ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαχειριστικές κόντρες με φόντο τις γερμανικές εκλογές

Το ΔΝΤ ζητά «λιτότητα με μέτρο» και η Μέρκελ υπερασπίζεται το κυρίαρχο μείγμα στην Ευρωζώνη

Η απόφαση της Fed να περιορίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αναμένεται να επιδράσει συνολικά στην παγκόσμια οικονομία
Η απόφαση της Fed να περιορίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αναμένεται να επιδράσει συνολικά στην παγκόσμια οικονομία
Με εκατέρωθεν δηλώσεις συνεχίζεται η κόντρα για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης ανάμεσα στη Γερμανία και το ΔΝΤ, ενόψει και των εκλογών για την καγκελαρία στις 22 Σεπτέμβρη. Σε έκθεση που δημοσιοποίησε την Τρίτη, το ΔΝΤ καλεί τις κυβερνήσεις στις «ανεπτυγμένες οικονομίες» να εφαρμόζουν «λελογισμένη λιτότητα», «προσαρμοσμένη στις δυνατότητες της χώρας ώστε να μην καθίσταται αντιπαραγωγική». Επί της ουσίας, στηρίζει με τα μπούνια τα αντιλαϊκά μέτρα στις χώρες με κρίση και ζητάει περισσότερα επεκτατικά μέτρα, για να ανασάνει το κεφάλαιο και όχι βέβαια ο λαός.

Σύμφωνα με τα στελέχη του Ταμείου, μπορεί η άμεση δημοσιονομική προσαρμογή να θεωρείτο συχνά ως το πιο αποτελεσματικό μέσο για την εξυγίανση των δημοσιονομικών, ωστόσο «τα σχέδια λιτότητας μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη και να υπονομεύσουν την κοινωνική και πολιτική συνοχή». «Οι ανεπτυγμένες χώρες δεν είναι ασφαλείς έναντι μιας ξαφνικής αλλαγής του κλίματος στις αγορές παρόμοιας με αυτές που προκάλεσαν κρίσεις στις αναδυόμενες οικονομίες στο παρελθόν», τονίζεται στην έκθεση.

Από την πλευρά της, η Α. Μέρκελ υπερασπίζεται το κυρίαρχο μείγμα διαχείρισης στην Ευρωζώνη και παρουσιάζει σαν «δημοψήφισμα για τη σταθερότητα της Ευρώπης και του ενιαίου νομίσματος» τις εκλογές της Κυριακής. Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση, είπε ότι οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στην ίδια, για βοήθεια σε όσες χώρες το χρειάζονται υπό όρους, και τους Σοσιαλδημοκράτες, που λένε «να πέφτουν όλα τα χρέη σε μια τσέπη».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, που δείχνει ότι στο εσωτερικό της Ευρωζώνης δημιουργούνται προπλάσματα για μια ενδεχόμενη αναμόρφωσή της, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, δήλωσε ότι για να ολοκληρωθεί η τραπεζική ενοποίηση θα πρέπει να τροποποιηθούν οι συνθήκες της ΕΕ, όπως ζητάει η Γερμανία. «Είμαι πολύ κοντά στη θέση της Γερμανίας», είπε η ίδια.

Στις ΗΠΑ, η Fed αναμένεται να ξεκινήσει τη σταδιακή απόσυρση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, ανακοινώνοντας μείωση στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ύψους 85 δισ. δολαρίων το μήνα, με το οποίο προωθεί την ενίσχυση της ρευστότητας. Οι ανακοινώσεις αναμένονταν χτες. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αναμενόταν ακόμα να διατηρήσει κοντά στο μηδέν τα επιτόκια. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν από τη Fed να μειώσει τις μηνιαίες αγορές στα 75 δισ. δολάρια.

Την ίδια ώρα, το γραφείο προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου καλούσε με έγγραφο τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να είναι προετοιμασμένες για την πιθανότητα ενός οικονομικού «μπλακ-άουτ», καθώς Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι φαίνεται ότι αδυνατούν να συμβιβαστούν στο θέμα του προϋπολογισμού μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη. Σε ενημερωτικό του σημείωμα, το γραφείο προϋπολογισμού ζητάει σχεδιασμό για τη διατήρηση ενός προσωπικού ανάγκης στις βασικές κρατικές υπηρεσίες, σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση και κηρυχτεί στάση πληρωμών.

ΕΛΛΑΔΑ - ΙΤΑΛΙΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Αναθερμαίνεται η συζήτηση για τον καθορισμό ΑΟΖ

Διαπραγματεύσεις προανήγγειλαν Βενιζέλος - Λέτα κατά την προχτεσινή τους συνάντηση στη Ρώμη

Την άμεση έναρξη διαβουλεύσεων για την οριοθέτηση ΑΟΖ και άλλων θαλάσσιων ζωνών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία συμφώνησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευ. Βενιζέλος και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, στη συνάντηση που είχαν την Τρίτη στη Ρώμη. Συζήτησαν επίσης θέματα που αφορούν τη διαδοχική ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από τις δυο χώρες, το πρώτο και το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Σύμφωνα με διαρροές, ομάδες εμπειρογνωμόνων θα αναλάβουν τις διαβουλεύσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, ώστε η υπάρχουσα ελληνοϊταλική συμφωνία του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Ιόνιο να εμπλουτιστεί με την οριοθέτηση της ΑΟΖ και άλλων θαλάσσιων ζωνών.

Στην προκειμένη περίπτωση, αστάθμητος παράγοντας παραμένει η Αλβανία, η οποία έχει θαλάσσια σύνορα με την Ιταλία και την Ελλάδα. Το 2009, η αλβανική κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με την ελληνική για τον καθορισμό της μεταξύ τους υφαλοκρηπίδας, την ακύρωσε όμως αργότερα, με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, όπου προσέφυγε κόμμα της αντιπολίτευσης, ύστερα από φημολογούμενη παρέμβαση της Τουρκίας.

Μετά τη συνάντηση που είχε στις αρχές Αυγούστου με τον Αντ. Σαμαρά, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα είχε δηλώσει την πρόθεση της κυβέρνησης να αναθερμάνει τις συζητήσεις για τον καθορισμό ΑΟΖ, λέγοντας σε συνέντευξή του: «Είναι ένα θέμα για το οποίο οι θέσεις μας είναι πια γνωστές, είναι ένα θέμα το οποίο έχουμε όλη την πρόθεση να το λύσουμε και το ίδιο ενδιαφέρον να βρεθεί μια λύση εκφράζει και η γείτονάς μας (χώρα). Είμαι σίγουρος ότι με καλή θέληση και με αμοιβαία εμπιστοσύνη δεν υπάρχει ζήτημα που δεν επιλύεται». Ανάλογες διαπραγματεύσεις σκοπεύει να ξεκινήσει η Ελλάδα και με την Αίγυπτο, την οποία επισκέφτηκε πρόσφατα ο Ευ. Βενιζέλος.

Ξανά «κέντρο» η Θεσσαλονίκη...

Κι όμως, υπάρχουν θέματα στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ επιδεικνύει μια αξιοσημείωτη «συνέπεια». Θέματα του άμεσου ενδιαφέροντος των καπιταλιστών. Απ' το βήμα της ΔΕΘ ο Αλ. Τσίπρας υποσχέθηκε στην πλουτοκρατία ότι θα μετατρέψει τη Βόρεια Ελλάδα, με κέντρο τη Θεσσαλονίκη, σε ορμητήριο για μπίζνες στα Βαλκάνια, ή όπως το είπε, «η Θεσσαλονίκη να γίνει το κέντρο της βαλκανικής συνεργασίας και ανάπτυξης, ενεργοποιώντας όλες τις ζωντανές και δημιουργικές δυνάμεις της περιοχής». Καλό είναι να θυμάται ο λαός ότι ο ΣΥΝ ήταν απ' τις δυνάμεις που πρωτοστάτησαν 15 περίπου χρόνια πριν για να λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη η έδρα του οργανισμού για την «Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων». Ο στόχος ίδιος και τότε. Στα καθημαγμένα Βαλκάνια ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος έδινε τη θέση του στην ιμπεριαλιστική ειρήνη. Οι κεφαλαιοκράτες ετοιμάζονταν να πλατσικολογήσουν τον πλούτο των χωρών που αιματοκύλισαν. Ανάμεσά τους, η ντόπια αστική τάξη ακόνιζε μαχαιροπίρουνα. Το ελληνικό αστικό κράτος, άλλωστε, είχε δώσει «γην και ύδωρ» για την επιτυχή έκβαση των ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων και είχε έρθει η ώρα να πάρει μέρος η αστική τάξη στη μοιρασιά της λείας.

Τον Ιούλη του 1999, υπήρξε η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έδινε στη Θεσσαλονίκη την πολυπόθητη για το πολιτικό προσωπικό των αστών έδρα του Οργανισμού για την «Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων». Θριαμβολογίες απ' την κυβέρνηση, με τον Κ. Σημίτη να δηλώνει τότε ότι «η Θεσσαλονίκη θα καταστεί το κέντρο της διαδικασίας ανασυγκρότησης της περιοχής των Βαλκανίων» και ότι έτσι επιτυγχάνεται η επιδίωξη να γίνει «γέφυρα για την παρουσία της χώρας μας στη Βαλκανική, αλλά να γίνει ταυτόχρονα και η γέφυρα για την παρουσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Βαλκανική». Μεγαλέμποροι και βιομήχανοι υποδέχτηκαν πανηγυρικά την απόφαση, την ίδια ώρα που ο τότε υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γ. Μαγκριώτης, θριαμβολογούσε: «Αμερικανοί, Ευρωπαίοι, Ασιάτες, Βαλκάνιοι, οι οποίοι θα διέρχονται από τη Θεσσαλονίκη, θα διαπραγματεύονται και από δω θα εξορμούν για τα Βαλκάνια».

Το Μάρτη του 2002, η κυβερνητική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ, μαζί με τη ΝΔ και τον ΣΥΝ, επικύρωσαν στη Βουλή το σχέδιο καπιταλιστικής ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, ψηφίζοντας το νομοσχέδιο με τον τίτλο «Ελληνικό σχέδιο οικονομικής ανασυγκρότησης των Βαλκανίων». Μ' αυτό δινόταν «προίκα» 550 εκατομμυρίων ευρώ (187,4 δισ. δρχ.) απ' τον κρατικό κορβανά σε διάφορους μεγαλοεπιχειρηματίες, για να προωθηθεί η επέλασή τους στις γειτονικές χώρες, όπου τα μεροκάματα ήταν χαμηλότερα. Μόνο στον κλάδο της ένδυσης, 270 επιχειρήσεις έχουν φύγει από την Ελλάδα κι έχουν πάει στη Βουλγαρία, εκμεταλλευόμενοι τους μισθούς πείνας στη γειτονική χώρα, απασχολώντας 22.000 εργαζόμενους. Και εισάγουν τα ενδύματα από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα, αποκομίζοντας μεγαλύτερα κέρδη. Μόνο το ΚΚΕ φώναζε ότι οι λαοί όλων των βαλκανικών χωρών και της Ελλάδας θα βγουν χαμένοι απ' τη διαδικασία αυτή για την οποία πανηγύριζαν οι αστοί και το πολιτικό τους προσωπικό. Μόνο το ΚΚΕ επιβεβαιώθηκε. Ο λαός της Ελλάδας, ακόμα ακόμα και οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης, δεν κέρδισαν απολύτως τίποτα. Απεναντίας έχασαν. Οι διακηρύξεις Σαμαρά και Τσίπρα απ' τη ΔΕΘ, μοιάζουν με ηχώ των αλλοτινών ισχυρισμών των κομμάτων τους. Ας σκύψει ο λαός και της Θεσσαλονίκης στην εμπειρία του. Θα βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα για το τι σημαίνει στην πράξη κάθε μία απ' τις υποσχέσεις που του δίνουν οι διαχειριστές της αστικής εξουσίας.


Β.

ΔΕΠΑ - «GAZPROM»
Στη Μόσχα μεταφέρθηκαν τα παζάρια

Νέα συνάντηση χτες για την τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου

Στη Μόσχα βρέθηκε χτες η διοίκηση της ΔΕΠΑ, όπου συνεχίστηκαν τα παζάρια με την «Gazprom» για την τιμή του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η Ελλάδα. Στη χτεσινή συνάντηση αναμενόταν να παρουσιαστεί η ρωσική πρόταση για το νέο τιμολόγιο. Η ελληνική πλευρά διέρρεε ότι θα προσφύγει στη διεθνή διαιτησία, αν δεν υπάρξει συμβιβασμός μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, βασικό αίτημα της ΔΕΠΑ είναι να μειωθεί η τιμή που αγοράζει το αέριο στο μέσο όρο των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, καθώς σήμερα είναι υψηλότερη κατά 20%. Με τα σημερινά δεδομένα, η «Gazprom» πουλάει κατά μέσον όρο στις χώρες της Δ. Ευρώπης το αέριο προς 390 δολ./1.000 κυβικά, έναντι 480 δολ./1.000 κυβικά στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια διαφορά 19%, την οποία διεκδικεί η ΔΕΠΑ σαν έκπτωση μέχρι τη λήξη της σύμβασης, το 2016.

Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένες τις συνομιλίες που είχε τη Δευτέρα και την Τρίτη στην Αθήνα η πρόεδρος της ρώσικης Ανω Βουλής, τα παζάρια για την τιμή προμήθειας του ρωσικού αερίου δεν είναι καθόλου άσχετα με την πρόθεση της «Gazprom» να επανέλθει σε μελλοντικό διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ, διεκδικώντας παράλληλα τους σιδηρόδρομους και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ