ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΚΟ
Την Κυριακή στις 12 μ. στην παραλία της Λάρυμνας

Σε γεγονός πρώτης γραμμής αναδεικνύεται το συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ στην παραλία της Λάρυμνας, απέναντι από την πύλη της ΛΑΡΚΟ, μεθαύριο Κυριακή 15 Σεπτέμβρη στις 12 το μεσημέρι. Στην ίδια τη Λάρυμνα και τα γύρω χωριά οι προετοιμασίες υποδοχής των διαδηλωτών εντείνονται. Στην Αθήνα ένας μεγάλος αριθμός σωματείων έχουν ήδη αποφασίσει τη συμμετοχή κατοχυρώνοντας θέσεις και στα ανάλογα πούλμαν που με ευθύνη του ΠΑΜΕ έχουν δρομολογηθεί. Για την εργατική τάξη αναδεικνύεται, εκτός των άλλων, και σε θέμα τιμής η υπεράσπιση ενός εργοστασίου στο οποίο γράφτηκαν σημαντικές σελίδες του ταξικού αγώνα.

Το κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων διακινείται πλατιά ανάμεσα στους εργάτες ώστε να κάνουν δικό τους τον αγώνα για τη ΛΑΡΚΟ. Να γίνει η σωτηρία της υπόθεση του ίδιου του λαού.

Για τη μετακίνηση προς το χώρο της συγκέντρωσης, τα λεωφορεία της Αττικής θα ξεκινήσουν την Κυριακή, στις 9 το πρωί από την πλατεία Καραϊσκάκη. Τα λεωφορεία της Λαμίας θα αναχωρήσουν στις 9.30 π.μ. από την πλατεία Πάρκου, της Λιβαδειάς στις 10.30 π.μ. από το πάρκο της Λιβαδειάς (Ζάππειο), της Χαλκίδας στις 10 π.μ. από το Λιμάνι Χαλκίδας.

Στις αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο προστέθηκαν χτες το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΒΓΑ που καλεί τους εργάτες του εργοστασίου να πάρουν μαζικά μέρος και το Συνδικάτο Εργαζομένων στα Ταχυδρομεία και τις Ταχυμεταφορές νομού Αττικής καθώς και η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
Στα 1,4 εκατομμύρια οι άνεργοι τον Ιούνη

Νέα δραματική αύξηση της ανεργίας καταγράφει και τον μήνα Ιούνη η ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα στοιχεία της οποίας το ποσοστό εκτινάχτηκε στο 27,9% από 24,6% τον αντίστοιχο μήνα του 2012 και 27,6% τον περασμένο Μάη. Ο συνολικός αριθμός των ανέργων έφτασε στους 1.403.698 καθώς σε αυτούς προστέθηκαν 174.709 άνεργοι μέσα σε ένα χρόνο, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 14,2% ενώ σε σχέση με τον Μάη η αύξηση είναι 1,5%. Το σύνολο των απασχολούμενων τον ίδιο μήνα ανήλθε σε 3.628.421 άτομα και είναι μειωμένα κατά 128.998 άτομα και σε ποσοστό κατά 3,4%.

Η ανεργία στους άνδρες ανέρχεται στο 24,9%, δηλαδή ένας στους τέσσερις άνδρες που αναζητούν εργασία δε βρίσκουν δουλειά, ενώ στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας ανέβηκε στο 31,9%, δηλαδή σχεδόν μία στις τρεις δε βρίσκει εργασία. Το ποσοστό ανεργίας στους νέους (15 έως 24 ετών) αγγίζει σχεδόν το 60% (58,8%) ενώ στην αμέσως επόμενη ηλικιακή ομάδα (25 έως 34) η ανεργία έπιασε το 37,4% από 32,5% πέρυσι τον ίδιο μήνα (αύξηση κατά 14,2%). Εξίσου υψηλά είναι τα ποσοστά ανεργίας και στις επόμενες και ποιο παραγωγικές ηλικιακές ομάδες, 24% στην ηλικία των 35 έως 44 ετών και 20,4% στην ηλικιακή ομάδα 45 έως 54 ετών.

Τα πιο υψηλά ποσοστά ανεργίας, πάνω και από τον πανελλαδικό μέσο όρο, παρουσιάζουν οι περιοχές της Μακεδονίας - Θράκης με 29,5%, η Ηπειρος - Δυτική Μακεδονία με 29,7%, ενώ η αμέσως επόμενη περιοχή με 27,7% είναι η Αττική και ακολουθεί η Θεσσαλία - Στερεά Ελλάδα με 27%.

Οι 87 στους 100 άνεργους δε λαμβάνουν επίδομα

Στο μεταξύ, μετά από διακοπή στη δημοσιοποίηση στοιχείων -για την οποία δε δίνεται καμιά εξήγηση- ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε χτες τους εγγεγραμμένους άνεργους του μήνα Ιούλη, χωρίς να κάνει γνωστά τα στοιχεία των προηγούμενων μηνών μέχρι το Μάρτη, για τον οποίο ήταν και η τελευταία ανακοίνωσή του. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων ανέρχεται στα 1.018.990 άτομα εκ των οποίων 149.797 -σύμφωνα πάντα με τον ΟΑΕΔ- δεν αναζητούν εργασία!

Το πιο δραματικό στοιχείο από την καταγραφή του ΟΑΕΔ, που βέβαια υποτιμά την πραγματικότητα, είναι το γεγονός πως από το 1 εκατομμύριο και πλέον ανέργους εγγεγραμμένους στις καταστάσεις του Οργανισμού, επίδομα ανεργίας πήραν μόλις 138.142 άνεργοι, δηλαδή επιδοτήθηκε το μήνα Ιούλη μόλις το 13,5%! Επιβεβαιώνεται δηλαδή, ότι οι άνεργοι έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους, χωρίς την παραμικρή προστασία, ενώ ο Οργανισμός σιγά σιγά μετατρέπεται σε φορέα ενίσχυσης των επιχειρήσεων μέσω διαφόρων προγραμμάτων.

Βλέπουν «θετικές τάσεις»... ενώ η ανεργία σαρώνει

Με τον πόνο εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων παίζει το υπουργείο Εργασίας. Δεν εξηγείται αλλιώς η επιμονή του να αναζητά απεγνωσμένα στοιχεία για να στηρίξει την προπαγάνδα του για δήθεν «θετικές τάσεις στην απασχόληση τους τελευταίους μήνες». Επιβεβαιώνοντας έτσι το ρητό ότι «αν η πραγματικότητα δε συμφωνεί με αυτό που λες τόσο χειρότερο για την πραγματικότητα»! Ετσι χτες, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία του Ιουνίου, από τα οποία προκύπτει νέα αύξηση της ανεργίας στο 27,9% από το 24,6% τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, που σημαίνει ότι στις στρατιές των ανέργων προστέθηκαν 174.709 νέοι άνεργοι μέσα σε ένα χρόνο, κύκλοι του υπουργείου διέρρεαν στα μέσα ενημέρωσης ότι είναι αυτοί που επιβεβαιώθηκαν! Και για να αποδείξουν ότι δεν αυξάνεται η ανεργία, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ -που και αυτά είναι υποτιμημένα- αλλά ισχύει η παραφιλολογία του υπουργείου, «πιάστηκαν» από μία λεπτομέρεια της έρευνας, σύμφωνα με την οποία η ΕΛΣΤΑΤ στις μη εποχικά διορθωμένες εκτιμήσεις, παρατηρεί μείωση της ανεργίας κατά 1,2 μονάδα.

Μόνο που όπως εξηγεί η ΕΛΣΤΑΤ, επειδή πρόκειται για εποχική διακύμανση (κυρίως λόγω της τουριστικής απασχόλησης) η τάση αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί και πρέπει να καταγραφεί και τους επόμενους μήνες για να αποτυπωθεί στατιστικά. Υπενθυμίζει μάλιστα, ότι ανάλογη πτώση του ποσοστού ανεργίας -μη εποχικά προσαρμοσμένου- είχε εμφανιστεί και στις μετρήσεις Μαΐου του 2009 και Ιουνίου του 2011, όμως αυτή η τάση δεν επιβεβαιώθηκε τους επόμενους μήνες. Ετσι η ανεργία από 17,1% τον Ιούνη του 2011, εκτινάχτηκε το φετινό Ιούνη στο 27,9%. Οχι μόνο δεν υπήρξε σταθεροποίηση αλλά είχαμε δραματική επιδείνωση της απασχόλησης. Ομως το υπουργείο, σταθερά στη ρότα της παραπληροφόρησης, συνεχίζει να παίζει το σκοπό του, προκαλώντας τους ανέργους και κάθε ελληνική οικογένεια που υποφέρει από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Στο συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ για τη ΛΑΡΚΟ, την Κυριακή στην παραλία της Λάρυμνας.

Συμπαράσταση στην ΕΛΒΟ

Τη συμπαράσταση των εργαζομένων και ευρύτερα των λαϊκών στρωμάτων στον αγώνα των εργατών της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) εξέφρασαν συνδικαλιστές εκπρόσωποι από 33 σωματεία της Θεσσαλονίκης που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και εκπρόσωποι των Λαϊκών Επιτροπών που δρουν στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης.

Δεκάδες εργάτες άλλων κλάδων, χτες το πρωί, επισκέφθηκαν τους εργαζόμενους της ΕΛΒΟ στο εργοστάσιο, όπου βρίσκονται καθημερινά στο πλαίσιο της επίσχεσης εργασίας που έχουν ξεκινήσει για τα δεδουλευμένα τους, ταυτόχρονα με την πάλη για να μην προχωρήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για τις αμυντικές βιομηχανίες. Οι εκπρόσωποι των ταξικών συνδικάτων και των Λαϊκών Επιτροπών, δήλωσαν ότι θα βρίσκονται δίπλα τους σε κάθε βήμα που θα κάνουν στην πορεία του αγώνα τους και θα συμβάλουν με όσες δυνάμεις έχουν για τη δικαίωσή του. Ηδη έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ενημέρωσης των εργαζομένων μέσα από γενικές συνελεύσεις των σωματείων αλλά και τις συνελεύσεις των Λαϊκών Επιτροπών στις γειτονιές.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να παρθούν τώρα μέτρα προστασίας των ανέργων

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με την ανεργία:

«Σε αντίθεση με τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με τα διάφορα προγράμματα ανακύκλωσης των ανέργων και επιδότησης του κεφαλαίου που αξιοποιούν την ανεργία για να προσφέρουν τζάμπα εργασία στους μεγαλοεπιχειρηματίες και προσωρινό μισθό πείνας σε άνεργους.

Τα εκρηκτικά ποσοστά της ανεργίας επιβεβαιώνουν ότι το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα δε συμβιβάζεται με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης τον οποίο υπηρετούν όλες οι προτάσεις διαχείρισης του συστήματος και της κρίσης του.

Το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά μπορεί να διασφαλιστεί στα πλαίσια μιας ριζικά διαφορετικής οργάνωσης της κοινωνίας και της οικονομίας, που θα στηρίζεται στην κοινωνικοποίηση των μεγάλων επιχειρήσεων και τον κεντρικό σχεδιασμό.

Το ΚΚΕ απαιτεί να παρθούν τώρα ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εκατομμυρίων ανέργων και των οικογενειών τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ