ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
5 ΟΚΤΩΒΡΗ
Σταθμός για την κλιμάκωση των αγώνων οι συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στα συλλαλητήρια που οργανώνει στις 5 Οκτώβρη απευθύνει σε εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους το ΠΑΜΕ. Στην Αττική το συλλαλητήριο θα γίνει στις 11 το πρωί στην Ομόνοια. Στη Θεσσαλονίκη στο Αγαλμα Βενιζέλου στις 11 π.μ. Συγκεντρώσεις έχουν ακόμα προγραμματιστεί σε μια σειρά πόλεις τόσο το Σάββατο, 5 Οκτώβρη, όσο και τις προηγούμενες μέρες. Στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ αναφέρει:

«Να είναι μέρα γενικού ξεσηκωμού, μαζικής συμμετοχής.

ΟΛΟΙ, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες τη μέρα εκείνη με λεωφορεία, μετρό, με όλους τους τρόπους κατεβαίνουμε στην Ομόνοια.

Να το αποφασίσουμε χωρίς δισταγμό.

Γιατί μας θέλουν στη δουλειά με 300 ευρώ. Προετοιμάζουν το έδαφος με νέα μέτρα, για να επιβάλουν τους νέους μισθούς πείνας. Ηδη σήμερα με 300 ευρώ και λιγότερο δουλεύουν τα παιδιά μας, οι νέοι εργαζόμενοι. Γιατί απελευθερώνουν τις απολύσεις. Γιατί μας θέλουν στη δουλειά ήλιο με ήλιο, τσακίζουν το 8ωρο. Γιατί καταργούν την Κυριακή αργία. Γιατί καταργούν τις επικουρικές συντάξεις, τσακίζουν τα εφάπαξ, ετοιμάζουν νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, επιπλέον μειώσεις στις εργοδοτικές εισφορές.

Μπορούμε να τους σταματήσουμε, αν πάρουμε αποφάσεις. Αν πιο πριν σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο συζητήσουμε πλατιά με γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις, συγκεντρώσεις. Τα σωματεία να μπουν αποφασιστικά μπροστά στην οργάνωση του αγώνα, στην οργάνωση των εργαζομένων σε κάθε κλάδο, παραμερίζοντας κάθε συμβιβασμένο και φοβισμένο συνδικαλιστή.

Τα συλλαλητήρια στις 5 Οκτώβρη μπορούν να αποτελέσουν σταθμό για την κλιμάκωση των αγώνων. H πίεση που ασκούν οι κινητοποιήσεις, οι απεργίες, η δύναμη της αντίστασης και των αγώνων ανησυχεί το κράτος των μονοπωλίων, τα κόμματά του. Αυτό που χαρακτήριζε πάντα τις νικηφόρες μάχες δεν ήταν μόνο η μορφή ή η διάρκεια των αγώνων. Η μαζικότητα των διαδηλώσεων σε κάθε πόλη, η οργάνωση των εργατών, η αποφασιστικότητα, η αντοχή, η πίστη στο δίκιο, η συμμαχία, είναι αυτά που κρίνουν τις μάχες.

Οι αγώνες που έχουμε κάνει ως σήμερα δεν πάνε χαμένοι. Μας γεμίζουν εμπειρία. Ως τώρα πίεζαν, δυσκόλευαν, καθυστερούσαν μέτρα. Ομως είναι ανάγκη να μπούμε σε νέα φάση αγώνων, πιο επιθετικών.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους σε εγρήγορση και αγώνα.

`Η θα υποταχτούμε και θα τα σαρώσουν όλα, ή θα τους πάρουμε στο κυνήγι».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Για την οργάνωση των συλλαλητηρίων

Τη δράση τους σχεδιάζουν τα Συνδικάτα και οι Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, μπροστά στα συλλαλητήρια σε μια σειρά πόλεις στις 5 Οκτώβρη.

«Να μη λείψει κανείς» είναι το σύνθημα με το οποίο μπαίνει στη μάχη το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου και καλεί τα σωματεία: «Να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι στους χώρους εργασίας και στις γειτονιές, να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις, να παρθούν αποφάσεις, να υπάρξει διευκόλυνση στη μετακίνηση όλων. Να σηματοδοτήσει η συμμετοχή στο συλλαλητήριο την επιτυχία της επόμενης γενικής απεργίας». Προκειμένου να διευκολύνει τη συμμετοχή το Εργατικό Κέντρο δρομολογεί λεωφορείο που θα αναχωρήσει στις 8.30 το πρωί από το άγαλμα Μεταλλωρύχων.

Να οργανώσουν Γενικές Συνελεύσεις σε κάθε χώρο δουλειάς καλεί τα σωματεία η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου, για «να παρθούν αποφάσεις μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο ως πρώτο βήμα στην κλιμάκωση του αγώνα. Να προετοιμάσουμε τον κλάδο για Γενική Πανεργατική Απεργία στα μέσα Οκτώβρη».

Σύσκεψη για την οργάνωση και την επιτυχία του συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ πραγματοποιεί το κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού την Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στα γραφεία του (πλατεία Μητροπόλεως 10).

Τους εργαζόμενους στο εμπόριο και τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου καλεί να αποφασίσουν τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Στην ανακοίνωσή του, ανάμεσα σε άλλα, σημειώνει: «Η μεγαλοεργοδοσία στο εμπόριο αξιώνει μειώσεις μισθών 13% στην κλαδική σύμβαση και ήδη σε επιχειρήσεις που υπάρχουν επιχειρησιακές συμβάσεις οι εργοδότες καταγγέλλουν τις συμβάσεις αυτές έχοντας ως στόχο μειώσεις μισθών αντίστοιχες της κλαδικής ή ίσως και μεγαλύτερες. Καταργούν τις επικουρικές συντάξεις, τσακίζουν το εφάπαξ, ετοιμάζουν νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, επιπλέον μειώσεις στις εργοδοτικές εισφορές. Στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 5 Οκτώβρη μπορούμε να κάνουμε το πρώτο βήμα για να τους σταματήσουμε». Η προσυγκέντρωση του Συλλόγου έχει οριστεί στις 9.30 το πρωί στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5Β).

«Δεν τους χαρίζουμε τις ζωές μας. Στις 5 Οκτώβρη βουλιάζουμε την Αθήνα. Κανένας σπίτι του, όλοι στο δρόμο», τονίζει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) και παραθέτει στοιχεία από την επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι: «Στον ΟΤΕ, στη Vodafone, στην Intracom μειώσεις μισθών. Στα τηλεφωνικά κέντρα καθημερινές απολύσεις με συναδέλφους να εργάζονται για μια εβδομάδα και μετά να ψάχνουν πάλι για δουλειά. Οι ελαστικές μορφές εργασίας και η επινοικιαζόμενη εργασία τείνει να γίνει καθεστώς σε εταιρείες όπως η "E Value", η "Teleperformance", αλλά και σε μεγάλα μονοπώλια όπως η Cosmote. Οι συλλογικές συμβάσεις αλλά και οι επιχειρησιακές έχουν τιναχτεί στον αέρα. Στο ένα στρατόπεδο οι εργαζόμενοι με τσακισμένα δικαιώματα και ζωή και στο άλλο οι εταιρείες του κλάδου, τα μονοπώλια που μέρα με τη μέρα αυξάνουν περισσότερο τα κέρδη τους με τον δικό μας κόπο και τη δική μας δουλειά».

Συλλαλητήρια σε αρκετές πόλεις

Σε όλη τη χώρα οργανώνουν την ερχόμενη βδομάδα συλλαλητήρια οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Μέχρι στιγμής έχουν οριστεί συγκεντρώσεις στις παρακάτω πόλεις:

Το Σάββατο 5 Οκτώβρη

Αθήνα, 11 π.μ., Ομόνοια

Θεσσαλονίκη, 11 π.μ., άγαλμα Βενιζέλου

Πάτρα, 10.30 π.μ., πλατεία Γεωργίου

Τρίκαλα, 11 π.μ., πλατεία «Ρήγα Φεραίου»

Γιάννενα, 11 π.μ., Δημαρχείο

Αγρίνιο, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Την Παρασκευή 4 Οκτώβρη

Λάρισα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Καρδίτσα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Κέρκυρα, 7 μ.μ., πλατεία Σαρόκο

Την Πέμπτη 3 Οκτώβρη

Βόλος, 6.30 μ.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Αρτα, 8 μ.μ., πλατεία Κιλκίς

Ηράκλειο, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Την Τετάρτη 2 Οκτώβρη

Ζάκυνθος, 8 μ.μ., πρώην Νομαρχία

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: Σε πλατιά σύσκεψη καλούν τα μέλη των ΔΣ των Σωματείων των Δήμων της Αττικής τα σωματεία εργαζομένων στους Δήμους Αγίων Αναργύρων, Πετρούπολης, Καισαριανής, Ελευσίνας-Ασπρόπυργου-Μάνδρας και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Η σύσκεψη θα γίνει την Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη, 6.30 μ.μ. στον Πευκώνα Αγίων Αναργύρων (στη οδό λεωφόρος Δημοκρατίας απέναντι από το δημαρχείο).

ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ: Σύσκεψη για την οργάνωση και επιτυχία του συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ στις 5 Οκτωβρίου οργανώνει το κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής. Η σύσκεψη θα γίνει στις 27 Σεπτέμβρη, 6 μ.μ., στα γραφεία του Σωματείου (πλατεία Μητροπόλεως 10, Αθήνα).

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Για την οργάνωση της πάλης

Δράση για την οργάνωση της πάλης των ναυτεργατών, για ανάπτυξη πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων και απεργιών αναλαμβάνουν τα ταξικά ναυτεργατικά συνδικάτα, με σταθμό την ευρεία σύσκεψη που διοργανώνουν την Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη στις 10.30 το πρωί στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ. Στη σύσκεψη καλούν ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, ενώ θα καθοριστούν και συγκεκριμένα οργανωτικά μέτρα για τη συμμετοχή των ναυτεργατών στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 5 Οκτώβρη στην Ομόνοια.

Ημερίδα για την Κοινωνική Ασφάλιση

Ημερίδα - συζήτηση για τα προβλήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης και τις θέσεις του Εργατικού Κέντρου Λάρισας διοργανώνει η διοίκηση του ΕΚΛ, την Πέμπτη 10 Οκτώβρη, στις 6 το απόγευμα, στην ισόγεια αίθουσα συνελεύσεών του (Εργατικής Πρωτομαγιάς 6), καλώντας να πάρουν μέρος όλα τα σωματεία της δύναμής του, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, αλλά και άλλα σωματεία.

Εισηγητές θα είναι ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΛ, και ο Θωμάς Κακαβάς, στέλεχος του ΠΑΜΕ και εκπρόσωπος των εργαζομένων στην κεντρική διοίκηση του ΙΚΑ. Μετά τις εισηγήσεις θα ακολουθήσει συζήτηση, για τις θέσεις του και για τον τρόπο οργάνωσης της πάλης για τη διεκδίκησή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ