ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΑΡ - ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Μουντιάλ «πνιγμένα» στο αίμα των εργατών

Γήπεδο υπό κατασκευή στην πόλη Μανάους της Βραζιλίας
Γήπεδο υπό κατασκευή στην πόλη Μανάους της Βραζιλίας
Πραγματικά κολαστήρια και σύγχρονα κάτεργα, στα οποία χάνουν τη ζωή τους δεκάδες εργάτες, στήνουν μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες εν γνώσει και με την ανοχή των κυβερνήσεων χωρών που έχουν αναλάβει μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις όπως αποδεικνύουν πρόσφατες αποκαλύψεις από διεθνή ΜΜΕ.

Χτες, εκτενές ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν» ανέφερε τις συνθήκες σκλαβιάς στις οποίες δουλεύουν πολλές χιλιάδες μετανάστες εργάτες και τεχνίτες από αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας στα εργοτάξια του Lusail City στο Κατάρ στο πλαίσιο κατασκευής νέων αθλητικών εγκαταστάσεων που οικοδομούνται για τις ανάγκες του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2022. Το ρεπορτάζ αναφέρει αναλυτικά τις περιπτώσεις χιλιάδων εργατών που δουλεύουν καθημερινά -επτά μέρες τη βδομάδα...- κάτω από αφόρητη ζέστη για τουλάχιστον 12 ώρες, δίχως δωρεάν πόσιμο νερό ή τρόφιμα, με μισθούς - πείνας που μετά βίας ξεπερνούν τις λίγες εκατοντάδες ευρώ, ενώ ακόμη και αυτές οι πενιχρές αποδοχές δεν τους δίνονται αφού πολλοί είναι απλήρωτοι για μήνες... Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ο θάνατος τουλάχιστον 44 Νεπαλέζων εργατών εν ώρα εργασίας το τελευταίο δίμηνο, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι εργολάβοι προκειμένου να αναγκάσουν τους εργάτες να δουλεύουν στις σύγχρονες γαλέρες για ένα κομμάτι ψωμί έχουν κατασχέσει αυθαίρετα τα διαβατήρια και τις αστυνομικές ταυτότητες των μεταναστών ώστε να μην μπορούν να φύγουν από το Κατάρ.

Παρόμοιες αποκαλύψεις για τα κολαστήρια σκλαβιάς όχι μόνον στο Κατάρ αλλά και σε άλλες χώρες του Κόλπου (π.χ. Σαουδική Αραβία) δεν είναι πρωτοφανείς, καθώς κατά καιρούς δημοσιοποιούνται ανάλογες καταγγελίες για κακομεταχείριση και βασανισμούς εργατών. Γι' αυτό και είναι κροκοδείλια τα «δάκρυα» του αντιπροέδρου της FIFA Τζιμ Μπόις που έσπευσε να εκφράσει «αποτροπιασμό» για τις σύγχρονες γαλέρες στα υπό κατασκευή γήπεδα του Κατάρ και να ζητήσει τη διενέργεια άμεσης έρευνας για την κακομεταχείριση χιλιάδων μεταναστών εργατών. Υποκριτική είναι επίσης και η στάση της κυβέρνησης του Κατάρ που καμώνεται τάχα την ανήξερη για τα εργατικά εγκλήματα που συντελούνται στο έδαφός της...

Και τα σκλαβοπάζαρα της Βραζιλίας...

Δεν είναι έτσι τυχαίο το γεγονός πως μέσα σε λίγες ώρες είχαμε παρόμοιες καταγγελίες για σύγχρονα κάτεργα και σκλαβοπάζαρα εργατών και σε μία ακόμη χώρα που έχει αναλάβει κορυφαίες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις: τη Βραζιλία. Σύμφωνα με διεθνή δίκτυα, έρευνα βραζιλιάνικων αρχών στο διεθνές αεροδρόμιο του Σάο Πάολο αποκάλυψε έναν καταυλισμό 111 εργατών που «ζούσαν σε απαράδεκτες συνθήκες ανέχειας, ανάλογες με αυτές σκλάβων», κοντά στο εργοτάξιο μελλοντικής διεύρυνσης του αεροδρομίου για τις ανάγκες διοργάνωσης του Παγκόσμιου Κυπέλλου από τη FIFA το 2014. Οπως αποκαλύφθηκε, κάποιοι από τους εργάτες που ζούσαν στους πρόχειρους καταυλισμούς πλάι στο αεροδρόμιο, έμεναν εκεί γιατί φιλοδοξούσαν να προσληφθούν κάποια μέρα, καθώς τους είχαν πείσει άνθρωποι των εργοδοτών τάζοντάς τους μισθό 625 δολαρίων το μήνα εφόσον έκαστος πλήρωνε «εγγύηση» 220 δολάρια. Μεταξύ των εργατών που έπεσαν θύματα εργοδοτών - εκμεταλλευτών ήταν και Ινδιάνοι της φυλής Πανκαρούρου που εγκατέλειψαν τις εστίες τους από τις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας με την υπόσχεση μιας δουλειάς στο Σάο Πάολο.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Διαφοροποιήσεις για το μείγμα αστικής διαχείρισης

ΒΕΡΟΛΙΝΟ .--

Πανεθνική συνάντηση ή μίνι-συνέδριο όπως το ονομάζουν είχαν χτες κεκλεισμένων των θυρών στο Βερολίνο οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες για να συζητήσουν το ενδεχόμενο του λεγόμενου μεγάλου συνασπισμού, με τους Χριστιανοδημοκράτες, για το σχηματισμό κυβέρνησης που θα διαχειριστεί την καπιταλιστική κρίση. Στις πρόσφατες ομοσπονδιακές εκλογές η Α. Μέρκελ και οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) είχαν το 41,5% και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) το 25,7%.

Ο πρόεδρος του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αναμενόταν να καταθέσει πρόταση για τη διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος, που θα καθορίσει το περιεχόμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στα δύο κόμματα και η διεξαγωγή του θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν το τακτικό συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών που έχει προγραμματιστεί για το Νοέμβρη. Αυτό που εμφανίζεται ως αντικείμενο παζαριού ανάμεσα στα δύο αστικά κόμματα είναι η «χαλάρωση» στη λιτότητα που ζητούν οι σοσιαλδημοκράτες και ο ρόλος της Γερμανίας στη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη και την ΕΕ. Σύμφωνα με όσα διαρρέονται, το SPD ζητάει να μην είναι ο Β. Σόιμπλε ξανά υπουργός Οικονομικών και αυτοί να «κάνουν πίσω» στην πρότασή τους για δημιουργία ευρωομολόγων. Βέβαια, οι όποιες διαφορές είναι για το μείγμα της διαχείρισης υπέρ του γερμανικού κεφαλαίου, με δεδομένο το τσάκισμα των εργατικών, λαϊκών δικαιωμάτων, τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής. Στους σοσιαλδημοκράτες υπάρχει μια τάση, ιδιαίτερα σε κάποιες οργανώσεις όπως αυτή της Β. Ρηνανίας - Βεσταφαλίας, που ενώ δεν έχουν στρατηγικές διαφορές, καλούν την ηγεσία να μην μπει στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα πάντως με μια τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας «Infratest dimap», για λογαριασμό του γερμανικού τηλεοπτικού καναλιού ARD, το 48% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της συνεργασίας των 2 αστικών κομμάτων (62% των Χριστανοδημοκρατών ψηφοφόρων και 58% των Σοσιαλδημοκρατών). Υπέρ ενός κυβερνητικού σχήματος Χριστιανοδημοκρατών και Πρασίνων τάσσεται το 18% των ερωτηθέντων, ενώ το 16% υποστηρίζει κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Αριστεράς.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Εν αναμονή της βοήθειας τα θύματα του σεισμού

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Ξεπερνούν τους 350 πλέον οι νεκροί και τους 765 οι τραυματίες, από το φονικό σεισμό των 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε την Τρίτη, στο κρατίδιο Μπαλουχιστάν, του Πακιστάν, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι πληγέντες. Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, καθώς το 90% των κτισμάτων έχουν καταρρεύσει στις περιφέρειες Αουαράν και Κετς, καθώς και σε ακόμα τέσσερις περιοχές.

Οι πληγείσες από το σεισμό περιοχές χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα απομακρυσμένες, ενώ δεν υπάρχουν και επαρκείς υποδομές πρόσβασής σε αυτές. Φτωχές έως ανύπαρκτες είναι και οι υποδομές Υγείας και περίθαλψης στη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία, όπως αποδεικνύεται, ήταν παντελώς εγκαταλειμμένη από το κράτος, με αποτέλεσμα η βοήθεια να φτάνει με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς και να υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς και φάρμακα.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ελικόπτερο που μετέφερε βοήθεια για τους πληγέντες δέχτηκε επίθεση από ρουκέτα, στην περιοχή Αουαράν, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν απώλειες.

Την ίδια στιγμή, στην περιοχή της Πεσαβάρ, τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχασαν χτες τη ζωή τους, μετά από επίθεση σε κυβερνητικό λεωφορείο. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί μέσα στο λεωφορείο, στο οποίο τραυματίστηκαν ακόμα 47 άνθρωποι. Ως δράστης της επίθεσης εικάζεται ότι είναι ομάδες Ταλιμπάν.

ΚΙΝΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Νέες περιπολίες στην Ανατολική Θάλασσα

ΠΕΚΙΝΟ.--

Συντηρείται η ένταση μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας στην περιοχή της Ανατολικής Κινεζικής Θάλασσας, με αιχμή τα διαφιλονικούμενα νησιά Σενκάκου (στα ιαπωνικά) ή Ντιαόγου (στα κινεζικά). Χτες κινεζικά πλοία της ακτοφυλακής πραγματοποίησαν περιπολία στα διαφιλονικούμενα νερά, με την Κίνα να δίνει σταθερά το «παρών» στην περιοχή. Το Πεκίνο έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι θεωρεί τα συγκεκριμένα νησιά μέρος της κινεζικής επικράτειας, διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους ότι δε θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας και της ακεραιότητας των εδαφών της. Στη συγκεκριμένη περιοχή εικάζεται ότι βρίσκονται σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, ενώ αποτελούν ιδιαίτερης σημασίας πέρασμα των ναυτιλιακών δρόμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το πρόσχημα των «απειλών» που δέχεται και τις διεκδικήσεις που προβάλλονται στην Ανατολική και Νότια Κινεζική Θάλασσα, η Κίνα προχωρά σε ανανέωση της πολεμικής της μηχανής, υποστηρίζοντας ότι στόχος της είναι η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

ΣΟΥΔΑΝ
Πάνω από 50 οι νεκροί στις διαδηλώσεις

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Εκπρόσωποι του Αφρικανικού Ερευνητικού Κέντρου Δικαιοσύνης και Ειρήνης καθώς και της διεθνούς Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Διεθνής Αμνηστία» κατήγγειλαν χτες στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, πως οι σουδανικές αστυνομικές αρχές ευθύνονται για το θάνατο τουλάχιστον 50 ανθρώπων που συμμετείχαν στις λαϊκές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα από την αρχή της βδομάδας εξαιτίας του νέου κύματος ακρίβειας κυρίως πάνω στα καύσιμα και άλλα βασικά προϊόντα και υπηρεσίες, λόγω της κυβερνητικής απόφασης για διακοπή της κρατικής επιδότησης.

Η συντριπτική πλειονότητα των θυμάτων ήταν νέοι ηλικίας από 19 ως 26 ετών. Νοσοκομειακές πηγές στο Χαρτούμ και φοιτητικές οργανώσεις που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις (όπως οι οργανώσεις «Γκιρίφνα» και «Αλλαγή Τώρα») τις οποίες επικαλείται το «Ασοσιέιτεντ Πρες» διπλασιάζουν τον αριθμό των θυμάτων, καθώς υποστηρίζουν πως από τη Δευτέρα έχουν σκοτωθεί πάνω από 100 άτομα και έχουν τραυματιστεί ή συλληφθεί πολλές εκατοντάδες. Για παράδειγμα ο παθολόγος Σαγέντ Κουανάτα σε νοσοκομείο της περιοχής Οντουρμάν δήλωσε στο πρακτορείο πως μόνον στο δικό του νοσοκομείο υπάρχουν οι σωροί 113 διαδηλωτών.

Οι ίδιες πηγές εξέφραζαν φόβο για δραματική αύξηση του αριθμού των θυμάτων και μέσα στο περασμένο 24ωρο μετά τις προσευχές της Παρασκευής στα μουσουλμανικά τεμένη της χώρας, σημειώνοντας ότι η κατάσταση σε πολλές περιοχές της χώρας, όπου έχουν αναπτυχθεί από προχτές ισχυρές δυνάμεις του στρατού, είναι συγκεχυμένη ενώ έχει επιβληθεί καθεστώς αυστηρής λογοκρισίας σε όλα τα σουδανικά Μέσα Ενημέρωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ