ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ
Κυβέρνηση - ΟΑΕΕ να δώσουν τώρα λύση

Καταγγελία για καρκινοπαθή που κατέληξε, επειδή δεν μπορούσε να κάνει θεραπεία. Ανάλογη περίπτωση ανέδειξε ο «Ρ» στις 28/10

Ο «Ριζοσπάστης» ανέδειξε το θέμα με τον ανασφάλιστο καρκινοπαθή, μετά την κινητοποίηση της Λαϊκής Επιτροπής Αιγάλεω
Ο «Ριζοσπάστης» ανέδειξε το θέμα με τον ανασφάλιστο καρκινοπαθή, μετά την κινητοποίηση της Λαϊκής Επιτροπής Αιγάλεω
Τραγικές καταστάσεις βιώνουν χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι που στερούνται τη στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εξαιτίας οφειλών προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, όπως αποκαλύπτει η ανοικτή επιστολή του Συλλόγου Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών και Εμπόρων Δ. Αθήνας, προς τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση και την Διευθύντρια του ΟΑΕΕ Γ. Κωτίδου. Μεταξύ άλλων, στην επιστολή σημειώνεται:

  • Το ζήτημα αφορά χιλιάδες επαγγελματοβιοτέχνες «που λόγω της βάρβαρης εφαρμοζόμενης πολιτικής και του οικονομικού στραγγαλισμού τους, αδυνατούν να αντεπεξέλθουν, στην έτσι και αλλιώς υπέρβαρη ασφαλιστική εισφορά, με αποτέλεσμα να μην έχουν ούτε την απαραίτητη στοιχειώδη υγειονομική κάλυψη, οι ίδιοι και τα προστατευμένα μέλη της οικογένειάς τους».
  • Η πολιτική αυτή «έχει οδηγήσει πάνω από 400 χιλιάδες συναδέλφους ανασφάλιστους στην απόγνωση. Δεκάδες πεθαίνουν καθημερινά λόγω αδυναμίας να παίρνουν κανονικά τα φάρμακά τους ή να κάνουν τις εξετάσεις που χρειάζονται».
  • Αναφέρεται συγκεκριμένο παράδειγμα συναδέλφου, «η οποία επί 28 συναπτά έτη ήταν ταμειακώς ενήμερη, όμως τα τελευταία 2-2,5 χρόνια δεν τα κατάφερνε. Για κακή της τύχη όμως, η επάρατος της χτύπησε την πόρτα, βρίσκοντάς την ανασφάλιστη, σε άσχημη οικονομική κατάσταση, χωρίς τη δυνατότητα να ακολουθήσει τα στοιχειώδη για τη θεραπεία της. Παρ' όλες τις παρεμβάσεις μας, σε εσάς κα Κωτίδου, στο συμβούλιό σας και στον Υπουργό, για κατ' εξαίρεση θεώρηση στο βιβλιάριό της, όπως και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, για να μπορέσει να βρει την απαραίτητη περίθαλψη, δεν έγινε κατορθωτό να καμφθεί η απάνθρωπη αντίθεσή σας». Η αδυναμία να έχει πρόσβαση σε στοιχειώδη θεραπεία, συντέλεσε στο θάνατό της, στις αρχές Σεπτέμβρη.
Δεσμεύτηκε το υπουργείο Υγείας

Παρόμοια είναι η περίπτωση που ανέδειξε πρωτοσέλιδα ο «Ριζοσπάστης» το Σάββατο 28 Σεπτέμβρη, ύστερα από κινητοποίηση που έκανε την προηγούμενη μέρα στο τοπικό παράρτημα του ΟΑΕΕ αντιπροσωπεία των συνδικάτων και φορέων που απαρτίζουν τη Λαϊκή Επιτροπή Αιγάλεω.

Η Ενωση των ΕΒΕ, η τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΒΣΑ, ο Σύλλογος της ΟΓΕ, το Σωματείο Συνταξιούχων και το Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων, απαίτησαν να δοθεί παράταση στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη ενός 47χρονου αυτοαπασχολούμενου, που είναι καρκινοπαθής και κάνει θεραπεία. Λόγω οφειλών στον ΟΑΕΕ, το βιβλιάριο Υγείας του έχει λήξει και δεν ανανεώθηκε.

Αμέσως μετά την κινητοποίηση και τη δημοσιοποίηση του θέματος, το υπουργείο Υγείας αναγκάστηκε να δεσμευθεί ότι θα δώσει έγκαιρα λύση, ώστε ο ανασφάλιστος καρκινοπαθής να μην αναγκαστεί να διακόψει τη θεραπεία του, καθώς η επόμενη χημειοθεραπεία πρέπει να γίνει στις 7 Οκτώβρη.

Το υπουργείο δεσμεύτηκε να τακτοποιήσει το θέμα μέχρι την Παρασκευή. Σε κάθε περίπτωση, οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ παραμένουν σε ετοιμότητα. Τονίζουν πως κανένας αυτοαπασχολούμενος δεν πρέπει να βρεθεί μόνος και ότι απέναντι στα προβλήματα που οξύνονται, να αντιτάξει την οργάνωση και την πάλη μέσα από τις γραμμές του αντιμονοπωλιακού κινήματος των ΕΒΕ.

Οι ΕΒΕ καλούν στο συλλαλητήριο του Σαββάτου

Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της 5ης Οκτώβρη στην Αθήνα, στις 11 π.μ. στην Ομόνοια, καλεί με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών και Εμπόρων Δ. Αθήνας, αναδεικνύοντας τα παρακάτω ζητήματα αιχμής για τον κλάδο:

  • Μαγειρεύουν την απενεργοποίηση του ΑΦΜ σε όσους έχουν ανοιχτές οφειλές στο Δημόσιο, για να μην έχει ο επαγγελματίας δυνατότητα συναλλαγών και φυσικά θα κλείσει, μια και όσοι έχουν εκκρεμότητες τις έχουν διότι δεν έχουν τη δυνατότητα να τις κλείσουν.
  • Στο όνομα δήθεν της τόνωσης της αγοράς, νομοθέτησαν την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, καταργώντας ακόμη και την Κυριακάτικη Αργία. Ηδη ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις στις περιφερειακές διοικήσεις για το εάν θα ανοίγουν τα καταστήματα επτά Κυριακές ή περισσότερες.
  • Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια συμπολιτών μας έμειναν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Περισσότεροι από 400.000 στο στρώμα των αυτοαπασχολουμένων και οι οικογένειές τους.

Σε άλλο σημείο, το κάλεσμα σημειώνει: «Τα αντιλαϊκά μέτρα δεν πρόκειται να σταματήσουν αν δεν βρουν μπροστά τους ένα οργανωμένο, αποφασισμένο λαϊκό κίνημα. Μαζί μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε. Να αντιπαλέψουμε την πολιτική που μας καταστρέφει. Με την οργάνωση στο σωματείο μας, με τη στήριξη του σωματείου. Συμπορευόμενοι με τους φυσικούς μας συμμάχους, τους εργαζόμενους στο ΠΑΜΕ, τους αυτοαπασχολούμενους στην ΠΑΣΕΒΕ και τα άλλα λαϊκά στρώματα στη νεολαία και στις γυναίκες. Απομονώνοντας συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες στους χώρους μας που ακόμη βάζουν πλάτη για το πέρασμα αυτής της πολιτικής με τους λιγότερους κραδασμούς στα λαϊκά στρώματα».

Γενική συνέλευση σήμερα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Εληξε η «εκ περιτροπής» εργασία, αλλά οι 1.100 εργαζόμενοι παραμένουν στον αέρα

Στον αέρα βρίσκονται οι 1.100 εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και η λειτουργία του ναυπηγείου. Από χτες το πρωί, οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να βρίσκονται κανονικά στα πόστα τους, καθώς έληξε τυπικά το εξοντωτικό μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, με 4 μεροκάματα το μήνα, που τους είχε επιβάλει η εργοδοσία των αραβογερμανικών μονοπωλίων από τις 18 Απρίλη 2012. Ωστόσο, το ναυπηγείο παραμένει «νεκρό». Σήμερα στις 8 το πρωί θα γίνει έκτακτη γενική συνέλευση των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα, παραμένουν σε πλήρη ισχύ οι διώξεις σε βάρος 12 εργαζομένων και συνδικαλιστών του ναυπηγείου, ανάμεσά τους και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, που βρέθηκαν κατηγορούμενοι με ανυπόστατες κατηγορίες, μετά την άγρια επίθεση που εξαπέλυσαν στις 4 Οκτώβρη του 2012, οι δυνάμεις καταστολής σε βάρος των εργαζομένων του ναυπηγείου που διαδήλωναν στον προαύλιο χώρο του υπουργείου Αμυνας. Απαιτούσαν την επαναλειτουργία του ναυπηγείου και υπερασπίζονταν το δικαίωμά τους στη δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Η δίκη που είχε οριστεί για χτες σε βάρος των 12 εργαζομένων, αναβλήθηκε για τις 5 Μάη.

Η αγωνιστική παράταξη Εργοστασιακή Επιτροπή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΕΝΣ) σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι η κυβέρνηση υλοποιεί τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για δραστική συρρίκνωση συνολικά της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας, ενώ τα μονοπώλια, πατώντας στις πλάτες των εργαζομένων και κρατώντας κλειστό το ναυπηγείο ενδιαφέρονται να εξασφαλίσουν νέο «ζεστό» χρήμα και νέα προγράμματα.

Η ΕΕΝΣ επισημαίνει ότι σε αυτές τις εξελίξεις έχει βάλει τη σφραγίδα του ο εργοδοτικός, κυβερνητικός συνδικαλισμός ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ στη διοίκηση του σωματείου και πρέπει να απομονωθεί. Στον αντίποδα, ο πλήρης συμβιβασμός των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, σε εργοδοσία και κυβέρνηση αποτυπώνεται σε ανακοίνωση του σωματείου: «Ολοι οι εργαζόμενοι θα είμαστε στη διάθεση της εταιρείας για εργασία όπως ήμασταν και όλο αυτό το διάστημα των 18 μηνών» και με θράσος ζητά να εξουσιοδοτηθεί η διοίκηση «για κάθε μορφή κινητοποίησης».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΧΑΪΑΣ
Αύριο η συγκέντρωση για ΕΒΟ - ΕΑΣ

Στο Αίγιο, στις 7 μ.μ.

Την αντίθεσή τους στη συρρίκνωση και το κλείσιμο της ΕΒΟ, των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ, εκφράζουν τα ταξικά σωματεία στην Αχαΐα, που διοργανώνουν συγκέντρωση αύριο, Πέμπτη 3/10, στην πλατεία Αγίας Λαύρας στο Αίγιο, στις 7 το απόγευμα. Για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο δρομολογούνται λεωφορεία από την Πάτρα, που θα αναχωρήσουν στις 5 το απόγευμα, από το γήπεδο της Παναχαϊκής. Η πρωτοβουλία ανήκει στα Σωματεία Οικοδόμων Αιγίου, Οικοδόμων Πάτρας, Εργαζομένων ΥΕΘΑ στο εργοστάσιο Αραξου, ΟΤΑ Αχαΐας «Η Ενότητα», «Coca Cola 3Ε» Πάτρας, Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας, Ιματισμού Πάτρας, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αχαΐας, Νέων Τεχνολογιών και Τηλεπικοινωνιών Αχαΐας, Εργατοϋπαλλήλων στις εμπορικές επιχειρήσεις, Μετάλλου Πάτρας, «Frigoclas - Η Αλληλεγγύη», Εργαζομένων στην ιδιωτική Υγεία, Σιδηροδρομικών Πελοποννήσου, στο Σύνδεσμο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πάτρας και τη Λαϊκή Επιτροπή Προσφυγικών.

Ενοχλούν τα πανό του ΠΑΜΕ

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταγγέλλει τη Διοίκηση του Δήμου της Αθήνας, καθώς «με εντολή της» τα συνεργεία του Δήμου κατέβασαν όλα τα πανό του ΠΑΜΕ που προπαγάνδιζαν το συλλαλητήριο στις 5 Οκτώβρη στην Ομόνοια. «Ενοχλείται η Διοίκηση του Δήμου από την παρουσία του ταξικού κινήματος. Από την προσπάθεια της εργατικής τάξης και των συνδικάτων της να οργανώσουν την πάλη για να αντιμετωπίσουν την επίθεση της κυβέρνησης, των επιχειρηματικών ομίλων. Βέβαια είναι γνωστό ότι ο Δήμαρχος και όσοι τον στηρίζουν ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ δεν είναι με τα συμφέροντα των εργαζομένων, αλλά με αυτά των επιχειρηματιών συμφερόντων», σημειώνεται στην καταγγελία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ