ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
Να τους κάνουν πέρα

Το βιολί βιολάκι τους. Ξεσκολισμένοι στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό ακόμα κι όταν μετακομίζουν στο επόμενο μαγαζί πάλι ενάντια στα συμφέροντα των εργατών λειτουργούν.

Στη Λάρισα παραμονή της απεργίας η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου αντί να πάρει μέτρα για την οργάνωση των εργαζομένων επέλεξε να πάει σε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, από την οποία επέστρεψε με τη διαβεβαίωση ότι όλα είναι μέλι - γάλα.

Στα ΕΑΣ την ώρα που η κυβέρνηση διαλύει τα πάντα, πάνε στους εργάτες και βάζουν το δίλημμα που βάζει και η κυβέρνηση: Η κλείσιμο ή συρρίκνωση. Παλιά τους τέχνη κόσκινο. Το κάνουν στα ναυπηγεία, το κάνουν στην ΕΛΒΟ, αυτή είναι η στάση τους σαν ΓΣΕΕ και σαν ΠΟΕΜ. Οπως εύλογα σημειώνει η «Εργατοϋπαλληλική Ενότητα» από το εργοστάσιο του Υμηττού, αυτού του τύπου οι συνδικαλιστές έχουν κάνει επιστήμη την υποταγή στις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Για τις ταξικές δυνάμεις ο δρόμος είναι απέναντι: Να βρουν τρόπο να δυσκολέψουν την κυβερνητική πολιτική και για να συμβεί αυτό πρέπει να πάρουν πάνω τους οι ίδιοι οι εργάτες την απόφαση. Να επιβάλουν να γίνει συνέλευση με διασφαλισμένη τη μαζική συμμετοχή, με μυστική ψηφοφορία και όλα εκείνα τα οργανωτικά μέτρα που θα επιτρέπουν στον εργάτη πράγματι να αποφασίζει αυτός για τη ζωή του κι όχι να του φοράνε καπέλο την κυβερνητική θέση με εκβιαστικά διλήμματα ή καθησυχάζοντάς τον ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Προϋπόθεση όλων αυτών να κάνουν πέρα τους εργατοπατέρες όποιο πουκάμισο κι αν φορούν κατά περίσταση.

Πείνα στην Πορτογαλία...

Ανατριχιαστικά στοιχεία δημοσιοποίησε η πρόεδρος της ομοσπονδίας των τραπεζών τροφίμων της Πορτογαλίας, Ιζαμπέλ Ζονέτ, σε συνέντευξή της.

- Περίπου 2 εκατ. άνθρωποι στην Πορτογαλία ζουν μέσα στη φτώχεια. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, πολλές οικογένειες δεν τρώνε όποτε νιώθουν πείνα.

- Από έρευνα που έγινε (τράπεζες τροφίμων και καθολικό πανεπιστήμιο) σε δείγμα 2.209 προσώπων που έχουν επαφή με τις τράπεζες τροφίμων για να μπορούν να σιτίζονται, προκύπτει ότι: 4 στους 10 ανέφεραν πως έχουν περάσει τουλάχιστον μία μέρα χωρίς να έχουν φάει τίποτε. Στην προηγούμενη έρευνα πριν τρία χρόνια το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 27%.

- Το 26% των ερωτηθέντων δήλωσε πως στερείται διατροφικά αγαθά και πως νιώθει πείνα «πολλές μέρες κάθε βδομάδα».

- Μόνο το 23% των συντηρούμενων από τις τράπεζες τροφίμων δήλωσε πως «είναι σε θέση να αγοράσει τροφή έως το τέλος του μήνα».

Αυτή είναι η τραγική πραγματικότητα.

Κι όμως, πρώτη είδηση για την Πορτογαλία μόλις πριν μερικές μέρες ήταν, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», ότι: «Η πορτογαλική οικονομία σημείωσε ανάκαμψη στο δεύτερο τρίμηνο του 2013, για πρώτη φορά μετά από δέκα τρίμηνα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας».

Κι ο κόσμος πεινάει...

Ουρά του κεφαλαίου

Στη Γαλλία, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν, την Τρίτη, απεργία ενάντια στα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα που προωθεί η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση του «ανέμου της αλλαγής», όπως έλεγαν οι οπορτουνιστές, Φρανσουά Ολάντ.

Ο γγ της CGT, Τιερί Λεπαόν, σε συνέντευξή του για την απεργία στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Humanite Dimanche» (6 - 8 Σεπτέμβρη) της εφημερίδας «Ουμανιτέ» του μεταλλαγμένου Γαλλικού ΚΚ, απαντώντας στην ερώτηση «τοποθετείτε την τωρινή κυβέρνηση στην ίδια μεριά με τις προηγούμενες» λέει: «Οχι! Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην αριστερά και τη δεξιά. Το να θεωρούμε ότι είναι το ίδιο πράγμα, σημαίνει ότι επιτρέπουμε στο Εθνικό Μέτωπο (εθνικιστικό κόμμα της Λεπέν) να κερδίσει έδαφος. Η CGT δε θα παίξει ποτέ αυτό το παιχνίδι (...) Με αυτή την κυβέρνηση, όπως είναι, τα πράγματα μπορούν να προχωρήσουν, αν δημιουργηθούν οι συνθήκες, ο συσχετισμός δύναμης για αυτό. Πρέπει να βοηθήσουμε την αριστερά να έχει μια αριστερή πολιτική. Αυτό είναι το νόημα του καλέσματος της 10ης Σεπτέμβρη».

Ηγεσία να σου πετύχει... Αλλο η «αριστερή», άλλο η «δεξιά» κυβέρνηση του κεφαλαίου λέει, καλώντας την εργατική τάξη σε στήριξη μιας αστικής κυβέρνησης, τέτοιο πολιτικό περιεχόμενο δίνει στην απεργία, καλλιεργώντας ταυτόχρονα αυταπάτες ότι μια τέτοια κυβέρνηση με την πίεση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος θα γίνει φιλολαϊκή (!), αφήνοντας στο απυρόβλητο το ίδιο το κεφάλαιο. Σέρνει τους εργάτες να γίνουν ουρά, ουσιαστικά να στηρίζουν τους εκμεταλλευτές τους. Σαν τον ΣΥΡΙΖΑ...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ

Η συγκέντρωση που διοργανώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο στην παραλία της Λάρυμνας, μεθαύριο Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, απέναντι από την πύλη της ΛΑΡΚΟ, ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης - τρόικας για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό στη μάχη για να γίνει η υπόθεση υπεράσπισης της ΛΑΡΚΟ υπόθεση του ίδιου του λαού. Είναι συλλαλητήριο αλληλεγγύης στους εργαζομένους της. Η ΛΑΡΚΟ δεν είναι μια τυχαία εταιρεία. Είναι συνώνυμη του ορυκτού πλούτου της χώρας ως προς το ότι κατέχει μονοπωλιακά τα κοιτάσματα νικελίου, γεγονός που την καθιστά αυτόματα μια στρατηγικού τύπου εταιρεία, που το καθεστώς λειτουργίας της αφορά το σύνολο του λαού. Οχι μόνο για το σήμερα, αλλά και για το αύριο. Είναι κρίσιμο για το σύνολο της εργατικής τάξης να μην πωληθεί η ΛΑΡΚΟ. Και για τον ίδιο ακριβώς λόγο, η σημερινή κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να την ιδιωτικοποιήσει, μιας κι έτσι εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τα μονοπώλια του χώρου.

Για το λόγο αυτό το ΠΑΜΕ έχει κάνει πλατύ άνοιγμα όλες αυτές τις μέρες - με αφορμή το συλλαλητήριο της Κυριακής - στο σύνολο της εργατικής τάξης. Σωματεία, συνδικάτα και ομοσπονδίες ενημερώνουν - διαφωτίζουν τους εργαζόμενους, τα πλατιά λαϊκά στρώματα για το τι ακριβώς σημαίνει ΛΑΡΚΟ. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, μέσα από συνεδριάσεις, συζητήσεις και συσκέψεις, αναδεικνύουν τι σημαίνει η ιδιωτικοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας και γιατί πρέπει να δοθεί μια σκληρή μάχη ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να μετατρέψουν την υπόθεση της ΛΑΡΚΟ σε μάχη τάξης ενάντια σε τάξη. Οπως ακριβώς είχε συμβεί και το 1977, όταν η επί 110 μέρες απεργία των εργατών της ΛΑΡΚΟ εξελίχθηκε σε σκληρή ταξική σύγκρουση. Οπου από τη μία στάθηκαν οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ έχοντας στο πλευρό τους την εργατική τάξη της χώρας και από την άλλη η εργοδοσία του μεγαλοκαπιταλιστή Μποδοσάκη με συμμάχους το Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, τον ΣΕΒ, την τότε κυβέρνηση και τ' άλλα αστικά κόμματα, τις συμβιβασμένες και ξεπουλημένες ηγεσίες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Το μεθαυριανό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ μπορεί να στείλει ένα μαζικό και ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση και την τρόικα: Οτι η ΛΑΡΚΟ δεν πωλείται. Κανένας εργαζόμενος της ΛΑΡΚΟ να μη χάσει τη δουλειά του. Να εμποδίσουμε το πέρασμά της στα χέρια ιδιωτικών μονοπωλιακών ομίλων. Ακόμη και στα χάλια που την έχουν καταντήσει οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών - με προφανή στόχο είτε να την κλείσουν είτε να την ιδιωτικοποιήσουν - η ΛΑΡΚΟ μπορεί να αναπτυχθεί. Αλλά για να λειτουργήσει σε όφελος των λαϊκών αναγκών πρέπει να γίνει μια κοινωνικοποιημένη μονάδα παραγωγής - λαϊκή ιδιοκτησία. Η μάχη για τη ΛΑΡΚΟ πρέπει να γίνει υπόθεση των εργαζομένων όλου του κλάδου του μετάλλου, όλης της εργατικής τάξης και μπορεί και να συμβάλει στη δημιουργία ενός μαζικού και μαχητικού ταξικού κινήματος που ορθώνει συνολικά εμπόδια στους σχεδιασμούς και τις πολιτικές που υπηρετούν τα μονοπώλια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ