ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να απελευθερωθούν οι Κουβανοί πατριώτες

Με γραπτή παρέμβαση, προς την Κάθριν Αστον, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Tούσσας ζητά την αποφυλάκιση των Κουβανών πατριωτών Χεράρδο Ερνάντες, Ραμόν Λαμπανίνιο, Αντόνιο Γκερέρο και Φερνάντο Γκονζάλες που από το 1998 μέχρι και σήμερα κρατούνται σε φυλακές των ΗΠΑ. Στην παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής:

«Οι Κουβανοί πατριώτες, Χεράρδο Ερνάντες, Ραμόν Λαμπανίνιο, Αντόνιο Γκερέρο και Φερνάντο Γκονζάλες εξακολουθούν να κρατούνται από το 1998, στις φυλακές των ΗΠΑ, γιατί αποκάλυψαν εγκληματικές ενέργειες αντεπαναστατικών συμμοριών ενάντια στην Κούβα και το λαό της. Πλήθος αποδεικτικών στοιχείων αποκαλύπτουν με αναμφισβήτητο τρόπο ότι οι εναντίον τους κατηγορίες είναι χαλκευμένες, ενώ η δικαστική διαδικασία σε βάρος τους υπήρξε διάτρητη. Παρά την κατάρρευση των κατηγοριών εναντίον τους, τις αντιδράσεις διεθνών Οργανισμών και το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που έχει ξεσηκωθεί παγκόσμια από το εργατικό κίνημα για την απελευθέρωσή τους, παραμένουν φυλακισμένοι, κάτω από σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες. Ο Ρενέ Γκονζάλες, που αποφυλακίστηκε υποβλήθηκε σε εξοντωτικούς περιορισμούς, που έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή και τη σωματική του ακεραιότητα από τις αντικουβανικές ομάδες που δρουν στο Μαϊάμι. Η συνεχιζόμενη παράνομη φυλάκιση των Κουβανών πατριωτών εντάσσεται στην ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ ενάντια στη Σοσιαλιστική Κούβα και το λαό της. Η ΕΕ με την Κοινή Θέση της συνεχίζει και ασκεί έντονες πιέσεις στα εσωτερικά της Κούβας.

Ερωτάται η Υπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής:

Πώς τοποθετείται στο δίκαιο αίτημα του διεθνούς εργατικού κινήματος που απαιτεί την άμεση απελευθέρωση των Κουβανών πατριωτών;

Τι θέση παίρνει απέναντι στον αποκλεισμό της Κούβας από τις ΗΠΑ και τις ανοιχτές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις τους στα εσωτερικά της Κούβας;

Πώς τοποθετείται στο ζήτημα της κατάργησης της Κοινής Θέση της ΕΕ για την Κούβα;».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Μήνυμα αλληλεγγύης στο λαό του Σουδάν

Μήνυμα αλληλεγγύης στο λαό του Σουδάν ο οποίος παλεύει ενάντια στο νέο κύμα ακρίβειας που επιδεινώνει το βιοτικό του επίπεδο, μετά από την άρση της κρατικής επιδότησης στα καύσιμα με απόφαση της κυβέρνησης του Προέδρου της χώρας, Ομάρ Αλ Μπασίρ, στέλνει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία. Σε ανακοίνωση σημειώνει:

«Η ΠΣΟ εκφράζει τη διεθνή αλληλεγγύη στην εργατική τάξη και το λαό του Σουδάν, που παλεύει ενάντια στην ακρίβεια βασικών ειδών διατροφής, απαιτώντας δικαιοσύνη και δημοκρατικές ελευθερίες.

Η ΠΣΟ συμπαραστέκεται στους εργάτες, στους φοιτητές, στις γυναίκες, στους φτωχούς αγρότες που απαιτούν βελτίωση της ζωής και της εργασίας.

Τα αιτήματα που θέτει το διεθνές ταξικά προσανατολισμένο κίνημα ενόψει της Μέρας Ενεργού Δράσης, στις 3 Οκτώβρη 2013, αποδεικνύονται σύγχρονα, απαραίτητα, ρεαλιστικά. Τα αιτήματα για νερό, τροφή, φάρμακα, βιβλία, δωρεάν ή προσιτή στέγη, ενώνουν όλους τους εργαζόμενους στην αφρικανική ήπειρο και παντού στον κόσμο.

Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των διαδηλωτών που συνελήφθησαν από το στρατό και την αστυνομία».

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Η πείνα θερίζει

HNΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι, πάνω από το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού, υποσιτίζονται σε δεκάδες πλούσιες και αναπτυσσόμενες χώρες του πλανήτη αναφέρει η τελευταία έκθεση του οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι περίπου 842.000.000 (περίπου ένας στους οκτώ ανθρώπους παγκοσμίως) υποφέρουν από χρόνιο υποσιτισμό, ενώ το 50% αυτών δεν αναμένεται να χορτάσουν την πείνα τους ούτε ως το 2015.Οι περισσότεροι πεινασμένοι εντοπίζονται σε χώρες της υποσαχάρειας Αφρικής όπου υποσιτίζεται ένας στους πέντε Αφρικανούς. Αντίθετα, οι περισσότερες ασιατικές χώρες κατέγραψαν σημαντική μείωση του φαινομένου, κυρίως στη νοτιοανατολική Ασία, όπου το ποσοστό των υποσιτισμένων μειώθηκε σε 20 χρόνια από 31% στο 10%.

ΗΠΑ
Εκτός λειτουργίας ομοσπονδιακές υπηρεσίες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η συνεχιζόμενη κόντρα ανάμεσα σε διαφορετικές μερίδες του κεφαλαίου με πρόσχημα τις αντιθέσεις τους πάνω στο σύστημα Υγείας του προέδρου Ομπάμα οδήγησε τελικά από τις 7.00 χτες το πρωί στην αναστολή μέρους των ομοσπονδιακών υπηρεσιών και στη «διαθεσιμότητα» άνευ αποδοχών 800.000 έως 1.200.000 εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.

Προηγουμένως ο πρόεδρος Ομπάμα είχε υπογράψει νόμο που διασφάλιζε την ομαλότητα πληρωμής του ένστολου προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και στη συνέχεια απέστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα προς όλους τους εργαζόμενους που θα μείνουν απλήρωτοι μέχρι να λήξει (άγνωστο πότε...) η αναστολή λειτουργίας τμήματος των «μη απαραίτητων» δημόσιων υπηρεσιών, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την κρίση στους Ρεπουμπλικάνους που ηγούνται της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ακολούθως, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σημείωνε πως η κυβέρνηση Ομπάμα είναι ανοιχτή σε αλλαγές στην εφαρμογή του συστήματος περίθαλψης (λεγόμενο Obamacare) αλλά δε θα υποκύψει σε εκβιασμούς για την έγκριση του προϋπολογισμού για το νέο οικονομικό έτος που ξεκίνησε χτες, 1η Οκτώβρη, «με το πιστόλι στον κρόταφο». Συνεπώς μπήκε από χτες προσωρινά «λουκέτο» σε χιλιάδες μουσεία, εθνικά και ιστορικά μνημεία, σε εθνικά πάρκα, έως και τομείς της NASA, πλην του τμήματος που ασχολείται νυχθημερόν με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Και ενώ Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί ανταλλάσσουν κατηγορίες στο Κογκρέσο για την αναστολή μέρους της δημόσιας μηχανής για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια, γκάλοπ από το πανεπιστήμιο Quinnipiac καταγράφει ότι το 72% των Αμερικανών αντιτίθενται στην αναστολή λειτουργίας του δημόσιου τομέα και ότι 6 στους 10 ψηφοφόρους θεωρούν πως το Κογκρέσο δε θα έπρεπε να διακόψει τη χρηματοδότηση, αρνούμενο να εγκρίνει το νέο προϋπολογισμό.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.-- Συγκρούσεις χιλιάδων απεργών δασκάλων με αστυνομικούς έξω από το δημαρχείο της πόλης Ρίο Ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία σημειώθηκαν, χτες βράδυ, με αποτέλεσμα τους τραυματισμούς και τις συλλήψεις αρκετών διαδηλωτών. Οι εκπαιδευτικοί, που σύμφωνα με το βραζιλιάνικο δίκτυο «Ο Globo» πραγματοποίησαν χτες τη 46η μέρα απεργίας, διεκδικούν μισθολογικές αυξήσεις και την ικανοποίηση εκπαιδευτικών αιτημάτων.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Τελεσίγραφο σε τρεις ανώτερους Αμερικανούς διπλωμάτες ώστε να φύγουν από τη Βενεζουέλα μέσα στις επόμενες 48 ώρες έδωσε ο Βενεζουελανός ηγέτης Νικολάς Μαδούρο, κατηγορώντας τους ευθέως ότι χρηματοδοτούσαν την αντιδραστική δεξιά για συνωμοσίες και σαμποτάζ στην οικονομία της χώρας.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Αγριο βασανισμό υπέστη έφηβη κοπέλα που εργαζόταν ως υπηρέτρια σε σπίτι στο Νέο Δελχί στην Ινδία. Το κορίτσι, το οποίο δήλωσε 15 ετών, ωστόσο η αστυνομία υποστηρίζει ότι είναι 18, μετά τον άγριο ξυλοδαρμό, τις χαρακιές στο πρόσωπο και στο σώμα με αιχμηρά αντικείμενα, που υφίστατο από την 50χρονη εργοδότρια της, νοσηλεύεται σε άσχημη κατάσταση, φέρνοντας για ακόμα μία φορά στο φως τα βασανιστήρια και την κακοποίηση την οποία βιώνουν εκατομμύρια γυναίκες και παιδιά - κυρίως - που εργάζονται ως υπηρετικό προσωπικό στη χώρα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Συνεχίζονται οι αντιδράσεις όσον αφορά στις προτάσεις «περί εκδημοκρατισμού» που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς μετά τους Κούρδους, την αντίθεσή του εξέφρασε το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), ενώ, μεταξύ άλλων, η κοινότητα των αλεβιτών, οι μη μουσουλμανικές μειονότητες και ο μητροπολίτης Προύσας, Ελπιδοφόρος, δήλωσαν την απογοήτευσή τους, καθώς τα μέτρα δεν είναι «αντίστοιχα των προσδοκιών».

ΜΟΣΧΑ.-- Επεισόδια σημειώθηκαν στην πρεσβεία της Νιγηρίας στη Μόσχα, όπου Νιγηριανοί φοιτητές επιτέθηκαν διαμαρτυρόμενοι για την περικοπή στα επιδόματα σπουδών τους. Η ρωσική αστυνομία συνέλαβε 16 φοιτητές.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Απολύσεις 8.500 εργαζομένων (λίγο πάνω από το 10% του συνολικού προσωπικού!) για την εξοικονόμηση 2,5 δισ. δολαρίων ως το τέλος του 2015 ανακοίνωσε, χτες, ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός «Μερκ» (Merck). Αποφασίστηκε επίσης μεταφορά της έδρας της εταιρείας στο Κενιλγουόρθ του Νιου Τζέρσεϊ.

ΣΑΝΑ'Α.-- Συνεχίζεται η ομηρία στρατιωτών από ενόπλους ισλαμιστές της «αλ Κάιντα της αραβικής χερσονήσου» σε στρατιωτική βάση της 2ης Μεραρχίας στο λιμάνι αλ Μουκάλα στην Υεμένη. Οι ισλαμιστές είχαν καταλάβει τη βάση πραγματοποιώντας επίθεση. Ειδικές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια της χτεσινής νύχτας, ανακοίνωσαν ότι ανακατέλαβαν τη βάση αλλά όχι και τον τρίτο όροφο του κτιρίου όπου παραμένει αδιευκρίνιστος αριθμός ενόπλων με επίσης αδιευκρίνιστο αριθμό ομήρων.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Αμποτ, στη διάρκεια επίσκεψης στην Ινδονησία, «εγγυήθηκε» χτες ότι η Αυστραλία θα σεβαστεί «απόλυτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ινδονησίας» κατά την εφαρμογή της αντιμεταναστευτικής πολιτικής. Το ίδιο 24ωρο, μεγάλη πυρκαγιά στο βόρειο προάστιο της Τζακάρτας, Γουέστ Κελάπα Γκάντινγκ, αποτέφρωσε πάνω από 200 σπίτια. Από την πυρκαγιά δεν σημειώθηκαν θύματα ενώ οι αρχές διενεργούν έρευνα για τα αίτια.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Ψήφισαν νόμο «ποινικοποίησης» των αστέγων

BOYΔΑΠΕΣΤΗ.--

Το νομοθετικό έκτρωμα που επιβάλλει πρόστιμα και φυλακίζει τους άστεγους εάν επιχειρήσουν να αναζητήσουν καταφύγιο σε μέρη «πολιτιστικής κληρονομιάς» υπερψήφισε το βράδυ της Δευτέρας η πλειοψηφία των Ούγγρων βουλευτών, ανάβοντας έτσι το πράσινο φως στις αρχές τοπικής διοίκησης να εξαπολύσουν πογκρόμ κατά των ανθρώπων που έμειναν δίχως στέγη και εργασία, εν μέσω της καπιταλιστικής κρίσης.

Παρόμοιο νομοσχέδιο είχε ψηφιστεί και προ μηνών αλλά όταν κρίθηκε αντισυνταγματικό η κυβέρνηση του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Ορμπάν, κατάφερε, τον περασμένο Μάρτη, να περάσει συνταγματική τροποποίηση ώστε τώρα να ανοίξει ο δρόμος για την ψήφιση και εφαρμογή του από την ερχόμενη βδομάδα. Την ώρα που ψηφιζόταν το νομοσχέδιο χιλιάδες Ούγγροι πολίτες διαδήλωσαν έξω από τη Βουλή αντιδρώντας στην εφαρμογή του νέου νόμου. Οι άστεγοι στη Βουδαπέστη υπολογίζονται σε περίπου 10.000 άτομα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ