ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2013
Εφυγε... πριν το δώρο

Το ...δώρο που περίμενε η Εθνική ανδρών από την Ιταλία μπορεί να ήρθε χτες το απόγευμα (νίκησαν την Ισπανία με 86-81 στην παρατ. κ.α. 70-70) ωστόσο η ίδια δεν μπόρεσε να το χαρεί, αφού την ώρα που οι Ιταλοί νικούσαν τους Ισπανούς (86-81 στην παράταση) οι Ελληνες διεθνείς ετοίμαζαν... βαλίτσες για επιστροφή.

Η ήττα της ελληνικής ομάδας λίγες ώρες νωρίτερα από την Κροατία με 92-88 στη δεύτερη παράταση (κ.α. 70-70, α' παρ. 77-77) σήμανε το φινάλε της πορείας στο Ευρωμπάσκετ χωρίς να χρειάζεται το άλλο αποτέλεσμα. Πάντως οι ελπίδες της ελληνικής ομάδας είχαν ψαλιδιστεί μετά την ήττα από τη Σλοβενία το Σάββατο (65-73).

Η «επόμενη μέρα»

Πλέον η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει καταστάσεις που σχεδόν τις είχε ξεχάσει για πάνω από μια δεκαετία. Συγκεκριμένα, ο αποκλεισμός από την οκτάδα της διοργάνωσης για πρώτη φορά απο το 2001 βάζει μετά απο 12 χρόνια την Εθνική στην περιπέτεια των προκριματικών για την επόμενη διοργάνωση (2015, Ουκρανία). Επίσης η Ελλάδα τέθηκε και εκτός Μουντομπάσκετ 2014 και εναποθέτοντας τις όποιες ελπίδες στις λεγόμενες κάρτες ελευθέρας της FIBA (όπου επικρατεί μεγάλος ανταγωνισμός). Καταστάσεις πρωτόγνωρες για τους περισσότερους παίκτες της Εθνικής, με τον Σπανούλη να μιλάει για ξεσκαρτάρισμα και νέα χημεία στη ομάδα. Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο παραμονής ο ομοσπονδιακός τεχνικός Ανδρέα Τρινκέρι, που κάνοντας τον απολογισμό αναφέρθηκε στους τραυματισμούς και τις απουσίες.

Φινάλε με... θρίλερ

Εμφανώς επηρεασμένη από την ήττα στον αγώνα με τη Σλοβενία και χωρίς να πολυ-πιστεύει στο... θαύμα (νίκη των Ιταλών) η Εθνική πάλεψε όοσο μπορούσε το παιχνίδι με τους Κροάτες, που ήθελαν τη νίκη για την πρωτιά στον όμιλο. Στα κυριότερα σημεία του χτεσινού παιχνιδιού για την ελληνική ομάδα συγκαταλέγονται το τρίποντο του Ζήση στα τελευταία δευτερόλεπτα της κανονικής διάρκειας (ισοφάρισε σε 70-70), το χαμένο λέι απ του ίδιου παίκτη στο τελείωμα της πρώτης παράτασης (και με το σκορ στο 77-77) και η κούραση της ελληνικής ομάδας σε συνδυασμό με την έλλειψη λύσεων στη δεύτερη παράταση. Ζήσης και Καϊμακόγλου ξεχώρισαν απο ελληνικής πλευράς, ενώ από τους Κροάτες καλύτερος ήταν ο Μπογκντάνοβιτς. Το παιχνίδι στη μεγαλύτερη διάρκεια ήταν αμφίρροπο με τις δυο ομάδες να βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού (16-17 στο 19', 36-34 στο 20', 51-50 στο 30').

  • Στα προημιτελικά θα κοντραριστούν: Κροατία - Ουκρανία , Σλοβενία - Γαλλία, Ιταλία - Λιθουνία, Σερβία - Ισπανία.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ
Για την καλή αρχή

Με στόχο τη νίκη, η οποία (αν έρθει) θα φέρει πολύ περισσότερα οφέλη από τους τρεις βαθμούς, ο Ολυμπιακός υποδέχεται απόψε (21.45, «Novasports 2»), στην αυλαία του 3ου ομίλου για το Champions League, την - παρουσιαζόμενη ως φαβορί για την πρωτιά - Παρί Σεν Ζερμέν.

Μια - κατά Μίτσελ - «από τις πιο μεγάλες ομάδες του κόσμου, γεμάτη αστέρια και το ποδόσφαιρό της είναι αναγνωρισμένο διεθνώς». Σεβασμός λοιπόν αλλά όχι φόβος, αφού ο Ισπανός τεχνικός έχει εμπιστοσύνη στην ομάδα του όπως τόνισε: «Με όλο το σεβασμό στην Παρί, έχω εμπιστοσύνη στους παίκτες μου πως θα κερδίσουμε. (...) Οποιος κι αν είναι ο αντίπαλος δεν ξεκινάμε ποτέ με σκοπό την ισοπαλία. Αυτό σημαίνει πως όσο κι αν θαυμάζουμε και σεβόμαστε την Παρί Σεν Ζερμέν, ο στόχος μας είναι η νίκη. Το ποδόσφαιρο μου έχει μάθει πως όποιος πάει για την ισοπαλία, είναι σαν να προσκαλεί την ήττα. Οπότε πάμε για να νικήσουμε».

Ο Γάλλος συνάδελφος του, Λοράν Μπλαν, αναφέρθηκε στη σημασία του καλού ξεκινήματος τονίζοντας ότι στόχος της ομάδας του είναι να κάνει το παιχνίδι της. Στο άλλο ματς του ομίλου η Μπενφίκα υποδέχεται την Αντερλεχτ («Novasports 3»).

Τα υπόλοιπα παιχνίδια της ημέρας 1ος: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Λεβερκούζεν («Novasports 7»), Ρεάλ Σοσιεδάδ - Σαχτιάρ (μαγν. «Novasports 7»). 2ος: Γαλατάσαραϊ - Ρεάλ («Novasports 1»), Κοπεγχάγη - Γιουβέντους (μαγν. «Novasports 3»). 4ος: Μπάγερν - ΤΣΣΚΑ Μόσχας (μαγν. «Novasports 2»), Βικτόρια Πλζεν - Μάντσεστερ Σίτι (μαγν. «Novasports 4»).

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ - SUPER LEAGUE
Εντυπωσιάζει η Καλλονή

Περισσότερο εύκολα - μάλλον και απ' όσο οι ίδιοι περίμεναν - οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν του (κατά το μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ) συνονθυλεύματος της Ξάνθης. Από την 4η αγωνιστική - του επαγγελματικού πρωταθλήματος της Super League - ξεχώρισε ακόμα η νέα νίκη της Καλλονής, η οποία συνεχίζει να εντυπωσιάζει. Κακός ξανά ο Παναθηναϊκός, αλλά «έκλεψε» βαθμό στα Χανιά. Τον πρώτο του πόντο πήρε ο Αρης, παραμένει όμως ουραγός.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Παναιτωλικός - Εργοτέλης 0-0, Βέροια - ΠΑΟΚ 1-2 (83' Μρντάνκοβιτς - 18' Βίτορ, 66' Στοχ), Ολυμπιακός - Ξάνθη 4-0 (3' Σαβιόλα, 25', 45', 67΄ Μήτρογλου), Αρης - Λεβαδειακός 1-1 (59' Ουντότζι - 53' Κάπο), ΟΦΗ - Αστέρας Τρίπολης 1-1 (63' Περογαμβράκης - 36' Ναβάρο), Απόλλωνας - Καλλονή 1-3 (90' πεν. Πετρόπουλος - 53' Μανούσος, 66' Λεάντρο, 75' Μαρσέλο), Πανιώνιος - Πανθρακικός 1-1 (86' Λαμπρόπουλος - 36' Ιγκόρ), Πλατανιάς - Παναθηναϊκός 1-1 (45+' Ναζλίδης, 79΄Ατζαγκούν), ΠΑΣ Γιάννινα - Ατρόμητος 1-0 (67' Τσουκαλάς).

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Ολυμπιακός 12, Καλλονή, ΠΑΟΚ 9, ΠΑΣ Γιάννινα 7, Αστέρας, Εργοτέλης 6, Πανιώνιος, Βέροια, Παναθηναϊκός, Πανθρακικός 5, Ατρόμητος, Παναιτωλικός, Πλατανιάς, Ξάνθη 4, ΟΦΗ, Απόλλωνας 3, Λεβαδειακός 2, Αρης 1.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ: Αστέρας Τρίπολης - Καλλονή, Ατρόμητος - Απόλλωνας, Παναθηναϊκός - ΟΦΗ (Σάββατο), ΠΑΟΚ - Πλατανιάς, Εργοτέλης - Πανιώνιος, Λεβαδειακός - ΠΑΣ Γιάννινα, Πανθρακικός - Βέροια, Παναιτωλικός - Ολυμπιακός (Κυριακή), Ξάνθη - Αρης (Δευτέρα).

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
Ελληνικές διακρίσεις

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Λευτέρης Πετρούνιας στους κρίκους, στο παγκόσμιο κύπελλο του Οσιγεκ δείχνοντας ότι βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση ενόψει του Παγκόσμιου πρωταθλήματος που ξεκινάει την άλλη εβδομάδα (30 Σεπτέμβρη - 6 Οκτώβρη, Αμβέρσα). Ο Ελληνας αθλητής πρώτευσε στον τελικό των κρίκων αφού το πρόγραμμά του με συντελεστή δυσκολίας 6,90 απέσπασε 15,425 βαθμούς. Παράλληλα, ο Πετρούνιας τερμάτισε και τυπικά 1ος στην ετήσια παγκόσμια κατάταξη της FIG, για δεύτερη διαδοχική χρονιά, βάσει των πόντων που συγκέντρωσε στους αγώνες της σειράς του παγκοσμίου κυπέλλου. Την ίδια διάκριση απέσπασε και ο έτερος Ελληνας αθλητής που συμμετείχε στους αγώνες ο Λευτέρης Κοσμίδης αφού η 6η θέση στις ασκήσεις εδάφους (14,350 β) του έδωσε τους απαραίτητους πόντους να πρωτεύσει στη γενική κατάταξη.

ΚΥΠΕΛΛΟ
Πέρασαν τα φαβορί

Δύο αναμετρήσεις απομένουν για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης στο Κύπελλο ΠΑΕ. Η Επιτροπή Κυπέλλου της ΕΠΟ μετέθεσε τη διεξαγωγή των αγώνων Κέρκυρας - Δόξας Δράμας και Πανηλειακού - Φωστήρα για αύριο (16.00), γιατί οι αστυνομικές αρχές κήρυξαν ακατάλληλα προς διεξαγωγή αγώνων το δημοτικό γήπεδο Πύργου και το ΕΑΚ Κέρκυρας. Στο ερώτημα αν μέσα σε λίγες μέρες θα γίνουν (πραγματικά) κατάλληλα, μπορούν ν' απαντήσουν μόνο οι αρμόδιοι.

Τ' αποτελέσματα του Σαββατοκύριακου: Ηρακλής Ψαχνών - Παναιγιάλειος 2-1, Καλαμαριά - Ζάκυνθος 3-0 (ά.α.), Ολυμπιακός Βόλου - Παναχαϊκή 2-0, Αναγέννηση Γιαννιτσών - Αιγινιακός 2-3 παρ. (κανονική διάρκεια 2-2), Αναγέννηση Καρδίτσας - Καβάλα 3-2, Αστέρας Μαγούλας - Επισκοπή 2-1, Εθνικός Γαζώρου - Νίκη Βόλου 1-2, Φωκικός - Αχαρναϊκός 2-1 παρ. (1-1), Πιερικός - Βατανιακός 3-0, Τύρναβος - Ηρακλής 3-4 πέν. (1-1 κ.δ. & παρ.), Βύζας Μεγάρων - Χανιά 1-2, Γλυφάδα - Καλλιθέα 0-1.

Τα ζευγάρια της δεύτερης φάσης (οι αναμετρήσεις 25-26/9 και 30-31/10) είναι: ΠΑΟΚ - Αναγέννηση Καρδίτσας, Παναθηναϊκός - Εργοτέλης, Ολυμπιακός - Φωκικός, Αστέρας Τρίπολης - Χανιά, Νίκη Βόλου - Πανθρακικός, Καλλιθέα - ΟΦΗ, Ηρακλής - Ξάνθη, Ολυμπιακός Βόλου - Αρης, Αστέρας Μαγούλας - Λεβαδειακός, Ηρακλής Ψαχνών - Βέροια, Πανηλειακός/Φωστήρας - Ατρόμητος, Πλατανιάς - Απόλλωνας, ΠΑΣ Γιάννινα - Αιγινιακός, Πανιώνιος - Καλαμαριά, Κέρκυρα/Δόξα Δράμας - Παναιτωλικός, Πιερικός - Καλλονή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ