ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΧΤΕΣ ΣΤΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Η οργανωμένη δράση του λαού φόβητρο στους χρυσαυγίτες

Στους δρόμους της πόλης διαδήλωσαν τα ταξικά συνδικάτα, σε μια πρωτόγνωρη για την εργατούπολη κινητοποίηση

Από τη συγκέντρωση στην πλατεία Ζαρντέν
Από τη συγκέντρωση στην πλατεία Ζαρντέν
Χιλιάδες λαού από το Κερατσίνι, το Πέραμα, τη Νίκαια, τον Κορυδαλλό, από κάθε εργατοσυνοικία της πειραιώτικης περιφέρειας, πλημμύρισαν χτες το απόγευμα την οδό Τσαλδάρη, διαδηλώνοντας με τον πιο έμπρακτο τρόπο ότι το εργατικό λαϊκό κίνημα δε θα αφήσει ατιμώρητους τους φασίστες, τα τσιράκια του κεφαλαίου, που το ταξικό τους μίσος έφτασε να δολοφονήσουν άνανδρα προχτές τα μεσάνυχτα τον 34χρονο Παύλο Φύσσα.

Τον αγωνιστικό συναγερμό είχαν σημάνει από την πρώτη στιγμή πλήθος εργατικών ταξικών οργανώσεων του Πειραιά και μαζικών φορέων. Με ντουντούκες που άρχισαν αξημέρωτα να «οργώνουν» τις γειτονιές και με εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, καλούσαν κάθε εργατική λαϊκή οικογένεια στην πλατεία Ζαρντέν, λίγο πιο πάνω από το σημείο που άφησε την τελευταία του πνοή ο 34χρονος νέος από το μαχαίρι του χρυσαυγίτη.

Η συγκέντρωση είχε καθοριστεί για τις 5.30 χτες το απόγευμα. Ωστόσο, από πολύ πιο νωρίς είχε αρχίσει ο κόσμος να συρρέει. Γύρω στις 5 μ.μ., στην πλατεία και στην οδό Τσαλδάρη είχε επικρατήσει το αδιαχώρητο. Στο πλευρό των εργατών βρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Κάθε κλάδος, με μαζικά, καλά οργανωμένα μπλοκ, είχε πάρει τη θέση του, στην Τσαλδάρη, με τους εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής και τους ναυτεργάτες να έχουν τον πρώτο λόγο. Μαζικά ήταν και τα μπλοκ των λαϊκών επιτροπών από τις συνοικίες του Πειραιά. «Μπλόκο στους φασίστες», «Εξω οι φασίστες δολοφόνοι από τις γειτονιές μας», «Το εργατικό κίνημα δεν έχει καμία σχέση με φασίστες δολοφόνους εργατών», ήταν οι φράσεις που ανέγραφαν τα πανό που κρατούσαν στα χέρια οι εργάτες.

Από την πορεία στους δρόμους του Κερατσινίου
Από την πορεία στους δρόμους του Κερατσινίου
Στη συγκέντρωση μίλησε ο α' γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, Θανάσης Ευαγγελάκης. Αμέσως μετά την ομιλία, από τις ντουντούκες ακούστηκε η ανακοίνωση των σωματείων του Πειραιά ότι σήμερα στις 6.30 το απόγευμα, στην πλατεία Δαβάκη της Νίκαιας, οργανώνεται νέα συγκέντρωση καταδίκης των φασιστοειδών «που έχουν το θράσος να διοργανώνουν συγκέντρωση στη Κοκκινιά για να βρωμίσουν τα ιερά της χώματα». Φράσεις που πνίγηκαν από τα χειροκροτήματα των χιλιάδων συγκεντρωμένων. Τα συνθήματα «Δουλέμποροι φασίστες χτυπάτε τους εργάτες και στα αφεντικά κάνετε τις πλάτες», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ οργάνωση και πάλη», «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» ακούστηκαν ξανά και ξανά.

Η πορεία που ακολούθησε, ο όγκος και ο παλμός της, ήταν πρωτόγνωρα για την εργατούπολη του Κερατσινίου που ξεσηκώθηκε στο πόδι. Τα συνθήματα διαδέχονταν το ένα το άλλο: «Το Κερατσίνι πόλη εργατών, έξω τα τσιράκια των εφοπλιστών», «Αγώνας, ρήξη, ανατροπή, η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική». Σε όλη την διαδρομή από την Τσαλδάρη, την Λαμπράκη, μέχρι την πλατεία του Δημαρχείου που κατέληξε, δεν υπήρξε δρόμος που ο κόσμος να μη βγει στα μπαλκόνια και τα πεζοδρόμια, να μη χειροκροτήσει. Σε αρκετά σημεία, όσοι ήταν στα πεζοδρόμια, ένωναν τις φωνές τους με τους διαδηλωτές φωνάζοντας μαζί τους τα συνθήματα.

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση
Στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

Από την πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

MotionTeam

Από την πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης
Μεγάλη συγκέντρωση καταδίκης της δράσης της Χρυσής Αυγής διοργάνωσαν χτες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, επιτροπές αγώνα του ΜΑΣ και η ΟΓΕ. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν με αποφάσεις τους και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης, Γερμανικού, Γαλλικού, Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κώστας Ηλιού, στέλεχος της Γραμματείας Μετάλλου Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Ακολούθησε μαχητική διαδήλωση στους δρόμους της πόλης, με το κεντρικό πανό στην κεφαλή της πορείας να καταγγέλλει: «Χρυσαυγίτες, τσιράκια των αφεντικών, δολοφόνοι εργατών». Στη διάρκεια της πορείας, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει το δρόμο προς τον Βαρδάρη, εκατοντάδες μέτρα μακριά από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής.

Κινητοποίηση έγινε ακόμα στη Νάουσα και στη Λέσβο, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου. Μαζικές εξορμήσεις έγιναν σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Οι αντιδράσεις συνεχίζονται σήμερα με εργατικές συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις, και συγκεκριμένα σε: Λευκάδα (7.30 μ.μ. Αϊ - Μηνάς), Πρέβεζα (7 μ.μ., Θεοφάνειο), Κοζάνη (7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία), Γρεβενά (7.30 μ.μ., πλατεία Λαχαναγοράς), Καστοριά (7.30 μ.μ., Δημαρχείο), Πτολεμαΐδα (7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία), Φλώρινα (7 μ.μ., κεντρική πλατεία).

  • Μαζική πικετοφορία πραγματοποίησε χτες βράδυ η ΚΟ Ηρακλείου Κρήτης του ΚΚΕ και κάλεσε το λαό να καταδικάσει τη φασιστική Χρυσή Αυγή και την εγκληματική της δράση.
Καθήκον του κινήματος να συντρίψει τους φασίστες

Ανακοινώσεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ

Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ σημειώνει: «Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του νέου ανθρώπου που δολοφονήθηκε το βράδυ σε ενέδρα χρυσαυγιτών. Είναι μπράβοι και τσιράκια των αφεντικών. Δεν έχουν καμία σχέση με το εργατικό κίνημα, με τις αξίες και τα ιδανικά του φτωχού-λαϊκού κόσμου, με τις ηρωικές παραδόσεις του λαού μας. Να μη μπορούν να σταθούν πουθενά. Να σβήσουν από προσώπου Γης».

Η ΠΑΣΕΒΕ τονίζει μεταξύ άλλων: «Οχι μόνο δεν είναι αντισυστημικοί, όπως αυτοδιαφημίζονται, αλλά είναι το μακρύ χέρι του συστήματος. Απέναντι στο φόβο και την υποταγή που θέλουν να σπείρουν στα λαϊκά στρώματα, μέσα στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία πρέπει και μπορούμε να στήσουμε τείχος απειθαρχίας και αγώνα, να τους σαρώσουμε».

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ σημειώνει: «Η οργή και η αγανάκτηση να γίνουν οργανωμένος αγώνας. Αυτό τρέμουν τα μαντρόσκυλα των αφεντικών, οι χρυσαυγίτες. Καλούμε όλους τους φοιτητές και τους σπουδαστές, τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια σε αυτή τη ναζιστική συμμορία και στο σύστημα που γεννά το φασισμό και τσακίζει τη ζωή μας».

Η ΟΓΕ τονίζει σε καταγγελία της: «Γέννημα - θρέμμα της εξουσίας των μονοπωλίων, αποθρασυμένη από τη στήριξη που απολαμβάνει από τα συμφέροντα που τη χρησιμοποιούν σαν μαστίγιο ενάντια στους εργαζόμενους και το λαϊκό κίνημα, η Χρυσή Αυγή απλώνει το δολοφονικό της χέρι ενάντια σε όσους παλεύουν. Η "φιλανθρωπία" που δίνει το χέρι των φασιστών να απορριφθεί από κάθε άνεργη».

Χτύπησαν με ΜΑΤ και χημικά

Με ΜΑΤ και χημικά χτύπησε η κυβέρνηση την πορεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΣΕΚ, του ΕΕΚ, άλλων φορέων που χτες στις 6 μ.μ. καλούσαν σε συγκέντρωση στο σημείο της δολοφονίας. Την ίδια ώρα καλούσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην πλατεία Ζαρντέν. Λίγο μετά τις 7 μ.μ. σημειώθηκε ένταση όταν η πορεία έφθασε έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Κερατσινίου. Εκεί, αξιοποιώντας τη δράση μιας ομάδας, που πέταξε αντικείμενα, τα παρατεταγμένα ΜΑΤ απάντησαν ρίχνοντας μαζικά δακρυγόνα. Τα επεισόδια πήραν έκταση στους γύρω δρόμους και έγιναν συνολικά 65 προσαγωγές εκ των οποίων οι 23 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Το Κερατσίνι ήταν μέχρι αργά αστυνομοκρατούμενο. Χτες βράδυ, ομάδα διαδηλωτών που καταδιώχθηκαν από τα ΜΑΤ, ανέβηκαν σε ταράτσα πολυκατοικίας στο Κερατσίνι για να αποφύγουν τη σύλληψη. Εκεί παρέμεναν μέχρι αργά, εγκλωβισμένοι, αφού διμοιρίες των ΜΑΤ, παρουσία εισαγγελέα βρίσκονταν έξω από το κτίριο. Επεισόδια και κατά περίπτωση προσαγωγές έγιναν επίσης σε Χανιά, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΚΗΣ
Το φονικό να ταρακουνήσει κάθε τίμιο λαϊκό άνθρωπο

Αποσπάσματα από την ομιλία του Α' γραμματέα της ΠΕΜΕΝ στη χτεσινή συγκέντρωση στο Κερατσίνι

Ο Θ. Ευαγγελάκης μιλάει στη συγκέντρωση
Ο Θ. Ευαγγελάκης μιλάει στη συγκέντρωση
«Τα φασιστοειδή τσιράκια του κεφαλαίου χτύπησαν για άλλη μια φορά μες στο σκοτάδι. Οπως στις 12 Σεπτέμβρη στην εργατούπολη του Περάματος, έτσι και χτες στην εργατούπολη, εδώ στο Κερατσίνι. Από αυτό το βήμα, θέλουμε να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας προς την οικογένεια και τους ανθρώπους του Παύλου Φύσσα. Και θέλουμε να πούμε ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μη μείνουν ατιμώρητοι οι ένοχοι αυτής της δολοφονίας, τόσο οι φυσικοί, όσο και οι ηθικοί αυτουργοί, που οπλίζουν το χέρι των χρυσαυγιτών και οδήγησαν τα πράγματα σε αυτό το σημείο. Ηδη πέφτει επάνω τους το βαρύ ανάθεμα του λαού.

Επιβεβαιώνεται και από τη δολοφονία του 34χρονου νέου ότι αποτελούν μακρύ χέρι του κεφαλαίου, χτυπάνε όποιον αγωνίζεται, όποιον εργαζόμενο ή νεολαίο σηκώσει κεφάλι. Αυτοί οι κατά τ' άλλα "αντισυστημικοί", βρήκαν τον εχθρό τους στο πρόσωπο ενός νέου ανθρώπου, που έβγαζε παλιότερα το μεροκάματό του ως εργάτης και που η καπιταλιστική κρίση τον πέταξε στην ανεργία. Σε αυτόν τον νέο άνθρωπο, που μοιραζόταν την ίδια μοίρα με εκατοντάδες χιλιάδες άλλους νέους ανθρώπους, που αυτό το σάπιο σύστημα τους καταδικάζει σε μια ζωή χωρίς δικαιώματα, στην ανεργία, την κακοπληρωμένη και απλήρωτη δουλειά, τη "μαύρη" ανασφάλιστη εργασία.

Το χτεσινό φονικό στην εργατογειτονιά του Κερατσινίου πρέπει να αφυπνίσει, να ταρακουνήσει κάθε τίμιο λαϊκό άνθρωπο. Καμιά αυταπάτη για τους φασίστες. Δεν μπορεί αυτοί οι εγκληματίες να βγαίνουν ως υπερασπιστές των εργατικών δικαιωμάτων. Αυτοί θέλουν τον εργάτη στρατιωτάκι ακούνητο και αμίλητο, που θα λέει ευχαριστώ για ένα ξεροκόμματο, που θα κάνει τεμενάδες και θα προσκυνά εφοπλιστές, το κεφάλαιο και θα κοιτά με μισό μάτι και ως εχθρό τον συνάδελφό του. Τους λέμε ότι αυτά τα σχέδια θα τα ακυρώσει η εργατική τάξη με την πάλη της.

Από τη σημερινή συγκέντρωση, όπως και στη χτεσινή στο Πέραμα, οι ταξικές δυνάμεις του εργατικού κινήματος στέλνουμε μήνυμα στις δυνάμεις του κεφαλαίου και στα φασιστοειδή τσιράκια του, ότι θα πρωτοστατήσουμε σε κάθε χώρο δουλειάς, στις γειτονιές, με οργάνωση - συσπείρωση δυνάμεων, για να τους γίνει καθημερινός εφιάλτης ο πολύμορφος αγώνας για κάθε πρόβλημα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης, τη σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική.

Καλούμε την εργατική τάξη, το λαϊκό κόσμο που βασανίζεται, να δει ότι οι χρυσαυγίτες δεν είναι φίλοι του, αλλά εχθροί θανάσιμοι, που δε διστάζουν μπροστά σε τίποτα. Να διωχθούν από τις λαϊκές γειτονιές, δεν έχουν καμιά δουλειά εκεί, να σπάσουν τα μούτρα τους. Κανείς μας δε χρειάζεται τους ναζί για να φτιάξει τη ζωή του.

Το εργατικό κίνημα δεν μπορεί να έχει σχέση με φασίστες, δολοφόνους των εργατών. Το παρόν και το μέλλον της εργατικής τάξης, των εργαζομένων είναι να απαλλαγούν όσο πιο γρήγορα γίνεται από τους εκμεταλλευτές τους, από αυτούς που μας ξεζουμίζουν καθημερινά και αυγαταίνουν τα κέρδη τους από το αίμα και τον ιδρώτα μας».

Ανακοινώσεις από συνδικάτα - φορείς

Δεκάδες συνδικάτα και φορείς του κινήματος απ' όλη τη χώρα, καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους τη χτεσινή δολοφονική επίθεση της Χρυσής Αυγής στο Κερατσίνι. Εκτός από τα ταξικά συνδικάτα του Πειραιά, που διοργάνωσαν τη χτεσινή συγκέντρωση στην πλατεία Ζαρντίν, ανακοινώσεις εξέδωσαν ακόμα: ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, τα Εργατικά Κέντρα Πειραιά, Αγρινίου, Λέσβου, Νάουσας και Θεσσαλονίκης. Οι Ομοσπονδίες Λογιστών, ΟΕΦΣΕΕ, Γάλατος - Τροίμων - Ποτών, ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, ΟΙΥΕ, Σιδηροδρομικών, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΟΕΣΥ. Επίσης, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και Κλινικής Μηχανικής. Από την Αθήνα και την Αττική τα σωματεία: Οικοδόμων, Μετάλλου, Εργαζομένων Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, Λογιστών, Φαρμάκου, Ηλεκτροτεχνιτών, Εγκαταστατών Υδραυλικών, Συνταξιούχων ΙΚΑ Αγ. Δημητρίου - Αλίμου, εργαζομένων «ΕΒΓΑ», Τραγουδιστών Μελοδράματος ΕΛΣ, ΣΟΦΤΕΞ, Χαρτοποιίας Αττικής. Ακόμα, η Ομοσπονδία Γονέων Περιφέρειας Αττικής, ο Ορειβατικός Φυσιολατρικός Ομιλος Νίκαιας (ΟΦΟΝ), η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ). Από τη Θεσσαλονίκη, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης, Γερμανικού, Γαλλικού, Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Μηχανικών και η Σύγκλητος του ΑΠΘ.

Σήμερα η κηδεία του Παύλου Φύσσα

Σήμερα Πέμπτη, στις 11 π.μ., στο Νεκροταφείο Σχιστού, θα γίνει η κηδεία του Παύλου Φύσσα, που δολοφονήθηκε χτες στο Κερατσίνι.

ΤΑΞΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Νέα συγκέντρωση σήμερα στη Νίκαια

Στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Δαβάκη, στο Περιβολάκι

Σε συγκέντρωση καταδίκης της πρόκλησης της Χρυσής Αυγής, που τολμάει να διοργανώσει συγκέντρωση στη Νίκαια, μια μέρα μετά τη δολοφονία του 34χρονου στο Κερατσίνι, καλούν συνδικάτα και μαζικοί φορείς τους εργαζόμενους και το λαό του Πειραιά. Η συγκέντρωση θα γίνει σήμερα, Πέμπτη, στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Δαβάκη, στο Περιβολάκι της Νίκαιας. Το κάλεσμα απευθύνουν τα ταξικά σωματεία που διοργάνωσαν και τη χτεσινή κινητοποίηση στο Κερατσίνι και συγκεκριμένα: Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών - Καθαριστών, Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων, Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Πανελλήνια Επαγγελματική Ενωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού, Πανελλήνια Ενωση Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών, ΠΕΣ ΝΑΤ, Πανελλαδική Ενωση Ελαιοργοσαπουνοποιών, Συνδικάτα Οικοδόμων, Λογιστών, Εμποροϋπαλλήλων, Καθαριστών - Καθαριστριών, Ιδιωτικής Υγείας, Επισιτισμού - Τουρισμού Πειραιά, Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ Πειραιά, Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ Νίκαιας - Κορυδαλλού, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Σαλαμίνας. «Το εργατικό κίνημα θα κόψει το χέρι των φασιστοειδών της Χρυσής Αυγής, που είναι το τσιράκι των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Οι εργάτες, οι εργάτριες, ο λαός να διώξει τους φασίστες από όλες τις γειτονιές», σημειώνουν στην κοινή τους ανακοίνωση συνδικάτα και φορείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ