ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΝΤΕΡΛΕΧΤ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Μονόδρομος η νίκη

Αντερλεχτ και Ολυμπιακός -για την 2η αγωνιστική του 3ου ομίλου στο Champions League- θα παραταχθούν απόψε (21:45, ΔΤ), στο γήπεδο «Κονστάντ Βάντεν Στοκ», μ' έναν στόχο. Τους τρεις πόντους. «Και οι δύο ομάδες δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να πάμε να νικήσουμε. Εχουμε καταλάβει τι σημαίνει αυτό το ματς για τη συνέχεια. Είναι ένα πολύ σπουδαίο παιχνίδι. Οποιος χάσει θα έχει πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά ο τεχνικός των γηπεδούχων, Φαν Ντερ Μπρομ.

Ο Μίτσελ συμφώνησε στο ζητούμενο «(...) να νικήσουμε, αυτός είναι ο σκοπός μας». Επιχείρησε όμως να διαφοροποιηθεί -για προφανής λόγους- στις αιτίες: «Δεν σκεφτόμαστε κάτι άλλο ή το πόσο κρίσιμο είναι το ματς για την ομάδα ή για μένα». Και (μεταξύ άλλων) αναγνώρισε ότι το Αυγουστιάτικο φιλικό των σημερινών αντιπάλων «είναι ένα σημείο αναφοράς, μας βοηθάει».

Διαφορετική άποψη, επ' αυτού, έχει ο Χαβιέ Σαβιόλα: «Από τότε έχουν αλλάξει κάποια πράγματα. Εχουν αλλάξει αρκετά». Ακόμα (ανάμεσα σ' άλλα) πρόσθεσε: «Θα γίνει ένα ενδιαφέρον ματς. Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι, να αποδώσουμε όσο καλύτερα μπορούμε και έχουμε αυτοπεποίθηση για ένα καλό αποτέλεσμα».

Ο προπονητής των «ερυθρολεύκων», εμμέσως πλην σαφέστατα κοινοποίησε το τι περιμένει από τους παίχτες, με την αναφορά του στον αγώνα της πρεμιέρας με την Παρί Σεν Ζερμέν: «Δείξαμε πόσο καλά μπορούμε να παίξουμε όταν είμαστε συγκεντρωμένοι. Το αρνητικό είναι πως κάναμε λάθη και πληρώσαμε αυτές τις λεπτομέρειες που έκαναν τη διαφορά».

Ο Ντερ Μπρομ, αναγνώρισε πως «αν χάσουμε, μειώνονται πολύ οι πιθανότητες ακόμη και για την τρίτη θέση». Και ζητάει/περιμένει από τους παίχτες του «να παίξουμε με σύνεση. Να είμαστε ψύχραιμοι σε όλη τη διάρκεια του ματς, ακόμη κι αν βρεθούμε πίσω στο σκορ. Το παιχνίδι διαρκεί 90 λεπτά. Είναι καλός ο ενθουσιασμός από την έδρα, αλλά θέλω και σιγουριά στο γήπεδο».

Οι άλλες αναμετρήσεις της ημέρας (21:45): ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Βικτόρια Πλζεν (19:00, Novasports 2), Σαχτάρ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Novasports 1), Μάντσεστερ Σίτι - Μπάγερν (Novasports 2), Παρί Σεν Ζερμέν - Μπενφίκα (Novasports 3), Γιουβέντους - Γαλατασαράι (Novasports 7), Ρεάλ Μαδρίτης - Κοπεγχάγη (μαγν. Novasports 2), Λεβερκούζεν - Ρεάλ Σοσιεδάδ (μαγν., Novasports 3).

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2020
Επιβεβαίωση των θανάτων εργατών

Χωρίς να μπορούν να κρύψουν την αλήθεια, αφού τα στοιχεία (ακόμα και αυτά που παρουσίασαν οι ίδιοι) σοκάρουν και κάνοντας εμφανή προσπάθεια να «χρυσώσουν το χάπι» σχετικά με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι αρχές του Νεπάλ και του Κατάρ επιβεβαίωσαν τα σοκαριστικά στοιχεία που αφορούν τους θανάτους εργατών κυρίως μεταναστών στα έργα υποδομής για τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2022. Οπως ανακοινώθηκε, 70 εργάτες έχουν χάσει την ζωή τους απ' την αρχή του 2012, όταν και άρχισαν τα έργα, επισημαίνοντας πως 15 απ' τους νεκρούς ήταν τη φετινή περίοδο. Το τελευταίο στοιχείο έρχεται όμως σε αντίθεση με τα όσα δήλωσε εκπρόσωπος της πρεσβείας του Νεπάλ στο Κατάρ πρόσφατα που έκανε λόγο για 44 εργάτες νεκρούς μόνο το δίμηνο Ιούνης - Αύγουστος του 2013 εξαιτίας καρδιολογικών προβλημάτων που προήλθαν από τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας σε συνδυασμό με την αφόρητη ζέστη που επικρατεί στην χώρα.

Ο νομικός σύμβουλος της κυβέρνησης του Νεπάλ, Μοχαμάντ Ραμαντά, υποστήριξε ότι όλοι οι εργάτες από το Νεπάλ είναι «ασφαλείς και πλήρως σεβαστοί» προσπαθώντας να διαψεύσει και τα δημοσιεύματα της εφημερίδας «Cuardian» που έκανε λόγο για συνθήκες σκλαβιάς. Ας σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του εκπροσώπου της κυβέρνησης του Νεπάλ ήρθαν λίγες ημέρες μετά την ανάκληση της πρέσβειρας της χώρας στο Κατάρ, η οποία είχε χαρακτηρίσει ως «ανοιχτή φυλακή για τους Νεπαλέζους» εργάτες το Κατάρ.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΑΕΚ: Σ' επιτυχημένη επέμβαση, στον ώμο, υποβλήθηκε χτες ο Δ. Ανάκογλου. Σήμερα αναμένεται να πάρει εξιτήριο, ενώ η επιστροφή του στις αγωνιστικές υποχρεώσεις εκτιμάται σε περίπου δύο μήνες. Εν τω μεταξύ, προς λύση οδεύει η αναζήτηση έδρας, για την αναμέτρηση (της 3ης αγωνιστικής) ΑΟ Περιστερίου - ΑΕΚ. Σύμφωνα με χθεσινές τοποθετήσεις αρμοδίων, έχει επέλθει συμφωνία με την Καλλιθέα, ώστε ο αγώνας να γίνει (Σάββατο, αντί Κυριακής) στο γήπεδο της. Για την επισημοποίηση, απομένει η έγκριση του Δήμου. Να σημειώσουμε ότι δε γίνεται στην έδρα του ΑΟ Περιστερίου (ΔΑΚ Ηφαίστου), γιατί η πολύ μικρή χωρητικότητα του (600 θέσεις), για τον όγκο των «κιτρινόμαυρων» φιλάθλων, εγκυμονεί κινδύνους.

  • FOOTBALL LEAGUE: Στην αναμέτρηση του 2ου ομίλου, Αναγέννηση Καρδίτσας - Ζάκυνθος (16:00), ολοκληρώνεται σήμερα η πρεμιέρα της Football League. Επίσης, η διοργανώτρια όρισε για την Παρασκευή (18:00, OTE TV) την αναμέτρηση Φωστήρα - Νέου Αχαρναϊκού, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής.

ΠΣΑΠ: Ανασύνθεση του ΔΣ έγινε χτες στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών. Ο Κ. Χαλκιάς παραιτήθηκε (λόγω μεταβολής σημαντικών προσωπικών του δεδομένων και έλλειψης του αναγκαίου χρόνου) από πρόεδρος και μέλος του συμβουλίου. Στο σώμα, ως πρώτος επιλαχών, τον αντικατέστησε ο Παναγιώτης Κόρμπος. Στην θέση του προέδρου εξελέγη ο Διονύσης Δημόπουλος. Η υπόλοιπη σύνθεση του ΔΣ στον ΠΣΑΠ: Γιάννης Λαζανάς (αντιπρόεδρος), Κώστας Πούλιος (γενικός γραμματέας), Σταμάτης Συρίγος (ταμίας), Παναγιώτης Κόρμπος (ειδικός γραμματέας), Κώστας Κατσουράνης, Κώστας Κιάσσος, Κώστας Κωνσταντινίδης, Αγγελος Βέρτζος (μέλη). Σε δήλωση -μετά την εκλογή του- ο νέος πρόεδρος του ΠΣΑΠ (μεταξύ άλλων) ανέφερε: «Κοιτάμε το χθες με υπερηφάνεια, ζούμε το σήμερα με αποφασιστικότητα, έχουμε στόχους για το αύριο. Οι πιο πολλοί συνάδελφοί μας, ειδικά μάλιστα στην Football League, αγωνιούν για την επιβίωση, επειδή δεν παίρνουν το, χαμηλό, μισθό τους...».

ΣΤΙΒΟΣ

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου ανακοίνωσε τους δέκα αθλητές και αθλήτριες που είναι οι υποψήφιοι για τον τίτλο του κορυφαίου και της κορυφαίας της χρονιάς. Η ψηφοφορία άρχισε να τρέχει από χτες (1/10) και θα ολοκληρωθεί στις 27 Οκτώβρη οπότε θα προκύψουν οι τρεις καλύτεροι στους άνδρες και γυναίκες. Οπως συμβαίνει κάθε χρόνο, οι νικητές θα ανακοινωθούν στο Γκαλά της IAAF στο Μονακό, στις 16 Νοέμβρη. Στις υποψηφιότητες των ανδρών εκτός του Τζαμαϊκανού σπρίντερ Γιουσέιν Μπολτ ξεχωρίζουν ακόμα αυτές του Βρετανού Μο Φάρα (5.000-10.000) του Γάλλου Τέντι Τάμγκο (τριπλούν) καθώς και του Αιθίοπα Μοχάμεντ Αμάν (800μ). Στις γυναίκες ξεχωρίζει η παρουσία της Τζαμαϊκανής Φρέιζερ (100μ, 200μ) ενώ στη λίστα υπάρχουν ακόμα και η Νεοζηλανδή Βαλέρι Ανταμς (Σφαιροβολία), η Μέσερετ Ντεφάρ (5.000-10.000μ) από την Αιθιοπία, η Ρωσίδα Σβετλάνα Σκόλκινα (Υψος) κτλ.

ΠΟΛΟ

Τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου (12.00), θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση των πρωταθλημάτων υδατοσφαίρισης Α1 Εθνικής κατηγορίας Ανδρών και Γυναικών, για την αγωνιστική περίοδο 2013-14. Το πρωτάθλημα της Α1 Ανδρών έχει προγραμματισθεί να αρχίσει στις 2 Νοέμβρη, ενώ το αντίστοιχο των Γυναικών στις 23 Νοέμβρη. Μέχρι τις 10 Οκτώβρη, οι ομάδες θα πρέπει να έχουν προβεί στην οριστική δήλωση συμμετοχής τους στα δύο πρωταθλήματα.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
Ξεχώρισε ο Τσολακίδης

Μια θέση στο βάθρο θα διεκδικήσει την Κυριακή (16:45) -στον τελικό του δίζυγου- ο Βασίλης Τσολακίδης. Ο 34χρονος γυμναστής εξασφάλισε το δικαίωμα να αγωνιστεί για ένα μετάλλιο -στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής, το οποίο διεξάγεται στην Αμβέρσα- συγκεντρώνοντας την καλύτερη βαθμολογία (15.866). Θα βρεθεί σε τελικό για έκτη φορά.

Αντίπαλοί του θα είναι οι Αντόν Φόκιν (Ουζμπεκιστάν, 15.800), Τσαοπάν Λιν (Κίνα, 15.733), Χάο Γιου (Κίνα, 15.666), Μάριους Μπερμπεκάρ (Ρουμανία, 15.600), Μπράντον Γουίν (ΗΠΑ, 15.466), Τζον Ορόσκο (ΗΠΑ, 15.433), Κοχέι Ουτσιμούρα (Ιαπωνία, 15.400) και Επκε Ζόντερλαντ (Ολλανδία, 15.400).

Αντίθετα, εκτός τελικού στους κρίκους -μόλις για 0.034 βαθμούς- έμεινε ο Λευτέρης Πετρούνιας. Κατετάγη 9ος με 15.466 βαθμούς. Ο Βλάσης Μάρας πήρε την 31η θέση στο μονόζυγο (14.366), ο Λευτέρης Κοσμίδης ήταν 18ος στο έδαφος (14.900) και 79ος στο δίζυγο (13.400), ο Δημήτρης Μαρκούσης 41ος στο έδαφος (14.300) και ο Νίκος Ηλιόπουλος 85ος στο δίζυγο (13.133).

Χτες η -πρωτοεμφανιζόμενη στη διοργάνωση- Βάλια Πλυτά, αγωνίστηκε μόνο στους ασύμμετρους ζυγούς (είχε δηλωθεί και στη δοκό ισορροπίας). Η 16χρονη πήρε την 55η θέση με 11.466 βαθμούς. Σήμερα, αγωνίζεται (στο πέμπτο προκριματικό γκρουπ) και στα τέσσερα όργανα (άλμα, ασύμμετροι ζυγοί, δοκό ισορροπίας, έδαφος) η Βάσω Μιλλούση.

ΒΟΛΕΪ
Πρεμιέρα με Ουγγαρία για γυναίκες

Με πρώτο αντίπαλο σήμερα την Ουγγαρία ανοίγει στο Ισραήλ τους αγώνες της η Εθνική γυναικών για τον προκριματικό όμιλο του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Στον όμιλο μετέχουν ακόμα, εκτός των διοργανωτών, και η Ελβετία, η Λετονία και το Μαυροβούνιο. Στόχος της ελληνικής ομάδας είναι μια θέση στην πρώτη τριάδα που οδηγεί στον γ' γύρο των προκριματικών που θα διεξαχθεί το Γενάρη. Η αισιοδοξία στην Εθνική υπάρχει, ωστόσο, όπως τόνισε και ο ομοσπονδιακός τεχνικός Γιάννης Καλμαζίδης, τα προγνωστικά απαγορεύονται αφού οι πέντε αγώνες μπορούν να αλλάξουν τα πάντα. «Πάντα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Θα πάμε εκεί και θα δώσουμε ό,τι καλύτερο. Είναι δύσκολο να κάνουμε πρόβλεψη από τώρα καθώς έχουμε μπροστά μας πέντε παιχνίδια πολύ διαφορετικά. Κάποια είναι δύσκολα, κάποια ίσως όχι τόσο, αλλά όλα στη θεωρία είναι». Για την ελληνική αποστολή μειονέκτημα αποτελεί ο χτεσινός τραυματισμός της Ολγας Στράντζαλη που υπέστη βαρύ διάστρεμμα στην τελευταία προπόνηση. Αναλυτικά, το σημερινό πρόγραμμα: 15.00 Ελλάδα - Ουγγαρία, 17.30 Μαυροβούνιο - Ελβετία, 20.00 Ισραήλ - Λετονία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ