικά αγαθά και τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας».

«Η κυβέρνηση», συνεχίζουν οι αρχαιολόγοι, «δεν μας βλέπει σαν εργαζόμενους, αλλά σαν αριθμούς. Οι "διαθεσιμότητες" μοιάζουν με ξαφνικό θάνατο, αφού εξαγγέλλονται στους υποψήφιους προς απόλυση μία μέρα πριν! Μια κυβέρνηση που βγάζει σε διαθεσιμότητα γιατρούς και νοσηλευτές, που απολύει εκπαιδευτικούς και αναγγέλλει ότι θα τους επαναπροσλάβει ως... ωρομίσθιους (...) είναι προφανές ότι δεν ενδιαφέρεται για την εύρυθμη λειτουργία του δημόσιου τομέα, αλλά μόνο για τη διάλυση κάθε δικαιώματος των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αλλωστε, δεν πρόκειται για "μείωση του δημόσιου τομέα", αλλά για κατάργηση της μονιμότητας και αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, αφού οι ανάγκες του Δημοσίου θα καλύπτονται από δω και πέρα με ιδιωτικά συνεργεία, πεντάμηνες συμβάσεις μέσω ΜΚΟ, ή ωρομίσθιους!».

Ο ΣΕΑ καλεί τους εργαζόμενους στην Αρχαιολογική Υπηρεσία να προχωρήσουν σε συσκέψεις για την προετοιμασία της απεργίας.

Οι πρώτες χειμερινές αυλαίες

«Σικάγο»
«Σικάγο»
Το «CHICAGO» επιστρέφει από σήμερα στο «Παλλάς». Το φαντασμαγορικό μιούζικαλ, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, επαναλαμβάνεται για λίγες παραστάσεις! Παίζουν: Σμαράγδα Καρύδη, Τάνια Τρύπη, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Αντώνης Λουδάρος, Αννα Παναγιωτοπούλου. Σκηνικό Γιώργου Γαβαλά - Γιάννη Μουρίκη, κοστούμια Ντένης Βαχλιώτη. Χορογραφία Φωκά Ευαγγελινού. Τη δεκαμελή ορχήστρα διευθύνει ο Αλέξης Πρίφτης. Ενα έργο που αναβιώνει την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, που συνδυάζει κωμωδία και δράμα, σατιρίζοντας τη «δικαιοσύνη», «τον κρατικό φαρισαϊσμό» αλλά και τη «μίζα» κάθε μορφής!

Από 14/9 - 2/10 στο γκαράζ του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» θα παρουσιαστεί το μυθιστόρημα του πολυβραβευμένου Πορτογάλου συγγραφέα Γκονσάλο Μ. Ταβάρες «Ιερουσαλήμ», σε θεατρική διασκευή Βάνας Πεφάνη - Γιάννη Καρκανεβάτου, σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη. Σκηνικά - κοστούμια: Γιώργος Λυτζέρης. Βίντεο: Νίκος Γιαβρόπουλος. Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Παίζουν: Ιερώνυμος Καλετσάνος, Γιώργος Στριφτάρης, Κοραής Δαμάτης, Βασίλης Αφεντούλης, Βάνα Πεφάνη, Κυριάκος Κοσμίδης, Νικολίνα Μουαΐμη, Δημήτρης Κάτσης.

Στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», στη σκηνή «Black Box» από 19-29/9, κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή (9.30 μ.μ.) επαναλαμβάνεται η παράσταση «Στέλλα travel- η γη της απαγγελίας» από το θίασο «bijoux dekant». Το έργο μεταγράφει την κινηματογραφική «Στέλλα» του Μιχ. Κακογιάννη και φιλοδοξεί να θυμίσει τη μορφή και την ερμηνεία της Μελίνας Μερκούρη. Στη «Στέλλα travel» τα πρόσωπα συμπυκνώνονται σε τρία και η κεντρική ηρωίδα μιλάει συνέχεια για ένα ταξίδι, που δεν ξέρει αν επιθυμεί πραγματικά. Η νέα Στέλλα πάσχει από νοσταλγία, επιθυμία και απώλεια. Σύλληψη - σκηνοθεσία - σκηνογραφία: Γιάννης Σκουρλέτης. Κείμενο: Γλυκερία Μπασδέκη. Μουσική: Κώστας Δαλακούρας. Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα. Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα. Γλυπτική: Περικλής Πραβήτας. Δραματουργική υποστήριξη: Αλέξανδρος Παπαδόπουλος. Παίζουν: Λένα Δροσάκη, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Αινείας Τσαμάτης.

Ο θίασος προετοιμάζει και την παράσταση «Πολιτισμός: μια κοσμική τραγωδία». Ενα ανέκδοτο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη, με τους Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Κρις Ραντάνοφ, Τάσο Καραχάλιο, Λένα Δροσάκη και Γιώργο Παπαπαύλου. Πρεμιέρα: Δεκέμβρης 2013 στο Γκαράζ του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

  • Στο χώρο «Βρυσάκι» (οδός Βρυσακίου, Πλάκα, τηλ. 210.3210.179), από 16/9 - 29/10, παρουσιάζεται το έργο «Παιδιά του πατρός» του Στέφανου Κακαβούλη, σε σκηνοθεσία του ίδιου. Παίζουν: Ζωή Ξανθοπούλου, Τριανταφυλλιά Ταμπαλιάκη, Στέφανος Κακαβούλης, Σπύρος Φωκάς. Μουσική: Γιάννης Μυγδάνης. Φωτισμοί: Διονύσης Κούτσης. Κάθε Δευτέρα - Τρίτη (9 μ.μ.).

Από 21/9 - 26/10, στο «Βρυσάκι» θα παίζεται και το έργο «Ο μικρός εγώ» (παράσταση βασισμένη στο μυθιστόρημα του Κώστα Ταχτσή «Τα Ρέστα»). Πέντε ηθοποιοί, δύο άντρες και τρεις γυναίκες, εισβάλλουν σε ένα σπίτι με δωμάτια έτοιμα να γεμίσουν με ήχους κερμάτων για να «πληρωθούν» ανθρώπινα λάθη. Σκηνοθεσία - διασκευή: Βασίλης Ανδρέου. Παίζουν: Βλασία Κουτσού, Φώτης Λαζάρου, Γιώργος Μακρής, Φαίδρα Παπανικολάου, Νατάσα Σφενδυλάκη. Μουσική: Σπύρος Παρασκευάκος. Τραγούδι: Νεφέλη Κουρή. Ενδυματολόγοι: Αφροδίτη Μηλιώνη - Δήμος Κλιμενώφ. Κάθε Παρασκευή - Σάββατο (9 μ.μ.).

Παράσταση στη Μακρόνησο

Η παράσταση «Ποιος τη ζωή μου», αυτό το συγκλονιστικό ταξίδι στο χρόνο της νεότερης Ελλάδας μέσα από τη ζωή, τις μουσικές και τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη ανεβαίνει στη Μακρόνησο, τον τόπο όπου μαρτύρησαν χιλιάδες αγωνιστές, το ερχόμενο Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου.

Σενάριο - σκηνοθεσία Θέμης Μουμουλίδης. Σκηνικό: Γιώργος Πάτσας. Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού. Χορογραφίες: Αποστολία Παπαδαμάκη. Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος. Ενορχηστρώσεις: Γιάννης Παπαζαχαριάκης. Παίζουν: Γρηγόρης Βαλτινός, Φιλαρέτη Κομνηνού, Αρης Λεμπεσόπουλος, Ελισάβετ Μουτάφη, Χρήστος Πλαΐνης, κ.ά. Τραγουδούν: Κώστας Μακεδόνας, Γιώτα Νέγκα, Κώστας Θωμαΐδης, Αννα Λινάρδου, κ.ά.

Λόγω της εξάντλησης δελτίων εισόδου (αφορούν αποκλειστικά το κόστος της ακτοπλοϊκής μεταφοράς και μέχρι στιγμής διατέθηκαν περίπου 3.000) οι διοργανωτές αποφάσισαν τη δρομολόγηση ενός ακόμη πλοίου. Τα δελτία εισόδου (12 ευρώ) διατίθενται στο θέατρο Badminton.

Λόγω της παντελούς έλλειψης υποδομών στο χώρο και παρά τις ενέργειες των διοργανωτών για την εξασφάλιση της καλής παρακολούθησης της παράστασης, οποιοσδήποτε ταξιδιωτικός εξοπλισμός θα είναι χρήσιμος (π.χ. καρεκλάκια, σκαμνάκια, κλπ.). Συνιστάται επίσης ανάλογο ντύσιμο που επιτρέπει την άνετη κίνηση χωρίς προβλήματα (π.χ. αθλητικά παπούτσια, μακριά παντελόνια, κλπ.)

Φωτογραφικό αφιέρωμα στον Καβάφη

Ο Δήμος Λήμνου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κοντιατινών Λήμνου, με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση και 80 από το θάνατο του Κωνταντίνου Π. Καβάφη, συνδιοργάνωσαν και παρουσιάζουν (έως 30/9, είσοδος ελεύθερη) στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης Κοντιά, μονογραφική έκθεση φωτογραφιών του Δημοσθένη Γαλλή, με τίτλο «Αλεξάνδρεια». Η επιμέλεια είναι του ιστορικού Τέχνης Μεγακλή Ρογκάκου.

Ο καλλιτέχνης, εμπνεόμενος από 29 ποιήματα του Αλεξανδρινού ποιητή, αριθμός που υπαινίσσεται την ημερομηνία γέννησης και θανάτου του Καβάφη (29 Απριλίου), επιδιώκει με το πρότυπο φωτογραφικό έργο του να συμβάλει στη γνωριμία του επισκέπτη με το περιεχόμενο των ποιημάτων μέσα από μια διαδρομή εικαστικών ερεθισμάτων. Ο επιμελητής της έκθεσης αναφέρει ότι οι φωτογραφίες «απεικονίζουν μοναχικές ανθρώπινες μορφές και των δύο φύλων, ιδανικά όμορφες και γυμνές. Μέσα από τις στάσεις, εκφράσεις, ρωγμές, την πατίνα του καιρού εκφράζεται ο εσωτερικός τους κόσμος, όπως τον αντιλαμβάνεται ο δημιουργός - συναισθήματα, σκέψεις, απώλειες, απουσίες, κενά, συγκρούσεις με τον εαυτό, τη συνείδηση, το χρόνο, και τη ζωή».

Σημειώνουμε ότι ο αυτοδίδακτος φωτογράφος Δημοσθένης Γαλλής, εκτός από ατομικές εκθέσεις, έχει συμμετάσχει και σε ομαδικές, μεταξύ των οποίων οι εκθέσεις «Εκθεση Συμπαράστασης στους Εργαζομένους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος» (2009) και «Ανθρωποι, Χρώμα και Σίδερο» στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος (2010, 2011).

ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ ΒΙΒΛΙΩΝ γίνεται τη Κυριακή 15/9, 10.00 έως 14.00 στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων (Δομοκού 2, Σταθμός Λαρίσης, δίπλα στο παλιό Φρουραρχείο).

ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ«διέλευσις», παρουσιάζεται (έως 10/11) η τρίτη ατομική έκθεση ζωγραφικής της Κατερίνας Πάντου, με τίτλο «Χρωμαπάτη ΙΙΙ», που περιλαμβάνει έργα, φιλοτεχνημένα με διάφορα υλικά και τεχνοτροπίες. Η ζωγράφος εκφράζει τον έντονο συναισθηματικό κόσμο της, με δυνατά χρώματα και παρορμητική γραφή. Εχει μια «εμμονή» με την απεικόνιση του ροδιού, αλλά και με το «συμβολισμό».

ΜΕ ΣΥΝΑΥΛΙΑ του Νίκου Ξυδάκη στις 14/9 (9μμ) συνεχίζονται οι καλοκαιρινές συναυλίες στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής. Ο συνθέτης θα παρουσιάσει μια νέα προσέγγιση του έργου του «Η εκδίκηση της γυφτιάς», έργο που θεωρείται πια κλασικό, γνωστά τραγούδια του και κάποια που θα ακουστούν για πρώτη φορά. Στη βραδιά, με τίτλο «Βρέχει στην Εθνική Οδό», τραγουδούν οι Γεωργία Νταγάκη, Γιώργης Χριστοδούλου, Ηλίας Βαμβακούσης και οι «Pop Eye»: Δημήτρης Μπουζάνης, Δημήτρης Χουντής, Γιώργος Διαμαντόπουλος (πλήκτρα), Θάνος Μιχαηλίδης, Ηλίας Βαμβακούσης, Γεωργία Νταγάκη (λύρα). Επιμέλεια ορχήστρας: Δημήτρης Μπουζάνης, Γιώργος Διαμαντόπουλος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ