ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» ΙΚΑ
Με όλες τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας

Κάλεσμα στο σύνολο των εργαζομένων στο ΙΚΑ να μετάσχουν στην πενθήμερη απεργία από τις 16 μέχρι τις 20 Σεπτέμβρη απευθύνει η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα» (εκφράζει τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο ΙΚΑ).

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

«Η επίθεση Κεφαλαίου - Τρόικας- Κυβέρνησης δυναμώνει. Στα σκαριά βρίσκονται νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, ενώ η Υγεία, η Πρόνοια, η Παιδεία, γίνονται όλο και πιο ακριβοπληρωμένα εμπορεύματα.

Η επίθεση στις εργασιακές σχέσεις, η κινητικότητα και η διαθεσιμότητα παίρνει σάρκα και οστά στο ΙΚΑ. Πρόκειται για την εφαρμογή μιας πολιτικής, που θέλει τους εργαζόμενους φθηνότερους και ευέλικτους και τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ να παίρνουν συντάξεις πείνας, για να στηριχθεί η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και η ανταγωνιστικότητα.

Την ίδια στιγμή που υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στις υπηρεσίες του ΙΚΑ η κυβέρνηση αντί να προσλάβει, απολύει εργαζόμενους. Χιλιάδες εργαζόμενοι καθημερινά ταλαιπωρούνται, δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν λόγω έλλειψης προσωπικού.

Τώρα όλοι μαζί μια γροθιά οργανώνουμε την πάλη μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, ενάντια στην κινητικότητα, τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις. Δίνουμε τη μάχη για να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους. Λέμε ΟΧΙ στο βούλιαγμα των Ταμείων, στη νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών, στη νέα μείωση των συντάξεων και του εφάπαξ, για αποκλειστικά δημόσιο, ενιαίο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας.

ΟΧΙ στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση. Να αυξηθούν οι εργοδοτικές εισφορές και να επιστραφούν τα λεηλατημένα από τα αποθεματικά των Ταμείων. Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός σε σπίτια λαϊκής οικογένειας. Να μην τα πάρουν οι τράπεζες. ΟΧΙ στη φοροληστεία και σε όλα τα χαράτσια. Να αυξηθούν οι μισθοί. Καμιά ιδιωτικοποίηση και εκχώρηση δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών και οργανισμών στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Τώρα Ενότητα και Αγώνας για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για φιλολαϊκό δρόμο ανάπτυξης και όχι για ένα άλλο μείγμα διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης, της εξουσίας των μονοπωλίων και εντός των τειχών της ΕΕ.

Δίνουμε τη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας.

Να νεκρώσουν όλες οι υπηρεσίες του ΙΚΑ στο πενθήμερο.

Κανένας στη δουλειά, όλοι στους δρόμους!

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, την Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη, στις Γενικές Συνελεύσεις των Σωματείων για να συζητήσουμε το πραγματικό περιεχόμενο της απεργίας και την κλιμάκωση της πάλης. Και το λέμε αυτό γιατί:

Η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας που προσφάτως μας προέκυψε ως "ροζέ" από μετάλλαξη της ΠΑΣΚΕ (Δημοκρατική Συμπαράταξη) μαζί με τη συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (ΕΑΣΠ), τη σύμπλευση της (Αυτόνομης Πρωτοβουλίας - Πρώτα οι συνάδελφοι) και τη στήριξη της ΔΑΚΕ, οδήγησε τα Σωματεία σε Γενικές Συνελεύσεις χωρίς συζήτηση για την ουσία του περιεχομένου της πάλης, συζητώντας μόνο τη μορφή πάλης. Θέλουν να κρύψουν την ουσιαστική συμφωνία τους με τις επιλογές της κυβέρνησης. Φαίνεται πεντακάθαρα αυτό από τη διατυπωμένη θέση τους, που διαπραγματεύονται με τη κυβέρνηση: "Σας καλούμε αυτή την ύστατη στιγμή να αποσύρετε την απόφαση για συμμετοχή του ΙΚΑ στην κινητικότητα - διαθεσιμότητα και να μετατρέψετε το ΙΚΑ σε χώρο υποδοχής υπαλλήλων, προκειμένου να ενισχύσετε τη δυναμικότητα του φορέα...", να προσλάβετε "προσωπικό από την κινητικότητα, το οποίο δύναται να εκπαιδευτεί και να αξιοποιηθεί κατάλληλα".

Δηλαδή ευθέως και σαφέστατα μας λένε ότι καλά κάνει η κυβέρνηση και εφαρμόζει την κινητικότητα αρκεί "μακριά από εμάς το ποτήριον τούτο", ας το πιουν οι άλλοι, και μάλιστα να βγούμε και "ωφελημένοι", απορροφώντας στο ΙΚΑ προσωπικό, που έχει τεθεί σε κινητικότητα.

Πρόκειται για την ίδια πλειοψηφία της Ομοσπονδίας που στηρίζει την αξιολόγηση των δομών και οργανισμών, γι' αυτούς που στηρίζουν ουσιαστικά το Κέντρο Είσπραξης των Ασφαλιστικών Οφειλών, που στήριξαν τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ καλλιεργώντας αυταπάτες πως θα εξασφαλίζονταν οι εργαζόμενοι σε αυτόν. Συνάδελφοι! Πάρτε την υπόθεση του αγώνα στα χέρια σας!

Ολοι και όλες στις γενικές συνελεύσεις, στην απεργία, στις κινητοποιήσεις. Ενότητα, οργάνωση, αγώνας, λαϊκή αντεπίθεση για έξοδο από την κρίση σε όφελος του λαού».

ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
Τιμωρεί τη μητρότητα με ανεργία

Παρέμβαση στη διοίκηση των Κέντρων Βρεφονηπιακής Αγωγής (ΚΕΒΡΕΦΟ) του Δήμου Νέας Ιωνίας έκαναν χτες οι δυνάμεις της ΔΑΣ στο σωματείο των εργαζομένων του Δήμου με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής και του Συλλόγου της ΟΓΕ στην περιοχή. Αφορμή η απόλυση, μέσα από τη μη ανανέωση των συμβάσεών τους, τεσσάρων εργαζομένων. Στις δύο από αυτές ως λόγο για τη μη ανανέωση της σύμβασης η διοίκηση του ΚΕΒΡΕΦΟ παρουσίασε τις απουσίες τους την περασμένη χρονιά, απουσίες που έγιναν για λόγους που αποδεδειγμένα σχετίζονταν με την εγκυμοσύνη τους.

Οι φορείς και οι ίδιες οι εργαζόμενες, μια έγκυος και μια μωρομάνα, άκουσαν λίγο πολύ πως οι απολύσεις τους γίνονται στο όνομα της μητρότητας: Η διοίκηση του ΚΕΒΡΕΦΟ ισχυρίστηκε πως τις αφήνει χωρίς δουλειά για να εξυπηρετήσει τις δεκάδες μητέρες των παιδιών που βρίσκονται στον παιδικό σταθμό και θα μείνουν χωρίς παιδαγωγό όταν αυτές χρειαστεί ξανά να απουσιάσουν. Βέβαια, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παιδικοί σταθμοί δεν είναι μια άδεια μητρότητας ή ασθενείας που μπορεί να χρειαστούν οι εργαζόμενες σε αυτούς. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Δώρα Σταμάτη, εκπρόσωπος των εργαζομένων, η λειτουργία των σταθμών με τον αριθμό των βρεφών και των νηπίων που σήμερα φιλοξενούνται σε αυτούς, απαιτεί 21 ακόμα μόνιμους εργαζόμενους.

Στην πραγματικότητα, η «αριστερή» διοίκηση του δήμου στην πράξη εφαρμόζει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Τη στιγμή που τιμωρεί εγκύους και μητέρες στερώντας τους τη δουλειά τους, η ΔΑΣ καταγγέλλει πως ετοιμάζεται να προσλάβει εργαζόμενους με ψαλιδισμένα δικαιώματα μέσα από το πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας». Την ανάγκη να ανανεωθούν άμεσα όλες οι συμβάσεις και να γυρίσουν στη δουλειά τους και οι δυο εργαζόμενες, υπογράμμισε ο Θανάσης Πατουλιάς, στέλεχος του ΠΑΜΕ.

Δραστηριότητες συνδικάτων

-- ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής την Κυριακή 15 Σεπτέμβρη, στις 10 π.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, πλ. Κάνιγγος). Το Συνδικάτο καλεί όλους τους εργαζόμενους από τους δήμους και την περιφέρεια, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, να πάρουν μέρος στη συνέλευση.

-- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ: Τον προγραμματισμό της δράσης του για το επόμενο διάστημα θα αποφασίσει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, στη Γενική του Συνέλευση, που θα γίνει την Κυριακή 15 Σεπτέμβρη, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του Συλλόγου (Αγίας Φιλοθέης 5Β). Καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν στο σωματείο και να απαντήσουν στην προσπάθεια κυβέρνησης και εργοδοσίας να επιβάλουν νέες μειώσεις στους μισθούς τους, παίρνοντας την υπόθεση της Συλλογικής Σύμβασης του κλάδου στα χέρια τους.

-- ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ: Γιορτή για τα παιδιά διοργανώνουν την Κυριακή 15 Σεπτέμβρη η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, στις 11 π.μ., στο θέατρο «Ακάδημος» (Ιπποκράτους 17 και Ακαδημίας). Θα παρουσιαστεί η παιδική θεατρική παράσταση «Η Λιχουδοχώρα», ενώ θα μοιραστούν και δώρα (σχολικά είδη και παιχνίδια) στα παιδιά.

-- EΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΕ VODAFONE ΚΑΙ WIND: Τις μεθοδεύσεις των δύο εταιριών, που στοχεύουν στη διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων, καταγγέλλουν τα επιχειρησιακά Σωματεία Εργαζομένων σε «Vodafone» και «Wind». Τα σωματεία έχουν αποφασίσει στάσεις εργασίας σήμερα Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη στη «Wind» (7.00 π.μ. - 1.00 μ.μ.) και την Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη στη «Vodafone» (7.00 π.μ. - 1.00 μ.μ.).

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ
Οχι στο κλείσιμο πολυϊατρείων και στις διαθεσιμότητες

Την κατηγορηματική αντίθεσή τους στη διάλυση των πολυϊατρείων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) εκφράζει με ανακοίνωσή της η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στον Οργανισμό. «Ο στόχος είναι ένας και μοναδικός: να περάσει ο χώρος της Υγείας στον ιδιωτικό τομέα Υγείας» τονίζει ο Σύλλογος και ζητά: Δημόσια Δωρεάν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Να μην κλείσουν τα πολυϊατρεία και να μη γίνουν διαθεσιμότητες και απολύσεις.

«ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ»
Κυνική επιμονή στην απόλυση

Κυνικά και απροκάλυπτα η εργοδοσία της ιδιωτικής κλινικής του «Τιμίου Σταυρού» στο Αιγάλεω επέμενε και χτες στην απόλυση εργαζόμενης που είχε πρωταγωνιστήσει μαζί με άλλους συναδέλφους της και το σωματείο ενάντια στις μειώσεις μισθών. Χτες έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας για την απόλυση τα συνδικάτα εργαζομένων στην ιδιωτική Υγεία Αθήνας και Πειραιά μαζί με τη Λαϊκή Επιτροπή Αιγάλεω. Η εργοδοσία δε δέχτηκε καν να συναντηθεί μαζί τους διαμηνύοντας ότι δεν έχει να συζητήσει τίποτε.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Παρέμβαση στο νοσοκομείο για ανασφάλιστο οικοδόμο

Παρέμβαση στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου έκανε το Συνδικάτου Οικοδόμων νομού Ηρακλείου, για ανασφάλιστο οικοδόμο, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί με νοσήλια. Οπως τονίζει το Συνδικάτο σε ανακοίνωσή του, ο διοικητής του Νοσοκομείου δεσμεύτηκε ότι ο συνάδελφος οικοδόμος δε θα καταβάλει τα νοσήλια, αφού διαπιστώθηκε η δεινή κατάστασή του.

«Πρόκειται για τη δεύτερη παρέμβαση των μελών του Συνδικάτου για ανασφάλιστο συνάδελφο, μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, αποδεικνύοντας πως η κατάσταση στον κλάδο των οικοδόμων και γενικά στην εργατική τάξη είναι εφιαλτική. Η ανεργία έχει ξεπεράσει το 90%, χιλιάδες οικοδόμοι και οι οικογένειές τους έχουν μείνει χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», σημειώνει το Συνδικάτο.

Και καταλήγει: «Η Υγεία είναι δικαίωμα κι όχι εμπόρευμα. Καλούμε τους συναδέλφους να οργανωθούν στο συνδικάτο και να παλέψουμε ενάντια στην κυβέρνηση, στην ΕΕ και στο κεφάλαιο που μας θέλουν εξαθλιωμένους, χωρίς Υγεία και Παιδεία. Κανένας συνάδελφος χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ενας για όλους και όλοι για έναν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ