ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να παρθούν άμεσα μέτρα για τη στέγαση των φοιτητών και σπουδαστών

Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή

Από πρόσφατες κινητοποιήσεις φοιτητών για τη στέγαση
Από πρόσφατες κινητοποιήσεις φοιτητών για τη στέγαση
Για το θέμα της στέγασης των φοιτητών και σπουδαστών κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Σπύρος Χαλβατζής.

Ολόκληρη η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Η πολιτική υπέρ των μονοπωλίων της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και των προηγούμενων, έχει κάνει δυσβάστακτο το κόστος σπουδών, έχει μετατρέψει τις σπουδές για τους φοιτητές και σπουδαστές των λαϊκών οικογενειών, που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους, κυριολεκτικά σε εφιάλτη. Πολλές χιλιάδες μένουν χωρίς δωμάτιο σε εστία. Στην Αττική υπάρχουν ολόκληρα ιδρύματα χωρίς εστία (Γεωπονικό, Πάντειο, Πανεπιστήμιο Πειραιά, ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά). Ενώ σε όσα ιδρύματα έχουν, ένα πολύ μικρό ποσοστό παίρνει δωμάτιο. Το Σεπτέμβρη του 2012, μόνο στο ΕΚΠΑ, από τις περίπου 450 αιτήσεις που έγιναν, καλύφθηκαν μόλις οι 150.

Οι συνθήκες διαμονής σε αρκετές εστίες κι ενοικιαζόμενα δωμάτια ξενοδοχείων είναι επικίνδυνες και ανθυγιεινές. Με εξαίρεση κάποια κτίρια στη Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθήνας και στις Νέες Εστίες ΕΜΠ, που βρίσκονται σε σχετικά καλή κατάσταση, τα υπόλοιπα έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα. Εχουν κοινόχρηστες τουαλέτες και μπάνια, προβλήματα ασφάλειας κτιρίου, ακόμη και κινδύνου στατικότητας κτιρίου, όπως ισχύει σήμερα με τις παλιές εστίες του ΕΜΠ που στεγάζουν 250 φοιτητές και σπουδαστές (υπάρχει σχετική μελέτη μηχανικών για το κτίριο των Παλιών Εστιών ΕΜΠ). Ειδικά τα κτίρια της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών, των Παλιών Εστιών ΕΜΠ και το Β' κτίριο της ΦΕΠΑ είναι σχεδόν ερείπια, αφού έχουν κατασκευαστεί τουλάχιστον προ 40ετίας. Η μόνωση είναι ελλιπής, υπάρχουν τοίχοι φουσκωμένοι από την υγρασία, σοβάδες που πέφτουν. Ο κλιματισμός, η θέρμανση και το ζεστό νερό δεν είναι εξασφαλισμένα ούτε στα πιο καινούρια κτίρια, καθώς λόγω υποχρηματοδότησης η συντήρηση των εγκαταστάσεων είναι ανεπαρκής.

Προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι φοιτητές που τους παραχωρήθηκαν δωμάτια σε ξενοδοχεία. Στο Πάντειο, για παράδειγμα, η διοίκηση του ιδρύματος νοίκιαζε 100 δωμάτια σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο οι φοιτητές που έμεναν έβρισκαν μέχρι και κατσαρίδες στα δωμάτιά τους. Επιπλέον, κάθε καλοκαίρι, Πάσχα και Χριστούγεννα οι φοιτητές πετιούνται έξω από τα δωμάτιά τους, για να τα αξιοποιήσει το ξενοδοχείο σε τουριστικές περιόδους, μη γνωρίζοντας αν μετά τις διακοπές θα μπορούν να επιστρέψουν. Φέτος, μία βδομάδα αφού είχε ξεκινήσει η εξεταστική περίοδος του Σεπτέμβρη, η διοίκηση του Παντείου ανακοίνωσε ότι μόνο 20 από τους 50 φοιτητές, που έμεναν στο ξενοδοχείο, μπορούν να επιστρέψουν.

Επίσης, δεν είναι εξασφαλισμένη η σίτιση στις εστίες. Για παράδειγμα, στη ΦΕΑ, στην οποία από τους 266 φοιτητές που στεγάζονται, οι 110 (σπουδαστές του ΤΕΙ Αθήνας) δεν έχουν δικαίωμα να φάνε στο εστιατόριο της εστίας, γιατί λόγω υποχρηματοδότησης το ΤΕΙ Αθήνας αποφάσισε να κόψει το κονδύλιο για τη σίτιση.

Η επικείμενη παράδοση της ευθύνης των εστιών και συνολικά της φοιτητικής μέριμνας από το υπουργείο στα ιδρύματα θα οξύνει ακόμα περισσότερο τα προβλήματα και θα ανοίξει το δρόμο για την πλήρη εμπορευματοποίηση. Τα δείγματα που υπάρχουν ως τώρα είναι αποκαλυπτικά. Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που είχε στην ευθύνη του τη φοιτητική εστία στη Δροσοπούλου, επικαλέστηκε μειωμένο προϋπολογισμό και ότι αδυνατεί να τηρήσει τη σύμβαση με τον ιδιοκτήτη, με αποτέλεσμα η εστία να κλείσει και ο ιδιοκτήτης του ακινήτου ξεκίνησε να νοικιάζει τα δωμάτια σε φοιτητές έναντι 160 ευρώ.

Για όσους προβλέπεται επίδομα ενοικίου, τα 1.000 ευρώ το χρόνο δεν φτάνουν, αν αναλογιστεί κανείς ότι το ενοίκιο ενός διαμερίσματος 35 τ.μ. κοντά σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ φτάνει περίπου τα 380 ευρώ. Μαζί με λογαριασμούς, κοινόχρηστα, ένδυση, αναλώσιμα κ.λπ. τα έξοδα αγγίζουν τα 700 - 800 ευρώ το μήνα. Ακόμα όμως και αυτή η μικρή ανακούφιση φαίνεται πως έχει μπει στο μάτι των κυβερνήσεων. Στο ΕΚΠΑ πέρυσι η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών ήταν μία βδομάδα. Εκατοντάδες φοιτητές συνωστίζονταν με τις ώρες στις ουρές καθημερινά, ενώ αν έχαναν την προθεσμία έπαυαν να δικαιούνται το επίδομα.

Σπουδαστικοί και φοιτητικοί σύλλογοι έχουν διαμορφώσει πολύ συγκεκριμένα αιτήματα για χώρους που μπορούν να αξιοποιηθούν ως εστίες. Οι διοικήσεις των ιδρυμάτων και το υπουργείο εδώ και χρόνια πετάνε ο ένας το μπαλάκι των ευθυνών στον άλλο, με σκοπό να μη γίνει τίποτα. Φυσικά όταν πρόκειται να προωθηθούν οι συναλλαγές με επιχειρήσεις, τα κονδύλια εμφανίζονται και οι διαδικασίες τρέχουν.

Τουλάχιστον δύο χρόνια τώρα το υπουργείο έχει δεσμευτεί να αξιοποιηθεί το κτίριο του ξενοδοχείου "La Mirage" στην Ομόνοια, όμως πρόσφατα ο διευθυντής του γραφείου του δημάρχου Αθήνας παραδέχτηκε πως οι διαδικασίες δεν έχουν ξεκινήσει, καθώς το ενοίκιο που πρέπει να δίνεται στο Απομαχικό Ταμείο Αεροπορίας (δική του ιδιοκτησία το κτίριο αυτό) είναι γύρω στις 15.000 ευρώ. Παράλληλα, δε διέψευσε ότι υπάρχουν σχέδια κατασκευαστικών εταιρειών για ανάπλαση της περιοχής του Μεταξουργείου και δημιουργία φοιτητικών κατοικιών με νοίκι. Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά έχει παραχωρηθεί σχεδόν δέκα χρόνια το κτίριο των ολυμπιακών εγκαταστάσεων στην Κοκκινιά. Οι φοιτητές όλα αυτά τα χρόνια το διεκδικούσαν για να γίνει εστία, μιας και δεν υπάρχει ούτε ένα δωμάτιο για περίπου 8.000 ενεργούς φοιτητές. Μετά από τόσα χρόνια όχι μόνο δεν έχει γίνει, αλλά φέτος το καλοκαίρι μεταφέρθηκε σε νέα γραφεία εκεί το κέντρο ερευνών του πανεπιστημίου.

Και ο χώρος δίπλα από την πρώην μαθητική εστία Αγ. Αναργύρων θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως εστία για τους σπουδαστές των ΤΕΙ. Ομως, παρόλο που το Δημοτικό Συμβούλιο των Αγ. Αναργύρων και η διοίκηση του ΤΕΙ Πειραιά έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους και παρά το ότι έχουν πραγματοποιηθεί και σχετικές μελέτες, που επιβεβαιώνουν την καταλληλότητα του χώρου, η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα. Την ίδια στιγμή, κι ενώ τα ΤΕΙ στην Αττική δεν έχουν εστία, η διοίκηση του ΤΕΙ Αθήνας, σε συνεργασία με μεσιτικά γραφεία, βρίσκει ενοικιαζόμενα σπίτια στους σπουδαστές.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει ώστε:

  • Να αξιοποιηθούν κτίρια της ακίνητης περιουσίας των ιδρυμάτων και του Δημοσίου ως εστίες και όχι για επιχειρηματικούς σκοπούς.
  • Να λειτουργήσουν νέες εστίες στην ευθύνη του κράτους, χωρίς επιχειρήσεις, ιδιώτες, ενοίκια και να μην κλείσουν, να μην ιδιωτικοποιηθούν και να μην επιβληθούν ενοίκια στις ήδη υπάρχουσες.
  • Να επισκευαστούν και να ανακαινιστούν όλες οι παλιές εστίες με κρατική δαπάνη και να λειτουργούν με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
  • Να ενοικιαστούν άμεσα δωμάτια σε ξενοδοχεία για όσους έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο.
  • Να δοθεί επαρκές επίδομα στέγασης σε όσους σπουδάζουν μακριά από τις πόλεις τους και δεν τους δέχτηκαν σε εστίες, ιδιαίτερα σε παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών, παιδιά με άνεργους γονείς.
  • Να εξασφαλιστεί δωρεάν σίτιση για όλους τους οικότροφους και να μην κλείσει κανένα εστιατόριο».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ