ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
«Πλυντήριο» για την ΕΕ και την πολιτική της

Συνάντηση με τον Μ. Σουλτς στις Βρυξέλλες είχε χτες ο Αλ. Τσίπρας

Συνέπεσαν στις απόψεις τους Αλ. Τσίπρας και Μ. Σουλτς, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη χτεσινή τους συνάντηση στις Βρυξέλλες, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να «ξεπλένει» την ΕΕ και τα όργανά της απ' τις ευθύνες τους γενικά και ειδικά για την ενίσχυση φασιστικών μορφωμάτων, μιλώντας για «κοινό κίνδυνο απέναντι στον ευρωπαϊκό μας πολιτισμό» και εκφράζοντας την ικανοποίησή του που το Ευρωκοινοβούλιο «δεν υιοθετεί τέτοιες απόψεις»!

Τα λέει αυτά για την ΕΕ, που έχει για επίσημη ιδεολογία τον αντικομμουνισμό, που είναι η πρώτη διδάξασα την αντιδραστική θεωρία των άκρων και που σε χώρες - μέλη της, όπως η Λετονία, τιμώνται οι απόγονοι των ναζί και απαγορεύονται διά νόμου τα κομμουνιστικά σύμβολα!

Το γεγονός εξάλλου ότι στο Ευρωκοινοβούλιο ψηφίζονται το ένα μετά το άλλο τα αντιλαϊκά μέτρα που γονατίζουν τους λαούς των χωρών - μελών της λυκοσυμμαχίας, δεν εμπόδισε τον Αλ. Τσίπρα να εξωραΐσει και να καλλιεργήσει αυταπάτες για το ρόλο του, λέγοντας: «Ακουσα με ενδιαφέρον τη σκέψη για τη δυνατότητα θεσμικού ελέγχου των 2/3 της τρόικας από τον θεσμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διότι, όπως γνωρίζετε, η τρόικα είναι ένα μόρφωμα το οποίο δεν έχει θεσμική κατοχύρωση με βάση την ευρωπαϊκή Συνθήκη»!

Είναι φανερή η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να καλλιεργήσει αυταπάτες στο λαό ότι με μια καλύτερη λειτουργία των θεσμών της, η ΕΕ μπορεί να γίνει φιλολαϊκή. Οσο για τις ευρωπαϊκές συνθήκες που επικαλέστηκε ο Αλ. Τσίπρας, είναι αυτές που κατοχυρώνουν πλήρως τα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζονται στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες - μέλη της Ευρωένωσης. Πρόκειται για συνθήκες που συγκροτούν τη φιλομονοπωλιακή στρατηγική της ΕΕ, που έχουν συνομολογηθεί απ' όλες τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της και έχουν εγκριθεί απ' το Ευρωκοινοβούλιο, όπου πλειοψηφούν οι δυνάμεις της αστικής διαχείρισης, σοσιαλδημοκράτες και φιλελεύθεροι.

Ο Αλ. Τσίπρας μετά τη συνάντηση αναπαρήγαγε τα περί αναγκαίων «διορθώσεων» στην εφαρμοζόμενη πολιτική στην Ελλάδα, εκφράζοντας χαρά για τη συμφωνία του με τον Σουλτς πως «η λιτότητα δεν είναι λύση» και ότι λύση «είναι η ανάπτυξη, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η καταπολέμηση της ανεργίας». Συμφώνησαν δηλαδή πως είναι αναγκαίο ένα άλλο μείγμα διαχείρισης της κρίσης με περισσότερα επεκτατικά μέτρα, που θα οδηγεί όμως το λαό στη φτώχεια από άλλο δρόμο και θα ενσωματώνει πιο αποτελεσματικά τη δυσαρέσκειά του. Συμφώνησαν, τέλος, «για τον κρίσιμο ρόλο της Κομισιόν στην αντιμετώπιση της κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επιταχύνονται τα παζάρια για διευθετήσεις

Τον Αλ. Ντάουνερ είδε χτες ο Ευ. Βενιζέλος, στην Αθήνα έρχεται ο Α. Νταβούτογλου

Στην Αθήνα αναμένεται τις επόμενες μέρες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης για συνομιλίες με τον Αντώνη Σαμαρά, στο πλαίσιο όσων συμφωνήθηκαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, για την εντατικοποίηση των μεθοδεύσεων που αφορούν το Κυπριακό. Αντίστοιχα στην Αθήνα αναμένεται το επόμενο διάστημα και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ τη Δευτέρα θα βρίσκεται στην Ελλάδα ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς.

Οι έντονες διεργασίες γύρω από την επίλυση του Κυπριακού, με φόντο τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, όπως και οι ενεργειακοί σχεδιασμοί, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας «ιδίως υπό το φως της αποδοχής της πρότασης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, για χωριστές συναντήσεις εκπροσώπων του Ελληνικού και Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών με τους διαπραγματευτές της τουρκοκυπριακής και ελληνοκυπριακής κοινότητας αντιστοίχως».

Ο Ευ. Βενιζέλος μίλησε για δυνατότητες δημιουργίας μίας «νέας δυναμικής». Ο Αλ. Ντάουνερ αναφέρθηκε σε «προσδοκίες αλλά και αποφασιστικότητα» από τις δύο πλευρές της Κύπρου, όσο και από την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά και από τον ΓΓ του ΟΗΕ, για διευθέτηση του Κυπριακού.

Ανησυχία αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, μετά και την ενημέρωση από τον Ν. Αναστασιάδη, λέγοντας ότι ο όρος «εξελικτική διαδικασία», που χρησιμοποίησε ο Κύπριος πρόεδρος στη ΓΣ των ΗΕ, παραπέμπει σε τμηματική λύση του Κυπριακού.

Οι μεθοδεύσεις στο Κυπριακό είναι άμεσα συνδεδεμένες με το ρόλο που θέλει να παίξει η Κύπρος στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, με τον Ν. Αναστασιάδη να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι δεν παραγνωρίζει «πόσο ενισχυτική στις θέσεις και προσπάθειές μας είναι η αναβαθμισμένη γεωστρατηγική θέση της Κύπρου ως σταθεροποιητικού παράγοντα στην περιοχή, η οποία ενισχύεται ακόμη περισσότερο από την ανεύρεση υδρογονανθράκων».

Στο ίδιο πλαίσιο πρέπει να αξιολογηθούν και οι ανακοινώσεις που έγιναν χτες από το κυπριακό υπουργείο Ενέργειας, τη «Noble Energy», την «Delek» και την «Avner», αναφορικά με τα αποτελέσματα της γεώτρησης αξιολόγησης στο «οικόπεδο 12», σύμφωνα με τις οποίες επιβεβαιώνεται η «ύπαρξη ουσιαστικών ανακτήσιμων ποσοτήτων φυσικού αερίου στο κοίτασμα "Αφροδίτη", με σημαντικές δυνατότητες παραγωγής».

Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι το κοίτασμα «είναι το τρίτο μεγαλύτερο που επιβεβαιώθηκε μέχρι σήμερα στη Λεκάνη της Λεβαντίνης» με τις ποσότητες φυσικού αερίου να εκτιμώνται από 3,6 τρισ. κυβικά πόδια έως 6 τρισ. κυβικά πόδια, με μέση τιμή τα 5 τρισ. κυβικά πόδια.

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Υπερθεματίζει στο ξερίζωμα της αμυντικής βιομηχανίας

Αποκαλυπτική παρέμβαση σε συνάντηση στη Σλοβενία

Υπέρμαχος του ευρωπαϊκού σχεδίου για ανακαταμερισμό της παραγωγής αμυντικού υλικού για τα κράτη μέλη και μεταφοράς της στις ισχυρότερες καπιταλιστικές οικονομίες, δήλωσε η αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Φώφη Γεννηματά, μιλώντας χτες στην ετήσια συνάντηση των υπουργών Αμυνας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEDM) που έγινε στη Σλοβενία.

Οπως είπε, οι αμυντικές βιομηχανίες των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης -συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας- «δεν έχουν τις δυνατότητες ή τις δεξιότητες των φίλων και συμμάχων της Βορειοδυτικής Ευρώπης». Επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση ακολουθεί κατά γράμμα τα σχέδια που συνδιαμόρφωσε με τους Ευρωπαίους εταίρους της για συρρίκνωση ή λουκέτο στην αμυντική βιομηχανία της χώρας, σε βάρος των χιλιάδων εργαζομένων άλλα και της εθνικής άμυνας, αφού πλέον θα προμηθεύεται από τρίτες χώρες ακόμα και στοιχειώδες αμυντικό υλικό.

Η αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας πρότεινε ακόμα τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, δηλαδή των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων, για την «ανταλλαγή τεχνογνωσίας όσον αφορά την αμυντική βιομηχανία, ξεκινώντας από τη συντήρηση και τη ναυπήγηση πλοίων, μέχρι τις συμπαραγωγές πολεμικού υλικού», συμπληρωματικά σ' αυτό που θα προμηθεύονται από τις μεγάλες πολεμικές βιομηχανίες της Ευρώπης.

Στην ατζέντα της συνάντησης τέθηκαν επίσης ζητήματα κοινής πολιτικής στους τομείς της «Ασφάλειας και της Αμυνας», με την Φ. Γεννηματά να τάσσεται υπέρ της «κοινής εκπαίδευσης» των Ενόπλων Δυνάμεων, τη διεξαγωγή «κοινών ασκήσεων» και της ανταλλαγής «πληροφοριών», στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, προς εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή. Στο περιθώριο της σύσκεψης, η Φ. Γεννηματά είχε συναντήσεις με τους υπουργούς Αμυνας της Αλβανίας και της Βουλγαρίας, καθώς και τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Επικοινωνιών και Πληροφοριών του ΝΑΤΟ (ΝCIA).

Ο ένας κόβει ο άλλος ράβει

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση Σαμαρά - Μπάιντεν έλεγε μεταξύ άλλων: «(...) ο κ. Μπάιντεν υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία της Ελλάδος ως χώρας συμμάχου στο ΝΑΤΟ και ως πολύτιμου εταίρου στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική έως τα Δυτικά Βαλκάνια». Μιλώντας σε επιχειρηματίες και αξιωματούχους των ΗΠΑ, ο Α. Σαμαράς είχε πει την Τετάρτη: «Από τη μια πλευρά, έχουμε τη Χρυσή Αυγή και, από την άλλη, μια ακραία αντιπολίτευση, η οποία λέει να βγούμε από το ΝΑΤΟ, από την ΕΕ, έξω από το ευρώ. Δεν είναι κάτι το οποίο θα ήταν εποικοδομητικό για την ελληνική υπόθεση». Είναι φανερό ότι ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια κλίματος ενάντια στο λαϊκό κίνημα στην Ελλάδα και ιδιαίτερα της πρωτοπορίας του, που παλεύει για αποδέσμευση από κάθε ιμπεριαλιστικό οργανισμό, για ανατροπή του ίδιου του καπιταλισμού. Η «σταθερότητα» που επικαλούνται και οι δύο είναι για το κεφάλαιο και αυτή θέλουν να διασφαλίσουν, απειλώντας το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Για τον ίδιο λόγο, άλλωστε, το σύστημα φούσκωσε και τη Χρυσή Αυγή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ