ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /28
Βάζουν στο μάτι δόσεις και σπίτια

Ανταπόκριση των «Financial Times» από την Αθήνα επικαλείται τραπεζίτη που δε θέλει να κατονομαστεί και γράφει ότι περίπου το 30% των κατόχων στεγαστικών δανείων που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους στις τράπεζες, μπορούν αλλά επιλέγουν να μην πληρώσουν. Η ίδια πηγή είπε στην εφημερίδα ότι οι διασταυρώσεις στοιχείων γι' αυτούς μπορεί να γίνει γρήγορα με τα αναβαθμισμένα συστήματα διατραπεζικών πληροφοριών. Με βάση στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας που παρουσιάζουν οι «Financial Times», το 22,9% των στεγαστικών και εμπορικών δανείων βρισκόταν στα τέλη Ιούνη σε καθυστέρηση αποπληρωμής άνω των 90 ημερών, με το συνολικό ποσό των μη καταβληθέντων δόσεων για δάνεια κατοικίας να είναι στα 37 δισ. ευρώ. Οι ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας αναλογούν σχεδόν στο 60% των 111.000 στεγαστικών δανείων με καθυστερούμενη αποπληρωμή. Στην ανταπόκριση σημειώνεται ακόμα ότι το δεύτερο μισό του 2013 οι καθυστερούμενες δόσεις θα αυξηθούν, λόγω της αναδρομικής καταβολής ετήσιων φόρων κατοικίας από το 2011. Η εφημερίδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η απαγόρευση κατάσχεσης κατοικίας έχει ενθαρρύνει την εσκεμμένη μη καταβολή δόσεων από ιδιοκτήτες που έχουν την οικονομική επάρκεια, ενώ γίνεται αναφορά σε ελαστική αντιμετώπιση κατόχων δανείων με προβλήματα από τις τράπεζες. Μέσω της εφημερίδας, οι τραπεζίτες δημοσιοποιούν τις αναλύσεις τους και αποκαλύπτουν τους στόχους τους. Λένε, δηλαδή, ότι κύριος στόχος της επανέναρξης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία είναι να εκβιαστούν αυτοί που δεν πληρώνουν τις δόσεις, ενώ μπορούν. Στην κατηγορία αυτή προφανώς κατατάσσουν όλους όσοι διέκοψαν την πληρωμή του δανείου τους προκειμένου να εξυπηρετήσουν άλλες πιο άμεσες ανάγκες, ή εκείνους που έχουν μερικές οικονομίες στην άκρη για μια ώρα ανάγκης και η τράπεζα τις θέλει για το δάνειο. Είναι προφανές από τα παραπάνω τι θα περιλαμβάνει τελικά το νομοσχέδιο για την επανέναρξη των πλειστηριασμών που θα φέρει η κυβέρνηση από τη νέα χρονιά και ποια θα είναι τα «κοινωνικά κριτήρια» που θα ισχύσουν στην «προστασία» της πρώτης κατοικίας.

Καρχαρίες ψάχνουν καύσιμο...

Οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί γύρω από τους υδρογονάνθρακες στον ελλαδικό χώρο. Κατά πληροφορίες, η γαλλική πολυεθνική TOTAL φέρεται να αγόρασε από τη νορβηγική «Petroleum Geo Services» (PGS) σχεδόν ολόκληρο το πακέτο των σεισμικών δεδομένων (79 σεισμικές «γραμμές» συνολικού μήκους 12.500 χιλιομέτρων) από Ιόνιο και Κρήτη, που «τράβηξαν» οι Νορβηγοί με το πλοίο «Nordic Explorer» (τέσσερις μήνες διήρκεσε το ταξίδι του από Ιόνιο έως νότια Κρήτη, Νοέμβρη 2012 - Φλεβάρη 2013), χωρίς βέβαια αυτό να είναι δεσμευτικό για τη συμμετοχή των Γάλλων στους διαγωνισμούς που θα προκηρυχθούν από το ΥΠΕΚΑ.

Λέγεται ότι οι Νορβηγοί ολοκλήρωσαν την επεξεργασία του 80%-85% των σεισμικών δεδομένων και ότι ως το τέλος του έτους θα έχει εξεταστεί το 100%. Εκτιμάται πως εφόσον η ελληνική κυβέρνηση έχει ως το Μάρτη 2014 τα συμπεράσματα για τους υδρογονάνθρακες, θα είναι σε θέση από Απρίλη και μετά να ξεκινήσει τις διαδικασίες «χωρισμού» των περιοχών Ιονίου και Κρήτης σε οικόπεδα, και το Σεπτέμβρη του 2014 να προκηρύξει τον πρώτο γύρο παραχωρήσεων.

Την ίδια ώρα εκπρόσωποι πετρελαιοβιομηχανιών, κάθε είδους ερευνητές και άλλοι παράγοντες πάνε κι έρχονται σε κάθε είδους τέτοια συνέδρια και πάνελ σχετικά με το ζήτημα αναμοχλεύοντάς το. Το 13ο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας πραγματοποιήθηκε ήδη αρχές Σεπτέμβρη στα Χανιά...

... με θύμα το λαό

...Οι μελλοντικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη, μαζί με τις ευρύτερες εξελίξεις στη ΝΑ Ευρώπη σε επίπεδο αγωγών (TAP) θα αποτελέσουν κεντρικό θέμα της ατζέντας του 2ου Βαλκανικού Συνεδρίου για Πετρέλαιο και Αέριο που διοργανώνεται στις 24 - 25 Σεπτέμβρη στη Βρετανία. Στις 5 - 7 Νοέμβρη διοργανώνεται στην Αθήνα (επρόκειτο να διεξαχθεί στην Τουρκία αλλά μεταφέρθηκε εδώ λόγω των πρόσφατων επεισοδίων) το καθιερωμένο πετρελαιογεωλογικό συνέδριο της Αμερικανικής Ενωσης Γεωλόγων Πετρελαίου (AAPG), που θεωρείται θεσμός στην παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου. Στο προηγούμενο συνέδριο της AAPG (διεξήχθη τον περασμένο Απρίλη στη Βαρκελώνη με συμμετοχή 1.000 και πλέον επιστημόνων, μηχανικών και στελεχών από μεγάλους πετρελαϊκούς ομίλους) η PGS παρουσίασε για πρώτη φορά τα καινούρια δεδομένα από πέντε μεγάλες θαλάσσιες περιοχές σε Ιόνιο και Κρήτη. Παρόντες ήταν στελέχη από πετρελαϊκούς κολοσσούς, όπως η ιταλική «Eni», η γαλλική «Total», οι αμερικανικές «Chevron» και «ExxonMobil».

Για το λαό κανένα όφελος δε θα προκύψει απ' αυτή την «κινητικότητα» και το ενδιαφέρον των μεγαλοκαρχαριών. Θα συνεχίσει να πληρώνει την Ενέργεια ολοένα και πιο ακριβά, ενώ ελάχιστες και κακοπληρωμένες θα είναι οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν. Ταυτόχρονα, οι ανταγωνισμοί στην Ενέργεια και στη μεταφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο εγκυμονούν και άλλους κινδύνους, όπως φαίνεται ήδη με τις καθ' όλα ανησυχητικές εξελίξεις στη Συρία. Μόνοι ωφελημένοι θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Η λύση για το λαό είναι ο κοινωνικοποιημένος τομέας Ενέργειας - λαϊκή ιδιοκτησία.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντιπαράθεση στη διαχείριση

Με την ανακοίνωση της κυβέρνησης για «πρωτογενές πλεόνασμα» το πρώτο οκτάμηνο του 2013, ξεκίνησε ένα γαϊτανάκι ανακοινώσεων, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αμφισβητεί το επίτευγμα της κυβέρνησης. Σύμφωνα με όσα λένε, το «πρωτογενές πλεόνασμα» δεν είναι πραγματικό και στην πραγματικότητα ο προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός. Στη βάση αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι η πολιτική της απέτυχε, επειδή δεν πιάνει τους στόχους. Αρα, πρέπει να αλλάξει και να εφαρμόσει ο ίδιος το μείγμα της διαχείρισης που προτείνει. Βοηθάει η αντιπαράθεση με αυτό το περιεχόμενο το λαό να καταλάβει την ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής και ανάλογα να διατάξει τις δυνάμεις του; Η απάντηση είναι πως όχι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει την κριτική του στην κυβέρνηση για το αν πετυχαίνει τους στόχους της ή όχι. Γιατί το κάνει αυτό; Επειδή και αυτός έχει τους ίδιους στόχους, αλλά υπόσχεται να τους πετύχει με άλλο μείγμα διαχείρισης, πιο «φιλικό» στους επιχειρηματίες και ταυτόχρονα στο λαό. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβητεί την ανάγκη να υπάρξει «πρωτογενές πλεόνασμα» και «δημοσιονομική εξυγίανση». Οπως άλλωστε δεν αμφισβητεί την ανάγκη να αποπληρωθεί το χρέος. Γι' αυτό κοντράρει την κυβέρνηση στον τρόπο με τον οποίο πάει να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα από τις ευρωπαϊκές συνθήκες και τα συμφωνηθέντα με την τρόικα. Για να πείσει το κεφάλαιο ότι ο ίδιος μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα και να σπείρει στο λαό αυταπάτες ότι υπάρχει πολιτική που να υπηρετεί τους στόχους της πλουτοκρατίας και το λαϊκό συμφέρον ταυτόχρονα.

Τι διαφορά θα είχε για το λαό αν το «πρωτογενές πλεόνασμα» ήταν αληθινό και όχι «πέτσινο», όπως κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ; Το «πρωτογενές πλεόνασμα» είναι αποτέλεσμα της περιστολής των κρατικών δαπανών και της αύξησης των κρατικών εσόδων. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση το θύμα είναι ο λαός. «Πρωτογενές πλεόνασμα» σημαίνει συντριβή δαπανών για στοιχειώδεις κοινωνικές υπηρεσίες, φοροαφαίμαξη του λαού. Οταν κατηγορείς την κυβέρνηση ότι το «πρωτογενές πλεόνασμα» που παρουσιάζει δεν είναι πραγματικό, βάζεις από την πίσω πόρτα τη λογική που λέει ότι δεν τσάκισε αρκετά το λαό για να πετύχει τους στόχους της.

Δίπλα σ' αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι η δική του πολιτική θα οδηγήσει σε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, επειδή θα ενισχύσει την ανάπτυξη. Πώς; Με «κούρεμα» του χρέους και ρήτρα ανάπτυξης στην αποπληρωμή των τόκων. Ολα αυτά σε συνεννόηση με τους εταίρους και δανειστές. Θυμίζουμε ότι για να ξεκινήσει και μόνο η συζήτηση για την επόμενη αναδιάρθρωση του χρέους, ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ συμφώνησαν με την κυβέρνηση να πετύχει πρώτα το «πρωτογενές πλεόνασμα». Ταυτόχρονα, από κάθε πλευρά επιβεβαιώνεται ότι οποιαδήποτε διαχείριση του χρέους επιλεγεί, θα συνοδεύεται από νέα μέτρα. Αλίμονο αν ο λαός περιμένει να σωθεί από τις συνεννοήσεις της ΝΔ και τη διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές. Αλίμονο αν περιμένει φως από τα κόμματα που επιδιώκουν ανάπτυξη για το κεφάλαιο και τσακώνονται για το ποιος θα τη φέρει πιο γρήγορα. Στον άλλο δρόμο πρέπει να βαδίσει ο λαός για να σωθεί από μόνος του. Με ισχυρό ΚΚΕ, ενάντια στα μονοπώλια, στα κόμματά τους και την ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ