ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 3ου - 4ου ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Ανάγκασε το δήμο να πάρει πίσω την κατάσχεση σπιτιού ανέργων

Μετά από δυναμική παρέμβαση της Λαϊκής Επιτροπής του 3ου και 4ου Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων, διακόπηκαν οι διαδικασίες που είχε ξεκινήσει η διοίκηση του δήμου για αναγκαστική κατάσχεση σε σπίτι ανέργων για χρέος προς το δήμο 751,35 ευρώ!

Θυμίζουμε ότι όπως αποκάλυψε χτες ο «Ριζοσπάστης», η οφειλή αφορούσε παλαιότερο έργο αποχέτευσης σε σπίτι στον Κολωνό. Οι ιδιοκτήτες πλήρωσαν 3 δόσεις το 2010, δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τις άλλες τρεις το 2011, καθότι στο ζευγάρι ήταν κι οι δύο μακροχρόνια άνεργοι, αναγκάστηκαν να σταματήσουν τα παιδιά από τα ΤΕΙ που σπούδαζαν στην επαρχία, από όλη την οικογένεια εργάζεται μόνο ο ένας γιος, τα λεφτά ίσα που φτάνουν για φαγητό, το δε Πάσχα η ΕΥΔΑΠ τους πήρε το μετρητή για χρέη 500 ευρώ! Αλλη μια χαρακτηριστική περίπτωση δυστυχίας που κατατρέχει τα πλατιά λαϊκά στρώματα της πρωτεύουσας.

Ο δήμος για το προαναφερόμενο χρέος (με τις προσαυξήσεις έφτασε τα 954 ευρώ) ξεκίνησε διαδικασίες κατάσχεσης του διαμερίσματος που σημειωτέον είναι πρώτη κατοικία. Οι δε «οφειλέτες» βρήκαν αποκούμπι στη Λαϊκή Επιτροπή, που έκανε χτες το πρωί συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο στη Λιοσίων, μοίρασαν ενημερωτικό υλικό σε εργαζόμενους και διερχόμενους, βροντοφώναξαν από ντουντούκας ότι:

«Η εξωφρενική και ανάλγητη απόφαση προστίθεται σε μια καθημερινή πλέον πρακτική που ακολουθείται από μια σειρά δημοτικές αρχές απέναντι σε ανθρώπους που βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν είτε μικρές είτε μεγάλες οφειλές, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν. Ολη η γειτονιά στο πόδι! Δε θα επιτρέψουμε καμία κατάσχεση σε φτωχές λαϊκές οικογένειες. Κανένας μόνος του στην κρίση! Ολοι για όλους και όλοι για έναν! Δυναμώνουμε τη λαϊκή επιτροπή στη γειτονιά μας».

Αντιπροσωπεία της Λαϊκής Επιτροπής συναντήθηκε με την αρμόδια αντιδήμαρχο Εύα Κοντοσταθάκου. Στα επιχειρήματα της ιδίας, όσο και αρμόδιας υπαλλήλου, ότι δήμος και υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν τη σχετική νομοθεσία (άρα να ξεκινούν και τέτοιες διαδικασίες για οφειλές), κατήγγειλαν την κυβερνητική πολιτική και την στάση της δημοτικής αρχής που την υπηρετεί, ζήτησαν αντίσταση κι ανυπακοή, ο δήμος να βρίσκεται στο πλευρό του λαού, σε μια πρώτη τέτοια ενέργεια να ανακληθεί η έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν και εκλεγμένοι του ΚΚΕ στο Δήμο Αθήνας. Κατόπιν της πίεσης, οι αρμόδιοι δημοτικοί παράγοντες σταμάτησαν τη διαδικασία κατάσχεσης και σε συνεννόηση με την οικογένεια προχωρούν σε διακανονισμό εξόφλησης της οφειλής. Πέραν της συγκεκριμένης περίπτωσης, ο δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ Στέλιος Λάμπρου επέμεινε ότι καθότι το επόμενο διάστημα οι τέτοιες περιπτώσεις θα αυξηθούν, με χιλιάδες δημότες να μην μπορούν να να ανταποκριθούν σε κάθε είδους οφειλές τους, κάλεσε τη δημοτική αρχή να επανεξετάσει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τέτοια ζητήματα, να σταθεί στο πλευρό των λαϊκών ανθρώπων, να πάψει να λειτουργεί ως άλλος ένας μηχανισμός χαρατσώματος και φορομπηξίας για τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης

Κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις αποφάσισαν σε κοινή συνεδρίαση το κλαδικό Συνδικάτο και επιχειρησιακά Σωματεία

Να αξιοποιήσουν κάθε μέρα και ώρα, για να οργανώσουν την ενημέρωση των εργαζομένων, τη δράση και τη διεκδίκηση για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αλλά και για κάθε ζήτημα που τους απασχολεί, αποφάσισαν στην κοινή τους συνεδρίαση το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και επιχειρησιακά Σωματεία στα ξενοδοχεία της Αττικής. «Τα πανηγύρια της κυβέρνησης και των μεγαλοεργοδοτών για την αύξηση του τουρισμού στη χώρα φτάνουν στο τέλος τους. Τα αξιοποιήσανε όλο το καλοκαίρι για να ξεγελάσουν το λαό ότι δήθεν ήρθε η ανάπτυξη, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια όσων ήλπιζαν πως ο τουρισμός θα μείωνε την ανεργία, θα έφερνε νέες επενδύσεις, θα καλυτέρευε μισθούς και εργασιακές σχέσεις», αναφέρει ανάμεσα σε άλλα η ανακοίνωση του Συνδικάτου και προσθέτει: «Τώρα θα ακούσουμε τις νέες κλάψες των μεγαλοξενοδόχων προκειμένου να φτιάξουν το κατάλληλο κλίμα για νέα επίθεση σε ό,τι έχει απομείνει από μισθούς και δικαιώματα. Στο τέλος του χρόνου λήγει η ΣΣΕ των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και ο στόχος τους είναι για νέες μειώσεις, αν όχι να αφήσουν τον κλάδο χωρίς σύμβαση. Οι μεγαλοεστιάτορες έχουν βολευτεί χωρίς ΣΣΕ στον Επισιτισμό εφαρμόζοντας μισθούς κάτω κι από τα 586 ευρώ. Η δήθεν βούλησή τους να υπογράψουν ΣΣΕ είναι προσχηματική και χωρίς περιεχόμενο».

Μπροστά στην κατάσταση αυτή, το Συνδικάτο απευθύνει κάλεσμα: «Οργανώνουμε άμεσα την ενημέρωση των εργαζομένων με ανοιχτά Διοικητικά Συμβούλια, Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις σε όλους τους μεγάλους χώρους, ακόμη και σε όσους δεν έχουν σωματεία, με συζήτηση και αποφάσεις για όλα τα ζητήματα και προετοιμασία νέων αγώνων». Το κλαδικό Συνδικάτο και τα επιχειρησιακά σωματεία διεκδικούν Συλλογική Σύμβαση στα ξενοδοχεία που να καλύπτει τις απώλειες που είχαν οι εργαζόμενοι από τη Σύμβαση που τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλη του 2012 καθώς και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης στον επισιτισμό με τους όρους που προέβλεπε η προηγούμενη. Παράλληλα, σημαίνουν στους εργαζόμενους συναγερμό για όλα τα μεγάλα προβλήματα όπως το Ασφαλιστικό, η Υγεία - Πρόνοια, η μόρφωση των παιδιών τους, η προστασία των ανέργων και η οργάνωση της αλληλεγγύης, ιδιαίτερα ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις.

Το Συνδικάτο και τα επιχειρησιακά σωματεία προχωρούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στους ξενοδόχους και στην υπουργό Τουρισμού, την Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη (προσυγκέντρωση στις 4.30 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος). Η κινητοποίηση οργανώνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού και εντάσσεται στα πλαίσια των δράσεων της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας. Ετοιμάζονται ακόμα να δώσουν το «παρών» στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ, το Σάββατο 5 Οκτώβρη, στις 11 π.μ. στην Ομόνοια και υπογραμμίζουν: «Προετοιμάζουμε με αυτή την κινητοποίηση τους αγώνες που θα έρθουν και πρέπει να είναι μαζικοί, αποφασιστικοί, απέναντι και σε όσους αναζητούν έτοιμες λύσεις από τα πάνω». Καλούν τους εργαζόμενους του κλάδου σε Γενική Συνέλευση, την Τετάρτη 9 Οκτώβρη, στις 5 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» (Πανεπιστημίου 52), προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα στη δράση τους.

«ΚΡΙ ΚΡΙ»
Απόλυση συνδικαλιστή

Στην απόλυση του αντιπρόεδρου του Σωματείου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας προχώρησε την Παρασκευή η εργοδοσία της γαλακτοβιομηχανίας «ΚΡΙ ΚΡΙ ΑΕ» στις Σέρρες. Με ανακοίνωσή του το σωματείο, καταγγέλλει την παράνομη απόλυση του συνδικαλιστή, προειδοποιεί ότι αποτελεί προάγγελο επίθεσης της εργοδοσίας και καλεί τους εργαζόμενους αγωνιστικά να εμποδίσουν τα σχέδια της εργοδοσίας. Η τριμερής συνάντηση που είχε ορισθεί για χθες στην επιθεώρηση εργασίας, αναβλήθηκε για αύριο Πέμπτη, μετά από αίτημα της εργοδοσίας.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΛΕΣΒΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Διώκεται το δικαίωμα στην απεργία και η αλληλεγγύη

Να βρεθούν στο πλευρό των τριών συνδικαλιστών που σέρνονται στα δικαστήρια επειδή συμπαραστάθηκαν έμπρακτα στους ναυτεργάτες, κατά τη διάρκεια απεργίας στις 31 Μάη 2010, καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία του νησιού η Γραμματεία Λέσβου του ΠΑΜΕ. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ οργανώνουν κινητοποίηση την Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη στις 9.30 το πρωί στο Δικαστικό Μέγαρο Μυτιλήνης, την ώρα που οι τρεις αγωνιστές δικάζονται, μετά από μήνυση της εταιρείας «ΑΝΕΚ», που κατέθεσε ο πλοίαρχος του «ΕΓ/ΟΓ ΛΙΣΣΟΣ». Πρόκειται για τους Στρατή Αντώνα, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Νίκο Μπουλμπούλη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας ΕΒΕ και τον Παρασκευά Γεωργούλα, συνδικαλιστή και Γραμματέα της ΤΕ Υπαίθρου Λέσβου του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ