ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΟΛΟΜΒΙΑΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΑΝΤΑΡΤΩΝ
Η πολιτική εκπροσώπηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Ο ανθός της Κολομβιανής νεολαίας μαζί με έμπειρους λαϊκούς αγωνιστές συγκροτούν το αντάρτικο κίνημα που πάνω από 40 χρόνια αντιπαλεύει την καπιταλιστική βαρβαρότητα

Associated Press

Ο ανθός της Κολομβιανής νεολαίας μαζί με έμπειρους λαϊκούς αγωνιστές συγκροτούν το αντάρτικο κίνημα που πάνω από 40 χρόνια αντιπαλεύει την καπιταλιστική βαρβαρότητα
Στις 3 Οκτώβρη πρόκειται να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κολομβίας και τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP) που πραγματοποιούνται στην Αβάνα της Κούβας ήδη από το Νοέμβρη του 2012.

Η συζήτηση έχει φτάσει στο κρίσιμο σημείο της ατζέντας που αφορά την πολιτική εκπροσώπηση, τα πολιτικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα που βρίσκονται υπό συνεχείς διώξεις από το κράτος, το κεφάλαιο και τους παραστρατιωτικούς μηχανισμούς του (στη χώρα υπάρχουν τουλάχιστον 9.000 πολιτικοί κρατούμενοι με την κατηγορία της «εξέγερσης κατά του καθεστώτος», από τις τάξεις των ανταρτών και αγωνιστικών δυνάμεων του λαϊκού κινήματος). Είχε προηγηθεί το προηγούμενο διάστημα το ζήτημα της αναδιανομής γης, όπου υπήρξε, όπως λένε οι δύο πλευρές, συμφωνία, με την υπογράμμιση ότι για να μπει σε εφαρμογή η όποια συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία εφ' όλης της ύλης. Υπάρχουν επίσης και άλλα 4 σημεία στην κοινή ατζέντα διαπραγμάτευσης που προβλέπουν: - Τον τερματισμό της ένοπλης αντιπαράθεσης και της ένταξης των ανταρτών στην πολιτική ζωή - Το ζήτημα του ναρκεμπορίου, τα δικαιώματα των θυμάτων από την πολύχρονη σύγκρουση και την επιστροφή εδαφών και περιουσιών στα 4 εκατομμύρια εκτοπισμένων λόγω της ένοπλης αντιπαράθεσης (κυρίως της δράσης των παραστρατιωτικών ταγμάτων θανάτου, που δρουν για λογαριασμό των πλουτοκρατών και των πολυεθνικών μονοπωλίων) - Τη διαδικασία επιβεβαίωσης της εφαρμογής της ειρήνης όταν αυτή υπογραφεί.

Την τελευταία βδομάδα και μετά την πρόσφατη μεγάλη κινητοποίηση της λεγόμενης αγροτικής λαϊκής απεργίας διαρκείας που έχει οδηγήσει σε ένα διάλογο του Συντονιστικού των Αγροτών με την κυβέρνηση, ο πρόεδρος της Κολομβίας προχώρησε σε μια μονομερή κίνηση, που ανακοίνωσε και στη ΓΣ της Ολομέλειας του ΟΗΕ. Αυτή αφορά την προώθηση μαζί με τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές το Μάρτη του 2014 ενός ψευδεπίγραφου δημοψηφίσματος όπου υποτίθεται ο λαός θα τοποθετηθεί αν θέλει την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας με το αντάρτικο. Την ενέργεια αυτή αποδέχτηκε ήδη την 1 Σεπτέμβρη και το ελεγχόμενο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο. Στην ενέργεια αυτή απάντησε ο επικεφαλής της Ανώτατης Διοίκησης των FARC, Τιμολέων Χιμένες, που υπογράμμισε ότι η κίνηση αυτή, η άρνηση να συζητηθούν πολλές από τις προτάσεις των ανταρτών, είναι προσπάθειες να δημιουργηθεί η εσφαλμένη εντύπωση ότι οι αντάρτες είναι στο διάλογο γιατί έχουν πλήρως ηττηθεί και να δυναμιτιστεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Το αντάρτικο κίνημα που πάνω από 40 χρόνια αντιπαλεύει την κρατική τρομοκρατία και την καπιταλιστική εκμετάλλευση για το ζήτημα της πολιτικής εκπροσώπησης υπογραμμίζει ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των ταγμάτων θανάτου, των παραστρατιωτικών συμμοριών «Ομάδες Αυτοάμυνας» και «Μαύροι Αετοί» που δρουν μαζί με το επίσημο αστικό κράτος και το στρατό ενάντια στο λαϊκό κίνημα και στις αγροτικές περιοχές είναι τα σώματα προστασίας των μεγαλοτσιφλικάδων και της μαφίας των ναρκεμπόρων.

Ο δολοφονικός ρόλος των παραστρατιωτικών οργανώσεων

Οι παραστρατιωτικές οργανώσεις είναι το βασικό όπλο για τη διάδοση του τρόμου στο λαό για την καταστολή κάθε κοινωνικής διαμαρτυρίας και οποιασδήποτε μορφής αγώνα για τα θεμελιώδη δικαιώματά τους. Πολλές έρευνες που φτάνουν και στην αστική Δικαιοσύνη της Κολομβίας επιβεβαιώνουν ότι αυτές οι παραστρατιωτικές οργανώσεις δεν είναι τίποτα άλλο από μια προέκταση των επίσημων Ενοπλων Δυνάμεων. Ο βασικός στόχος της κρατικής τρομοκρατίας και του παραστρατιωτικού της κλάδου είναι η εκμετάλλευση του πληθυσμού, η αφαίρεση της γης του και η αύξηση έτσι των λατιφούντιων (μεγάλων κτημάτων), η διατήρηση της εδαφικής κυριαρχίας των γαιοκτημόνων και ο πλουτισμός τους μέσω της κερδοσκοπίας. Αυτοί οι γαιοκτήμονες είναι οι εχθροί της αναδιανομής γης και της γεωργικής μεταρρύθμισης. Στην Κολομβία, το 60% καλλιεργήσιμων εκτάσεων συγκεντρώνεται στο 3% των ιδιοκτητών γης.

Ταυτόχρονα, αυτοί οι φονιάδες χρηματοδοτούνται από τη δημιουργία τους, τη δεκαετία του '50 ή και νωρίτερα, από την CIA αλλά και από μεγάλες πολυεθνικές, όπως τα μονοπώλια της μπανάνας «Φρουίτ Γιουνάιτεντ Κόμπανι» και «Τσικίτα», της μεταλλευτικής «Ντρούμοντ» και τόσων άλλων. Τα τάγματα θανάτου, ο στρατός και οι Αμερικάνοι σύμβουλοι ευθύνονται για χιλιάδες δολοφονίες εργατών, συνδικαλιστών, κομμουνιστών και αγωνιστών του λαϊκού κινήματος.

Γνώστη είναι η γενοκτονία της «Πατριωτικής Ενωσης» τη δεκαετία του '90 που συγκρότησε το Κολομβιάνικο ΚΚ και το αντάρτικο κίνημα, με πάνω από 5.000 δολοφονημένα μέλη και στελέχη του, ανάμεσά τους και 3 προεδρικοί υποψήφιοι.

Σήμερα, υπάρχουν τέσσερα εκατομμύρια εκτοπισμένοι και η χώρα είναι «σπαρμένη» με 2.000-3.000 ομαδικούς τάφους όπου πετιούνται πτώματα εξαφανισμένων και δολοφονημένων, των οποίων τα ίχνη άδικα αναζητούν οι οικογένειές τους.

Πολλοί νεκροί παρουσιάζονται στην κοινή γνώμη ως θύματα των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP). Το «Σχέδιο Κολομβία» επί προεδρίας Αλβαρο Ουρίμπε και όσα ακολούθησαν, «το Σπαθί της Τιμής» και «Δημοκρατικής προόδου» επί σημερινής ηγεσίας του Σάντος, που συνδέονται με τη «Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου» με τις ΗΠΑ για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, παρουσιάζονται ως πάλη ενάντια στα ναρκωτικά και τη «ναρκοτρομοκρατία» που αποδίδουν στους αντάρτες.

Η στρατιωτική βοήθεια που οι ΗΠΑ παρέχουν στην Κολομβία σε ετήσια βάση φτάνει τα 630 εκατομμύρια δολάρια, και πηγαίνουν στο στρατό και έμμεσα στους παραστρατιωτικούς φονιάδες.

Σε αυτή την κρατική και παρακρατική τρομοκρατία ήρθαν να απαντήσουν και οι FARC, που ιδρύθηκαν το 1964 ουσιαστικά ως λαϊκή αυτοάμυνα.

Και βέβαια, η καταστολή από αστικό κράτος και τους παραστρατιωτικούς δολοφόνους συνεχίζεται και σήμερα. Χαρακτηριστική τελευταία περίπτωση είναι η σύλληψη εν μέσω της πρόσφατης γενικής απεργίας αγροτών - εργατών το Σεπτέμβρη, του Ούμπερτ Μπαγιεστέρος, μέλους της διοίκησης της Ενωτικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Αγροτική Οικονομία, της ομάδας στήριξης της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας και στελέχους του κοινωνικοπολιτικού κινήματος της Κολομβίας «Πατριωτική Πορεία», που βρίσκεται φυλακισμένος με την κατηγορία «της τρομοκρατίας και της εξέγερσης». Σε αυτές τις συνθήκες μια έκφραση του λαϊκού κινήματος είναι και το αντάρτικο ένοπλο κίνημα και οι Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας.


Δ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ