ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ
Με το σταγονόμετρο επεμβάσεις και υγειονομικό υλικό

Απίστευτες γνωματεύσεις από τους γιατρούς ζητά το υπουργείο Υγείας

Σε δραγουμάνο της εισαγωγής των απόρων και των ανασφαλίστων στα δημόσια νοσοκομεία μετατρέπεται το ίδιο το υπουργείο Υγείας αφαιρώντας τη δυνατότητα αυτή από την επιστημονική κρίση των γιατρών στην ώρα της ανάγκης των αρρώστων.

Οι «προϋποθέσεις, τα κριτήρια και οι διαδικασίες» για την «πρόσβαση στο σύστημα νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανασφαλίστων και οικονομικά αδυνάμων πολιτών» προσδιορίζονται κατά διαστήματα από κοινές αποφάσεις των υπουργών Υγείας και Οικονομικών. Η τελευταία κοινή απόφαση εκδόθηκε το 2006 και αναφέρεται σε έξι κατηγορίες ανασφαλίστων των οποίων το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα δεν ξεπερνά το ποσό των 6.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 20% για τη σύζυγο και κάθε ανήλικο ή προστατευόμενο παιδί.

Με δύο νεότερες εγκυκλίους (25/7/2013 και 16/9/2013) ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Πελοπίδας Καλλίρης επανέρχεται στο θέμα με σκοπό όπως αναφέρεται «την επίτευξη του ελέγχου, περιορισμού, και εξορθολογισμού των δαπανών στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και δεδομένου ότι δεχόμαστε πλήθος αιτημάτων οικονομικά αδυνάτων και ανασφαλίστων πολιτών, κατόχων βιβλιαρίων οικονομικής αδυναμίας και αλλοδαπών που βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια, προκειμένου να τους παρασχεθεί δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη (εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων) και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (αναλώσιμο υγειονομικό υλικό για χρόνιες παθήσεις, συσκευές) που δεν προβλέπονται ρητά από την ανωτέρω σχετική αριθμ. 139491/06 (ΦΕΚ 1747/ Β'/30-11-2006) Κοινή Υπουργική Απόφαση».

Τώρα λοιπόν το υπουργείο Υγείας προσθέτει ότι για την «εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων» και το «αναλώσιμο υγειονομικό υλικό» χρειάζονται γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού και έγκριση του συντονιστή γιατρού του δημόσιου νοσοκομείου, τα οποία ο άρρωστος θα υποβάλλει στο υπουργείο Υγείας. Επιπλέον προβλέπει ότι πρέπει να υπάρχει ανάλυση κόστους και η γνωμάτευση πρέπει να αιτιολογεί «αναλυτικά τους λόγους που καθιστούν τη συνιστώμενη επεμβατική πράξη ως μοναδική και απαραίτητη». Μ' άλλα λόγια οι γιατροί θα πρέπει να θεωρούνται ελεγχόμενοι για τις αποφάσεις τους να προσφέρουν υπηρεσίες στους αρρώστους.

Οι έλεγχοι αυτοί έρχονται μετά το πρόγραμμα «Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης για τους ανασφάλιστους σε Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» που αποτελεί κοροϊδία γιατί αφορά ένα μικρό αριθμό ανασφάλιστων, για περιορισμένο χρονικό διάστημα 4 μηνών και για περιορισμένο πακέτο εξετάσεων. Επίσης δεν καλύπτει ούτε φάρμακα, νοσηλεία, τοκετό, θεραπείες κλπ.

Οπως τόνισαν βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, Χρήστος Κατσώτης, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Σπύρος Χαλβατζής σε πρόσφατη Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας «οι ανάγκες του λαού στην πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση της υγείας του είναι διαρκείς, 24 ώρες το 24ωρο, όλες τις μέρες του χρόνου, πρέπει να χρηματοδοτούνται και να παρέχονται πλήρως από το κράτος σε όλους, ανεξάρτητα από την εργασιακή, ασφαλιστική κατάσταση, ανεξάρτητα καταγωγής, φύλου, εθνικότητας και θρησκείας».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ επισήμαναν την ανάγκη να παρθούν μέτρα άμεσα για την εξασφάλιση πλήρους και δωρεάν δημόσιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, νοσηλείας, θεραπειών κλπ. σε όλους τους ανασφάλιστους χωρίς περιορισμούς και περικοπές.

«ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ» ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ
Με απολύσεις και καταστολή ενάντια στους απεργούς

Στην απόλυση της εργαζόμενης, μέλους της Διοίκησης της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, Μαρίας Μπλάνα, προχώρησε παραμονές της 24ωρης απεργίας που είχε κηρύξει το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, η εργοδοσία της επιχείρησης «Καρφούρ - Μαρινόπουλος». Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας βρέθηκε χτες έξω από το κατάστημα της επιχείρησης, τόσο για να καταγγείλει την απόλυση όσο και για να περιφρουρήσει την απεργία των εργαζομένων. Οι προκλήσεις όμως της εργοδοσίας συνεχίστηκαν, αφού κάλεσε την αστυνομία να επέμβει για να απομακρύνει τους συγκεντρωμένους.

Οπως καταγγέλλει το σωματείο, οι αστυνομικές δυνάμεις, εκτελώντας εντολές από στελέχη της εταιρείας, επιχείρησαν τη βίαιη απομάκρυνση των απεργών, προκαλώντας τραυματισμούς, μώλωπες και εκδορές, σε ορισμένους ενώ προχώρησαν και σε προσαγωγές. Ανάμεσα στους προσαχθέντες ήταν ο Αντώνης Κούκουρας, μέλος της Γραμματείας Εύβοιας του ΠΑΜΕ, της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας και του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ και οι εργαζόμενοι Θέμος Βασιλείου, Κώστας Ρουμπής, Κώστας Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Μπενέκος και Αρης Βενιζέλος. Οι προσαχθέντες μεταφέρθηκαν στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης, ενώ αφέθηκαν ελεύθεροι λίγη ώρα αργότερα.

Αμεση απάντηση στην προσπάθεια τρομοκρατίας έδωσαν τα ταξικά σωματεία και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ που μετέφεραν την απεργιακή συγκέντρωση έξω από το κατάστημα της επιχείρησης. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν δυνάμεις από την Ενωση Τεχνιτών Οικοδόμων Χαλκίδας, το Σωματείο Τροφίμων - Ποτών, το Κλαδικό Μετάλλου νομού Εύβοιας, ο Βαγγέλης Σταματούκος, δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ, και η Σοφία Ντούρου, εκλεγμένη στην Περιφέρεια.

«Οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και οι εφοπλιστές είναι αδίστακτοι. Εχουν στην υπηρεσία τους τις κυβερνήσεις αλλά και την αστυνομία», αναφέρει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων σε ανακοίνωσή της, απαιτεί την ακύρωση της απόλυσης και καταγγέλλει την προσπάθεια της εργοδοσίας να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους.

ΠΕΙΡΑΪΚΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ
Πιέσεις για ατομικές συμβάσεις

Ενωμένοι οι εργαζόμενοι απορρίπτουν τις περικοπές μισθών και επιδομάτων

Την εργοδοσία του ομίλου «Πειραϊκός Φαρμακευτικός Συνεταιρισμός» (ΠΕΙΦΑΣΥΝ) καταγγέλλουν η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής «που προσπαθεί, ακόμα και με αθέμιτα μέσα, να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, για να τους εξαναγκάσει να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με μείωση των μισθών τους και να αποδεχτούν σιωπηρά την κατάργηση των αμοιβών των υπερωριών και τη μείωση των ημερών της άδειας».

Οι προσπάθειες της εργοδοσίας έχουν ξεκινήσει από τα μέσα Ιούλη και οι πιέσεις κλιμακώνονται, όπως σημειώνουν Ομοσπονδία και Συνδικάτο: «Δε σέβονται καν τις αποφάσεις της ΓΣ των εργαζόμενων, χρησιμοποιούν την τρομοκρατία και τον εκβιασμό για να πετύχουν το στόχο τους, προσπαθούν να απαξιώσουν την επιτροπή των εργαζόμενων του ομίλου, το Συνδικάτο και την Ομοσπονδία του κλάδου». Μάλιστα, το Συνδικάτο έχει κάνει καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας επειδή «η εργοδοσία του ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ. προχώρησε, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εργαζόμενων, στη μετατροπή όλων των επιδομάτων (επίδομα γάμου κ.ά.) που προβλέπει η συλλογική σύμβαση των εργαζόμενων στο φάρμακο, σε "επίδομα ελευθεριότητας εργοδότη", προκειμένου να μη θεωρούνται ως κατακτημένα δικαιώματα μέσα από την κλαδική σύμβαση».

«Οι εργαζόμενοι του ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ, μαζί με την 5μελή επιτροπή που έχουν εκλέξει για να τους εκπροσωπεί, αντέδρασαν από την πρώτη στιγμή απέναντι στους σχεδιασμούς και στην τακτική της εργοδοσίας και αποφάσισαν μέσα από τις γενικές τους συνελεύσεις να μη δεχτούν τις εργοδοτικές "προτάσεις", να επιστρέψουν τις ατομικές συμβάσεις που τους μοίρασαν, να δώσουν τη μάχη για τα δικαιώματά τους, για τους ίδιους και τις οικογένειές τους!

Πρόκειται για μια μάχη που αφορά ολόκληρο τον κλάδο, αφού η εφαρμογή των αντεργατικών κυβερνητικών μέτρων βρίσκεται στα σχέδια των εργοδοτών του κλάδου συνολικά, απλά κάποιοι πρέπει να είναι οι «λαγοί» που θα δείξουν το δρόμο. Αλλωστε, για ποιο λόγο οι εργοδότες του κλάδου δεν υπογράφουν τη συλλογική σύμβαση; Ας βγάλει ο κάθε συνάδελφος τα συμπεράσματά του», σημειώνουν και καλούν όλους τους εργαζόμενους του κλάδου σε συντονισμό, ενότητα και αλληλεγγύη.

«ΝΙΚΑΣ»
Απεργούν σήμερα

Σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν οι εργαζόμενοι της εταιρείας «ΝΙΚΑΣ», απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψη του απολυμένου εργαζόμενου Π. Ματσώκη. Την απεργία αποφάσισε το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών καθώς και η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, χτες το πρωί, στο χώρο του εργοστασίου, ομόφωνα. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι απαιτούν να μη γίνει καμιά απόλυση, καμιά μείωση μισθών.

Με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο, καταγγέλλει την πρακτική της εργοδοσίας, η οποία επιχείρησε «να εξαγοράσει τον πρόεδρο της Επιτροπής, συνάδελφο Ν. Μπίμπα, με ψεύτικες υποσχέσεις για καλύτερες συνθήκες δουλειάς χωρίς να δεσμευτεί για μελλοντική διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των μισθών. Η φράση του διευθυντή "πείσε τον συνάδελφο να υπογράψει άμα θες μπροστά του τσακωνόμαστε για να δικαιολογήσεις το ρόλο σου", δείχνει με ποιο τρόπο δουλεύουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ