ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Σήμερα αποφασίζουν οι εκπαιδευτικοί

Κάλεσμα του ΠΑΜΕ για συνέχιση του αγώνα, με εναλλαγή της μορφής πάλης

Εναλλαγή στη μορφή πάλης, αξιοποίηση και επέκταση των αγωνιστικών διαθέσεων των εκπαιδευτικών, ο κλάδος να κάνει εκτίμηση του αγώνα του, να βγάλει τα συμπεράσματά του για την προοπτική του κινήματος, για το τι αγώνες και τι κίνημα χρειάζεται σήμερα. Τα παραπάνω περιλαμβάνει η πρόταση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών προς τις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ που έγιναν χτες.

Σήμερα, στην Αθήνα, η ΟΛΜΕ διοργανώνει πανελλαδική κινητοποίηση στα Προπύλαια, στη 1 το μεσημέρι, ενώ από το πρωί θα συνεδριάζουν οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ προκειμένου με βάση τις αποφάσεις των συνελεύσεων να συζητήσουν για την πορεία των κινητοποιήσεών τους.

Οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ μέσα στις συνελεύσεις τόνισαν ότι πρέπει να αξιοποιηθούν οι αγωνιστικές διαθέσεις που φάνηκαν στον κλάδο, σε συμμαχία και συμπόρευση με άλλους κλάδους. Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών επαναλαμβάνει αυτό που από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε, ότι δηλαδή η αντιλαϊκή αυτή πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ πρέπει να παρεμποδιστεί, να ανατραπεί, με ενιαία λαϊκή αντεπίθεση, με συντονισμένο αγώνα όλων των εργαζομένων, όλων των κλάδων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Και τονίζει ότι αυτή την ενότητα, αυτή την προοπτική πρέπει να υπηρετήσουν οι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και το περιεχόμενο της απεργίας.

Στην πρότασή του προς τις Γενικές Συνελεύσεις των εκπαιδευτικών, σημείωνε μεταξύ άλλων: «Πρέπει να μιλήσουμε καθαρά. Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται είναι οριακή. Η απεργία φυλλορροεί, αν δεν έχει ήδη φυλλορροήσει και τα ποσοστά της απεργίας είναι χαμηλά και σε πολλές των περιπτώσεων είναι εξαιρετικά χαμηλά. Αυτή είναι η αλήθεια και την ξέρουν όλοι οι συνάδελφοι. Το ΠΑΜΕ διαμόρφωνε θέσεις και προτάσεις πάντα με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συναδέλφους και το κίνημα. Δεν δίστασε να πει την αλήθεια κι όταν ακόμα αυτή ήταν σκληρή.

Είμαστε στην 7η μέρα της απεργίας, η κατάσταση φυλλορροεί και αν συνεχίσουμε αυτή τη στιγμή στη λογική απεργία διαρκείας με τη μορφή των 5ήμερων επαναλαμβανόμενων ή με οποιαδήποτε άλλη μορφή βάζουμε τον κλάδο σε τραγικά αδιέξοδα. Κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη μορφή πάλης, πέραν της μικρής πλέον συμμετοχής των συναδέλφων στην απεργία, δεν έδωσε καμία δυνατότητα συμμαχίας με τους άλλους κλάδους, ούτε καν με τη ΔΟΕ. Με ευθύνη των ΣΥΝΕΚ και των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ξεκινήσαμε έναν αγώνα εντελώς μόνοι μας και είπαμε στους άλλους κλάδους: "Αν θέλετε ακολουθήστε".

Επιπλέον, αυτή τη στιγμή και οι άλλες 3 Ομοσπονδίες που έκαναν 5ήμερες επαναλαμβανόμενες τις έχουν εγκαταλείψει και προχώρησαν σε εναλλαγή στη μορφή πάλης με 48ωρες απεργίες (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, ασφαλιστικά ταμεία). Η 3η Ομοσπονδία (διοικητικοί υπάλληλοι στα Πανεπιστήμια) βρίσκεται σε μία διαδικασία Γενικών Συνελεύσεων εναλλαγής στις μορφές πάλης. Οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ κατεβαίνουν στις Γενικές Συνελεύσεις με πρόταση για νέα πενθήμερη και κλιμάκωση με επαναλαμβανόμενες 5ήμερες. Η πρόταση αυτή στη δεδομένη στιγμή και με τις υπάρχουσες προϋποθέσεις είναι μνημείο ανευθυνότητας και τυχοδιωκτισμού, οδηγεί τον κλάδο σε αδιέξοδο, είναι επικίνδυνη για την υπόσταση και την προοπτική του κινήματος.

Στην ίδια λογική βρίσκεται και η πρόταση των ΣΥΝΕΚ για 48ωρη Πέμπτη-Παρασκευή (26-27/9) και 48ωρες κυλιόμενες κάθε βδομάδα. Η πρότασή τους δίνει συνέχεια στα αδιέξοδα που ήδη δημιουργήθηκαν και που οι ίδιοι δημιούργησαν. Δεν είναι δυνατόν να προαναγγέλλεις 48ωρη απεργία κάθε βδομάδα από τώρα, χωρίς να παίρνεις υπόψη σου τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία. Δεν μπορεί να ξέρει κανείς από τα πριν πώς θα διαμορφώνεται η κατάσταση κάθε βδομάδα.

Η εξαγγελία μιας απεργίας έχει να κάνει με το βαθμό συμμετοχής των ίδιων των συναδέλφων. Αλλά αυτά για το ΣΥΡΙΖΑ είναι ψιλά γράμματα. Το μόνο που ενδιαφέρει το ΣΥΡΙΖΑ είναι να ανεβαίνουν τα εκλογικά του ποσοστά. Για του λόγου το αληθές ακούστε κι αυτό: Οι συνδικαλιστές των ΣΥΝΕΚ και κυρίως των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ διατύπωσαν στη Γενική Συνέλευση Προέδρων των ΕΛΜΕ το εξής επιχείρημα: "Συνεχίζουμε με απεργία διαρκείας, με τη μορφή των 5νθήμερων επαναλαμβανόμενων, ανεξάρτητα από τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία, δεν έχουν σημασία τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία, δεν είμαστε καταμετρητές ποσοστών, γιατί το θέμα είναι πολιτικό"!

ΣΥΝΕΚ και ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ έχουν τεράστιες ευθύνες για τα αδιέξοδα που δημιουργήθηκαν. Και η ευθύνη τους μεγαλώνει από το γεγονός ότι επιμένουν στην ίδια αδιέξοδη μορφή πάλης».

Το πρόγραμμα δράσης

Λέγοντας ανοιχτά προς τον κλάδο ότι «αυτή τη στιγμή απαιτείται να συνεχίσουμε τον αγώνα μας με εναλλαγή στη μορφή πάλης», το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών προτείνει να είναι η αυριανή Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη μέρα δράσης και παρέμβασης σε όλα τα σχολεία ενάντια στους φασίστες της Χρυσής Αυγής. Να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις στις 30 Σεπτέμβρη - 1 Οκτώβρη, όπου ο κλάδος θα κάνει εκτίμηση για τον αγώνα του, θα βγάλει τα συμπεράσματά του για τη συνέχιση, την κλιμάκωση και την προοπτική του κινήματος, για το τι αγώνες και τι κίνημα χρειάζεται σήμερα. Να προχωρήσουν οι καθηγητές σε 48ωρη απεργία στις 2 και 3 Οκτώβρη επιδιώκοντας να γίνει μαζί με τη ΔΟΕ και τους άλλους κλάδους του Δημοσίου, μαθητές, καθηγητές. Συμμετοχή στα πανελλαδικά συλλαλητήρια που καλεί το ΠΑΜΕ στις 4 και 5 Οκτώβρη. Κλιμάκωση με Γενική Απεργία στα μέσα του Οκτώβρη.

Ενοχλεί η πρωτοπόρα δράση στην οργάνωση του αγώνα

Ανακοίνωση του ΣΠ Αττικής της ΚΝΕ για τη μήνυση σε βάρος μελών της Οργάνωσης που έκαναν εξόρμηση

Στο Αστυνομικό Τμήμα οδηγήθηκαν χτες το πρωί τρία στελέχη της ΚΝΕ στο Ιλιον ύστερα από καταγγελία της προέδρου του Συλλόγου Γονέων του 7ου Γυμνασίου Ιλίου. Η ...αξιόποινη πράξη τους που έκανε τη συγκεκριμένη κυρία να καλέσει την Αστυνομία αλλά και την Αστυνομία να οδηγήσει τους ΚΝίτες στο Τμήμα, ήταν ότι έκαναν εξόρμηση με υλικά της Οργάνωσης. Αμεση ήταν η παρέμβαση της Κομματικής Οργάνωσης που βρέθηκε στο πλευρό των τριών στελεχών μέχρι να αφεθούν ελεύθεροι -αφού κατατέθηκε μήνυση- και το Συμβούλιο Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση - καταγγελία για όσα συνέβησαν:

«Το Συμβούλιο Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη ενέργεια που έκανε η πρόεδρος συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 7ου Γυμνασίου Ιλίου, Κα Μπινιάκου, να καταθέσει μήνυση ενάντια σε 3 μέλη της ΚΝΕ. Είναι πραγματικά απαράδεκτο ότι αξιοποιεί την ιδιότητά της ως πρόεδρος συλλόγου γονέων και κηδεμόνων καθώς και το σαθρό επιχείρημα ότι επειδή τα μέλη της ΚΝΕ πραγματοποιούσαν εξόρμηση με υλικά της οργάνωσης έξω από το 4ο ΓΕΛ - 7ο Γυμνάσιο Ιλίου, "προσηλυτίζουν" νέους. Ούτε στο μεσαίωνα να βρισκόμασταν. Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας δεν είναι καμιά παραστρατιωτική, ούτε καμιά παραθρησκευτική οργάνωση, για να "προσηλυτίζει" νέους. Ενώ οι αστυνομικές αρχές "δεν κρατήθηκαν" και συνέλαβαν τη "σπείρα" που διακινούσε υλικό της ΚΝΕ.

Η πρωτοπόρα δράση των μελών της ΚΝΕ στην ενημέρωση και την οργάνωση του αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας που το σύστημα τις τσακίζει, πολλούς τους ενοχλεί. Ο στόχος δεν είναι μόνο τα μέλη της ΚΝΕ, τα οποία δεν κάνουν πίσω από την ανάγκη μαζί με τους συμμαθητές τους, τους συμφοιτητές τους, τους συναδέλφους τους να παλέψουν και να διεκδικήσουν τη ζωή που τους αξίζει. Είναι επίσης στόχος τους η νεολαία να μη σηκώσει κεφάλι ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, να κρατηθεί μακριά από τον οργανωμένο αγώνα για μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα.

Συν τοις άλλοις, η απαράδεκτη ενέργεια έγινε και μια μέρα πριν τα συλλαλητήρια ενάντια στη δολοφονική δράση της Χρυσής Αυγής, που οργανώνονται από φοιτητικούς συλλόγους, σχολεία, νέους εργαζομένους κι ανέργους κι οπού τα μέλη της ΚΝΕ τα στηρίζουν με τη δράση τους.

Καλούμε τους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς να καταδικάσουν τέτοιες ενέργειες. Να δυναμώσουν τον κοινό αγώνα για δημόσια και δωρεάν μόρφωση, για το σχολείο και τη ζωή που δικαιούμαστε, ενάντια στην κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου συναποφασίζεται η αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική».

Διαμαρτυρία ενάντια στις μετακινήσεις - «μπαλώματα»

Παρέταξαν τα ΜΑΤ απέναντι στους απεργούς εκπαιδευτικούς

Προπηλακισμούς από τις δυνάμεις των ΜΑΤ δέχτηκαν οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που στο πλαίσιο των απεργιακών τους κινητοποιήσεων επιχείρησαν να παρέμβουν στη συνεδρίαση του Ανώτατου Περιφερειακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΑΠΥΣΠΕ) στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής. Εκπαιδευτικοί από Συλλόγους της Αττικής, πολλοί από αυτούς σε καθεστώς κινητικότητας και το ΔΣ της ΔΟΕ είχαν προγραμματίσει παράσταση διαμαρτυρίας με αφορμή τη συνεδρίαση του ΑΠΥΣΠΕ το οποίο θα συζητούσε για την τοποθέτηση των εκπαιδευτικών που κρίθηκαν ως «πλεονάζοντες».

Με βάση την οδηγία του υπουργείου που καταργεί ολοήμερα τμήματα και υποστηρικτικές δομές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, κατασκευάστηκαν πλεονάσματα εκπαιδευτικών οι οποίοι βρίσκονται στη διάθεση του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΠΕ) και μεθοδεύεται η μετακίνησή τους σε άλλα ΠΥΣΠΕ και σε άλλες περιφέρειες. Η τακτική αυτή μετατρέπει τους εκπαιδευτικούς σε περιπλανώμενους αντί να καλυφθούν τα κενά με προσλήψεις και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων, στους μαθητές και στις οικογένειές τους. Για τα παραπάνω, αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων απαίτησε να συναντηθεί με τον Περιφερειακό Διευθυντή ο οποίος αρνήθηκε, ενώ τα ΜΑΤ επιστρατεύτηκαν για να μείνουν μακριά από τη συνεδρίαση οι συγκεντρωμένοι εκπαιδευτικοί. Η συνεδρίαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου έγινε μόνο με τα τρία διορισμένα μέλη καθώς οι αιρετοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών αποχώρησαν.

Τη στάση του περιφερειάρχη εκπαίδευσης και την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων καταγγέλλει με ανακοίνωση η ΔΟΕ, που καλεί και πάλι σήμερα, στις 7 π.μ., σε κινητοποίηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής.

Σήμερα, δεύτερη μέρα της απεργίας των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, είναι προγραμματισμένες γενικές συνελεύσεις των Συλλόγων τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ