ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλλαγή στη νομοθεσία ανήγγειλε η κυβέρνηση

Προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα, αφού η ισχύουσα νομοθεσία είναι υπεραρκετή για να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε έγκλημα

Τη διεύρυνση της τρομο-νομοθεσίας, με πρόσχημα την αντιμετώπιση του φασιστικού φαινομένου, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας. Με αφορμή τη στυγνή δολοφονία του 34χρονου στο Κερατσίνι, η κυβέρνηση ανήγγειλε την έναρξη δημόσιου διαλόγου για πρόταση νόμου που θα υποβληθεί «με αντικείμενο τη διεύρυνση του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα περί εγκληματικής οργάνωσης και του άρθρου 195 του ΠΚ περί του τι συνιστά κατάρτιση ένοπλης ομάδας».

Η πρεμούρα της κυβέρνησης να παρέμβει νομοθετικά προκαλεί ερωτήματα, με δεδομένο ότι η υπάρχουσα νομοθεσία είναι υπεραρκετή για να αντιμετωπίσει κάθε είδους έγκλημα. Σημειώνεται ότι πριν τη δολοφονία, η κυβέρνηση είχε κάνει νομικές επεξεργασίες για αλλαγές στα σχετικά άρθρα. Οι προτάσεις αυτές θα κατατεθούν σύντομα.

Τις νομοθετικές πρωτοβουλίες «για να αντιμετωπιστεί ως εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή» επιβεβαίωσε και η συνάντηση που είχαν χτες οι Σαμαράς - Βενιζέλος στο Μέγαρο Μαξίμου για τον έλεγχο του αντιλαϊκού έργου της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, στελέχη της κυβέρνησης απέκλειαν προσώρας το ενδεχόμενο να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή.

«Η Χρυσή Αυγή έχει ως προτεραιότητά της τη βία και πρέπει να αντιμετωπιστεί ως εγκληματική οργάνωση. Τώρα πλέον έχει ξεπεραστεί κάθε όριο. Το κράτος δικαίου πρέπει να επιβληθεί», τόνιζαν, προαναγγέλλοντας ότι «θα γίνει άμεσα και τροποποίηση επί το αυστηρότερο κρίσιμων διατάξεων της ποινικής νομοθεσίας». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός σε σύσκεψη που είχε νωρίτερα με τους αρμόδιους υπουργούς ζήτησε την «ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών για να αντιμετωπισθεί η βία».

Δίπλα σ' αυτά, ο Ε. Βενιζέλος δεν έχασε την ευκαιρία να αναμασήσει την αντιδραστική θεωρία των άκρων, που ρίχνει νερό στο μύλο της Χρυσής Αυγής. Οπως είπε, «εκτός όμως από αυτούς που δρουν εγκληματικά, υπάρχουν και αυτοί που καλλιεργούν τη στρατηγική της έντασης και περιμένουν να εισπράξουν οφέλη». Στο ίδιο πνεύμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση θέλει να υπάρξει διακομματικός φραγμός στον φαύλο κύκλο της έντασης και της βίας», καθώς, όπως είπε, «η δημοκρατία χρειάζεται σταθερότητα, σύνεση και υπευθυνότητα από όλους».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο επικεφαλής της ομάδας των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα, ζήτησε από την κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο να θέσει «εκτός νόμου» τη Χρυσή Αυγή, λέγοντας ότι «αν η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορέσει να θέσει τέρμα στη γεμάτη μίσος συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής, η επικείμενη ελληνική Προεδρία θα είναι απαράδεκτη».

Θρασίμια οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί

Προκλητικές οι ανακοινώσεις της Χρυσής Αυγής και οι ισχυρισμοί του δολοφόνου

Οι θρασύδειλοι τραμπούκοι στοχοποιούν νεολαίους και πρωτοπόρους εργάτες για να τρομοκρατήσουν συνολικά το κίνημα

Eurokinissi

Οι θρασύδειλοι τραμπούκοι στοχοποιούν νεολαίους και πρωτοπόρους εργάτες για να τρομοκρατήσουν συνολικά το κίνημα
Την ίδια ώρα που ο 45χρονος φονιάς ομολογούσε στην αστυνομία ότι πήγαινε στα γραφεία της ναζιστικής συμμορίας «5 με 7 φορές τη βδομάδα», οι βουλευτές και εκπρόσωποι του φασιστικού μορφώματος έσκιζαν τα ρούχα τους ότι δεν έχουν καμία σχέση με το περιστατικό. Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, οι χρυσαυγίτες ζητούσαν και τα ρέστα, καταγγέλλοντας «τους άθλιους συκοφάντες που την εμπλέκουν καθ' οιονδήποτε τρόπο» στη δολοφονία του 34χρονου. Απειλούσε μάλιστα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη...

Λίγο αργότερα, ο βουλευτής Ηλ. Κασιδιάρης, περιστοιχισμένος από τους επίσης βουλευτές Ηλιόπουλο και Παναγιώταρο, στήθηκε μπρος στις κάμερες για να δηλώσει ότι η οργάνωση «δεν έχει καμία σχέση με το έγκλημα του Κερατσινίου (...)». Τα ίδια δήλωσε και στη Βουλή, όπου επιχείρησε να θολώσει τα νερά λέγοντας: «(...) θέλω να καταγγείλω όλους αυτούς που (...) πολιτικολογούν εδώ μέσα και προσπαθούν να κερδίσουν ψήφους (...)».

Στο ίδιο πνεύμα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ναζιστικής οργάνωσης Χρ. Παππάς, έλεγε στις κάμερες ότι «ο κάθε ημιπαράφρων μπορεί να λέει ότι είναι Χρυσή Αυγή. Και 'γω είμαι Αρειανός, τι σημαίνει αυτό..;». Ολα αυτά, αφού προηγούμενα ο δολοφόνος είχε ομολογήσει ότι είναι χρυσαυγίτης. Στο μεταξύ, από νωρίς το πρωί, σε διάφορα φασιστο-site διακινούνταν πανομοιότυπο κείμενο που αναρτήθηκε αργότερα το μεσημέρι και στην ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής, όπου οι νεοναζί αναζητούσαν κάλυψη για το φονικό, στην κυβέρνηση.

Εγραψαν μεταξύ άλλων: «Μέχρι και η κυβέρνηση απέρριψε τους ισχυρισμούς της Αριστεράς ότι η Χρυσή Αυγή ευθύνεται για τη δολοφονία του 34χρονου. "Θα πρέπει να περιμένουμε να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση της δολοφονίας. Δεν γνωρίζω αν υπήρχαν πολιτικά κίνητρα, είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα" είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου» έγραφε το κείμενο που διακινούσαν τα φασιστοειδή.

Σύμφωνα με τις αρχές, «ο δράστης, κατά την εξέτασή του στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, ομολόγησε την πράξη του και παραδέχτηκε ότι ανήκει σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από μαρτυρικές καταθέσεις». Κατά πληροφορίες, ισχυρίστηκε πως πρόσκειται ιδεολογικά στην Χρυσή Αυγή και ότι 5 - 6 φορές τη βδομάδα επισκεπτόταν τα τοπικά της γραφεία.

Σύμφωνα εξάλλου με την Αστυνομία, «σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του δράστη, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένας ηλεκτρικός εκκενωτής (tazer). Οπως κατέθεσε η σύζυγός του, στην οικία, υπήρχαν επιπλέον ένα πτυσσόμενο γκλομπ και έντυπο υλικό συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, τα οποία απομάκρυνε, μετά το περιστατικό, και αναζητούνται». Κατά πληροφορίες, ο δράστης εργαζόταν σε κατάστημα της ιχθυόσκαλας και το τελευταίο χρονικό διάστημα σε εταιρεία διανομής πετρελαιοειδών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μετά το συμβάν ειδοποίησε τη σύζυγό του να κρύψει ό,τι υλικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε βάρος του και να τον συνδέει με τη Χρυσή Αυγή. Αργότερα συνελήφθη η σύζυγος του δράστη και άλλη μια γυναίκα, επειδή κατέθεσαν ψευδώς για τα αντικείμενα που φέρεται ότι απομακρύνθηκαν από το σπίτι του δράστη, με προορισμό το σπίτι του προέδρου της ΤΟ της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια.

Επιπλέον, συνελήφθη για παράβαση του νόμου περί όπλων ο υπεύθυνος της Τοπικής Οργάνωσης της Χρυσής Αυγής του Πειραιά, καθώς από τις έρευνες που έγιναν στους χώρους των γραφείων βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα πτυσσόμενο γκλοπ. Ο δράστης οδηγήθηκε χτες στον εισαγγελέα Πειραιά.

Συνομιλία με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης επικοινώνησε σήμερα με το ΚΚΕ και είχε συνομιλία με το μέλος του ΠΓ της ΚΕ Κώστα Παρασκευά. Μετέφερε στο ΚΚΕ την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για συνάντηση κομμάτων και την ανάληψη δράσεων εναντίον της Χρυσής Αυγής. Στη συνομιλία ο Κώστας Παρασκευάς επανέλαβε την ανάγκη ο λαός και η νεολαία να συντονίσουν και να οργανώσουν την πάλη τους, μέσα από τις γραμμές των εργατικών σωματείων και των άλλων οργανώσεων του λαού και της νεολαίας για την αντιμετώπιση και απομόνωση των φασιστών της Χρυσής Αυγής. Σε αυτήν την υπόθεση συμβάλλουν τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και χρειάζεται να συμβάλει ο καθένας. Επίσης, στα πλαίσια του Kοινοβουλίου υπάρχουν διαδικασίες όπου μπορεί να αναπτυχθεί συζήτηση μεταξύ των κομμάτων γι' αυτό το θέμα.

Ερευνες της Αστυνομίας

Ερευνες σε γραφεία της φασιστικής Χρυσής Αυγής σε Αθήνα (Μεσογείων, Δηλιγιάννη), Νίκαια, Αλιμο και αλλού, έκανε χτες η Αστυνομία, παρουσία εισαγγελέων. Οσον αφορά στη δολοφονία του 34χρονου, το δελτίο Τύπου της Αστυνομίας κάνει προκλητικά λόγο για «επεισόδιο - συμπλοκή μεταξύ δύο ομάδων ατόμων», ενώ πρόκειται για εν ψυχρώ επίθεση, που οδήγησε σε ανθρωποκτονία. Για τη δική της επέμβαση, λέει ότι ήταν άμεση, αλλά «την ώρα που οι αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο, το θύμα είχε δεχθεί ήδη τα χτυπήματα». Στο μεταξύ, 15 άτομα προσήχθησαν προχτές, Τρίτη, από την Αστυνομία, στα πλαίσια των ερευνών της για την επίθεση σε βάρος μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Πέραμα. Μέχρι προχτές είχαν γίνει 24 προσαγωγές.

Θύμα επίθεσης ο Π. Καμμένος

Θύμα επίθεσης έπεσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος κατά την επίσκεψή του χτες στο σημείο της δολοφονίας στην Αμφιάλη, όπου δέχτηκε φραστική επίθεση και προπηλακίστηκε από συγκεντρωμένους. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, άγνωστοι έσπασαν το τζάμι στο συνοδευτικό αυτοκίνητο, ενώ ο Π. Καμμένος φυγαδεύτηκε με μοτοσικλέτα συνεργάτη του με ματωμένη μύτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ