ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συμφωνία για μια «εξισορροπητική» απόφαση

Τα ενδοϊμπεριαλιστικά παζάρια δεν αποκλείουν και απειλή στρατιωτικής επέμβασης

Οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Γαλλίας δίπλα στον εκλεκτό τους Αχμάντ Τζάρμπα της «Εθνικής Συριακής Συμμαχίας» χτες σε συνάντηση των λεγόμενων «Φίλων της Συρίας»
Οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Γαλλίας δίπλα στον εκλεκτό τους Αχμάντ Τζάρμπα της «Εθνικής Συριακής Συμμαχίας» χτες σε συνάντηση των λεγόμενων «Φίλων της Συρίας»
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Θέμα ωρών φαίνεται ότι είναι η υιοθέτηση απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας για το συριακό χημικό αφοπλισμό μετά από την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των μελών του, και κυρίως των μονίμων μελών του, σχετικά με το περιεχόμενό της. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διπλωμάτες του ΟΗΕ αλλά και διπλωματικές πηγές προσκείμενες τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Ρωσία, συμφωνήθηκε συγκεκριμένο κείμενο απόφασης.

Οπως είχε προαναγγελθεί από δηλώσεις κυρίως πηγών προσκείμενων στον ΟΗΕ αλλά και στη Ρωσία, φαίνεται ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξαν «υπερσκελίζει» τις διαφωνίες που είχαν διατυπωθεί μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας και βρίσκει μια «μέση εξισορροπητική» λύση που επιδιώκει να ικανοποιήσει τα συμφέροντα και την εικόνα όλων σε αυτό το σκληρό ενδοϊμπεριαλιστικό παζάρι. Ετσι, το σχέδιο απόφασης, με βάση και ένα αντίγραφο που έχει φτάσει στα χέρια του πρακτορείου «Ασοσιέιτεντ Πρες», καλεί τη Συρία να εγκαταλείψει την παραγωγή, κατοχή και χρήση χημικών όπλων καθώς και να δεχτεί χωρίς να φέρει εμπόδια και αντιρρήσεις τις επιθεωρήσεις των εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων του ΟΗΕ.

Στο κείμενο γίνεται αναφορά στο άρθρο 7 της Χάρτας του ΟΗΕ, που προβλέπει αυτόματη ανάληψη δράσης απέναντι σε μια χώρα που δε συμμορφώνεται με απόφαση που την αφορά και απειλείται η Συρία με τη χρήση του, χωρίς, όμως, το σχέδιο απόφασης να υπάγεται στο άρθρο 7. Με άλλα λόγια, η Συρία προειδοποιείται για συνέπειες που θα εμπίπτουν στο άρθρο 7 σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, αλλά αυτό για να γίνει θα πρέπει να προηγηθεί νέα σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να υπάρξει νέο ψήφισμα.

Σε σχέση με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και την ψηφοφορία, αυτή εξαρτάται και από την κατάληξη της σύσκεψης που είχε προγραμματιστεί για χτες το βράδυ από την 41μελή διοίκηση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων, στη Χάγη.

Το σχέδιο απόφασης, σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, καλεί τους επιθεωρητές του ΟΗΕ να αρχίσουν τους ελέγχους στο συριακό χημικό οπλοστάσιο «όχι αργότερα από την Τρίτη» ενώ απευθύνει επείγουσα έκκληση για έκτακτη χρηματοδότηση του Οργανισμού Απαγόρευσης των Χημικών Οπλων, προκειμένου να προσληφθούν δεκάδες έκτακτοι εμπειρογνώμονες, καθώς το έργο θεωρείται ιδιαίτερα μεγάλο. Εφόσον υιοθετηθεί επισήμως η απόφαση, δίνεται στη Δαμασκό μια βδομάδα να χορηγήσει λεπτομερείς πληροφορίες για το χημικό της οπλοστάσιο, συμπεριλαμβανομένων ονομασιών και ποσοτήτων χημικών ουσιών, τον τύπο και την ποσότητα των όπλων, με τα οποία οι ουσίες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθώς και την τοποθεσία στην οποία βρίσκονται και παράγονται. Η καταστροφή όλης της αλυσίδας παραγωγής χημικών όπλων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Νοέμβρη.

Εχει ενδιαφέρον το ότι η αμερικανική εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», έγραφε χτες, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες σε Αμερικανούς και Ρώσους ειδικούς επί του θέματος, ότι με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τώρα, πιθανώς δε θα χρειαστεί όσος χρόνος υπολογιζόταν για να καταστραφεί το συριακό χημικό οπλοστάσιο γιατί σε μεγάλο βαθμό είναι «αφοπλισμένο» και ίσως να είναι αρκετοί και εννιά μήνες. Επίσης, ενδιαφέρον έχει ότι, σε συνέντευξή του στο «αλ Αραμπίγια», ο Χανς Μπλιξ, πρώην επικεφαλής του ΟΗΕ για το απαγορευμένο οπλοστάσιο στο Ιράκ, εκτιμούσε ότι «δεν μπορεί να ήταν σοβαρή η ιδέα για πλήγματα κατά του όποιου συριακού χημικού οπλοστασίου», καθώς οι συνέπειες μιας τέτοιας ενέργειας σε ανθρώπινες ζωές, στο περιβάλλον κ.λπ. είναι ανυπολόγιστες.

Ενδο-αντικαθεστωτικές τριβές

Συνάντηση με εκπροσώπους των ενόπλων οργανώσεων, κυρίως ισλαμιστικών, που διαχώρισαν τη θέση τους από την αντικαθεστωτική «Εθνική Συριακή Συμμαχία», εκτιμώντας ότι πρόκειται για Σώμα που «φτιάχτηκε στο εξωτερικό και δεν έχει σχέση με το τι γίνεται στη Συρία» θα επιδιώξει, σύμφωνα με δηλώσεις του, να έχει ο επικεφαλής του «ενόπλου σκέλους» των αντικαθεστωτικών, του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», στρατηγός Σαλίμ Ιντρίς. Ο Ιντρίς απέφυγε να σχολιάσει την κίνηση των οργανώσεων που αποσχίστηκαν και επέμεινε μόνο στην αναγκαιότητα να υπάρξει μια πρώτη επικοινωνία για να διευκρινιστεί τι ακριβώς συμβαίνει.

Αντίθετα, ο επικεφαλής της «Συμμαχίας», Αχμάντ Τζάρμπα, κατηγόρησε τις οργανώσεις αυτές ότι «κλέβουν την (σ.σ. δήθεν) επανάσταση και τις ελπίδες του συριακού λαού». Βέβαια, η λεγόμενη «Συμμαχία» έχει στηθεί με άμεση παρέμβαση ΗΠΑ, Κατάρ, Σ. Αραβίας ως μετεξέλιξη του «Εθνικού Συριακού Συμβουλίου», όπου είχε μεγαλύτερη επιρροή η Τουρκία.

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«Θετικό» κλίμα στις συναντήσεις με τους «6» και τους εμπειρογνώμονες

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Τη διατήρηση και ενίσχυση του κλίματος «προσέγγισης» που καλλιεργείται από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές τον τελευταίο καιρό επιβεβαίωσε η πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων της «ομάδας των 6» (των πέντε χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλ. Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Κίνα, και της Γερμανίας) με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Μουχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Μετά το τέλος της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των «6» έκαναν λόγο για «σημαντική στροφή στο ύφος και στον τόνο» από την πλευρά του Ιράν, και τη χαρακτήρισαν «ενθαρρυντική». Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι έχουν μπει στη «ζυγαριά» τα συμφέροντα των διαφόρων αστικών τάξεων αφού το Ιράν διαθέτει τεράστιο ενεργειακό πλούτο και γεωστρατηγική σημασία.

Πάντως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, αν και όπως είπε είναι εντυπωσιασμένος από την «αλλαγή στάσης» του Ιράν δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι «τα λόγια θα πρέπει να συνοδευτούν από συγκεκριμένες πράξεις προκειμένου να επαληθευτούν». Σύμφωνα με πληροφορίες, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια πραγματοποιήθηκε απευθείας συνάντηση ανάμεσα σε Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών και σε Ιρανό ομόλογό του, μετά το πέρας της υπόλοιπης συζήτησης, διάρκειας 30 λεπτών. Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση ο Κέρι, κατά πόσο είναι πιθανό να υπάρξει συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ακόμη και εντός εξαμήνου, όπως είχε εκφράσει την προσδοκία στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί, δεν το απέκλεισε.

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν Τζ. Ζαρίφ, από την πλευρά του, μίλησε για «πολύ δημιουργικές συνομιλίες» και εκτίμησε ότι σε διπλωματικό επίπεδο γίνονται πολλά και προσεκτικά βήματα με σεβασμό, μέχρι στιγμής, στον ιρανικό λαό. Εξέφρασε, εκ νέου, την άποψη ότι «θα μπορούσε να υπάρξει τελική συμφωνία ακόμη και μέσα σε ένα χρόνο». Επανέλαβε, όμως, ότι οι κυρώσεις είναι παντελώς αντιπαραγωγικές και πρέπει να αρθούν, καθώς και την άποψη που ανέφερε στην ομιλία του ο Ρουχανί, να μην έχει πυρηνικά καμία χώρα, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής, Κάθριν Αστον, η οποία προεδρεύει των επαφών της «ομάδας των 6» με το Ιράν, εμφανίστηκε επίσης «ιδιαίτερα ενθαρρυμένη» και ανήγγειλε ότι υπήρξε συμφωνία για «επιτάχυνση των συνομιλιών στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου χρονοδιαγράμματος», το οποίο όμως δε δημοσιοποίησε. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι η επόμενη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών έχει οριστεί για τις 14 Οκτώβρη στη Γενεύη.

Χτες, είχε προγραμματιστεί το πρωί και η πρώτη συνάντηση του νέου εκπροσώπου του Ιράν στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ρεζά Νατζάφι, με εκπροσώπους των επιθεωρητών και του Οργανισμού. Ο Νατζάφι εμφανίστηκε πιο χαμηλών τόνων και ιδιαίτερα συγκρατημένος δηλώνοντας, στην αρχή της συνάντησης, ότι «δεν μπορούν να δοθούν λύσεις σε μία μέρα» και ότι στόχος είναι «να βρεθούν τρόποι διευκόλυνσης και επιτάχυνσης των συζητήσεων». Ανάλογες δηλώσεις έγιναν και από τον επικεφαλής των επιθεωρητών της ΔΕΑΕ, Χέρμαν Νακάερτς, που τόνισε ότι ευελπιστεί να υπάρξει ένα «καλό νέο πλαίσιο συνεργασίας». Μετά το τέλος της συνάντησης, που χαρακτηρίστηκε εκατέρωθεν «εξαιρετικά εποικοδομητική», ανακοινώθηκε ότι ορίστηκε ήδη νέα συνάντηση για τις 28 Οκτώβρη.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ
«Τελευταία ευκαιρία» διαμηνύει ο Αμπάς

Σφοδρές συγκρούσεις σε πολλές πόλεις

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Η τρέχουσα διαδικασία διαπραγματεύσεων «είναι η τελευταία ευκαιρία για επίτευξη ειρήνης», διεμήνυσε ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μ. Αμπάς, που κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κατέστησε σαφές ότι η παλαιστινιακή πλευρά δεν πρόκειται να αποδεχτεί νέα «ενδιάμεση ή προσωρινή συμφωνία» που θα τείνει μετά να γίνει καθεστώς. «Τελική, βιώσιμη συμφωνία ανάμεσα σε δύο κράτη, το παλαιστινιακό και το ισραηλινό, και ειρήνη», σημείωσε, «δεν μπορεί να γίνει όσο συνεχίζονται οι ισραηλινοί εποικισμοί και οι αποκλεισμοί που επιβάλλονται από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις». Ζήτησε, επίσης, επισταμένα να σταματήσουν οι ισραηλινές προκλήσεις στο τέμενος αλ Ακσα, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Χτες, Παλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με Ισραηλινούς στρατιώτες και αστυνομικούς στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, σε μεθοριακό πέρασμα ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ, αλλά και στις πόλεις Νάμπλους και Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης. Τα επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή τις επισκέψεις αυτές στο αλ Ακσα αλλά και για την επέτειο της έναρξης της δεύτερης Ιντιφάντα, πριν από 13 χρόνια, ακριβώς με την ίδια αφορμή, καθώς τότε ο Αριέλ Σαρόν, ως υπουργός, είχε μεταβεί στην πλατεία των Τεμένων πυροδοτώντας τη συσσωρευμένη οργή του παλαιστινιακού λαού από τη συνεχιζόμενη κατοχή και την κοροϊδία των «διαπραγματεύσεων» στο πλαίσιο της διαδικασίας του Οσλο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έγιναν 12 συλλήψεις και υπάρχουν αρκετοί τραυματίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ