ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Καταγγέλλουν τον αντεργατικό κατήφορο της δημοτικής αρχής

Την υποκρισία της δημοτικής αρχής Αθήνας που από τη μία τάχα κόπτεται να μη χάσουν τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Αστυνομία και Ραδιοφωνία, και από την άλλη ο ίδιος ο δήμαρχος επιτίθεται στους εκπαιδευτικούς και τους διοικητικούς υπαλλήλους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ που κινητοποιούνται ενάντια σε διαθεσιμότητα και απολύσεις, κατήγγειλε χτες στο δημοτικό συμβούλιο Αθήνας ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος.

Επισήμανε ότι ο δήμαρχος Καμίνης χαρακτήρισε με δηλώσεις του απαράδεκτες τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο χώρο της Παιδείας φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να τους κατηγορήσει ότι την... ξεχαρβαλώνουν. Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, η δημοτική αρχή αρνείται να κάνει συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για την κατάσταση στα σχολεία της πόλης, για την υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών (αναλαμβάνουν τα λειτουργικά έξοδα των σχολικών μονάδων), για τις ελλείψεις σε δασκάλους (π.χ. ειδικοτήτων στα ολοήμερα) σε όλα τα δημοτικά σχολεία της πρωτεύουσας, σε καθαρίστριες, σε υποδομές, βγάζοντας λάδι την κυβερνητική πολιτική, αυτή ακριβώς που ξεχαρβαλώνει με όλους τους τρόπους την εκπαίδευση.

Εξάλλου σε συζήτηση για τον απολογισμό του οικονομικού έτους 2012, ο Νίκος Σοφιανός επισήμανε ότι τα στοιχεία της διοίκησης του Δήμου αποτυπώνουν τις καθαρά αντιλαϊκές επιλογές της, ενώ εξελίσσεται ο προϋπολογισμός ακόμα χειρότερα για το 2013. Υπογράμμισε ότι η δημοτική αρχή έβαλε πλάτη ώστε να περάσει η πολιτική της κεντρικής διοίκησης για γενικευμένη φορομπηξία, σφαγή μισθών και δικαιωμάτων, απολύσεις και παραπέρα υποβάθμιση υπηρεσιών. Ανέφερε χαρακτηριστικά το γεγονός ότι στο σύνολο των εσόδων του Δήμου, το 65% προήλθε από παράβολα, τέλη και πρόστιμα. Η κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε περαιτέρω, ουσιαστικά με τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου, που έτσι κι αλλιώς με δηλώσεις του επιζητεί «οικονομική αυτοδυναμία» για τους ΟΤΑ, άρα δυνατότητα επιβολής και νέων φόρων...

Ο Νίκος Σοφιανός στάθηκε σε συγκεκριμένα νούμερα, όπως τη μείωση κατά 45 εκατ. του μισθολογίου που προέκυψε και από απολύσεις, στα μόλις 2 εκατ. ευρώ που δόθηκαν για έργα αντί των προϋπολογισθέντων 23,7, στην παραπέρα μείωση δαπανών για βασικές κοινωνικές υποδομές π.χ. τα 23,8 εκατ. που δόθηκαν για τους παιδικούς σταθμούς του δήμου αντί των προϋπολογισθέντων 32,3. Στάθηκε και στο γεγονός ότι στα στοιχεία που παρουσίασε η δημοτική αρχή δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη αναφορά για τα Δημοτικά Ιατρεία, μια τόσο κρίσιμη υποδομή που έπρεπε να υποστηριχτεί με κάθε μέσο και τρόπο προκειμένου να προσφέρει στο λαό της Αθήνας. Υπογράμμισε εξάλλου το γεγονός ότι με ευθύνη και της δημοτικής αρχής η επιχορήγηση προς τις σχολικές επιτροπές από 5 εκατ. το 2010, μειώθηκε στα μόλις 1,624 εκατ. το 2012.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα υποβάθμισης των υπηρεσιών προς το λαό, έθιξε και το γεγονός ότι είναι ακόμα «στον αέρα» πολλά παιδιά λαϊκών οικογενειών, η φιλοξενία των οποίων ενώ εγκρίθηκε στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου ακόμα δεν ολοκληρώθηκαν οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού.

Τέλος, σε ειδική συζήτηση που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο μπρος στο επαπειλούμενο από την κυβέρνηση κλείσιμο του δημοτικού ραδιοσταθμού «Αθήνα 9,84», τόνισε την ανάγκη να παραμείνει σε λειτουργία, με διασφάλιση των θέσεων εργασίας για όλους τους εργαζομένους του. |

ΔΙΚΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ
Ενοχή για 17 από τους 19 κατηγορούμενους πρότεινε η εισαγγελέας

Την ενοχή για τους 17 από τους 19 κατηγορούμενους στη δίκη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Α. Τσοχατζόπουλου, πρότεινε χτες η εισαγγελέας Γ. Αδειλίνη, ολοκληρώνοντας την αγόρευσή της. Ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι ο Α. Τσοχατζόπουλος, ο Ασ. Οικονομίδης, η Φρ. Λαμπροπούλου, ο Ν. Ζήγρας, ο Γ. Σαχπατζίδης, η Αρ. Τσοχατζοπούλου, η Β. Σταμάτη, ο Γ. Σμπώκος, η Ταλ-Μαρ. Τσεκούρα, ο Ορ. Μελάς, ο Κ. Αντωνιάδης και ο Γ. Κωνσταντάτος. Ενοχοι, αλλά χωρίς να βαραίνει η κατηγορία περί εξακολούθησης τέλεσης, ζήτησε να κηρυχθούν ο Ν. Γεωργουλάκης, η Γκ. Τσοχατζοπούλου, ο Π. Σταμάτης, ο Φ. Αρβανίτης και ο Ν. Καρατζάς. Μόνον για τον επιχειρηματία Π. Ζαχαριάδη και τον δικηγόρο Σπ. Χατζηνικολάου πρότεινε αθώωση.

Πλήρως αποδείχθηκε η ενοχή του Α. Τσοχατζόπουλου υποστήριξε κλείνοντας την αγόρευσή της η εισαγγελέας. Οπως είπε «πήρε μίζες σε βαλίτσες, σε τσάντες, από λογαριασμό σε λογαριασμό, από εταιρεία σε εταιρεία, από άτομο σε άτομο, χέρι με χέρι. Κυκλοφορούσαν οι μίζες και επενδύονταν σε ακίνητα και πολυτελή ζωή». Για το αίτημα του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ μέχρι τέλους να κληθούν και να καταθέσουν τα μέλη του ΚΥΣΕΑ και οι υπουργοί που τον διαδέχθηκαν υποστήριξε ότι «...οι χρηματοροές των μιζών, το σοβαρότερο επιβαρυντικό, αποδεικνύει ένα πράγμα ότι οι μίζες διοχετεύτηκαν μόνο προς τον ίδιο». Τέλος, στην αγόρευσή του ο αναπληρωτής εισαγγελέας Π. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι «η δίκη δεν είναι πολιτική, τα κακουργήματα δεν είναι πολιτικά, η δίκη δεν έχει έρεισμα πολιτικό», απαντώντας στις τοποθετήσεις Τσοχατζόπουλου που έκανε λόγο για «πολιτική δίωξη».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
Ανακοινώνονται άλλες 2.000 διαθεσιμότητες

Μέχρι τη Δευτέρα αναμένεται να έχουν ανακοινωθεί οι θέσεις στο Δημόσιο που θα καταργηθούν και από τις οποίες περίπου 2.000 εργαζόμενοι θα βρεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκης είναι σε επαφή με τα 11 υπουργεία τα οποία θα καταθέσουν τις λίστες των καταργούμενων οργανικών και προσωποπαγών θέσεων προκειμένου να περιληφθούν στις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να πλησιάσει ακόμα περισσότερο, μέσω αυτών των αποφάσεων, στον αριθμό των 12.500 διαθεσιμοτήτων που έχει συμφωνήσει με την τρόικα, μέχρι το τέλος του μήνα. Σημειώνεται πως ήδη είναι σε διαθεσιμότητα 4.300 σχολικοί φύλακες και καθηγητές τεχνικής εκπαίδευσης, 1.700 υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας και τις επόμενες ημέρες στη λίστα της ανεργίας θα μπουν δημοτικοί αστυνομικοί, υπάλληλοι υπουργείων και διοικητικοί υπάλληλοι από AEI. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει γι' αυτό το θέμα, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
7ήμερη εκδρομή στη Βουλγαρία

Ενόψει του 13ου Συνεδρίου της FIR (Διεθνής Ομοσπονδία Αντιστασιακών) στη Σόφια στις 5/6 Οκτώβρη, η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ διοργανώνει 7ήμερη εκδρομή στη Βουλγαρία, στο διάστημα, από Τρίτη 1 έως Δευτέρα 7 Οκτώβρη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη σε Μπουργκάς (την πατρίδα του δικού μας Βάρναλη), Φιλιππούπολη, Σόφια, Σαντάντσκι.

Τιμή συμμετοχής 320 ευρώ σε δωμάτιο 2κλινο. Σε μονόκλινο δωμάτιο 390 ευρώ. Στην τιμή περιλαμβάνονται μετακινήσεις, 6 διανυκτερεύσεις, 6 πρωινά και 5 δείπνα εντός ξενοδοχείου.

Δηλώσεις συμμετοχής (και πληροφορίες) έως την Τρίτη 24 Σεπτέμβρη στο τηλέφωνο 210.8222.952 (κάθε μέρα, εκτός Σαββατοκύριακου, από τις 8 π.μ. έως τη 1 μ.μ.).

Συναυλία διοργάνωσαν εργαζόμενοι στην ΕΡΤ

Συναυλία με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών, πραγματοποιήθηκε προχτές το βράδυ στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ με αφορμή τη συμπλήρωση τριών μηνών από τότε που έπεσε «μαύρο» στις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητές της. Τη συναυλία, που κράτησε για αρκετές ώρες, μέχρι τις πρωϊνές ώρες της Πέμπτης, διοργάνωσαν εργαζόμενοι της ΕΡΤ, ενώ στο χώρο της Αγ. Παρασκευής έδωσε το παρών πλήθος κόσμου. Η συναυλία ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του δημοσιογράφου Αχιλ. Παναγούλη που έχασε τη ζωή του σε δυστύχημα έξω από το ραδιομέγαρο την περασμένη Τετάρτη. Στην έναρξη της συναυλίας προβλήθηκε βίντεο με στιγμιότυπα των κινητοποιήσεων των εργαζομένων.

Από τους 40 καλλιτέχνες που βρέθηκαν στη σκηνή, μεταξύ άλλων, ήταν οι Καλλιόπη Βέττα, Στάθης Δρογώσης, Νίκος Ζιώγαλας, Γιάννης Ζουγανέλης, Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης, Βασίλης Λέκκας, Αφροδίτη Μάνου, «Magic de Spell», Νότης Μαυρουδής, Γιάννης Μηλιώκας, Θάνος Μικρούτσικος, Νατάσα Μποφίλιου, Λάκης Παπαδόπουλος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίλτος Πασχαλίδης, Διονύσης Τσακνής, «Υπόγεια Ρεύματα», Μανώλης Φάμελλος και Γιάννης Χαρούλης.

Συνεχίστηκε και την Τετάρτη η επιδρομή της Τροχαίας στις τσέπες των πολιτών. Κατά τη διάρκεια των προχτεσινών ελέγχων, με πρόσχημα την παράνομη στάθμευση, κόπηκαν 260 κλήσεις, 126 σε ΙΧ, 19 σε ΔΧΕ, 111 σε δίκυκλα και τέσσερις σε φορτηγά.

ΠΕΚΑΜ - ΟΓΕ
Προσκύνημα στη Μακρόνησο

Η ΠΕΚΑΜ (Μακρονησιώτες) και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας διοργανώνουν προσκύνημα - εκδήλωση τιμής και μνήμης στο Μακρονήσι, τόπο εξορίας και μαρτυρίου χιλιάδων αγωνιστών, την Κυριακή 22/9/2013. Θα δρομολογηθούν πούλμαν - εκκίνηση για το Λαύριο από την πλατεία Κάνιγγος - την Κυριακή 22/9 και ώρα 7.30 το πρωί. Για κρατήσεις θέσεων στα τηλέφωνα 210.3247.820, 697.4278.797 και 698.0363.160.

Κατέστρεψαν μνημείο για το ΔΣΕ

Φασιστοειδή κατέστρεψαν την αναμνηστική πλάκα η οποία είχε τοποθετηθεί στον περίβολο του νεκροταφείου της Ιτέας Καρδίτσας με τα ονόματα των νεκρών του Ιππικού του Γαζή, δύναμης του ΔΣΕ, που εγκλωβίστηκαν στην περιοχή από υπέρτερες δυνάμεις μετά τη μάχη στο Ντομπρούζι. Σε ανακοίνωσή της, η ΚΟ Καρδίτσας του ΚΚΕ επισημαίνει: «Ερωτηματικά προκαλεί η στάση της δημοτικής αρχή του Δήμου Παλαμά που, παίζοντας το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, ουσιαστικά αποδέχεται τα περί "αδειοδότησης", "γνώμης της Πολεοδομίας" για τη νομιμότητα της κατασκευής κλπ. Καταγγέλλουμε τους διάφορους "παράγοντες" της περιοχής, γνωστούς για τις αντικομμουνιστικές απόψεις, που με κραυγές και ψιθύρους ουσιαστικά λειτούργησαν σαν ηθικοί, αν όχι και σαν φυσικοί αυτουργοί για τη συγκεκριμένη ενέργεια». Η ΚΟ Καρδίτσας καταλήγει με τη διαβεβαίωση ότι «αντίγραφο της κατεστραμμένης πλάκας θα επανατοποθετηθεί στο σημείο που ήταν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ