ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
Παπαγαλάκια του ΣΕΒ οι ναζί

Ιδια παπαγαλάκια του ΣΕΒ οι ναζί της Χρυσής Αυγής έσπευσαν να αναπαραγάγουν τα αιτήματα των βιομηχάνων για ακόμα μεγαλύτερα προνόμια. Αφορμή αυτή τη φορά η μεταφορά της έδρας της ΒΙΟΧΑΛΚΟ στο Βέλγιο, όπως αποφάσισαν οι μεγαλομέτοχοι του ομίλου, επιδιώκοντας να εξασφαλίσουν ακόμα καλύτερους όρους κερδοφορίας, ευκολότερη πρόσβαση στις χρηματαγορές και εντονότερη κλιμάκωση της εκβιαστικής πολιτικής σε βάρος των εργαζομένων, τους οποίους η διοίκηση της επιχείρησης επιδιώκει να τους έχει σε συνεχή ομηρία με το φόβο της επαπειλούμενης ανεργίας.

Γράφουν οι ναζί στην ιστοσελίδα τους, κλαψουρίζοντας για το ...δράμα των μεγαλοκαρχαριών: «Η βαριά φορολόγηση των επιχειρήσεων (πολύ βαρύτερη από την αντίστοιχη των γειτονικών χωρών), οι συνεχείς αυξήσεις στην τιμή των καυσίμων, το υψηλό ενεργειακό κόστος, είναι παράγοντες που οδηγούν στο συμπέρασμα πως η κυβέρνηση και η τρόικα κάνουν οτιδήποτε είναι δυνατό προκειμένου να αφανίσουν την ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα». Αρα τι ζητάνε; Νέες φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο, τζάμπα καύσιμο σαν το αφορολόγητο πετρέλαιο άλλων αφεντικών τους, των εφοπλιστών, κ.ά.

Το κείμενο των ναζί είναι πανομοιότυπο με ανακοίνωση του ΣΕΒ που γράφει σχετικά: «Δεν μπορεί η κυβέρνηση να ασχολείται σύσσωμη επί ένα χρόνο με το θέμα του ΦΠΑ στα εστιατόρια, ενώ ταυτόχρονα αγνοεί το θέμα των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στην ενέργεια (...) Η ελληνική βιομηχανία (...) δεν αντέχει πια κάτω από το συνδυασμένο βάρος της κρίσης, της έλλειψης ρευστότητας, της υπερφορολόγησης, του αβάσταχτου κόστους της ενέργειας και του αντιεπενδυτικού περιβάλλοντος».

Σάρκα από τη σάρκα του εκμεταλλευτικού συστήματος οι ναζί, γέννημα και θρέμμα του, κάνουν ό,τι μπορούν προς εξυπηρέτηση των αφεντικών τους, κόντρα κι ενάντια στα πλατιά λαϊκά συμφέροντα, τους εργάτες που θέλουν προσκυνημένους, τρομοκρατημένους, να δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί.

Οταν η Χρυσή Αυγή αποθεώνει το «Εθνος»

Τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής Παναγιώταρος και Κασιδιάρης, στη διαδικτυακή εκπομπή τους, σήκωσαν σαν σημαία την εφημερίδα «Εθνος» της Δευτέρας (16/9) για να προβάλουν με χαρά τον τεράστιο τίτλο της που έγραφε: «Μαύρη εισβολή σε κόκκινες γειτονιές».

Παίρνουν πάσα από τον τίτλο, και την προβολή που τους κάνει η εφημερίδα με τη διαφορά, όπως είπαν τα τσιράκια των εφοπλιστών, ότι η εισβολή είναι γαλάζια. Το «Εθνος» στην πρώτη σελίδα έγραφε: «Πώς οι κόκκινες γειτονιές του Πειραιά βάφονται μαύρες». Ενας τίτλος που ήρθε λίγες μέρες μετά τη δολοφονική επίθεση της ναζιστικής συμμορίας στο Πέραμα. Γράφαμε χτες στον «Ριζοσπάστη» για την αβάντα αστικών ΜΜΕ στη Χρυσή Αυγή. Και ύστερα τάχα κάνουν πως τους καταδικάζουν, αναρωτιούνται ποιος τους ενισχύει, όταν οι ίδιοι με τέτοια προβολή τους «φουσκώνουν», προκειμένου να τους κάνουν αποδεκτούς στο λαό. Αλλωστε, σάρκα από τη σάρκα των αστών είναι, δικοί τους τραμπούκοι είναι. Το οργανωμένο λαϊκό κίνημα έχει τη δύναμη να τους κάνει να μην μπορούν να σταθούν πουθενά, να μην τους χωράει ο τόπος. Να τους πετάξει έξω από τα εργοστάσια, από τα σχολεία και τις σχολές, από τις εργατικές, λαϊκές γειτονιές. Να νιώθουν παντού ανεπιθύμητοι.

Στρατηγική απόκρυψης της φτώχειας

Παραδόθηκε η μελέτη του ΟΟΣΑ για τα κοινωνικά προγράμματα στη χώρα μας στο υπουργείο Εργασίας. Και ήταν μια ευκαιρία για την πολιτική του ηγεσία να μας πει ότι έχει καταστρώσει Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Προστασία και Ενταξη. Στοιχείο αυτής της στρατηγικής η δημιουργία ενός «διχτυού ασφαλείας» μέσα από το οποίο θα κατοχυρώνεται «ένα ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης» σε κάθε πολίτη, όπως διατείνεται το υπουργείο. Για το σκοπό αυτό, όπως είναι γνωστό, θα αποδοθούν το 2014, μόλις 20 εκατομμύρια ευρώ για την πιλοτική εφαρμογή αλλά μετά -υπόσχονται- ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα επεκταθεί, χωρίς βέβαια να ορίζουν το ύψος των δαπανών.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια όπως προκύπτει απ' όλες τις σχετικές μελέτες και δηλώσεις, θα πρόκειται για προγράμματα που το μόνο που φιλοδοξούν να κάνουν, είναι να περιορίσουν την ακραία φτώχεια. Να ρίχνουν μερικά ψίχουλα στους πιο εξαθλιωμένους, τους οποίους προκάλεσε η δική τους αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική. Γιατί είναι φανερό, ότι τα προγράμματα αυτά δεν μπορούν να ανακόψουν την εξάπλωση της φτώχειας και της ανέχειας που καλύπτουν όλο και μεγαλύτερα τμήματα άνεργων, συνταξιούχων ακόμα και εργαζόμενων. Ερχονται περισσότερο να «κουκουλώσουν» τις ακραίες εκδηλώσεις τους, παρά να τις αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Αλλωστε και τα κονδύλια που σχεδιάζονται να δοθούν είναι μόνο ένα μέρος από την αφαίμαξη πόρων απ' άλλα προγράμματα και κοινωνικά επιδόματα τα οποία καταργήθηκαν.

Γιατί την ώρα που η κυβέρνηση καταστρώνει «στρατηγικές» για τη φτώχεια και υπόσχεται κάποια βοηθήματα σε λίγους, την ίδια στιγμή, με το μεσοπρόθεσμο, μόνο για το 2014, αφαίρεσε 114 εκατομμύρια από τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, καταργώντας το για τους ηλικίας 60 έως 64 ετών. Αφαίρεσε από φτωχές οικογένειες οικογενειακά επιδόματα 86 εκατ. ευρώ, στα άτομα με αναπηρία περιέκοψε τις αποζημιώσεις μετακίνησης κατά 82 εκατ. ευρώ, ενώ κατά 30 εκατ. μείωσε και τα ειδικά επιδόματα ανεργίας. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Ιούλη με 1,5 εκατομμύρια ανέργους σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ και πάνω από 1 εκατομμύριο εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ, επίδομα τακτικής ανεργίας έλαβαν μόλις 138.000 (το 13,5%). Ετσι φαίνεται ότι εννοεί την αποτελεσματικότητα της «Κοινωνικής Προστασίας» η κυβέρνηση που μάλιστα ανέθεσε στο γνωστό ΟΟΣΑ να την καθοδηγήσει στο έργο της!

Αφού λοιπόν στραγγάλισε χιλιάδες φτωχές και αδύναμες οικογένειες, τώρα σχεδιάζει μερικά ψίχουλα με το «εγγυημένο εισόδημα», που εγγυάται μόνο την απόλυτη φτώχεια.

Να μη βρίσκουν τόπο να σταθούν

Η οργανωμένη μαφιόζικη δολοφονική επίθεση της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα σε βάρος μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, εργατών της Ζώνης και πρωτοπόρων συνδικαλιστών, την περασμένη Πέμπτη, έγινε επειδή οι κομμουνιστές ήταν, είναι και θα είναι στην πρώτη γραμμή της πάλης κόντρα στους εφοπλιστές και τους μεγαλοεργολάβους, που θέλουν μεροκάματα πείνας και τσακισμένα δικαιώματα για τους εργάτες, ενώ ναυπηγούν και επισκευάζουν τα βαπόρια τους σε ξένα ναυπηγεία, καταδικάζοντας το λαό στην ανεργία. Χρειάστηκαν μόλις λίγα 24ωρα για να επιβεβαιωθεί αυτό από τους ίδιους τους χρυσαυγίτες. Δευτέρα βράδυ σε μάζωξη φασιστοειδών, πάλι στο Πέραμα, κάλεσαν δημοσιογράφους για να δηλώσουν ξεκάθαρα:

«Εχουμε το δικαίωμα, λοιπόν, κι εμείς να κάνουμε ένα σωματείο (σ.σ. εργοδοτικό εντός Ζώνης) και με αυτό το σωματείο, βάσει νόμου, που θα αποτελείται από αρκετά μέλη, θα διαφοροποιήσουμε τα μεροκάματά μας (...) Τα μεροκάματα που παίρναμε πριν δύο, τρία ή τέσσερα χρόνια ήταν πάρα πολύ μεγάλα και υψηλά (...) Θα μπορούσαμε να χαμηλώσουμε τα μεροκάματά μας, να εγγυηθούμε στους Ελληνες εφοπλιστές ότι αν φέρουν τα βαπόρια τους εδώ θα σταματήσουμε τις απεργίες που γίνονταν όλα αυτά τα χρόνια για διάφορους λόγους». Και παρακάτω: «Θα έρθουν πλοία να γίνουν επισκευές και από κει και πέρα, σιγά σιγά, οι άνθρωποι να διεκδικήσουν αυτό που δικαιούνται κανονικά». Θυμίζουμε ότι ήδη από τον Αύγουστο διακήρυσσαν ανοιχτά ότι πάνε «μαζί με τους εφοπλιστές μας, γιατί από κει πέρα εξαρτιόμαστε».

Γι' αυτό χτύπησαν αυτά τα αποβράσματα τους πρωτοπόρους αγωνιστές του λαού, τους κομμουνιστές. Για να επιβάλουν, ίδια μαντρόσκυλα του συστήματος, καταπώς συμφέρει τα αφεντικά τους, μεροκάματα πείνας και να εξαφανίσουν τα εργασιακά δικαιώματα. Να δουλεύουν οι εργάτες τζάμπα στους εργολάβους και τους εφοπλιστές, το δε μαστίγιο στα κάτεργα να το κρατάνε οι φασίστες, και κάποια στιγμή, στην ...άλλη ζωή, να δουν αυτοί, οι «αντισυστημικοί», αν και τι δικαιούται ο εργάτης. Τι άλλο να ζητήσουν τρόικα, κυβέρνηση, Ενωση Εφοπλιστών και ΣΕΒ; Γι' αυτό με τάγματα εφόδου χτυπούν εργάτες. Και είναι καρφί στο μάτι τους η αταλάντευτη δράση του Κόμματος για την υπεράσπιση των λαϊκών και εργατικών δικαιωμάτων, κόντρα στις ορέξεις της μεγαλοεργοδοσίας που έχει για μπράβους της τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

Βέβαια, σαν υπόκοσμος που είναι, δρουν στο σκοτάδι. Οπου οι εργάτες με τα σωματεία τους και ο λαός με τους μαζικούς φορείς του στάθηκαν οργανωμένα απέναντι στους θρασύδειλους χρυσαυγίτες, οι φασίστες έβαλαν την ουρά στα σκέλια και κρύφτηκαν στις τρύπες τους. Γιατί το εργατικό - λαϊκό κίνημα έχει τη δύναμη να τους κάνει να μην μπορούν να σταθούν πουθενά, να μην τους χωράει ο τόπος. Να τους αποκαλύπτει και να τους ξεμπροστιάζει παντού για το βρώμικο ρόλο τους, τι λένε, τι θέλουν, τι κάνουν σε βάρος του λαού και της προοπτικής του, ποια συμφέροντα ιστορικά και διαχρονικά εξυπηρετούν. Να τους πετάξει έξω από τα εργοστάσια, από τα σχολεία και τις σχολές, από τις εργατικές, λαϊκές γειτονιές. Να νιώθουν παντού ανεπιθύμητοι.


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ