ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σοβαρά προβλήματα από νεροποντή και έλλειψη υποδομών

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η χτεσινή νεροποντή, σε συνδυασμό με την έλλειψη μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας, σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας.

Στην Πάτρα, εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης, υπήρξαν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ η Πυροσβεστική δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για άντληση υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια αλλά και απομάκρυνση πεσμένων δέντρων.

Ζημιές σε σπίτια, καταστήματα και κυρίως υπόγεια προκάλεσε η καταρρακτώδης βροχή στο Αγρίνιο. Σύμφωνα με μαρτυρίες, αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν στη γέφυρα του Αχελώου, καθώς η σφοδρή βροχόπτωση έκανε αδύνατη τη διέλευσή της.

Κεραυνός που έπεσε στις 4.15 το πρωί προκάλεσε ζημιά σε γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος 150 KW, με αποτέλεσμα να προκληθεί διακοπή ρεύματος σε όλη την Τρίπολη, σε όλο το οροπέδιο της Μαντινείας και στην Κυνουρία. Συνεργεία της ΔΕΗ κινήθηκαν γρήγορα και μία ώρα αργότερα επιδιόρθωσαν τη βλάβη.

Στη Λαμία, προβλήματα προκλήθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους, καθώς έπεσαν δέντρα στην ευρύτερη περιοχή της πόλης.

Ξεριζωμένα δέντρα και σκεπές κατοικιών, φερτά υλικά σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, νεκρά ζώα που «κατέβασαν» οι χείμαρροι, πεσμένοι τοίχοι, κατεστραμμένα σπίτια και σπασμένα κλαδιά συνθέτουν την εικόνα που αντίκρισαν οι κάτοικοι της Καβάλας, χτες το πρωί.

Η κακοκαιρία προκάλεσε μικρές ζημιές και στην πόλη της Ξάνθης, όπου σημειώθηκε κι εκτεταμένη διακοπή ρεύματος.

Σημειωτέον ότι όλα αυτά έγιναν με την πρώτη δυνατή βροχόπτωση του φθινοπώρου, καιρικό φαινόμενο συνηθισμένο της εποχής και όχι κάτι πρωτόφαντο. Επομένως, τα προβλήματα και οι ζημιές που προκλήθηκαν αναδεικνύουν για άλλη μια φορά τις τεράστιες ευθύνες διαχρονικά των κυβερνήσεων για την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και υποδομής (ακόμα και στα πιο απλά ζητήματα, όπως νέα δίκτυα όμβριων υδάτων ιδίως σε περιοχές με μεγάλη οικιστική ανάπτυξη και καθαρισμός των υπαρχόντων), με αποτέλεσμα διάφορες περιοχές της χώρας μας να υφίστανται κατά καιρούς εκτεταμένες καταστροφές, λαϊκές οικογένειες να βλέπουν το βιος τους να χάνεται κάτω απ' τα νερά. Πτυχή τα αντιπλημμυρικά έργα ενός συνολικότερου ζητήματος, αυτό της διαχείρισης του νερού, των υδάτινων πόρων της χώρας, για την οποία χρειάζεται Ενιαίος Κρατικός Φορέας, όπως παλεύει το ΚΚΕ, που θα διαχειρίζεται το νερό σε όφελος των λαϊκών αναγκών.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Τραγική η κατάσταση στις φυλακές Νιγρίτας

Τα προβλήματα των φυλακών Νιγρίτας Σερρών λόγω έλλειψης προσωπικού θίγει το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή (την υπογράφουν οι βουλευτές τους Κόμματος Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου) προς τον υπουργό Δικαιοσύνης. Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:

«Είναι γνωστά τα συσσωρευμένα, εκρηκτικά προβλήματα των ελληνικών φυλακών που οφείλονται στις πολιτικές υποβάθμισης και εγκατάλειψης των φυλακών από το κράτος, στις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές.

Είναι αποκαλυπτική η κατάσταση που επικρατεί στο Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας, για την οποία υπήρξε παρέμβαση και του εισαγγελέα εφετών Θεσσαλονίκης τον Ιούνιο 2013, όπου το προσωπικό είναι ελάχιστο και σχεδόν στο σύνολό του αποσπασμένο από άλλες φυλακές, με αποτέλεσμα:

Δύο πτέρυγες του Καταστήματος, δυναμικότητας 120 ατόμων η κάθε μία, να παραμένουν άδειες (δεν λειτούργησαν ποτέ) λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ οι υπόλοιπες τρεις είναι υπερπληρωμένες, με κελιά στα οποία κρατούνται τέσσερα άτομα, με τον τέταρτο να κοιμάται στο πάτωμα, καλύπτοντας τον ελάχιστο χώρο που απομένει μέσα στο κελί. Η κατάσταση αυτή όχι μόνο ακυρώνει τον οποιοδήποτε σωφρονιστικό χαρακτήρα της κράτησης, αλλά έχει σαν συνέπεια να δημιουργούνται συχνά πυκνά εκνευρισμοί μεταξύ των κρατουμένων, ακόμη και επιθετικές συμπεριφορές απέναντι σε άλλους κρατούμενους και το προσωπικό.

Το πρόβλημα εντείνεται από το, χωρίς σχεδιασμό, τρόπο που γίνονται οι πειθαρχικές μεταγωγές, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το συγκεκριμένο Κατάστημα από πειθαρχικές μεταγωγές κρατουμένων, μεταξύ των οποίων και κρατούμενων που έχουν εμπλακεί σε σοβαρά περιστατικά, όπως αυτά που συνέβησαν στη φυλακή Τρικάλων. Από τους 380 κρατούμενους σήμερα στο κατάστημα οι 63 έχουν μεταχθεί πειθαρχικά.

Επειδή η κατάσταση μετατρέπεται πλέον σε τραγική, τόσο για τους κρατούμενους όσο και για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, ο δε κίνδυνος για ανεξέλεγκτες καταστάσεις είναι υπαρκτός και ορατός.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:

  • Να λειτουργήσουν οι δύο κλειστές πτέρυγες των φυλακών και να αποσυμφορηθούν οι υπόλοιπες πτέρυγες.
  • Να γίνει άμεσα η πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, συμπεριλαμβανομένου υγειονομικού και άλλου εξειδικευμένου προσωπικού για την εύρυθμη, ασφαλή και ανθρώπινη λειτουργία του καταστήματος».
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ «ΣΤΟΡΓΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ»
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια του Συλλόγου

Εκδήλωση με θέμα την προσφορά του παππού και της γιαγιάς στα νέα ζευγάρια, ιδιαίτερα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης και των αντιλαϊκών μέτρων που πλήττουν τη λαϊκή οικογένεια, διοργανώνει σήμερα ο Σύλλογος Γυναικών Κερατσινίου «Στοργή του Παιδιού», στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Κύπρου (Δημαρχείου). Σε περίπτωση άσχημων καιρικών συνθηκών η εκδήλωση θα γίνει στη γειτονική αίθουσα του θεάτρου «Α. Σαμαράκη».

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πρόγραμμα πολύμορφων πρωτοβουλιών με το οποίο ο Σύλλογος της ΟΓΕ γιορτάζει τα 50 χρόνια ζωής και δράσης του. Στα πλαίσιά της θα γίνουν παρεμβάσεις από την Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πειραιά και από εκπρόσωπο του ΚΑΠΗ Κερατσινίου - Δραπετσώνας. Θα περιλαμβάνει ακόμα μουσικό πρόγραμμα και δρώμενο.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Το παράρτημα Βύρωνα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και η ΟΒ Βύρωνα της ΚΝΕ διοργανώνουν, την Κυριακή 6 Οκτώβρη 2013, εκδήλωση τιμής και μνήμης για το Μπλόκο του Βύρωνα. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει ώρα 10.30 το πρωί με προσυγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Ταπητουργείο) και περιλαμβάνει, χαιρετισμό από την ΚΝΕ, ομιλία από την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, απαγγελία ποιημάτων, τραγούδια από τη χορωδία του Δημ. Συλλόγου Γυναικών, κατάθεση στεφάνων κλπ.

-- Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Λακωνίας, οι συγγενείς των Θυμάτων και η ΠΕΑΦΕ συνδιοργανώνουν εκδήλωση - προσκύνημα στην Τρύπη της Λακωνίας, την Κυριακή 6 Οκτώβρη 2013 και ώρα 11 πμ. Από την Αθήνα (πλ. Ομονοίας) την ίδια μέρα (6/10/13) και ώρα 7.30 το πρωί, δρομολογούνται πούλμαν για συμμετοχή στην εκδήλωση. (Τηλ. επικοινωνίας: 697.4278.797 - 698.0363.160 και 210.6211.300).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ