ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΟΓΑ
Κόβουν την προνοιακή σύνταξη σε 95χρονη!

Βάσει του νόμου 4093/2012, της στερούν τα 340 ευρώ, επειδή παίρνει και 66 ευρώ ως αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης

Τα 340 ευρώ της προνοιακής σύνταξης που παίρνει ανασφάλιστη 95 ετών από τον ΟΓΑ, κόβει ο Οργανισμός, εφαρμόζοντας διάταξη του νόμου 4093/2102. Η υπερήλικη ανασφάλιστη «πλήρωσε» την εξωφρενική αντισυνταξιουχική διάταξη, επειδή παράλληλα με την σύνταξη των 340 ευρώ από τον ΟΓΑ, λάμβανε και το «υπέρογκο ποσό» των 66 ευρώ (!) από το δημόσιο, ως αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης!

Σύμφωνα με το νόμο 4093/2012, οι ανασφάλιστοι υπερήλικοι που λαμβάνουν προνοιακή σύνταξη από τον ΟΓΑ, δε θα είναι πλέον δικαιούχοι «αν λαμβάνουν ή δικαιούνται οι ίδιοι σύνταξη από οποιοδήποτε φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ή το Δημόσιο στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ανεξαρτήτως ποσού»! Και επειδή τα 66 ευρώ της 95χρονης αντιστασιακής εμπίπτουν στη δαγκάνα του νόμου, χάνει τη σύνταξή της και τους ελάχιστους πόρους προς επιβίωση.

Η συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι η μοναδική. Κίνδυνο να απολέσουν ακόμα και αυτά τα 340 ευρώ της προνοιακής σύνταξης, έχουν πολλοί από τους περίπου 40.000 υπερήλικες ανασφάλιστους του ΟΓΑ, που την έπαιρναν μέχρι τώρα, στην περίπτωση που λαμβάνουν ταυτόχρονα και κάποιο -έστω ελάχιστο- ποσό από άλλο ασφαλιστικό ταμείο ή το δημόσιο.

Σημειώνεται ότι τη «σύνταξη» αυτή του ΟΓΑ, τη λαμβάνουν επί της ουσίας υπερήλικες άποροι, οι οποίοι στη διάρκεια του εργάσιμου βίου τους δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν κάποια αξιοπρεπή σύνταξη από άλλον ασφαλιστικό φορέα ή καθόλου σύνταξη. Γι' αυτό για τη συγκεκριμένη παροχή -που η κυβέρνηση την ονομάζει σύνταξη- τίθεται και εισοδηματικό κριτήριο, το ποσό των 4.320 ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία των τελευταίων μηνών για τις συντάξεις που καταβάλλονται τις οποίες καταγράφει το σύστημα «ΗΛΙΟΣ», προκύπτει ότι οι δικαιούχοι υπερήλικες ανασφάλιστοι μειώθηκαν από 40.161 τον περασμένο Αύγουστο, σε 37.921 τον Οκτώβρη. Είναι δηλαδή μειωμένοι κατά 2.240 άτομα. Η μείωση αυτή πρέπει να σχετίζεται άμεσα με την εφαρμογή της εν λόγω διάταξης. Αλλωστε, το ίδιο πρόβλημα έχει προκύψει και με τους ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ενωση και τους παλιννοστούντες που και αυτοί χάνουν τη σύνταξη αυτή και που για το πρόβλημά τους το ΚΚΕ έχει φέρει επανειλημμένως το θέμα στη Βουλή.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
Μειώνει και καταργεί άδειες στο Δημόσιο

Η κυβέρνηση συνεχίζει βήμα βήμα να ξηλώνει δικαιώματα στο Δημόσιο, πολλά από τα οπαία έχουν άμεση σχέση με τη υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Με σχέδιο νόμου που κατέθεσε, η κυβέρνηση:

  • Καταργεί την άδεια που συνολικά έφθανε τις έξι μέρες το χρόνο και δίνονταν σε όσους εργαζόμενους χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό υπολογιστή.
  • Μειώνει τις βραχύχρονες αναρρωτικές άδειες που δίνονται ανά έτος, από δέκα μέρες σε οκτώ (με ιατρική γνωμάτευση) και από τέσσερις σε δύο (με υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου).
  • Μειώνει τις άδειες εξετάσεων για φοιτητές - δημόσιους υπαλλήλους, από 20 σε 10 μέρες ανά εκπαιδευτικό έτος. Για κάθε μέρα εξετάσεων θα δίνεται μία, αντί για δύο μέρες άδεια.
  • Καταργεί την εκπαιδευτική άδεια, τριών και τεσσάρων ετών. Αντικαθίσταται από άδεια που θα φθάνει μέχρι και τρεις μέρες τη βδομάδα για τη συμμετοχή σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα ή για την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής στο εσωτερικό.
  • Για τις γονικές άδειες σε περίπτωση γέννησης διδύμων, τριδύμων κλπ. χορηγείται επιπλέον άδεια ανατροφής διάρκειας τριών μηνών με αποδοχές για κάθε τέκνο επιπλέον του έτους. Ακόμα, ο πατέρας δημόσιος υπάλληλος έχει τη δυνατότητα να κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου ή της 9μηνης άδειας ανατροφής, σε περίπτωση που δεν εργάζεται η σύζυγός του.

Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, δίνεται η δυνατότητα οι υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία να κάνουν αίτηση άρσης και προβλέπεται η επιτάχυνση της πειθαρχικής διαδικασίας. Τέλος, αναφέρεται πως υπάρχει διάταξη που προβλέπει την πρόσληψη των επιτυχόντων στο διαγωνισμό 8Κ του ΑΣΕΠ από το ΙΚΑ ΕΤΑΜ και την αποκατάσταση σε φορέα του υπουργείου Εργασίας των επιτυχόντων στο διαγωνισμό 9Κ.

«ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ»
Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στα Ναυπηγεία

Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά εξέδωσε η παράταξη της Εργοστασιακής Επιτροπής (ΕΕΝΣ). Αναφερόμενη στην πλειοψηφία του σωματείου, η ΕΕΝΣ επισημαίνει ότι «έχει συμβάλει τα μέγιστα στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων τόσο της κυβέρνησης όσο και των μονοπωλιακών ομίλων που το λυμαίνονται». Υπογραμμίζει ότι οι ίδιοι συνδικαλιστές επεδίωξαν στην προχτεσινή γενική συνέλευση να αποσπάσουν από τους εργαζόμενους λευκή επιταγή στο Διοικητικό Συμβούλιο, για να συνεχίσουν ανενόχλητοι, όπως έκαναν μέχρι τώρα, να υπονομεύουν, με εκτονωτικές κινήσεις, κάθε αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων.

Η ΕΕΝΣ καλεί τους εργαζόμενους στο αυριανό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους. Σημειώνει ότι η αγωνιστική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, όπως η σημερινή, που έχει προγραμματιστεί με συγκέντρωση στις 9 το πρωί στην Ομόνοια, το καθημερινό «παρών» στην πύλη του ναυπηγείου, τα αιτήματα για μεροκάματο με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, την επαναλειτουργία του ναυπηγείου με όλες του τις δραστηριότητες με πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης, χωρίς την παρουσία ιδιώτη, μπορούν να φέρουν θετικά αποτελέσματα, να αποτρέψουν τον εκφυλισμό του αγώνα, που προωθεί ο εργοδοτικός, κυβερνητικός συνδικαλισμός.

Σε εξέλιξη η επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση

Σε υπερήλικες ανασφάλιστους κόβουν την προνοιακή σύνταξη των 340 ευρώ. Στους 6.000 συνταξιούχους του ΤΕΑΥΦΕ μειώνουν πάνω από 20% τις επικουρικές. Από το Ενιαίο Κέντρο Είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ταμεία, εντείνεται το κυνήγι των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, που κατεβάζουν ρολά και χάνουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Κινδυνεύουν μάλιστα να χάσουν ακόμα και τα σπίτια τους, για να ξεχρεώσουν το Ταμείο. Σε ένα παράλληλο κυνήγι, η κυβέρνηση για να εισπράξει από τους αγρότες τις εισφορές στον ΟΓΑ, ψάχνει τρόπο για να παρακρατεί τις επιδοτήσεις που δικαιούνται. Τα παραπάνω είναι μόνο ορισμένα από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στο χώρο της Κοινωνικής Ασφάλισης. Επιβεβαιώνουν ότι η επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα και τις παροχές συνταξιούχων και εργαζόμενων, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με μέτρα ψηφισμένα τους προηγούμενους μήνες και άλλα που τώρα σχεδιάζονται.

Η συνέχεια έχει δρομολογηθεί:

  • Το ΕΚΑΣ που αποδίδεται μέχρι τώρα στους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν μπορούν να επιβιώσουν με τη σύνταξή τους, κόβεται σε όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους.
  • Οι επικουρικές συντάξεις, με το νέο τρόπο υπολογισμού τους, μετά και τις περσινές μειώσεις μπαίνουν ξανά στο σφαγείο. Τα Ταμεία θα τις πληρώνουν όταν έχουν και όσο έχουν. Τα ποσά που θα καταβάλλονται θα επαναπροσδιορίζονται ακόμα και κάθε τρίμηνο. Το ίδιο και τα εφάπαξ στα οποία η περικοπή μπορεί να ξεπεράσει το 25%.
  • Ηδη, η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τα Ταμεία το 2014 κατά 2 δισ. ευρώ, σηματοδοτεί νέες μειώσεις και στις κύριες συντάξεις. Η κυβέρνηση ετοιμάζει «επιτροπή ειδικών» για να «προσαρμόσει» την υφιστάμενη νομοθεσία και αναμένονται νέα μέτρα σύμφωνα με τη βασική αρχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης: Το συνταξιοδοτικό πρέπει να συμβάλλει στη «δημοσιονομική σταθερότητα» των χωρών της Ενωσης. Δηλαδή, η ασφάλιση και η σύνταξη να είναι εξολοκλήρου υπόθεση του εργαζόμενου, να απαλλαγούν κράτος και εργοδοσία από κάθε υποχρέωση.
  • Σχεδιάζονται νέες «ενοποιήσεις» που θα σπρώξουν προς τα κάτω τις όποιες παροχές έχουν απομείνει. Από κοντά και ο ΟΟΣΑ, προτρέπει σε σταδιακή κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα Ταμεία, αφού το κράτος πρέπει να αποσυρθεί ολοκληρωτικά από την στήριξη της Κοινωνικής Ασφάλισης. Εποφθαλμιούν τους λεγόμενους «κοινωνικούς πόρους» στους οποίους στηρίζονται πολλά ταμεία. Διαβλέποντας τις εξελίξεις, η Τράπεζα της Ελλάδας «συμβουλεύει» τους ασφαλισμένους να προστρέξουν στις ιδιωτικές ασφαλίσεις, τα «κοράκια» των μεγάλων ασφαλιστικών και χρηματιστηριακών ομίλων οσμίζονται φρέσκο χρήμα.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να εξοργίζονται όταν ακούν κυβέρνηση και εργοδοσία να λένε ότι με τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί, τελειώνουν τα βάσανα για το λαό. Οτι σε λίγο η οικονομία βγαίνει από το «τούνελ» και από την ανάπτυξη έχει να κερδίσει η εργατική λαϊκή οικογένεια. Ο Γολγοθάς για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα δεν τέλειωσε, είναι μπροστά μας. Η αντεργατική πολιτική δε σταματά, δεν έχει ημερομηνία λήξης. Τέλος σε αυτή μπορεί να βάλουν μόνο οι εργαζόμενοι, οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι, σε κοινό βηματισμό μάχης, αντίστασης και ανατροπής. Να γιατί πρέπει να βουλιάξουν αύριο οι δρόμοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ. Να γιατί η οργάνωση και η επιτυχία της απεργίας που προτείνει το ΠΑΜΕ για τις 23 Οκτώβρη, πρέπει να γίνει υπόθεση του κάθε σωματείου, του κάθε εργαζόμενου.


Γ. ΖΑΧ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ