ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ολοι στη δράση για μαζικά συλλαλητήρια

Το Σάββατο σε Αθήνα (11 π.μ., Ομόνοια) και Θεσσαλονίκη (11 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου)

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ
Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ
Στην τελική ευθεία της προετοιμασίας των συλλαλητηρίων που έχουν οριστεί από σήμερα μέχρι και το Σάββατο σε δεκάδες πόλεις βρίσκονται οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα Συνδικάτα, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Το συλλαλητήριο στην Αθήνα θα γίνει το Σάββατο 5 Οκτώβρη στις 11 το πρωί, στην Ομόνοια. Στη Θεσσαλονίκη, την ίδια μέρα και ώρα, στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Τις ώρες που απομένουν, με σχέδιο και επιμονή, ο συναγερμός που σημαίνουν τα ταξικά συνδικάτα μπορεί και πρέπει να βάλει στη δράση ακόμα περισσότερους εργάτες και υπάλληλους. Να ανοίξει η συζήτηση για τις εξελίξεις και τα αιτήματα της κινητοποίησης, για την ανάγκη να κλιμακωθεί ο αγώνας, με απεργία στις 23 Οκτώβρη, όπως προτείνει το ΠΑΜΕ. Να ανοίξει σε βάθος η συζήτηση για την ανάγκη να ανασυνταχθεί το κίνημα σε ταξική κατεύθυνση, για να γίνει αποτελεσματική η πάλη των εργαζομένων και του λαού.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των κινητοποιήσεων:

  • Απόφαση να πραγματοποιήσει συγκέντρωση το Σάββατο 5/10, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας στην Κω, πήρε το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου.
  • Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας έχει ήδη ξεκινήσει Γενικές Συνελεύσεις στα Παραρτήματά του, όπως αυτή στο Παράρτημα του Ιλίου, όπου τέθηκαν τα καθήκοντα για την επιτυχία του συλλαλητηρίου, παράλληλα με τη γενική εκτίμηση της δράσης του Παραρτήματος. Το συλλαλητήριο προπαγανδίζεται με εξορμήσεις στα μεγαλύτερα εργοτάξια της Αττικής (Μετρό, Νιάρχειο, Σπάτα κ.λπ.), με ντουντούκες στις γειτονιές.
  • Με εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και συσκέψεις με τα επιχειρησιακά σωματεία, προετοιμάζουν τη συμμετοχή του κλάδου στο συλλαλητήριο η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Φαρμάκου.
  • Σύσκεψη με εργαζόμενους του κλάδου πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα το κλαδικό Σωματείο των εργαζομένων στα τρόφιμα.
  • Πικετοφορία για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου διοργανώνει η Λαϊκή Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθήνας, αύριο, Πέμπτη, στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Κυψέλης. Επίσης, η Επιτροπή Ανέργων 5ου - 6ου Διαμερίσματος οργανώνει σύσκεψη, σήμερα, Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα, στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας (Πατησίων 252, Κολιάτσου).

Στις αποφάσεις για συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Αθήνας προστέθηκαν αυτές της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, του Σωματείου Εργαζομένων στα πρακτορεία Τύπου και του Σωματείου Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ). Στη Λάρισα, ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Μεθοδεύουν κι άλλη μείωση της χρηματοδότησης στα Ταμεία

Σύσκεψη χτες στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή του διοικητή του ΙΚΑ

Η παραπέρα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία το 2014 τέθηκε στο τραπέζι της συνάντησης που έγινε χτες στο υπουργείο Οικονομικών με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση και τον Διοικητή του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλο. Ηδη ο υπουργός Εργασίας από την προηγούμενη βδομάδα έχει κάνει γνωστό ότι η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό το 2014 σε σχέση με φέτος θα είναι μειωμένη κατά 2 δισ. ευρώ, μειώνοντας κι άλλο τη συμμετοχή του κράτους στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Με δεδομένο ότι ήδη τα Ταμεία βρίσκονται σε οριακή κατάσταση, πολλά καταφεύγουν σε εσωτερικό προσωρινό δανεισμό ή σκόπιμα φρενάρουν την πληρωμή συντάξεων καθυστερώντας την απονομή τους στους δικαιούχους, είναι σίγουρο ότι αργά ή γρήγορα η κυβέρνηση, στο όνομα των «ελλειμμάτων» που η ίδια δημιουργεί, με την πολιτική εξυπηρέτησης της εργοδοσίας, θα έρθει με νέα αντιασφαλιστικά μέτρα.

Για το σκοπό αυτό, η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα συγκροτήσει «Επιτροπή Ειδικών» για την «προσαρμογή» και «επικαιροποίηση» των ασφαλιστικών νόμων του 2010, οι οποίοι ορίζουν το νέο «σύστημα», που θα έχει ισχύ από την 1/1/2015 και που θα σηματοδοτήσει πρόσθετες ανατροπές σε αυτές που ήδη έχουν επιβληθεί.

Προς εφαρμογή από το 2014 θα τεθεί και ο νέος τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ, με τον οποίο προβλέπεται ότι δε θα προκαλούνται ελλείμματα στα Ταμεία. Ως εκ τούτου, η επικουρική σύνταξη και το εφάπαξ που θα καταβάλλονται από εδώ και πέρα θα μειώνονται, αφού λόγω της τεράστιας εισφοροδιαφυγής των επιχειρήσεων και των πόρων που χάνουν τα Ταμεία, δεν θα είναι σε θέση να δίνουν αυτά που μέχρι τώρα προβλέπονταν στο καταστατικό τους.

Αλλωστε, και η πρόσφατη σχετική Εκθεση του ΟΟΣΑ προτρέπει την κυβέρνηση να προχωρήσει σταθερά στη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αφού εκτός από τη βασική σύνταξη, το κράτος δεν πρέπει να αναλαμβάνει άλλες υποχρεώσεις απέναντι στην Κοινωνική Ασφάλιση, με το κόστος να μετακυλίεται στους ασφαλισμένους.

Αύριο η Μέρα Διεθνούς Δράσης της ΠΣΟ

Συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο και Ηράκλειο Κρήτης

Αύριο, για πέμπτη συνεχή χρονιά, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) οργανώνει σε όλον τον κόσμο κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις και απεργίες, με κεντρικό σύνθημα - αίτημα «Τροφή, νερό, φάρμακα, βιβλία και στέγη για όλους». Το ΠΑΜΕ, που είναι μέλος της ΠΣΟ, συμμετέχει στη Μέρα Διεθνούς Δράσης με τις παρακάτω συγκεντρώσεις:

  • Στην ΕΥΔΑΠ της Αθήνας (Λαοδικίας) - θα μιλήσει ο Γιώργος Μαυρίκος, Γενικός Γραμματέας της ΠΣΟ.
  • Στην ΕΥΑΘ της Θεσσαλονίκης, στις 10 το πρωί.
  • Στο Βόλο, με ομιλητή τον Περουβιανό Βαλεντίν Πάτσο, αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα της ΠΣΟ.

Σε σχετική ανακοίνωση, το ΠΑΜΕ σημειώνει: «Παλεύουμε για: Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στους τομείς αυτούς. Υλοποίηση στεγαστικής πολιτικής υπέρ του λαού με έμφαση στα νέα ζευγάρια, τους χαμηλόμισθους, τους άστεγους, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση. Οχι στους πλειστηριασμούς της α' κατοικίας. Σταθερή και μόνιμη εργασία για αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις με αυξήσεις που να ικανοποιούν όλες τις ανάγκες των εργαζομένων. Ανάκληση όλων των μειώσεων που επιβλήθηκαν στους μισθούς. Αμεση ανάκληση όλων των μειώσεων που επιβλήθηκαν στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις τα τελευταία χρόνια».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αποφάσισε απεργία στις 23 Οκτώβρη

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, σε συνεδρίασή της, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, αποφάσισε, ομόφωνα, την κήρυξη 24ωρης πανεργατικής απεργίας, για την Τετάρτη, 23 Οκτώβρη 2013. Το ΕΚΛ καλεί όλα τα σωματεία της δύναμής του να πάρουν ανάλογη απόφαση, μέσα από συνελεύσεις, κλαδικές ή σε τόπους δουλειάς, οργανώνοντας την προετοιμασία και την επιτυχία της, σε κάθε χώρο δουλειάς.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

Συγκεντρώσεις σε 41 πόλεις
Σήμερα Τετάρτη 2/10

Καλαμάτα, 7 μ.μ., πλατεία 23ης Μάρτη

Σπάρτη, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Τρίπολη, 7 μ.μ., πλατεία Πετρινού

Ζάκυνθος, 8 μ.μ., πρώην Νομαρχία

Την Πέμπτη 3/10

Ξάνθη, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Καβάλα, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Βόλος, 6.30 μ.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Αρτα, 8 μ.μ., πλατεία Κιλκίς

Πύργος, 7 μ.μ., πλατεία ΟΤΕ

Κόρινθος, 7.30 μ.μ., Περιβολάκι

Αργος, 7 μ.μ., πλατεία Αγ. Πέτρου

Ηράκλειο, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Χανιά, 8 μ.μ., πλατεία Νέων Καταστημάτων

Την Παρασκευή 4/10

Κοζάνη, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία

Αλεξανδρούπολη, 7 μ.μ., Δημαρχείο

Δράμα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Λάρισα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Καρδίτσα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Αμφισσα, 7 μ.μ., πλατεία Λαού

Αλιβέρι, 7 μ.μ., πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (Εμπορική Τράπεζα)

Ιστιαία, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία

Πρέβεζα, 7.30 μ.μ., Θεοφάνειο

Λευκάδα, 7.30 μ.μ., Αϊ - Μηνάς

Κέρκυρα, 7 μ.μ., πλατεία Σαρόκο

Αργοστόλι, 7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Μυτιλήνη, 6.30 μ.μ., πλατεία Σαπφούς

Σάμος, 7 μ.μ., πλατεία Καρλοβάσου

Το Σάββατο 5/10

Αθήνα, 11 π.μ., Ομόνοια

Θεσσαλονίκη, 11 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Κομοτηνή, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Πάτρα, 10.30 π.μ., πλατεία Γεωργίου

Τρίκαλα, 11 π.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου

Χαλκίδα, 11 π.μ., πλατεία Αγοράς

Λαμία, 11 π.μ., πλατεία Πάρκου

Θήβα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Λιβαδειά, 12 το μεσημέρι, κεντρική πλατεία

Γιάννενα, 11 π.μ., Δημαρχείο

Αγρίνιο, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Σκιάθος, 6 μ.μ., παραλία (Λαιμός - Μπούρτζι)

Σκόπελος, 7 μ.μ., παραλία (Δημοτικό Καφενείο)

Κως, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Τα αιτήματα
  • Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας μαζί και ΕΓΣΣΕ και κατάργηση των αντεργατικών νόμων για τις Συμβάσεις.
  • Προστασία των ανέργων, επίδομα και ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, αποκατάσταση των περικοπών και επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης, η επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών από κράτος και εργοδότες.
  • Ανάκληση των απολύσεων στο δημόσιο τομέα, σταμάτημα των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.
  • Κονδύλια για την κάλυψη των βασικών αναγκών σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια.
  • Κατάργηση όλων των χαρατσιών, αποτροπή των κατασχέσεων και πλειστηριασμών σε βάρος των λαϊκών οικογενειών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ