ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Στοιχεία σε βάρος των αντικαθεστωτικών ανακοινώνει η Ρωσία

Στη Δαμασκό και σε συνάντηση με τον Σύρο πρόεδρο προχώρησε η ρωσική διπλωματία μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών Σ. Ριάμπκοφ
Στη Δαμασκό και σε συνάντηση με τον Σύρο πρόεδρο προχώρησε η ρωσική διπλωματία μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών Σ. Ριάμπκοφ
ΜΟΣΧΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Στοιχεία που εμπλέκουν τους Σύρους αντικαθεστωτικούς στην επίθεση με χημικά όπλα που σημειώθηκε στο προάστιο Γκούτα της συριακής πρωτεύουσας την 21η Αυγούστου δηλώνει ότι έχει στη διάθεσή της η Μόσχα. Οπως τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τα στοιχεία αυτά θα αναλυθούν και θα παραδοθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σημείωσε ότι η έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ δεν έλαβε υπόψη της τις υποψίες της Ρωσίας ότι πίσω από τη συγκεκριμένη επίθεση κρύβονται αντικαθεστωτικοί που επεδίωξαν να προκαλέσουν άμεση στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και ότι η ρωσική ηγεσία έχει πληροφορίες ότι έχουν σημειωθεί και άλλα επεισόδια με χημικά μετά από την 21η Αυγούστου.

Τα πνεύματα ανάμεσα στη Μόσχα και στον ΟΗΕ οξύνθηκαν περαιτέρω από τις παρατηρήσεις του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, στον οποίο παραδόθηκαν τα προαναφερόμενα στοιχεία από Σύρους αξιωματούχους κατά την επίσκεψή του την Τρίτη στη Δαμασκό όπου συνάντησε το Σύρο υπουργό Εξωτερικών Ουαλίντ αλ Μουάλεμ. Ο Ριάμπκοφ δήλωσε, όπως τουλάχιστον μετέδωσε το ρωσικό δίκτυο RIA, ότι η Μόσχα είναι «απογοητευμένη» για την επιλεκτική προσέγγιση η οποία καταγράφηκε στην έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ, στην οποία δεν λαμβάνεται υπόψη η συνολική εικόνα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί παρά το συμπέρασμα να είναι μονομερές και προκατειλημμένο. Ο Σύρος πρόεδρος φέρεται να ευχαρίστησε τον Ρώσο αξιωματούχο για την υποστήριξη της Μόσχας «κατά των σχεδίων βάρβαρης επίθεσης εναντίον της Συρίας αλλά και των τρομοκρατών που στηρίζονται από τη Δύση».

Οι δηλώσεις Ριαμπκόφ πυροδότησαν έντονες αντιδράσεις στον ΟΗΕ. Ο εκπρόσωπος του Οργανισμού, Μάρτιν Νεσίρσκι, τόνισε ότι τα αποτελέσματα της έκθεσης των επιθεωρητών, η αξιοπιίστία και η αντικειμενικότητά τους είναι αναμφισβήτητες. Αρνητική έκπληξη χαρακτήρισε τις ρωσικές παρατηρήσεις ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος επανέλαβε ότι δεν αμφισβητείται η αντικειμενικότητα των εργαζομένων του ΟΗΕ. Τους τόνους προσπάθησε να χαμηλώσει ο επικεφαλής των επιθεωρητών Ακε Σέλετρομ, ο οποίος εκτίμησε ότι οι ρωσικές επικρίσεις δεν αφορούν αυτά καθ' αυτά τα στοιχεία της έκθεσης και τα αποτελέσματα αλλά τη μέθοδο που επιλέχτηκε ν' ακολουθηθεί.

Αργά το βράδυ, το «Ασοσιέιτεντ Πρες» μετέδιδε ότι αξιωματούχος του ΟΗΕ, που διατήρησε την ανωνυμία του, δήλωνε ότι από τη μελέτη στοιχείων από «τρίτους παράγοντες» (χωρίς να διευκρινίζει ποιους, αλλά φωτογραφίζονται αντικαθεστωτικοί) υποτίθεται ότι «αποδεικνύεται πως τα χημικά της συγκεκριμένης επίθεσης εκτοξεύτηκαν από βάση της επίλεκτης φρουράς του συριακού στρατού».

Παζαριών συνέχεια

Στο μεταξύ, χωρίς αποτέλεσμα έληξε η πρώτη συνάντηση των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για το σχέδιο απόφασης όπου θα περιέχεται η συμφωνία για το συριακό αφοπλισμό. Οι εκπρόσωποι ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας επέμειναν στην αναγκαιότητα υιοθέτησης απόφασης υπό το άρθρο 7 της αυτόματης ανάληψης μέτρων αλλά και στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας σε περίπτωση μη συμμόρφωσής της. Η Ρωσία επιμένει ότι δε χρειάζεται κάτι τέτοιο και πλέον δηλώνει ότι θα πρέπει το σχέδιο απόφασης να συζητηθεί λαμβάνοντας υπόψη και τα καινούργια στοιχεία που θα παρουσιαστούν από την ίδια.

Χτες, πάντως, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τσακ Χέιγκελ, όπως έκανε νωρίτερα και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, επέμειναν ότι η στρατιωτική επιλογή δεν έχει πάψει να υπάρχει κατά της Συρίας. Στο ενδεχόμενο να «χρειαστεί τελικά» στρατιωτική επέμβαση στη Συρία αναφέρθηκε σε δηλώσεις του, που μεταδίδονται από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Αμερικανός πρόεδρος. Φέρεται επίσης να εκτιμά ότι η έκθεση του ΟΗΕ «άλλαξε τη γνώμη του κόσμου για το τι γίνεται στη Συρία αποδεικνύοντας την ενοχή του συριακού καθεστώτος» και να εκφράζει την άποψη ότι τελικά θα πρέπει να εγκαταλείψει ο Ασαντ την εξουσία στο πλαίσιο μιας διπλωματικής διαπραγμάτευσης προκειμένου να καταληχθεί μια πολιτική λύση.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ
Η ισραηλινή κατοχή το κύριο εμπόδιο

ΡΑΜΑΛΑ.--

«Οσο υπάρχει ισραηλινή κατοχή και περιορισμοί, δε θα μπορεί να αναπτυχθεί η παλαιστινιακή οικονομία». Αυτό αναφέρει ως συμπέρασμα η έκθεση που εξέδωσε η Παλαιστινιακή Αρχή ενόψει της πραγματοποίησης της ετήσιας συνόδου των δωρητών για τα Παλαιστινιακά Εδάφη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 25 Σεπτέμβρη. Στην έκθεση σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι όσο ο ισραηλινός στρατός κατοχής επιβάλλει αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας και αλλεπάλληλους περιορισμούς σε όλη τη Δυτική Οχθη εμποδίζοντας κάθε μετακίνηση, κάθε οικονομική δραστηριότητα, καταστρέφοντας αγροτικές εκτάσεις κλπ. Στο κείμενο αναφέρονται και ορισμένα στοιχεία που περιέχονταν στην αντίστοιχη έκθεση που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα το ΔΝΤ, κατονομάζοντας επίσης τα ισραηλινά περιοριστικά μέτρα ως βασική αιτία των παλαιστινιακών οικονομικών προβλημάτων. Το ΔΝΤ ανέφερε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παλαιστινιακής οικονομίας έχει από 11% το 2011 πέσει στο 4,5% το 2013. Η Π. Αρχή καταλήγει ότι όσο και αν βοηθούν οι δωρητές, η οικονομία των παλαιστινιακών εδαφών δεν μπορεί να ανακάμψει υπό συνθήκες κατοχής.

ΗΠΑ - ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΒΑΣΗ
Προωθείται υποτίθεται έλεγχος της οπλοκατοχής

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εναν «καλύτερο τρόπο ελέγχου της ψυχικής κατάστασης των αγοραστών όπλων» πρότεινε χτες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με αφορμή την πρόσφατη πολύνεκρη επίθεση σε βάση του Πολεμικού Ναυτικού στην Ουάσιγκτον με πρωταγωνιστή τον 34χρονο Τεξανό πρώην έφεδρο πεζοναύτη Ααρον Αλέξις. Στη διάρκεια συνέντευξης στον ισπανόφωνο τηλεοπτικό σταθμό «Telemundo», ο Ομπάμα εκτίμησε ότι ο δράστης του φονικού στη βάση του Πολεμικού Ναυτικού ήταν «άτομο που ενδεχομένως να αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα».

Στο μεταξύ χτες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ ανακοίνωσε πως θα επανεξεταστεί το σύνολο των διαδικασιών πρόσβασης ατόμων στις απανταχού αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Οσον αφορά στο δράστη του φονικού, Ααρον Αλέξις, νεότερες πληροφορίες που ήρθαν στο προσκήνιο τον εμφανίζουν να υποφέρει επί χρόνια από ψυχικές διαταραχές, να «ακούει φωνές», να ταλανίζεται από το σύνδρομο καταδίωξης και να αποπειράται, μία βδομάδα πριν το φονικό, να επιχειρεί να αγοράσει αυτόματο πυροβόλο δίχως επιτυχία. Βέβαια η νέα «αιτιολογία» είναι αρκετά βολική για να καλυφθεί τυχόν άλλη πτυχή της υπόθεσης.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέα επίθεση από τους Ταλιμπάν

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Νέα επίθεση σημειώθηκε χτες στο Αφγανιστάν όταν ένοπλος πυροβόλησε και σκότωσε τον επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής στην Κουντούζ, Αμανουλάχ Αμάν, με την ευθύνη για την επίθεση να αναλαμβάνουν οι Ταλιμπάν. Ο στόχος της επίθεσης έχει σχέση με τις προεδρικές εκλογές που επίκεινται στη χώρα, καθώς έχουν αρχίσει οι καταθέσεις υποψηφιοτήτων. Οι Ταλιμπάν εντείνουν τις επιθέσεις τους δίνοντας τροφή στις δήθεν «ανησυχίες» που εκφράζονται από διάφορες πλευρές και έχουν σχέση με την ανακοίνωση της «αποχώρησης» των κατοχικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, το 2014. Η ένταση των επιθέσεων τόσο σε πολιτικούς στόχους, όσο και σε αμάχους και σε γυναίκες, έχει δημιουργήσει μία έντονη αμφισβήτηση κατά πόσο η χώρα θα καταφέρει να παραμείνει «ασφαλής» μετά την αποχώρηση των δυνάμεων κατοχής, ενώ οι ΗΠΑ προσπαθούν ήδη να κλείσουν συμφωνία με τον Αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι, που θα επιτρέπει την παραμονή στρατιωτικών δυνάμεών τους στη χώρα και τη δημιουργία βάσης, με τα παζάρια να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Τόσο το ΝΑΤΟ όσο και οι ΗΠΑ έχουν διαμηνύσει ότι η αποχώρηση του στρατού δε σημαίνει ότι εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν, καθώς τα ιμπεριαλιστικά κέντρα έχουν ήδη δημιουργήσει τις δομές για τον έλεγχο του κράτους και των πλουτοπαραγωγικών του πηγών, με συμφωνίες που έχουν αρχίσει να κλείνονται εδώ και χρόνια.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Στην πρωθυπουργία ο Σαρίφ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Ως πιθανότητα βελτίωσης των σχέσεων με το Πακιστάν βλέπει ο ινδικός Τύπος την εκλογή στην πρωθυπουργία της γειτονικής χώρας του Ναβάζ Σαρίφ, ο οποίος σε δηλώσεις του εμφανίζεται πιο μετριοπαθής απέναντι στο Νέο Δελχί, υποστηρίζοντας ότι επιθυμεί καλές σχέσεις με την Ινδία, «προς όφελος της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, προκρίνοντας το διάλογο για την επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών».

Σε συνέντευξή του σε τουρκικό κανάλι, ο Ν. Σαρίφ είπε ότι παραμένει δεσμευμένος για μία σταθερή και εποικοδομητική σχέση με την Ινδία, ενώ την επόμενη βδομάδα αναμένεται να υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού του Πακιστάν με τον Ινδό ομόλογό του, Μανμόχαν Σινγκχ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Παρά τις δηλώσεις ωστόσο, η ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν παραμένει, ιδιαίτερα μετά τα πρόσφατα επεισόδια στη μεθόριο του Κασμίρ. Την ίδια στιγμή οι δύο χώρες χρησιμοποιούν τη μεταξύ τους ένταση αυξάνοντας τη συμμετοχή τους στις κούρσες των εξοπλισμών, υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειές τους έχουν στόχο τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Εντολές για συμβιβασμό έχουν δώσει επανειλημμένα οι ΗΠΑ, που αποτελούν στρατηγικό σύμμαχο και των δύο χωρών και τις θεωρούν κλειδί για τα συμφέροντά τους στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ