ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
Ξεκινούν σήμερα οι εκδηλώσεις στο πάρκο «Τρίτση»

Το Σάββατο θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Χιώνης

Eurokinissi

Μήνυμα αγώνα και ελπίδας στέλνουν οι εκδηλώσεις του 39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που ξεκινούν σήμερα στο «Πάρκο Περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης "Αντώνης Τρίτσης"», στο Ιλιον. «Αλλαξε τον κόσμο, το 'χει ανάγκη», είναι το σύνθημα γύρω από το οποίο η ΚΝΕ καλεί τη νεολαία να συζητήσει, να προβληματιστεί, να οργανωθεί και να δράσει, μέσα από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, που θα κορυφωθούν με την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και το χαιρετισμό του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρή Χιώνη, το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη.

Με υλικά τη συντροφικότητα και τη συλλογικότητα, την ανιδιοτέλεια και τη διάθεση για προσφορά, τα μέλη της ΚΝΕ έχουν και φέτος ετοιμάσει το Φεστιβάλ με την ίδια «συνταγή» που θα φτιαχτεί και ο κόσμος που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και η νεολαία. Το πλούσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες, παραστάσεις και αφιερώματα, συζητήσεις και εκδηλώσεις, ενώ το πρόγραμμα του τριημέρου διαπερνά η πρωτοπόρα και ανατρεπτική πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Ξεχωριστή θέση έχουν οι πρωτοβουλίες για το δυνάμωμα της αλληλεγγύης προς τα μέλη της λαϊκής οικογένειας που υποφέρουν από την αντιλαϊκή επίθεση και τις επιπτώσεις της. Καθ' όλη τη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Φεστιβάλ θα συλλέγονται τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια και σχολικά είδη για άνεργους, απεργούς, μετανάστες και τα παιδιά τους. Αντίστοιχα στο μαθητικό στέκι θα γίνονται εγγραφές μαθητών στα ενισχυτικά μαθήματα που οργανώνουν το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και Λαϊκές Επιτροπές, ενώ στο περίπτερο του ΜΑΣ θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή όσοι θέλουν να συμβάλλουν σε αυτά. Την Παρασκευή στο χώρο του Φεστιβάλ από τις 18.00 έως τις 21.00 θα λειτουργεί μονάδα αιμοδοσίας.

Το κάλεσμα της ΚΝΕ απευθύνεται σε κάθε νέο και νέα που αναγκάζονται να περιπλανώνται ανάμεσα στην ανεργία, στην κακοπληρωμένη και ανασφάλιστη δουλειά. Στη νεολαία που βρίσκεται στα σχολικά θρανία των ταξικών φραγμών και της λειψής μόρφωσης, στους χώρους της κατάρτισης και της μαθητείας, στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ των ακριβοπληρωμένων σπουδών. Στη νεολαία, δηλαδή, που έχει θέση στην πρώτη γραμμή της πάλης για την ανατροπή του γερασμένου κόσμου της ταξικής εκμετάλλευσης. Που μπορεί και πρέπει να βάλει τη δική της σφραγίδα στην οικοδόμηση της κοινωνίας που θα έχει στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματα του λαού, της σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Το ραντεβού, λοιπόν, από σήμερα και για τρεις μέρες είναι στο πάρκο «Τρίτση».

Αντιπροσωπείες 24 Οργανώσεων νεολαίας στη Διεθνούπολη

Ξεχωριστό ενδιαφέρον και φέτος παρουσιάζει η Διεθνούπολη του 39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Αντιπροσωπείες από 24 Οργανώσεις Νεολαίας θα συμμετέχουν φέτος στη Διεθνούπολη με τα περίπτερα και τα υλικά τους για να συζητούν με τους επισκέπτες του Φεστιβάλ τις εμπειρίες από την πάλη της νεολαίας στις χώρες τους. Στο χώρο της Διεθνούπολης θα λειτουργεί όλο το τριήμερο Κουβανέζικο Μπαρ με αυθεντικά κοκτέιλ και σήμερα θα γίνει εκδήλωση αλληλεγγύης στη σοσιαλιστική Κούβα με τη συμμετοχή του πρέσβη της Κούβας.

Αύριο Παρασκευή, στις 19.30, θα γίνει επίσης συζήτηση για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή με τίτλο «Ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους». Θα μιλήσει ο Ελισσαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ τους ΚΚΕ και υπεύθυνος τους Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Οι Οργανώσεις που θα συμμετάσχουν με αντιπροσωπείες τους στο Φεστιβάλ είναι:

Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ)

Νεολαία Αλγερινού Κόμματος για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό

Κομμουνιστική Νεολαία Γεωργίας

Νέοι Κομμουνιστές Δανίας

Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισπανίας

Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών (Ισπανία)

Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας (Ιταλία)

Νέοι Σοσιαλιστές Κροατίας

Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας (Κύπρος)

Προοδευτική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών

Ενωση Δημοκρατικής Νεολαίας Λιβάνου

Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Μεξικού

Αριστερό Μέτωπο Νεολαίας Ουγγαρίας

Κομμουνιστική Νεολαία Πακιστάν

Νεολαία Κόμματος Λαού Παλαιστίνης

Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης

Γενική Ενωση Παλαιστινίων Εργατών

Κομμουνιστική Νεολαία Πορτογαλίας

Λενινιστική Κομσομόλ Ρωσικής Ομοσπονδίας

Επαναστατική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (Μπολσεβίκοι, Ρωσία)

Ενωση Νέων Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας (Σερβία)

Επαναστατική Κομμουνιστική Νεολαία Σουηδίας

Συριακή Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας

Νεολαία Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας.

Πρόσβαση στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης»

Η πρόσβαση στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης» είναι εύκολη τόσο με τις λεωφορειακές γραμμές, όσο και οδικώς.

Με λεωφορείο

Οσοι ξεκινούν από Αθήνα προς το πάρκο, μπορούν να εξυπηρετηθούν από τις εξής λεωφορειακές γραμμές:

-- Α10 Πλατεία Βάθης - Αχαρναί, Β10 Πλατεία Βάθης - Αχαρναί, 735 Σταθμός Κάτω Πατήσια - Ζεφύρι - Αχαρναί και να κατέβουν στη στάση «1η Πολυκατοικιών».

-- Β12 Μάρνη - Ανω Λιόσια, 711 Ζωφριά - Αττική και να κατέβουν στη στάση «6η Χασιάς».

-- 420 Πειραιάς - Αγιοι Ανάργυροι, 892 Αγία Βαρβάρα - Χαϊδάρι - Αγιοι Ανάργυροι και να κατέβουν στη στάση «Τέρμα».

Οδικώς

-- Από την Αττική οδό, οι επισκέπτες μπορούν να ακολουθήσουν τον κόμβο 7 που οδηγεί στη «Λεωφόρο Δημοκρατίας» και τον Κόμβο 6 που οδηγεί στη «Λεωφόρο Χασιάς (Φυλής)».

-- Από την Εθνική Οδό οι οδηγοί πρέπει να χρησιμοποιήσουν την έξοδο στον κόμβο για Αγίους Αναργύρους - Ιλιον («Τρεις Γέφυρες»).

Τέλος, όσοι εξυπηρετούνται από τον προαστιακό, κατεβαίνουν στη στάση Αγίων Αναργύρων και από εκεί φτάνουν στο χώρο του φεστιβάλ με τα λεωφορεία Α10, Β10, 735, Β12, 711.

Εκθεση «Αλήθειες και Ψέματα για το Σοσιαλισμό»

Τα ταμπλό της έκθεσης έχουν ήδη στηθεί στο πάρκο «Τρίτση»
Τα ταμπλό της έκθεσης έχουν ήδη στηθεί στο πάρκο «Τρίτση»
Μεγάλη έκθεση με θέμα: «Αλήθειες και Ψέματα για το σοσιαλισμό» θα παρουσιαστεί φέτος στο Φεστιβάλ. Είναι βασισμένη στην ομότιτλη έκδοση του ΚΣ της ΚΝΕ με τις τρεις μπροσούρες και περιλαμβάνει περίπου 50 ταμπλό, δομημένα σε 3 ενότητες, όπου θα γίνεται οργανωμένη ξενάγηση - παρουσίαση.

Η πρώτη ενότητα, που αποτελεί και την «εισαγωγή» της έκθεσης, αναφέρεται στο χαρακτήρα της εποχής μας ως εποχής περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό, αναφέρεται στις γενικές νομοτέλειες της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας και αναδεικνύει τη σημασία της μελέτης και της κριτικής αποτίμησης της πορείας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης τον 20ό αιώνα ως στοιχείο και προϋπόθεση για την πάλη για το σοσιαλισμό σήμερα.

Οι δυο επόμενες ενότητες αναφέρονται σε ζητήματα της σοσιαλιστικής οικονομίας και της σοσιαλιστικής εξουσίας, ακολουθώντας τη δομή της έκδοσης του ΚΣ. Σε κάθε ενότητα παρουσιάζεται πρώτα το ψέμα που λένε οι αστοί, όπως π.χ. ότι «στο σοσιαλισμό δεν υπάρχει ελευθερία», ή «στο σοσιαλισμό το κράτος και ο κεντρικός σχεδιασμός εμποδίζουν την ανάπτυξη της οικονομίας» και στη συνέχεια, σε κάθε ψέμα αντιπαραβάλλεται η αλήθεια. Ολα αυτά με πλούσιο φωτογραφικό υλικό που αναδεικνύει την αλήθεια για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, τα τεράστια επιτεύγματα που κατακτήθηκαν για τους λαούς. Η έκθεση θα περιλαμβάνει ακόμα βίντεο όπου αποκαλύπτονται πλευρές της αντικομμουνιστικής προπαγάνδας, όπως π.χ. για τη ναζιστική σφαγή στο Κατίν, για τις αντεπαναστατικές απόπειρες σε Ουγγαρία, Τσεχοσλοβακία, για το Τείχος του Βερολίνου και άλλα.

Ο γύρος του πάρκου με ορθοπεταλιές

Το Σάββατο ο Λαϊκός Αγώνας Δρόμου

Με επιτυχία στέφθηκε ο ποδηλατικός γύρος του πάρκου «Τρίτση» για παιδιά, που έγινε χτες στο πλαίσιο του Αθλητικού Camp της ΚΝΕ. Παιδιά από τη νηπιακή ηλικία μέχρι και την έκτη τάξη Δημοτικού αλώνισαν με τα ποδήλατά τους το πάρκο, έβγαλαν αναμνηστικές φωτογραφίες και η διοργάνωση του ποδηλατικού γύρου άφησε ικανοποιημένους παιδιά και γονείς.

Οι δραστηριότητες του Αθλητικού Camp έχουν κεντρικό σύνθημα «Ο Αθλητισμός είναι δικαίωμα και ανάγκη της νεολαίας» και θα διαρκέσουν όλο το τριήμερο, ενώ το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη θα γίνει ο καθιερωμένος πια Λαϊκός Αγώνας Δρόμου 5 χλμ. αφιερωμένος στην πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Θα ξεκινήσει στις 9.30 π.μ. από την κεντρική πλατεία Ιλίου και θα τερματίσει στο πάρκο «Τρίτση». Δηλώσεις συμμετοχής στα e-mail: kne@kne.gr και mail@odigitis.gr και στο τηλέφωνο: 698.7706.814.

Πούλμαν για το Φεστιβάλ

Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ δρομολογούν πούλμαν για το Φεστιβάλ:

  • Και τις τρεις μέρες από:

Ηλιούπολη, 6.30 μ.μ., από το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης

Υμηττός, 6.30 μ.μ., από το Δημαρχείο

Δάφνη, 6.30 μ.μ., από το ΤΕΦΑΑ

Ζωγράφου, 6.30 μ.μ., από πλατεία Γαρδένιας

Βύρωνας 6.30 μ.μ. από πλατεία Ταπητουργείου (το Σάββατο θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ.)

  • Μόνο το Σάββατο:

Γούβα, 6.15 μ.μ., από την Υμηττού έναντι της «Opel»

Νέος Κόσμος, 6.30 μ.μ., από τα γραφεία του ΚΚΕ (Φρατζή 68)

Κουκάκι, 6.45 μ.μ. από σταθμό Μετρό Συγγρού - «Φιξ»

Καισαριανή, 6.30 μ.μ., από την πλατεία Καισαριανής

Καλλιθέα, 6.00 μ.μ., από πλατεία Δαβάκη

Νέα Σμύρνη, 6.00 μ.μ., από Ομήρου και Βενιζέλου

Μπραχάμι, 6.00 μ.μ., από πλατεία Ελενας Βενιζέλου

Αργυρούπολη, 6.00 μ.μ. από Δημαρχείο Αργυρούπολης

Αλιμος, 6.00 μ.μ., από Δωδεκανήσου 59.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ