ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΤΡΕΛΕΣ ΑΓΕΛΑΔΕΣ»
Ο ευρωεμπαιγμός συνεχίζεται και επαυξάνεται

  Το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ  αποφάσισε ξανά  να  αφήσει άλυτο το πρόβλημα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει  ξανά ικανοποιημένη... 

Εγκληματική εμμονή στο «κουκούλωμα» του προβλήματος των «τρελών αγελάδων» δείχνουν οι μηχανισμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης κι από κοντά και η ελληνική κυβέρνηση. Προχτές συνεδρίασε ξανά εκτάκτως... το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, με θέμα την αντιμετώπιση της κρίσης της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοειδών, αλλά, με βάση τα όσα έγιναν γνωστά, τα αποτελέσματα ήταν ακόμα πιο απογοητευτικά και από αυτά της προηγούμενης συνεδρίασης που έγινε στις 20-21/11/2000.

Το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για δεύτερη φορά δεν πήρε κανένα άμεσα μέτρο προστασία των καταναλωτών, παρά μόνο αρκέστηκε σε κάποιες γενικόλογες διατυπώσεις εντυπωσιασμού και ψυχολογικού καθησυχασμού. Αντιθέτως, έστρωσε καλύτερα το δρόμο για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των κερδοσκοπικών συμφερόντων των βιομηχανιών κρέατος και ζωοτροφών της ΕΕ και παράλληλα των βιομηχανιών παραγωγής μεταλλαγμένης σόγιας των ΗΠΑ. Δηλαδή, να μη μείνει καμία πολυεθνική παραπονεμένη... Οσο για την ελληνική κυβέρνηση, επιχειρεί για άλλη μια φορά διά μέσω της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας να αποκρύψει τη δουλική και υποτακτική πολιτική της στα «βρώμικα» συμφέροντα των πολυεθνικών, με τις γνώριμες υποκριτικές δηλώσεις -που έφτασαν να ξεπερνούν τα όρια της γελοιότητας- περί ικανοποιητικών αποφάσεων και διασφάλισης της δημόσιας υγείας. Αυτό φάνηκε από τις δηλώσεις που έκανε προχτές βράδυ ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης, μετά το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, αλλά και από τα όσα ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Δεν ξέρουμε αν έπεσε «εκσυγχρονιστικός» πανικός, δεν έγινε καλή συνεννόηση, ή υπάρχει σκοπιμότητα δημιουργίας διευκρινιστικής... «θολούρας», αλλά οι αποφάσεις του Συμβουλίου και οι δηλώσεις και ανακοινώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας, αλληλοαναιρούνται και αλληλοδιαψεύδονται.

Ο υφυπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε χτες ότι απαγορεύονται τα κρεατάλευρα και οστεάλευρα για τη διατροφή όλων των ζώων (μηρυκαστικών και μονογαστρικών) τουλάχιστον για έξι μήνες και πως τα άλευρα αυτά θα καταστραφούν. Ερωτηθείς ο Φ. Χατζημιχάλης για το πότε θα αρχίσει έστω η εξάμηνη απαγόρευση δεν απάντησε και για να βγει από την «αγγαρεία» είπε: «Από τώρα». Από κάποια τηλεγραφήματα, πάντως, έγινε γνωστό ότι η απαγόρευση ξεκινά από 1/1/2001. Οσο για το θέμα της καταστροφής των ζωοτροφών που επικαλέστηκε ο υφυπουργός, δεν προκύπτει από πουθενά, με βάση τα όσα έγιναν γνωστά, ότι αποφασίστηκε κάτι τέτοιο στο Συμβούλιο. Οπως επίσης δεν αποφασίστηκε σε καμία περίπτωση η απαγόρευση παραγωγής στην επικράτεια της ΕΕ ζωοτροφών με κρεατάλευρα και οστεάλευρα. Αυτό, ο υφυπουργός Γεωργίας το προσπέρασε και ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύονται οι εξαγωγές κρεατάλευρων σε τρίτες χώρες με τη διευκρίνιση: «υπό όρους». Ποιοι είναι αυτοί οι όροι; Ο Φ. Χατζημιχάλης απάντησε ότι θα τεθούν από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ αργότερα...

Οσον αφορά τα γρήγορα τεστ το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, δεν επανέλαβε ούτε καν τη διατύπωση που είχε κάνει στην προηγούμενη συνεδρίασή του, ότι ξεκινούν δειγματοληπτικά από 1/1/2001 και σε όλα τα ζώα άνω των 30 μηνών που θα διατίθενται στην κατανάλωση από 1/7/2001. Σε σχετική ερώτηση - παρατήρηση δημοσιογράφου, ο Φ. Χατζημιχάλης επέμεινε πως ισχύει ό,τι αποφασίστηκε στο προηγούμενο Συμβούλιο. Ελα όμως που ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης δήλωσε, όπως μεταφέρεται σε προχτεσινοβραδινό τηλεγράφημα του ΑΠΕ, ότι το Συμβούλιο δεν έχει καταλήξει ακόμη στο θέμα της ημερομηνίας έναρξης της διεξαγωγής υποχρεωτικών ελέγχων για όλα τα βοοειδή άνω των 30 μηνών, καθώς και στον τρόπο ανάληψης του κόστους σε κοινοτικό επίπεδο.

Ο υπουργός Γεωργίας στις Βρυξέλλες συμφώνησε και σε ένα ακόμα κοινοτικό μέτρο, που δείχνει το μέγεθος του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης για την προστασία των Ελλήνων καταναλωτών. Οπως ανακοίνωσε χτες ο αρμόδιος υφυπουργός Γεωργίας στο Συμβούλιο αποφασίστηκε: Ολα τα εθνικά μέτρα θα ανασταλούν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Απαγορεύεται η λήψη νέων μέτρων από τα κράτη - μέλη. Κι αυτό αποτελεί άλλη μια κυβερνητική «επιτυχία» στο όνομα της επίτευξης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής. Ομως το ζήτημα της προστασίας των Ελλήνων καταναλωτών και της ελληνικής βουτροφίας, η κυβέρνηση το «ξεπούλησε» ελαφρά τη καρδία. Προέχει βλέπετε η εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων...

Εκτός των παραπάνω, την κυβερνητική «λίστα» με τα μέτρα κοροϊδίας που αποφασίστηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ συμπληρώνουν, κατά την υφυπουργό Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλη, τα παρακάτω: Επεκτείνεται ο κατάλογος υλικών ειδικού κινδύνου και στα έντερα βοοειδών. Επιτρέπονται τα ιχθυάλευρα στα ψάρια, και τα μονογαστρικά ζώα. Δε θα διατίθεται κρέας βοοειδών άνω των 30 μηνών στην κατανάλωση, εάν δεν έχει εξεταστεί. Οσον αφορά το τελευταίο, μένει να διευκρινιστεί από πότε θα γίνει αυτό. Βοοειδή άνω των 30 μηνών θα μπορούν να αποσυρθούν για καταστροφή από τώρα και η χρηματοδότηση των αποζημιώσεων θα καλύπτεται από την κοινότητα κατά 70%. Στις 12 Δεκεμβρίου συγκαλείται η Διαχειριστική Επιτροπή Βόειου Κρέατος, η οποία θα καθορίσει τις τεχνικές λεπτομέρειες των μέτρων. Θα συνέλθει, επίσης, η Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή, προκειμένου να εξετάσει την απόσυρση από την διατροφική αλυσίδα της σπονδυλικής στήλης, της σπλήνας του θύμου και του λίπους. Το παραπάνω σημαίνει ότι τα περιβόητα Τ- bone steak από τη Γαλλία παίρνουν κοινοτικό «συγχωροχάρτι». Τέλος, προστίθεται και ένα ακόμα μέτρο ασύστολου εμπαιγμού των βουτρόφων: Αυξάνεται η προκαταβολή της επιδότησης από 60% σε 80% και όχι η επιδότηση όπως τεχνηέντως θέλει να εμφανίσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας.

Μια «τρύπα»... στις ζωοτροφές

Μέγιστη υποκρισία αποτελεί το μέτρο που αποφασίστηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για επέκταση της κατάργησης των κρεαταλεύρων, οστεαλεύρων στη διατροφή όλων των ζώων για ένα εξάμηνο. Το μέτρο αυτό, που ανακοινώνεται προφανώς για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων και καθησυχασμού των καταναλωτών, είναι έωλο και αμφιβόλου εφαρμογής, αφού δεν απαγορεύεται ταυτόχρονα η παραγωγή ζωοτροφών με κρεατάλευρα και οστεάλευρα, ούτε επίσης προβλέπεται η καταστροφή των υπαρχουσών ποσοτήτων τέτοιων ζωοτροφών που έχουν στη διάθεσή τους οι βιομηχανίες.

Την κοροϊδία της υπόθεσης έρχεται να αποκαλύψει μια σχετική έκθεση της Κομισιόν που αφορά τους ελέγχους και το θέμα της απαγόρευσης διάθεσης κρεαταλεύρων και οστεαλεύρων στα μηρυκαστικά, που υποτίθεται ότι ισχύει στην ΕΕ εδώ και κάποια χρόνια (από το 1994). Στην έκθεση αυτή της Κομισιόν, που συντάχτηκε πριν δύο χρόνια, αναφέρεται ότι: «Υπάρχουν ελλείψεις στην παρακολούθηση και στην εφαρμογή της απαγόρευσης της χρήσης πρωτεϊνών θηλαστικών στις τροφές των μηρυκαστικών». Δηλαδή η Κομισιόν ομολογεί εν έτει 1998, ότι δεν έγινε επί της ουσίας τίποτα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών, το οποίο όπως έχει γίνει γνωστό δημιουργήθηκε από τις ζωοτροφές και τη μετατροπή των φυτοφάγων μηρυκαστικών, σε σαρκοφάγα.

Ομως από το 1998 μέχρι το τέλος του 2000, είναι επίσης φανερό ότι δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως στο θέμα της έντασης των ελέγχων στις ζωοτροφές που διατίθενται στα μηρυκαστικά και στην προκειμένη περίπτωση στα βοοειδή. Αντί αυτού, η Κομισιόν και το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ προτείνουν την επέκταση της απαγόρευσης της διάθεσης κρεαταλεύρων στα χοιρινά και στις κότες. Δεν αναφέρεται όμως πουθενά πώς θα γίνει κάτι τέτοιο και ποιος διασφαλίζει ότι τα μηρυκαστικά στην επικράτεια της ΕΕ δε θα συνεχίσουν να τρέφονται με κρεατάλευρα και οστεάλευρα, από άρρωστα και ψόφια ζώα.

Η υποκριτική αυτή τακτική των επιτελείων των Βρυξελλών και των κυβερνήσεων της ΕΕ, δείχνει ότι το πρόβλημα των «τρελών αγελάδων» θα συνεχίσει να υφίσταται για πολλά πολλά χρόνια ακόμα, αφού στο όνομα του οικονομικού κόστους δεν παίρνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο εξάλειψης των αιτιών που διαιωνίζουν τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών και κατά συνέπεια κανένα μέτρο προστασίας των καταναλωτών.

Ελεγκτές... καταναλωτές!

Σε «σφραγιδο-ανιχνευτές» επιδιώκει να μετατρέψει η κυβέρνηση τους αγοραστές βοδινού κρέατος, και όχι μόνο. Ο υφυπουργός Γεωργίας κάλεσε χτες τους καταναλωτές να ψάχνουν τις σφραγίδες των σφαγείων, από τα οποία πρόκειται να αγοράζουν κομμάτια κρέατος. Για το επόμενο διάστημα προεξόφλησε ότι οι σφραγίδες θα αντικατασταθούν με ετικέτες, τις οποίες όμως θα εξακολουθήσουν να αναζητούν οι καταναλωτές, χωρίς πάλι να έχουν καμία εγγύηση για την ποιότητα του κρέατος που αγοράζουν.

Ο Φ. Χατζημιχάλης, κατά την προσφιλή κυβερνητική πρακτική, που προανήγγειλαν οι υπουργοί Γεωργίας, Ανάπτυξης και Τύπου, ανέφερε χτες ότι οι καταναλωτές πρέπει να κοιτάνε τι αγοράζουν, αποφεύγοντας να διευκρινίσει πώς θα γίνει αυτό και πώς θα ξεχωρίσουν οι καταναλωτές τι αγοράζουν τη στιγμή που οι κρατικοί έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι. Μήπως από τη... μυρωδιά και το χρώμα; Γιατί, απ' ό,τι είναι γνωστό, το κρέας των «τρελών αγελάδων» δεν έχει κάποια ιδιαίτερη οσμή, αν συντηρείται στα ψυγεία. Το ίδιο και οι διοξίνες και οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί.

Μισές... δουλιές

Η μουγκαμάρα του τελευταίου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για το πώς και πότε θα αρχίσουν τα γρήγορα τεστ για την ανίχνευση της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας έρχεται να αποκαλύψει άλλη μια υποχθόνια μεθόδευση των επιτελείων των Βρυξελλών. Τα λεγόμενα γρήγορα τεστ ή αλλιώς rapid test δεν έρχονται τίποτα καινούριο να προσθέσουν. Η Κομισιόν είχε προαποφασίσει τη διενέργεια αυτών των τεστ από τις 5/6/2000, τα οποία ορίζονται να είναι δειγματοληπτικά από 1/1/2001. Η διαφορά είναι ότι στη συγκεκριμένη απόφαση της Κομισιόν προβλέπεται να αρχίσουν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τα ύποπτα βοοειδή άνω των 24 μηνών, πράγμα που μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας αναιρείται, αφού οι συγκεκριμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα γίνουν σε βοοειδή άνω των 30 μηνών.

Ομως, η ελληνική κυβέρνηση έχει το θράσος να παρουσιάζει ως εθνικό μέτρο το ότι στη χώρα μας οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα γίνονται σε βοοειδή άνω των 24 μηνών. Δηλαδή, πανηγυρίζει ότι θα εφαρμόσει την αρχική μεσοβέζικη απόφαση της Κομισιόν και όχι τη νέα μεσοβέζικη απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας. Για όσους έχουν το ερώτημα, γιατί το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ ανέβασε το όριο των ελέγχων στα βοοειδή από τους 24 μήνες στους 30 μήνες, η απάντηση είναι απλή. Ο αριθμός των ζώων που πρέπει να ελέγχουν πέφτει στο μισό! Ετσι πέφτει και το κόστος των ελέγχων στο μισό!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ