ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Προϋπολογισμός που εξυπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα

Καταψήφισαν οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ

Καταψήφισαν τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής για το 2014 οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της σχετικής χτεσινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου. Χαρακτήρισαν τον προϋπολογισμό ως πλασματικό, που επιβεβαιώνει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του και που εξυπηρετεί οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα. Παράλληλα, ψήφισαν λευκό σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό για το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Εργων για το επόμενο έτος.

Η εισηγήτρια του συνδυασμού της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Ελένη Ζαφειρίου, κατά την ομιλία της, τόνισε πως «από τη μελέτη και του φετινού προϋπολογισμού επιβεβαιώνεται ο αντιλαϊκός χαρακτήρας του, ο σταθερός προσανατολισμός του στην εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών και επιχειρηματικών συμφερόντων, η σταθερή εφαρμογή της πολιτικής που συρρικνώνει προνοιακά και εργασιακά δικαιώματα, που ιδιωτικοποιεί δημόσια περιουσία και υλοποιεί την κρατική οικονομική πολιτική σε βάρος του εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων».

Μάλιστα, επεσήμανε πως «το 50% περίπου των εσόδων προέρχεται από φόρους, τέλη, πρόστιμα, από επιβαρύνσεις του λαού που χρόνο με το χρόνο αυξάνονται σταθερά, αντανακλώντας και υλοποιώντας την κεντρική κυβερνητική πολιτική και ευρωενωσιακές αποφάσεις. Ο προϋπολογισμός εμφανίζει πλασματικά στοιχεία υπό την εξής έννοια: Εμφανίζεται στον προϋπολογισμό ένα ποσό ως ταμειακό υπόλοιπο 278 εκατομμυρίων που έχει χαρακτηριστεί ως αποτέλεσμα "νοικοκυρεμένης διαχείρισης". Εμείς λέμε στην πραγματικότητα ότι αυτό το ποσό αφορά καθυστερημένη κάλυψη υποχρεώσεων παρελθόντων ετών. Δηλαδή, είναι χρήματα που έπρεπε να έχουν καταβληθεί για συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Δεν έχουν καταβληθεί άρα οφείλονται». Παράλληλα, αναφερόμενη σε κονδύλι 193 εκατομμυρίων που παρουσιάζεται ως «έσοδα από επιχορηγήσεις», σημείωσε ότι πρόκειται για ποσά που με βάση την ιστορική πείρα προϋπολογισμών παρελθόντων ετών δε δίνονται ή δίνονται ελάχιστα και το στοιχείο αυτό ενισχύει τον πλασματικό χαρακτήρα του προϋπολογισμού.

Η Ελ. Ζαφειρίου εξήγησε πως «αν από το σύνολο των εσόδων του προϋπολογισμού, τα 585 εκατομμύρια δηλαδή, αφαιρέσουμε το ποσό των 193 εκατομμυρίων από επιχορηγήσεις ή επενδύσεις και το ποσό των 227 εκατομμυρίων που οφείλονται, τότε έχουμε την απόδειξη ότι πράγματι το 50% των εσόδων του προϋπολογισμού είναι συγκομιδή από τη φορομπηξία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων». Την πρώτη προτεραιότητα για τα χρήματα που δίνονται στην Περιφέρεια, σύμφωνα με την εισηγήτρια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» «την έχει η λεγόμενη επιχειρηματικότητα, η απρόσκοπτη κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων, του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας σε ιδιωτικά κεφάλαια».

Ετσι, συνέχισε «για μια ακόμα φορά, λέμε ότι ο προϋπολογισμός είναι ταξικός. Είναι το στήριγμα της πολιτικής που ασκείται από την αστική τάξη της χώρας μας, τα συμφέροντα της οποίας καμία σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Αλλά στο έδαφος της καπιταλιστικής παραγωγής που στηρίζεται στην εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης και την ιδιοκτησία της παραγωγής δηλαδή στη μεγαλύτερη αδικία, την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τα πράγματα δεν μπορούν να είναι διαφορετικά. Και όσοι ισχυρίζονται ότι ο καπιταλισμός μπορεί να γίνει καλύτερος και να εξανθρωπιστεί, αποπροσανατολίζουν, χειραγωγούν και καθηλώνουν τη συνείδηση του λαού μας».

Με βάση όλα τα παραπάνω, «με ταξική συνείδηση και προσέγγιση, εμείς καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό συνολικά, βάζοντας στο επίκεντρο της πολιτικής μας το άνοιγμα του δρόμου για σοσιαλιστικό τρόπο παραγωγής με άλλη εξουσία και άλλη οικονομία. Οσον αφορά τα εκτελεστέα έργα, επειδή με κάποια έργα συμφωνούμε αλλά ο γενικός προσανατολισμός είναι αντίθετος με τις προτεραιότητες που βάζουμε εμείς για την κάλυψη των αναγκών του λαού, ψηφίζουμε λευκό».

  • Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στα 519 έργα διατίθενται μεταξύ άλλων 7 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπλαση του χώρου του γηπέδου του Παναθηναϊκού, 17,5 εκατομμύρια ευρώ για το κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Πανιωνίου, 2,9 εκατομμύρια ευρώ για την ανακατασκευή του Κλειστού Γηπέδου «Καπαγέρωφ» στον Πειραιά και 2,5 εκατομμύρια ευρώ για την ανακατασκευή του γηπέδου του Εθνικού Πειραιά. Η χρηματοδότηση των έργων θα γίνει από πόρους της Περιφέρειας Αττικής.
Κυνηγούν μετανάστες για το «παραεμπόριο»

Στο απυρόβλητο οι εισαγωγείς

Συνεχίζεται το κυνηγητό των μεταναστών στις λαϊκές αγορές από την Αστυνομία. Με πρόσχημα το «παραεμπόριο» και αφήνοντας στο απυρόβλητο τους καπιταλιστές που οργανώνουν το «παραεμπόριο», μετανάστες συλλαμβάνονται την ώρα που προσπαθούν να πουλήσουν τη φτωχή τους πραμάτεια για να εξασφαλίσουν ένα κομμάτι ψωμί. Προχτές στη λαϊκή αγορά της οδού Φυλής στον Αγιο Παντελεήμονα στους ελέγχους, οι οποίοι διήρκησαν από τις εφτά το πρωί μέχρι τις έξι το απόγευμα, συμμετείχαν αστυνομικοί των ομάδων του «Ξένιου Δία».

Πραγματοποιήθηκαν 22 προσαγωγές ατόμων και συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, υπήκοοι Σιέρα Λεόνε, για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών. Κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός ειδών «παραεμπορίου», τα οποία παρέλαβαν τρία απορριμματοφόρα οχήματα του Δήμου Αθηναίων για καταστροφή. Μικρή ζημιά για τα αφεντικά των μεταναστών, που θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν την αγορά με εμπορεύματα που έχουν παραχθεί με άγρια εκμετάλλευση εργατών σαν κι αυτούς που αναλαμβάνουν να τα πουλήσουν στο κερδοφόρο τόσο για τους καπιταλιστές, όσο και για το κράτος τους «παραεμπόριο».

Πιάστηκαν για παράνομη κατοχή όπλων

Για παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών κατηγορούνται δύο άτομα ηλικίας 42 και 39 χρόνων, που συνελήφθησαν προχτές στο Αγρίνιο, έπειτα από έρευνα που έκανε η Αστυνομία σε σωματείο εφέδρων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, σε έρευνα που έγινε σε χώρο που χρησιμοποιείται ως έδρα τοπικού σωματείου εφέδρων στην Καμαρούλα Αγρινίου, βρέθηκαν ένα φυσίγγιο πιστολιού και 54 κάλυκες διαφόρων διαμετρημάτων, ενώ στο σπίτι του 42χρονου προέδρου του σωματείου βρέθηκε ένα δίκαννο κυνηγετικό όπλο, το οποίο κατείχε παράνομα.

Σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του 39χρονου, μέλους του σωματείου βρέθηκαν 50 αβολίδωτα φυσίγγια, πιστόλι ρέπλικα, δύο φυσίγγια πυροβόλων όπλων, 23 κάλυκες πυροβόλων όπλων, γεμιστήρας πολεμικού τυφεκίου, μια πτυσσόμενη μεταλλική ράβδος και ένα δίκοπο μαχαίρι.

Συνελήφθη επίσης προχτές στην Πάτρα από την Αστυνομία, 37χρονος υπαξιωματικός του Λιμενικού για παραβάσεις του εθνικού τελωνειακού κώδικα. Συγκεκριμένα, σε έρευνα στο σπίτι του, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν τέσσερις κούτες σφραγισμένες, με 200 τσιγάρα η καθεμία και 36 σφραγισμένα πακέτα τσιγάρων, με 20 τσιγάρα το καθένα, τα οποία στερούνταν της προβλεπόμενης ταινίας φόρου κατανάλωσης, καθώς επίσης και τρείς ψηφιακοί δίσκοι (DVD's).

Ενας νεκρός από σύγκρουση

Ενας άνδρας 30 χρόνων έχασε τη ζωή του λίγο μετά τις 09.30 χτες το πρωί στην Εθνική οδό Ηρακλείου - Χανίων, στο ύψος των Σισσών, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε συγκρούστηκε με τουριστικό λεωφορείο. Ο 30χρονος ανασύρθηκε σοβαρά τραυματισμένος από το ΙΧ και λίγο αργότερα υπέκυψε.

Φωτιά σε αποθήκη

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε χτες νωρίς το πρωί σε αποθήκη χαρτικών και υφασμάτων στη λεωφόρο Κωνσταντινουπόλεως 158 στην περιοχή του Μεταξουργείου. Στο σημείο έσπευσαν 27 πυροσβέστες με εννέα οχήματα, ωστόσο το έργο των πυροσβεστών ήταν δύσκολο καθώς ο χώρος περιείχε εύφλεκτα υλικά. Η πυρκαγιά ελέγχθηκε μετά τις δέκα το πρωί.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Το παράρτημα Λουτρακίου - Περαχώρας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ πραγματοποιεί εκδήλωση τιμής για τα 72 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ, την Κυριακή 6 Οκτώβρη, στις 9.30 το πρωί, στο Πνευματικό Κέντρο Λουτρακίου. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλίες και αντάρτικα τραγούδια από το μουσικό συγκρότημα «Γόργιος Δεσμός».

-- Το παράρτημα Βύρωνα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και η ΟΒ Βύρωνα της ΚΝΕ διοργανώνουν, την Κυριακή 6 Οκτώβρη 2013, εκδήλωση τιμής και μνήμης για το Μπλόκο του Βύρωνα. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει ώρα 10.30 το πρωί με προσυγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Ταπητουργείο) και περιλαμβάνει, χαιρετισμό από την ΚΝΕ, ομιλία από την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, απαγγελία ποιημάτων, τραγούδια από τη χορωδία του Δημ. Συλλόγου Γυναικών, κατάθεση στεφάνων κ.λπ.

-- Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Λακωνίας, οι συγγενείς των Θυμάτων και η ΠΕΑΦΕ συνδιοργανώνουν εκδήλωση - προσκύνημα στην Τρύπη της Λακωνίας, την Κυριακή 6 Οκτώβρη 2013 και ώρα 11 π.μ. Από την Αθήνα (πλ. Ομονοίας) την ίδια μέρα (6.10.013) και ώρα 7.30 το πρωί, δρομολογούνται πούλμαν για συμμετοχή στην εκδήλωση. (Τηλ επικοινωνίας: 697.4278.797 -698.0363.160 και 210.6211.300)

Νεκρός στο κυνήγι πέρδικας

Νεκρός από τα πυρά συναδέλφου του κατά τη διάρκεια κυνηγιού έπεσε προχτές στη Μουργκάνα Θεσπρωτίας 57χρονος από τα Ιωάννινα. Ο 57χρονος πυροβολήθηκε από άλλο κυνηγό που τον πέρασε για... θήραμα. Η παρέα είχε βγει στο καρτέρι για κυνήγι πέρδικας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ