ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΦΡΑΟΥΛΑΔΕΣ» ΗΛΕΙΑΣ
Ζητάνε νομιμοποίηση του δουλεμπόριου

Σύσκεψη των τοπικών ομάδων παραγωγών στη Βάρδα για την αντιμετώπιση του «προβλήματος» που ενδέχεται να δημιουργήσουν οι... έλεγχοι των αρμόδιων φορέων

Μεροκάματα και συνθήκες εργασίας... «Μπαγκλαντές» για Ελληνες ανέργους, επιθυμούν οι «φραουλάδες» της Ηλείας, για να «σταματήσει η υποχώρηση που παρουσιάζει» το προϊόν τους - δηλαδή η υψηλότατη κερδοφορία τους - όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στο δημαρχείο της Βάρδας στην Ηλεία, με τη συμμετοχή των τοπικών ομάδων παραγωγών, βουλευτών της περιοχής και της τοπικής διοίκησης.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης, επισημάνθηκε ότι για την έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου απαιτούνται περί τους 8.000 έως 10.000 εργάτες γης, οι οποίοι θα απασχοληθούν περίπου για 4 μήνες και οι ντόπιοι «φραουλάδες» ζητούν είτε να δημιουργηθούν λίστες ανέργων από τον ΟΑΕΔ, οι οποίοι θέλουν να απασχοληθούν στα φραουλοχώραφα, είτε να υπάρξει για φέτος κάποιο «μεταβατικό καθεστώς» ειδικά για την περιοχή της Ηλείας, όσον αφορά τους ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών για την παράνομη και ανασφάλιστη εργασία. Πρότειναν επίσης, αν τελικά επιλεγεί ως λύση η προώθηση Ελλήνων ανέργων από τις λίστες του ΟΑΕΔ, να αναζητηθούν πιθανοί χώροι για τη διαμονή τους, όπως η δημιουργία «κάμπινγκ»... Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση παραγωγού της περιοχής, ο οποίος είπε ότι αν διενεργηθούν έλεγχοι στην περιοχή και επιβληθούν στους «φραουλάδες» τα πρόστιμα που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Εργασίας για όσους απασχολούν ανασφάλιστους εργάτες, δε θα μπορεί να υπάρξει καλλιέργεια φράουλας.

Ο Γιώργος Καραπάνος, περιφεριακός σύμβουλος του ΚΚΕ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δ. Ελλάδας, ζήτησε την παροχή νομιμοποιητικών εγγράφων στους μετανάστες άμεσα, την τήρηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας και διαβίωσης, την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους τους εργάτες γης, την πρόσβαση των μεταναστόπουλων σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, καθώς και να μην επιτρέπεται η απασχόληση ανηλίκων στα φραουλοχώραφα.

Σήμερα το πρωί, οι εκπρόσωποι των τοπικών ομάδων παραγωγών, έχουν προκαθορισμένο ραντεβού με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση για την από κοινού αναζήτηση λύσης στο «πρόβλημα».

ΠΑΣΕΒΕ
Κάλεσμα δράσης για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας

Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας, με αφορμή την επιβολή νέων «χαρατσιών» για την παροχή υπηρεσιών υγείας και περίθαλψης

Κάλεσμα προς όλες τις γραμματείες, τα Σωματεία και τις Ομοσπονδίες, κλαδικές και τοπικές να πάρουν άμεσα πρωτοβουλίες ενάντια στην πολιτική συρρίκνωσης και εμπορευματοποίησης της δημόσιας Υγείας, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΕΒΕ υπογραμμίζει:

«Στο "τσουνάμι" των αντιλαϊκών μέτρων που θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες, ήδη βγήκε στη δημοσιότητα η συναπόφαση του υπουργείου Υγείας και των εκπροσώπων ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ για επιβολή δύο νέων χαρατσιών στους ασφαλισμένους, με ισχύ από 1/1/2014. Συγκεκριμένα, ορίζεται η καταβολή εκ μέρους των ασθενών του ποσού του 1 ευρώ ανά συνταγή που θα εκτελείται (!) από τον εκάστοτε φαρμακοποιό, καθώς και η καταβολή του ποσού των 25 ευρώ, προκειμένου να εισαχθούν στο "δημόσιο" νοσοκομείο για νοσηλεία.

Οι "πυροσβεστικές" δηλώσεις των αρμοδίων ότι ενδέχεται να μην είναι αυτό το ύψος του νέου χαρατσιού, αν πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι ή ότι με αυτό το χαράτσι θα ενισχυθεί ο ΕΟΠΥΥ, δεν πρέπει να μας ξεγελούν. Ολοι γνωρίζουμε ότι και ψηφισμένο είναι στο μεσοπρόθεσμο και πάγιος στόχος της ΕΕ ήταν η εμπορευματοποίηση νευραλγικών τομέων όπως η Υγεία, η Πρόνοια και η Παιδεία, υπέρ των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Μετατρέπουν το πολύτιμο κοινωνικό αγαθό της Υγείας σε εμπόρευμα, ώστε, αν έχεις, πληρώνεις και την απολαμβάνεις, αν όχι πεθαίνεις.....

Υπηρετούν τα μονοπώλια στην Υγεία, την Πρόνοια, το φάρμακο και στους άλλους κλάδους, γι' αυτό καταργεί κλίνες, συγχωνεύει κλινικές, βάζει λουκέτο σε νοσοκομεία. Στέλνει σπίτι τους υγειονομικούς την ίδια ώρα που ασθενείς περιμένουν σε λίστα αναμονής μηνών για μια εξέταση, ένα χειρουργείο, την έναρξη θεραπείας για τον καρκίνο. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Διοικητής του ΕΟΠΥΥ την προηγούμενη βδομάδα, σύμφωνα με τα οποία "οι πρώην μονάδες του ΙΚΑ εκτελούν μόλις το 3% των διαγνωστικών πράξεων, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να εξωθούνται στον ιδιωτικό τομέα και να πληρώνουν συμμετοχή 15%, καθώς και το ότι "το 1/3 του ενεργού πληθυσμού (3.068.000) δεν έχουν ασφαλιστική ικανότητα". Ανάμεσα σε αυτούς είναι πρωτίστως οι άνεργοι, οι περιστασιακά εργαζόμενοι και οι ελευθεροεπαγγελματίες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους. Οσοι έχασαν την ασφαλιστική ικανότητα κατά βάση δεν έχουν υγειονομική κάλυψη".

Την ίδια στιγμή, δε, που κόπτονται ότι θέλουν να "σώσουν" τον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εργασίας, χτες, ανακοινώθηκε και νέα περικοπή κατά δύο δισεκατομμύρια ευρώ της κρατικής χρηματοδότησης των ασφαλιστικών Ταμείων το 2014, προδιαγράφοντας έτσι νέες μειώσεις στις συντάξεις και στις παροχές προς τους ασφαλισμένους.

Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί όλες τις γραμματείες, τα Σωματεία και τις Ομοσπονδίες, κλαδικές και τοπικές να πάρουν πρωτοβουλίες καταγγελίας της πολιτικής συρρίκνωσης και εμπορευματοποίησης της δημόσιας υγείας και να βάλουν άμεσα στόχο τη δυναμική παρέμβαση σε νοσοκομεία και μονάδες πρωτοβάθμιας Υγείας του ΕΟΠΥΥ, για να μη μείνει κανένας συνάδελφος και η οικογένειά του απροστάτευτοι, επειδή είναι ακάλυπτοι ασφαλιστικά.

Οχι στο νέο χαράτσι. Κανένα εισιτήριο για την εισαγωγή - περίθαλψη στο νοσοκομείο, όχι στο κλείσιμο δημόσιων νοσοκομείων και στις διαθεσιμότητες, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλο το λαό, να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην Υγεία - Πρόνοια, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού».

ΝΑΟΥΣΑ
Διεκδικούν σύμβαση και αυξήσεις μισθών

Αποφασισμένοι να αποκρούσουν αγωνιστικά τη νέα επίθεση της εργοδοσίας είναι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Βαρβαρέσος» στη Νάουσα. Μέσα από μαζική Γενική Συνέλευση απέρριψαν την πρόταση της εργοδοσίας για μειώσεις των αποδοχών κατά 30% αναδρομικά από τον Ιούνη του 2013 μέχρι το Σεπτέμβρη του 2014 καθώς και τις απειλές πως αν δεν δεχθούν θα προχωρήσει τη μείωση με την υπογραφή ατομικών συμβάσεων.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν υπογραφή ΣΣΕ χωρίς μειώσεις μισθών και αύξηση 5% για τους νέους εργαζόμενους που προσέλαβε με 526 ευρώ το μήνα. Επίσης, διεκδικούν να επανέλθει η δωρεάν μεταφορά των εργαζομένων με λεωφορεία, η οποία σταμάτησε πριν περίπου δύο χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι ξεκαθαρίζουν πως σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν δεχθεί τις διεκδικήσεις τους και επιχειρήσει να προχωρήσει σε ατομικές συμβάσεις θα προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία και Γενική Συνέλευση προκειμένου να καθορίσουν τις μορφές κλιμάκωσης του αγώνα τους.

Η απαίτηση της εργοδοσίας για μειώσεις στους μισθούς έρχεται σε συνέχεια της 9μηνης εκ περιτροπής εργασίας που επέβαλε πέρσι και αμέσως μετά την εξασφάλιση και νέας δανειοδότησής της με κρατικές εγγυήσεις. Θυμίζουμε ότι και πριν λίγα χρόνια, όταν χρηματοδοτήθηκε με 2,4 εκατ. ευρώ, προχώρησε στο κλείσιμο του ενός εργοστασίου, σε μαζικές απολύσεις, αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και εντατικοποίησε την εργασία.

ΛΑΡΙΣΑ
Αντέδρασαν για το χαράτσι και δικάζονται

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν, αύριο Πέμπτη, 26 Σεπτέμβρη, 8 συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, κατηγορούμενοι για τη συμμετοχή σε κινητοποίηση ενάντια στο χαράτσι των διοδίων του Μοσχοχωρίου, τον Ιούνη του 2010.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, οι Γραμματείες Λάρισας του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και το ΔΣ της Ενωσης Γυναικών Λάρισας, (μέλος ΟΓΕ), καλούν τα σωματεία, τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες και ΕΒΕ, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνουν αύριο, στις 9 το πρωί, έξω από τα Δικαστήρια της Λάρισας.

Να σημειώσουμε ότι η αυριανή δίκη διενεργείται στο πλαίσιο ενός μπαράζ δικαστικών διώξεων σε βάρος συνδικαλιστών του εργατικού, του αγροτικού και, γενικότερα του λαϊκού κινήματος, που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λάρισα και, όπως έχουν καταγγείλει οι αγωνιστικές συσπειρώσεις πρόκειται για προσπάθεια τρομοκράτησης που πάει «νύχι - κρέας» με τη λυσσαλέα αντιλαϊκή επίθεση σε βάρος των εργαζομένων και του λαού από την κυβέρνηση, την ΕΕ, την εργοδοσία.

Εκτός από τις δίκες που έχουν οριστεί, δεκάδες συνδικαλιστές έχουν κληθεί και καλούνται διαρκώς «για παροχή εξηγήσεων» στις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις στη Θεσσαλία, μετά από εισαγγελική παραγγελία, για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις.

Ακόμα, σε εξέλιξη βρίσκονται δίκες συνδικαλιστών μετά από μηνύσεις των εργοδοτών για απεργιακές κινητοποιήσεις, ή γιατί κατήγγειλαν τις αυθαιρεσίες των εργοδοτών υπερασπιζόμενοι τους συναδέλφους τους. Ανάμεσά τους και η μήνυση που έχει υποβληθεί από τους βιομήχανους της Γαλακτοβιομηχανίας «ΟΛΥΜΠΟΣ» κατά του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και του Γενικού Γραμματέα του ΔΣ του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ν. Λάρισας, του Προέδρου του ΕΚΛ και άλλων αγωνιστών για την απεργιακή κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Τροφίμων - Ποτών - Γάλακτος στις 4/2/2012.

Μαζί με τις δικαστικές διώξεις συνεχίζονται οι απολύσεις και τα άλλα τρομοκρατικά μέτρα σε βάρος εργαζομένων και συνδικαλιστών, που αντιδρούν στα αντεργατικά μέτρα των εργοδοτών, όπως στο υπεραστικό ΚΤΕΛ, στα Σούπερ Μάρκετ «Λάρισα», στην «ΟΛΥΜΠΟΣ», στο Κέντρο Αποκατάστασης «ΑΡΩΓΗ», στις αντιπροσωπείες «ΛΑΜΠΡΟΥΛΗ», στα «ΓΚΟΥΝΤΙΣ», κ.α.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ