ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ
«Κόκκινη κάρτα» από το λαό της Κοκκινιάς στη Χρυσή Αυγή

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία την περασμένη Κυριακή οι εκδηλώσεις που συνδιοργάνωσαν μαζικοί φορείς της Κοκκινιάς, προς τιμήν των νεκρών του αντιφασιστικού αγώνα και με αφορμή την επέτειο της 24ης Σεπτέμβρη 1944. Τη μέρα δηλαδή που οι κατοχικές δυνάμεις και οι ντόπιοι συνεργάτες τους αιματοκύλησαν για άλλη μια φορά τον Κοκκινιώτικο λαό, που 40 μέρες μετά το Μπλόκο της Κοκκινιάς (17 Αυγούστου 1944) είχε συγκεντρωθεί στην Πλατεία της Οσίας Ξένης για να τιμήσει τη μνήμη των νεκρών παιδιών του.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί με τον περίπατο - ξενάγηση μαθητών σε ιστορικά σημεία της πόλης, που κατέληξε στο Μουσείο του Μπλόκου. Στο χώρο της Μάντρας του Μπλόκου οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν το απόγευμα με τουρνουά σκακιού, ομιλία, απαγγελίες και μουσικό πρόγραμμα.

Στην εκδήλωση διαβάστηκε και η παρακάτω καταγγελία: «Οι φορείς που συνδιοργανώνουν την αποψινή εκδήλωση τιμής στους νεκρούς ήρωες του αντιφασιστικού αγώνα καταγγέλλουμε τη δολοφονική επίθεση φασιστών εναντίων κομμουνιστών που κολλούσαν αφίσες για το 39ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή". Επιτέθηκαν με σιδηρολοστούς, καδρόνια με καρφιά και άλλα δολοφονικά εργαλεία και τραυμάτισαν 9 μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ.

Καλούμε το λαό της πόλης μας, στις γειτονιές μας, που μαστίζονται από την ανεργία και την ανέχεια, να απομονώσει τους φασίστες! Καλούμε κάθε Κοκκινιώτη και Κοκκινιώτισσα, μαζί με τον αγώνα μας για καλύτερη παιδεία και υγεία, για αξιοπρεπή ζωή και για την αποτροπή ιμπεριαλιστικών πολέμων, να χτυπήσουμε αποφασιστικά το φασισμό, κόβοντας τη ρίζα που το γεννά διαρκώς, που δεν είναι άλλο παρά το σημερινό άδικο και βάρβαρο σύστημα που ζούμε. Αυτός ο αγώνας, για να έχει και τα απαιτούμενα αποτελέσματα δεν μπορεί παρά να είναι κοινός, καλά οργανωμένος και αποφασιστικός!».

Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν απ' τους παρακάτω φορείς, που εξέδωσαν και την ανακοίνωση - καταγγελία: Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης/ΔΣΕ - Παράρτημα Κοκκινιάς, Ενωση Συλλόγων Γονέων Νίκαιας - Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς, Σύλλογος Γυναικών Νίκαιας, ΑΦΜΟ/ΑΦΟΑΝ, ΟΦΟΝ, Σύλλογος «Κ. Βάρναλης», Εκπολιτιστικός/Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγ. Τριάδος Νίκαιας, Εκπολιτιστικός/Εξωραϊστικός Σύλλογος Ασπρων Χωμάτων «Η Μέριμνα».

Αναπάντητα ερωτήματα για το θάνατο του 19χρονου

Το σημείο που ο 19χρονος έχασε τη ζωή του
Το σημείο που ο 19χρονος έχασε τη ζωή του
Δεν έχουν διαφωτιστεί μέχρι σήμερα οι συνθήκες του τραγικού θανάτου του 19χρονου Θανάση Καναούτη για ένα εισιτήριο. Το περιστατικό είχε συμβεί τον περασμένο Αύγουστο σε δρομολόγιο τρόλεϊ της γραμμής Ζάππειο - Αγ. Ιερόθεος, μετά από έλεγχο ελεγκτή. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το πόρισμα του πραγματογνώμονα δεν ξεδιαλύνει τις συνθήκες του τραγικού συμβάντος, αφού δεν αναφέρει τον τρόπο με τον οποίο άνοιξε η πόρτα του τρόλεϊ με αποτέλεσμα την πτώση του νεαρού που προκάλεσε το θάνατό του. Ο θάνατος προήλθε από βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση στο πίσω μέρος της κεφαλής του λόγω της πτώσης του από ψηλό σημείο κι εσωτερικής αιμορραγίας που ακολούθησε.

Στο πόρισμα αναφέρεται πως ο τρόπος με τον οποίο άνοιξε η πόρτα του τρόλεϊ θα προκύψει πιθανόν μόνο από καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων. Το πόρισμα, έκτασης 100 σελίδων, αναφέρεται σε τεχνικά χαρακτηριστικά του οχήματος και στους τρόπους και τη δύναμη που απαιτείται για να ανοίξει η πόρτα του. Σύμφωνα με αυτό, η πόρτα του οχήματος μπορεί να ανοίξει από τον οδηγό του τρόλεϊ, με χειροκίνητο τρόπο, όπου απαιτείται δύναμη τουλάχιστον 80 - 85 κιλών ή με το πάτημα του κουμπιού «ειδικών καταστάσεων» που μεταφέρει πίεση 5,3 bar (ατμοσφαιρών).

Στο πόρισμα επισυνάπτονται τα σχετικά εγχειρίδια της κατασκευάστριας εταιρείας των τρόλεϊ και δεδομένα από σχετικές επιτόπιες έρευνες, χωρίς όμως να υπάρχει μία σχετική περιγραφή του όλου περιστατικού ή κάποια άλλη αποσαφήνιση. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά στο αν ο νεαρός έχασε την ισορροπία του όταν το πόδι του παγιδεύτηκε στη μισόκλειστη πόρτα του τρόλεϊ.

Η πλευρά του 19χρονου εστιάζει το ενδιαφέρον της στη δακτυλοσκοπική εξέταση στο εσωτερικό του οχήματος καθώς υποστηρίζει πως υπάρχουν ενδείξεις ότι το μπουτόν για να ανοίξει η πόρτα το πάτησε ο ελεγκτής και όχι ο νεαρός που είχε χάσει την ισορροπία του και βρισκόταν ήδη με την πλάτη στην πόρτα του τρόλεϊ.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Τροχαίας έχουν συγκεντρώσει περίπου οκτώ καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων και αναμένονται σχετικές εκθέσεις των τεχνικών συμβούλων της οικογένειας του θύματος.

Προς εμπορευματοποίηση οι χορτολιβαδικές εκτάσεις

Στα χέρια των ιδιωτικών συμφερόντων παραδίδει το υπουργείο Περιβάλλοντος τη δημόσια γη προς... δόξαν της αποκαλούμενης επιχειρηματικότητας! Ενώ ακυρώνεται στην ουσία κάθε διοικητική πράξη που εκδόθηκε κατ' εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας όπως π.χ. αποφάσεις κήρυξης καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προχωρά με σχέδιο νόμου στην κατάργηση των περιορισμών που ισχύουν για 19,4 εκατομμύρια στρέμματα δημόσιας γης σε όλη τη χώρα. Ετσι, οι χορτολιβαδικές εκτάσεις διαχωρίζονται από το πλαίσιο προστασίας των δασικών εκτάσεων και βαφτίζονται «δημόσιες γαίες». Αυτό σημαίνει ότι παύουν να θεωρούνται προστατευμένες εκτάσεις, δεν μπορούν να κηρυχθούν αναδασωτέες και μπορούν να εγκατασταθούν εκεί πλήθος βιοτεχνικών/βιομηχανικών χρήσεων ακόμα και να κτιστούν. Επίσης, διευρύνεται ο αριθμός και το είδος των δραστηριοτήτων που επιτρέπονται σε δάσος ή δασική έκταση. Τουτέστιν, στις «δημόσιες γαίες» αλλά και στα δάση και τις δασικές εκτάσεις επιτρέπει πλήθος επεμβάσεων, από απλό σκάψιμο μέχρι κατασκευή εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων... Αξίζει να αναφέρουμε ότι εκτός από την επαρχία, πολλές εκτάσεις σε ορεινούς όγκους της Αττικής (Πεντέλη, Υμηττός, περιαστικά δάση της Αττικής κ.ά.) είναι χαρακτηρισμένες ως χορτολιβαδικές και αυτή η εξέλιξη ανοίγει το δρόμο για την εμπορική αξιοποίηση και εκμετάλλευση.

ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
7ήμερη εκδρομή στη Βουλγαρία

Ενόψει του 13ου Συνεδρίου της FIR (Διεθνής Ομοσπονδία Αντιστασιακών) στη Σόφια στις 5-6 Οκτώβρη, η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ διοργανώνει 7ήμερη εκδρομή στη Βουλγαρία, στο διάστημα, από Τρίτη 1 έως Δευτέρα 7 Οκτώβρη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη σε Μπουργκάς, Φιλιππούπολη, Σόφια, Σαντάντσκι. (Τιμή συμμετοχής 320 ευρώ σε δωμάτιο 2κλινο. Σε μονόκλινο δωμάτιο 390 ευρώ. Στην τιμή περιλαμβάνονται μετακινήσεις, 6 διανυκτερεύσεις, 6 πρωινά και 5 δείπνα εντός ξενοδοχείου).

Δηλώσεις συμμετοχής (και πληροφορίες) έως την Τρίτη 24 Σεπτέμβρη στο τηλέφωνο 210.8222.952 (κάθε μέρα, εκτός Σαββατοκύριακου, από τις 8 π.μ. έως τη 1 μ.μ., και στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο περίπτερο της Αντίστασης).

ΠΕΚΑΜ - ΟΓΕ
Προσκύνημα στη Μακρόνησο

Η ΠΕΚΑΜ (Μακρονησιώτες) και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας διοργανώνουν προσκύνημα - εκδήλωση τιμής και μνήμης στο Μακρονήσι, τόπο εξορίας και μαρτυρίου χιλιάδων αγωνιστών, την ερχόμενη Κυριακή 22.9.2013. Θα δρομολογηθούν πούλμαν, που θα ξεκινήσουν για το Λαύριο από την πλατεία Κάνιγγος, την Κυριακή 22.9.013 ώρα 7.30 το πρωί. Για κρατήσεις θέσεων στα τηλέφωνα 210.3247.820, 6974.278.797 και 6980.363.160.

Συνεχίζεται η μετασεισμική δραστηριότητα

Δύο νέες σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν χτες το πρωί στην περιοχή της Αμφίκλειας. Ο πρώτος σεισμός, μεγέθους 3,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 07.46, ενώ ο δεύτερος στις 10.39, μεγέθους 4 Ρίχτερ. Το επίκεντρο εντοπίζεται νοτιοανατολικά της Λαμίας. Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται μετά τις προχτεσινές σεισμικές δονήσεις μεγέθους 4,5 και 4,8 βαθμών που έγιναν αισθητές και στην Αθήνα. Το ακριβές τους επίκεντρο εντοπίζεται 24 χλμ. δυτικά - βορειοδυτικά της Αταλάντης.

Να σημειωθεί ότι κτίρια που είχαν υποστεί ρωγμές από τον προηγούμενο σεισμό, τώρα έχουν γίνει ετοιμόρροπα ενώ κάποιες αποθήκες ισοπεδώθηκαν. Ρωγμές σύμφωνα με πληροφορίες είναι ορατές σε σπίτια κυρίως στο Ρεγγίνι, τη Δρυμαία και τους Ξυλίκους. Στην Αμφίκλεια βρίσκεται ειδικό κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ). Τέλος, με απόφαση του Δήμου Αμφίκλειας - Ελάτειας θα παραμείνουν κλειστά, μέχρι να γίνει επανέλεγχος των κτιρίων, οι παιδικοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων.

Νέος πρόεδρος στον ΕΟΦ

Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Λιντζέρης διορίστηκε από τη συγκυβέρνηση πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ). Η θέση ήταν κενή από τον περασμένο Ιούνη, όταν παραιτήθηκε ο Γιάννης Τούντας.

Παιχνίδια εντυπώσεων

Παιχνίδια εντυπώσεων χτες στη Βουλή ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με αφορμή διαδικαστικά ζητήματα που είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει για πάνω από δύο ώρες η έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου για τον «Κώδικα Δικηγόρων» ο οποίος ψηφίζεται σήμερα και επί των άρθρων.

Αφορμή, η ένσταση που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την οποία η ψηφοφορία που έγινε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή κατά τη διάρκεια της δεύτερης ανάγνωσης του «Κώδικα των Δικηγόρων» ήταν άκυρη. Η ένσταση έδωσε την ευκαιρία στο δίπολο ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ να αντιπαρατεθούν επί δίωρο μακριά από την ουσία των διατάξεων του νομοσχεδίου.

Παρεμβαίνοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι το ΚΚΕ το ενδιαφέρει να γίνει η συζήτηση για τις αντιδραστικές αλλαγές του «Κώδικα Δικηγόρων» που πλήττουν ιδιαίτερα τους νέους δικηγόρους.

Αυτό θέλουμε, είπε, να αναδείξουμε αλλά παρακολουθούμε επί δίωρο μια ανούσια αντιπαράθεση «περί όνου σκιάς» που αγγίζει τα όρια του «κοινοβουλευτικού κρετινισμού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ