ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Στην Ομόνοια, στις 10.30 π.μ., η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Σήμερα ξεκινά η 48ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία, με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ να καλούν σε μαζική συμμετοχή σε αυτή και στις συγκεντρώσεις που οργανώνουν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Καλούν ακόμα τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν αύριο στις Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων τους για να εκτιμήσουν την πορεία του αγώνα και να αποφασίσουν την κλιμάκωσή του. Η σημερινή απεργία συναντιέται με τις πενθήμερες απεργίες των επτά Ομοσπονδιών στην Εκπαίδευση και στους φορείς του υπουργείου Εργασίας, οι οποίες ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα. Να σημειωθεί ότι η ΓΣΕΕ έχει κηρύξει για σήμερα πανελλαδική τετράωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.).

Στην Αθήνα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο οργανώνουν σήμερα συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια.

Επίσης, συγκεντρώσεις οργανώνονται στις πόλεις: Θεσσαλονίκη, 11 π.μ. πλατεία Αγίας Σοφίας, Δράμα, 11.30 π.μ. κεντρική πλατεία, Ξάνθη, 11.30 π.μ. έξω από το 2ο ΕΠΑΛ, Κοζάνη, 11.30 π.μ. πεζόδρομος, Λάρισα, 10.30 π.μ. κεντρική πλατεία, Βόλος, 10.30 π.μ. πλατεία Πανεπιστημίου, Τρίκαλα, 10 π.μ. πλατεία Ρήγα Φεραίου, Καρδίτσα, 10 π.μ. κεντρική πλατεία, Χαλκίδα, 11 π.μ. πλατεία Αγοράς, Λαμία, 10.30 π.μ. πλατεία Πάρκου, Πάτρα, 11.30 π.μ. πλατεία Τριών Συμμάχων, Πύργος, 11.30 π.μ. πλατεία ΟΤΕ, Καλαμάτα, 11.30 π.μ. πλατεία 23ης Μαρτίου, Σπάρτη, 12 το μεσημέρι κεντρική πλατεία, Τρίπολη, 11.30 π.μ. πλατεία Πετρινού, Ναύπλιο, 11.30 π.μ. πλατεία Καποδίστρια, Κόρινθος, 11.30 π.μ. Περιβολάκια, Ζάκυνθος, 11 π.μ. παλιό Εργατικό Κέντρο, Κεφαλονιά, 11 π.μ. Αργοστόλι, Κέρκυρα, 10 π.μ. πλατεία Σαρόκο, Λευκάδα, 9.30 π.μ. Αϊ - Μηνάς, Ηράκλειο, 11 π.μ. Λιοντάρια, Ρέθυμνο, 10 π.μ., Δημαρχείο, Λήμνος, 10 π.μ. λιμάνι Μύρινας.

Η Πανελλαδική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) με ανακοίνωσή της καλεί σε κλείσιμο των σχολών και συμμετοχή στη 48ωρη απεργία και στη σημερινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα. Ακόμα καλεί στο συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ το Σάββατο 5 Οκτώβρη.

Εργαζόμενοι του υπουργείου Εργασίας

Νέα κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες, δεύτερη μέρα της απεργίας τους, οι εργαζόμενοι των πέντε Ομοσπονδιών στα ασφαλιστικά ταμεία, τον ΟΑΕΔ και υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας. Από νωρίς το πρωί βρέθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ στην Αγίου Κωνσταντίνου και από εκεί με πορεία κατευθύνθηκαν μέχρι το υπουργείο Εργασίας, στη Σταδίου. Διακριτή ήταν η παρουσία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ. Με πανό «Οχι σε όλες τις απολύσεις - Πάρε τη ζωή και την πάλη στα χέρια σου» και συνθήματα «Μ' αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση» και «Κάτω τα χέρια απ' τα Ταμεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», έδωσαν ξεχωριστό παλμό στη συγκέντρωση.

Φτάνοντας στο υπουργείο η κυβέρνηση επιχείρησε να αντιμετωπίσει τους απεργούς με ΜΑΤ. Οι απεργοί απωθήθηκαν από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, μπροστά από το υπουργείο.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης έγινε συνάντηση αντιπροσωπείας των Ομοσπονδιών με τον υπουργό Εργασίας, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα την αντιλαϊκή πολιτική της. Θα προχωρήσει κανονικά στις διαθεσιμότητες όπως έχουν ανακοινωθεί, ενώ για το «δεύτερο κύμα» διαθεσιμοτήτων είπε πως δε δεσμεύεται σε τίποτα. Μετά και τις απαντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου, οι εργαζόμενοι δηλώνουν, απ' την πλευρά τους, πως θα εντείνουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις.

Στα νοσοκομεία

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν και σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, οι μονάδες Πρόνοιας και το ΕΚΑΒ καθώς από χτες απεργούν οι γιατροί ενώ από σήμερα συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι λόγω της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας καλούν τους εργαζόμενους στη συγκέντρωση στην Ομόνοια, ώρα 10.30 π.μ., και να διαδηλώσουν να μην κλείσει κανένα νοσοκομείο, να μην μπει κανένας εργαζόμενος σε διαθεσιμότητα και να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Συμμετοχή στη 48ωρη απεργία αποφάσισε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΕΟΠΥΥ, η οποία αύριο οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, ώρα 11.30 π.μ., με κεντρικό αίτημα τη διατήρηση και ενίσχυση των μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ.


ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Συνεχίζεται ο εμπαιγμός

Με νέα συγκέντρωση χτες το πρωί στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, συνέχισαν τον αγώνα τους διεκδικώντας δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, την επαναλειτουργία του ναυπηγείου με όλες του τις δραστηριότητες. Οι εργαζόμενοι του ναυπηγείου έχουν να «δουν» μεροκάματο από τις 18 Απρίλη του 2012, από τη μέρα δηλαδή που η εργοδοσία των αραβογερμανικών μονοπωλίων τους επέβαλε το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας με ένα μεροκάματο τη βδομάδα. Ενώ έχουν παραδοθεί στη σκουριά οι εγκαταστάσεις του μεγαλύτερου ναυπηγείου της χώρας.

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον υφυπουργό Αθ. Δαβάκη και τον γραμματέα του υπουργείου Αν. Οικονόμου. Αυτό που εισέπραξαν ήταν ξανά εμπαιγμός καθώς σύμφωνα με τον υφυπουργό έχουν «κολλήσει» οι διαπραγματεύσεις με την εταιρεία, η οποία να σημειωθεί ότι πατώντας στις πλάτες των εργαζομένων, αξιώνει και άλλο ζεστό χρήμα από τα εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού. Στο αίτημα που πρόβαλαν οι εκπρόσωποι της Εργοστασιακής Επιτροπής Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΕΝΣ) να αναλάβει η κυβέρνηση την πολιτική ευθύνη να επαναλειτουργήσει το ναυπηγείο, ο υφυπουργός απάντησε ότι αυτό είναι ενάντια στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο πρόεδρος του σωματείου «ΤΡΙΑΙΝΑ», Β. Καρακίτσιος, στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, μιλώντας στη συνέχεια στους συγκεντρωμένους ανέφερε συνεχίζοντας να καλλιεργεί αυταπάτες ότι σύντομα «θα έχουμε λύση για το ναυπηγείο».

Ο Πέτρος Αναστασιάδης, εκπρόσωπος της ΕΕΝΣ στη διοίκηση του Σωματείου, κατήγγειλε στους εργαζόμενους ότι η αντιλαϊκή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων κυβέρνησης και ΕΕ τους έχουν καταδικάσει στην εξαθλίωση και γι' αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν τα κουμάντα τους. Τους κάλεσε να γυρίσουν την πλάτη στον εργοδοτικό, κυβερνητικό συνδικαλισμό και μαζί με όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να αγωνιστούν για τη λύση προοπτικής που αφορά το σύνολο της ναυπηγικής βιομηχανίας. Για δημόσιο φορέα που θα σχεδιάζει και θα οργανώνει την παραγωγή με βάση τις ανάγκες της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ